liljemarkgubbe

senaste nytt | nyhetsarkiv |

DECEMBER 2001

The Wonder Boys-skiva ute nu!
The Wonder Boys (dvs David Liljemark & Christian Kastén) har efter två solida kassettutgåvor äntligen samlat fyra av sina hits på en vinyl-EP. Sjutummaren inkluderar låtarna New Start, But When I¥m Drunk I Want You Back, While The Night Is Turning Into Day och Wonder Rock!. Information om bandet får ni från davidliljemark@yahoo.se , men beställer skivan gör ni enklast genom att sätta in 50 kronor (inklusive porto!) på 120 15 86-3, Optimal Press. Bandet har funnits sedan 1998 och har haft sina största kritikerframgångar i USA. En fryntlig stund garanteras alla!

David Liljemark i tryck
Svenska Mad samlade verk 2000-2000 är den senaste "inbundna årgången" av serietidningen med samma namn. I den hittas naturligtvis flera bidrag av David Liljemark, bland dem jättehöjdaren "Du vet att du lyssnat på för mycket gammal hårdrock när...".

Angouleme
Det börjar dra ihop sig till 2002 års upplaga av världens största seriefestival, nämligen den i franska Angouleme. Det hela tilldrar sig mellan 24 och 27 januari och en späckad helg med massor av prominenta gäster, utställningar och långt över 100000 besökare. årets festivalpresident (alltså den serieskapare som belönades med festivalens stora pris under förra festivalen) är Martin Veyron, som läsare med alldeles för gott minne möjligen kommer ihåg från de tidigaste årgångarna av Epix. Vad gäller personer med anknytning till Optimal, så kommer Ingemar Bengtsson och Jason att åka till Angouleme. Om ni ändå är i Frankrike så kan nämnas att ett antal svenska serieskapare har bidragit till en utställning på Svenska institutet i Paris som har vernissage den 22 januari. Bland de medverkande märks Maja Lindén, Mats Källblad, Gunnar Lundkvist, David Liljemark, Åsa Grennvall, Max Andersson, Lars Sjunnesson, Ulf Lundkvist och Knut Larsson. Varje tecknare har gjort en tvåsidig serie i valfritt manér på temat passion som samlas i en katalog. En del bidrag är i färg, andra i svartvitt.

Recensioner på buggat.nu
Buggat är en webbplats för och av unga i Örebro län. På sistone har flera av Optimals böcker recenserats där. Det rör sig om Idiot savant av Daniel Ahlgren, Holmenkollen av Matti Hagelberg och Den hemlighetsfulla mumien av Jason. Du kan läsa texterna på www.buggat.nu undet rubriken "artiklar".

Mer om Allt för konsten 3
Allt för konsten 3 utkommer som tidigare nämnts i september 2002. Bland de bidragsgivare som är klara för medverkan märks Matti Hagelberg, Pentti Otsamo, Katja Tukiainen, Jan Solheim och Jason. Flera andra skapare från hela Norden är på gång. Dessutom tillkommer en mängd svenska serieskapare innan detta spännande projekt är färdigställt. Deadline för bidrag är 1 maj.

Fanzines av Daniel Ahlgren till salu
Daniel Ahlgren har fortfarande kvar exemplar av sina klassiska fanzines Rigor Mortis och Mål från 1990. De är båda i stort A4-format och innehållet har bara återtryckts i sedan länge slutsålda samlingen "Typer och original". Rigor Mortis är på 12 sidor och kostar tio kronor; medan Mål omfattar 32 sidor för 20 kronor (i den sistnämnda medverkar förutom Ahlgren själv också hans mångåriga vänner Stefan "Harry" Harrysson och Andreas Lindén). Beställ genom att skicka pengar direkt till Daniel Ahlgren, Bodekullsgatan 46A, 214 40 Malmö.

Mer Jason på gång
Det har gått bra för Jason i USA med lysande recensioner och tydligen också riktigt hyfsade försäljningssiffror för albumet Hey, Wait... Fantagraphics har därför redan aviserat att de tänker ge ut ytterligare två album av honom. Först ut blir Sshhh! som planeras för utgivning i juli 2002.

Samma bok kommer förresten också att ges ut på nytt i pocketformat här i Sverige under nästa vår, och sedan väntar ytterligare Jason-material under hösten både i form av ett nytt soloalbum och bidrag till antologin Allt för konsten 3. Dessutom har han tecknat 26 dagsstrippar direkt för Dagens Nyheter som kommer att publiceras i februari-mars om allt går som det ska.

Ny hemsida från Mats Källblad
Förre Optimal-tecknaren Mats Källblad (som då stavade efternamnet "Kjellblad") har i dagarna lanserat en ny hemsida på adressen www.kallblad.com som vi rekommenderar varmt. Allt Mats har haft för sig i serie- och musikväg täcks in på ett föredömligt sätt, och mängder av foton har han också lagt ut för beskådande.

Mad läggs ner
Egmont lägger ner Svenska Mad. 1/02 blir sista numret och därmed är ännu en tidning med nytt svenskt material död.

Årsrapport från förlaget
Optimal Press har under 2001 gjort sitt klart bästa år hittills och vi jobbar naturligtvis på som vanligt även under 2002. Ett antal spännande projekt pockar på utgivning och vi har som vanligt också ett par riktigt intressanta debutanter på gång. I januari kommer vårens fem böcker att offentliggöras här på webbplatsen och redan nu verkar 2002 bli en kvalitetsmässig höjdare. Vi hoppas att ni följer med oss och ska göra vårt yttersta för att ge er fler bra och snygga serieböcker än någonsin. Glöm heller inte att vi gärna skickar ut ett mail till dig varje gång vi uppdaterar webbplatsen. Sänd bara din mailadress till
info@optimalpress.com, så kan du vara säker på att inte missa något!

Gott nytt 2002 önskar
Ingemar, Nicolas och Björn!

Ändrat datum för Maja Lindéns signering!
Söndagen den 16 december klockan 13-14 signerar Maja Lindén sin bok "Namnet är Vajlet ó men kalla mig Gud" i Göthes bokhandel, som är belägen i köpcentrat Ringen på Söder i Stockholm. Missa inte chansen att få träffa Maja utan boka in det nya datumet i era almanackor.

 

wonder boys - ep

Wonder Boys singelomslag.jasons dn-serie

Smakprov ur Jasons kommande DN-serie.


liljemarkgubbe

NOVEMBER 2001

Åsa Grennvall ställer ut i Umeå
Mellan 8-21/12 ställer Åsa Grennvall ut på Galleri Verkligheten i Umeå. Lördag den 8 december klockan 18.00 berättar Åsa om sina serier och det blir en diskussion om serier som konstform. Böcker av Åsa finns också att tillgå på Verkligheten. Galleriet har adress Pilgatan 16, Umeå och telefon 090-10 99 00. Det är öppet tisdag-l–rdag 12-16. Webbplatsen är
www.verkligheten.net.

Ajans bok är ute!
Två veckor tidigare än planerat har Ajans bok "Situationer" anlänt från tryckeriet. Vi hoppas att innehållet, som består av 64 sidor med humor- och satirteckningar, ska tilltala er. Eftersom det är Optimals första försök i genren så är vi extra intresserade av att se reaktioner från läsare och recensenter. Boken är helt i färg och tryckt i ett litet och behändigt format. Beställ den för omedelbar leverans genom att sätta in 99 kronor på vårt postgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press. Smakprov ur boken finns i Galleriet och presentationen av Ajan hittar du här.

Ännu ett album frÂn Kati Kovács
I slutet av november utkommer ytterligare ett album frÂn Kati Koväcs i Finland. Hennes nya förlag Suomen Yrityslehdet släpper då "Laura Liha" i ett fullängdsalbum p 64 sidor. Förlagsägaren Tero Salomaa har dessutom tryckt upp ett helt gäng vykort i färg av Kati, och dessutom flera andra skapare som Jii Roikonen, Matti Hagelberg och Katja Tukiainen. Serieteket i Stockholm säljer flera av vykorten över disk, ring 08-50831530 och hör efter vad som finns inne.

BD@fi på Serieteket
Den stora finska utställningen BD@fi, där 21 serieskapare ger sin syn på den nya tekniken, är nu i full gång. Den är en del av Serietekets femårsjubileum och håller på till om med 2/12. Till utställningen hör en ambitiöst upplagd katalog med reproduktioner av alla serier från utställningen och korta bibliografiska och biografiska fakta. Den beledsagande texten återges på finska, franska och engelska, så någon risk för språkförbistring föreligger inte. De Optimala serieskapare som medverkar är Matti Hagelberg, Kati Kovács, Pentti Otsamo och Jii Roikonen. Katalogen är på 48 sidor i A4-format. Ÿven här hör ni av er till Serieteket om ni är intresserade av ett exemplar.

Jason storsäljare i Oslo
I början av november gjorde Jason ett kort nedslag på Tronsmo bokhandel i hemstaden Oslo (han bor annars i Liege i Belgien tills vidare) för att signera sina nya böcker. Resultatet blev att hans bok "Den hemmelighetsfulle mumie" åkte rakt upp i topp på butikens försäljningslista. Tronsmo är Norges bästa och mest inflytelserika seriebutik och bokhandel med "alternativ" inriktning. http://www.tronsmo.no/

Sedan förra gången har Jason också medverkat med en sida "Mjau bejbi" i den svenska Pondus-tidningen nummer 4/01 som ges ut av Full Stop Media.

Nytt frÂn Åsa Grennvall
Åsas gamla serie "Kvinnor kan" från debutalbumet "Det känns som hundra år" dök oväntat upp i nya Galago 4/01. Hon är också med i Röd Press 4/01 (" En dialog som faktiskt är sann... "), och samtliga de tre nummer som utkommit i år av Röda Korsets ungdomstidning Megafon. Dessutom är det nya nummer på gång av båda de sistnämnda tidningarna inom kort, även de med seriebidrag av Åsa. Vakna TV-tittare kunde dessutom se henne berätta om sina korsstygnsborderier i extrem närbild i kulturprogrammet Kobra den 8 och 13/11 p SVT.

Maja Lindén signerar!
Söndagen den 16 december klockan 13-14 signerar Maja Lindén sin bok "Namnet är Vajlet ó men kalla mig Gud" i Göthes bokhandel, som är belägen i köpcentrat Ringen på Söder i Stockholm. Missa inte chansen att få träffa Maja. I Expressen har hennes bok dessutom rekommenderats som Veckans val!
http://www.expressen.se/article.asp?id=86117

David Liljemark i blåsväder igen
Nummer fem av "Laban"-fanzinet (där David som vanligt gjort brutala retuscher av kända serier och annat) hann bara vara till salu i någon vecka innan upprörda kunder i bokhandeln Konst-ig, belägen i Kulturhusets källarplan i Stockholm, högljutt begärde att den skulle tas bort. Så gjordes också, även om en försäljning under disk kan komma att bli aktuell framöver.

David medverkar som vanligt i Mad 9/01 (hur man gör skivomslag av gamla konstverk), samt på Namn & Nytt-sidan i Dagens Nyheter 7, 12, 15 och 19 november.

Mera frÂn Marcus Ivarsson
Marcus Ivarsson är en Sveriges intressantaste unga serieskapare och hans serier kan åtnjutas i Galago 4/01, Mad 7-9/01, och MegaPyton 4-6/01 (inklusive omslaget på 6/01). Och mer kommer det att bli, lovar den till Värmland återflyttade serieskaparen.

Tecknare ställer ut i Malmö
Gunnar Krantz står bakom utställningen 22 serietecknare från Malmö, som visas 21-27/11 på Loftet, Hedmanska gården vid Lilla torg i Malmö. Bland de medverkande märks Daniel Ahlgren, Jenny Maria Brändström, Tony Cronstam, Rasmus Gran, Gunnar Krantz, Mats Källblad, Coco Moodysson och många fler.Öppet alla dagar 12-17.
http://www.seriekonst.net/sex/seriestad/hedman.html

Tre Optimal-böcker i Galagos bokklubb
"Den hemlighetsfulla mumien" av Jason, "Holmenkollen" av Matti Hagelberg och "Idiot savant" av Daniel Ahlgren erbjuds som komplementböcker i bokklubbsdelen av Galago 4/01.

Yelah recenserar
Nättidningen Yelah har recenserat tre av höstböckerna frÂn Optimal; "Den hemlighetsfulla mumien" av Jason, "Holmenkollen" av Matti Hagelberg och "Idiot savant" av Daniel Ahlgren.
http://www.yelah.net/yelah/20011029/litteratur1029
http://www.yelah.net/yelah/20011008/holmenkollen1008
http://www.yelah.net/yelah/20011008/idiotsavant1008


Coco platina titan 3000
Nummer två av Coco Moodyssons underbara fanzine Coco platina titan 3000 har funnits ute ett tag nu. Innehållet är två längre serier av Coco och en intervju med Åsa Grennvall. Tidningen kostar 20 kronor som sätts in på postgirokonto 1812418-0, Coco Moodysson. Köp första numret för samma pris när ni ändå är igång!

Galleri Dolores
Seriebutiken Dolores har på sistone bett ett antal tecknare göra originalteckningar åt dem. Ett enda krav har funnits, och det är att den tecknade Dolores-tjejen från deras påsar och annonser ska finnas med någonstans i teckningen. Så här långt har Johan Wanloo, Daniel Ahlgren, Åsa Grennvall, David Liljemark, Joakim Lindengren, David Nessle, Mikael Tomasic och Henrik Lange ritat varsin bild, och på gång är också en av Jason. Teckningarna finns på display i butiken, så nästa gång ni är i Göteborg ska ni absolut ta er förbi Södra allégatan 2B och ta en titt. Närmaste hållplats är Järntorget och telefonnumret 031-7110501. Dolores serier är också den butik i Sverige som troligen har det bästa urvalet av Optimals album. Samtliga titlar finns alltid inne!

Angouleme
Världens största seriefestival är den i Angouleme, Frankrike. 2002 års upplaga infaller mellan den 24 och 27 januari. Mer information finns på den officiella hemsidan.
http://www.bdangouleme.com/

På gång från Optimal Press
Vårens utgivning är nu spikad, och jag kommer att återkomma med information om den inom kort. Redan nu skulle jag dock vilja göra reklam för en av böckerna som planeras utkomma lagom till bokmässan i september 2002. Det rör sig om "Allt för konsten 3", som följer upp de rosade och prisbelönta tidigare antologierna i serien från 1998 respektive 2000. Precis som vanligt kommer innehållet att bestå av en väl balanserad blandning med både debutanter och väl etablerade serieskapare. Om just du har en serie liggande klar eller under arbete, så skicka in kopior till Optimal Press, Box 2408, 403 16 Göteborg. Deadline för boken infaller första maj 2002. Eventuella frågor skickas till info@optimalpress.com

Mikael Tomasic på Filmkrönikan
Gamle Optimal-tecknaren Mikael Tomasic gjorde ett gästframträdande som recensent när Filmkrönikan kollade in nya skräckfilmssläpp på DVD 15/11. Han höjde Rosemarys baby till skyarna och sågade Huset som Gud glömde jäms med fotknölarna. Omen tyckte han visst var rätt okej också.

The Fall-rapport
The Fall var som väntat helt suveräna både i Köpenhamn (Vega) och Göteborg (Sticky fingers). Långa set och massor av extranummer gjorde särskilt Köpenhamnsspelningen till ett minne för livet. Lagom till framträdandet på Kägelbanan i Stockholm sparkade sångaren och bandledaren Mark E. Smith en av gitarristerna, men det ska ha gått bra där ändå. Nya skivan "Are You Are Missing Winner" visade sig dock vara av mellankaraktär.
 
 
situationer

bokmassan

Karna Rusek på scen på bokmässan. (Foto: Fredrik Strömberg)


jenny

Jenny Maria Brändström på scen. (Foto: Fredrik Strömberg)


ingo och maja

Ingemar Bengtsson och Maja Lindén på scen. (Foto: Fredrik Strömberg)


rasmus och patrik

Patrik Stigzelius och Rasmus Gran i Seriefrämjandets fanzinemonter. (Foto: Fredrik Strömberg)


bokmassan

Ingemar och Maja i montern. (Foto: Fredrik Strömberg)


karna

Karna Rusek med mikrofonen. (Foto: Rasmus Gran)


bokmassan

Rasmus och Patrik signerar i Seriefrämjandets monter. (Foto: Katarina Bågenholm)


bokmassan

Björn Schagerström uppskattade Seriefrämjandets fanzineutgivning under mässan. (Foto: Rasmus Gran)


liljemarkgubbe

OKTOBER 2001

Massor med Jason-nytt!
Under september månad kom norske Jason ut med fyra album i tre olika länder - samtidigt! Förutom Optimals båda utgåvor "Den hemlighetsfulla mumien" och "Säg mig en sak", så rörde det sig om den norska utgåvan av den förstnämnda boken som gavs ut av Jippi under titeln "Den hemmelighetsfulle mumie" (samtryck) samt amerikanska Fantagraphics "Hey, Wait...". Den sistnämnda är den engelskspråkiga versionen av fjolårsboken "Vänta lite...". På gång mot slutet av 2001/början av 2002 är det schweiziska förlaget Atrabiles "Schhht!", som naturligtvis är en franskspråkig utgåva av "Schhh!". Läs vad Time skriver om Fantagraphics utgåva
här.

Under Raptus-festivalen i Bergen fick Jason också tilldelat sig NBS-priset, vilket uttyds "Norges bästa serie", för Mjau mjau nummer 11. Själv befann sig Jason i Frankrike vid denna tidpunkt, något som gjorde att han inte bara missade Raptusfestivalen utan också ett planerat besök på Bokmässan. Just nu uppehåller han sig i Belgien på obestämd tid och jobbar vidare med Mjau mjau nummer 12, som planeras utkomma i februari 2002. Innehållet är den andra och avslutande delen av "Jernvognen".

Tills Jason är tillbaka kan ni läsa mer om honom på hans nya officiella hemsida. Den har adressen www.mjaumjau.net och innehåller bland annat en stor bibliografi och översikt över hans karriär så här långt. Hela webbplatsen är på engelska "due to popular demand".

En intervju med Jason, utförd av Morten Harper, kan läsas på norska på http://www.seriefokus.no/Intervju/jason.html

Här i Sverige har Jason dessutom med en sida "Mjau bejbi" i varje nummer av serietidningen Pondus från och med nummer 2/2001. Det rör sig om färglagda helsidor av serier från "Den hemlighetsfulla mumien". Jason har själv varit med och påverkat färgläggningen.

Maja Lindén byter tidning
Det har varit en turbulent tid för Maja Lindén och hennes seriefigur Vajlet. I samband med att Expressen bestämde sig för att lägga ner Eva & Adam-bilagan åkte Vajlet ut ur tidningen utan varsel. Efter en kortare tids semester, står det dock klart att det från och med nummer 1/2002 blir Dagens arbetes läsare som får följa Vajlets strapatser. Bland de övriga medverkande i Metalls medlemstidning återfinns bland andra Julie Leonardsson (även aktuell i "Fanzineindex 2001"), Johan Wanloo (även han är aktuell i samma bok) och Stig Claesson. Vi gratulerar Maja till det nya jobbet!

David Liljemark i tryckt form
David Liljemark fortsätter att teckna i massor av olika tidningar. I Mad 7/01 återfinns en pärla i form av "F. A. Boltzius värmländska Sandgrund-band" där vi stöter på en oerhört detaljerad nyversion av det klassiska Beatles-omslaget, komplett med mängder av mer eller mindre relevant Värmlandsfakta. Från och med september kommer David att då och då medverka på DN:s Namn & Nytt-sida med lite bilder. Bland det mer obskyra kan nämnas Bamse-Extra 20 (2001, enbart manus), MegaPyton 5/01 och Bang 3/01 ("Spara & Slösa" i repris från Mad 3/00, plus lite illustrationer). Under Bokmässan hann han också med att medverka i Seriefrämjandets fanzine nummer 2 (fredag 14/9) och 5 (lördag 15/9, även söndagens båda nummer har denna numrering, men det är tidningen med omslag av Jacob Pedersen som är det rätta). I nummer två har David med en helsidesteckning i färg med figuren Ritman Katz på Bokmässan, och i femman har han skrivit manus till "Observer Råtorp" som tecknats av Marcus Ivarsson.

David Liljemark i digital form
Om ni inte får nog av detta, så kan ni förkovra er ytterligare i "David Liljemarks underbara värld" i Seriekonst 6, som ligger ute på www.seriekonst.net nu. Massor av fina bilder, musikexempel och mycket annat bjuds, och David har själv skrivit en text som ledsagar läsaren runt. Resten handlar om "Seriestaden", alltså Malmö.

Ny utställning från Gunnar Krantz
"Seriestaden" är också temat för en utställning på Hedmanska gården som har vernissage den 21 november. Arrangör är Seriekonst.net.

Det senaste från Åsa Grennvall
I Lyrikvännen 4/01 kan man läsa om Åsas korsstygnsbroderier och i Röd Press 3/01 återfinns serien "Festival". Hon är också gästtyckare i Bang 3/01. För övrigt jobbar Åsa oförtrutet vidare med nästa album, som planeras komma ut i maj 2002.

Nya Daniel Ahlgren-publiceringar
Daniel Ahlgren medverkar i Galago 2/01 med en lång serie, och dessutom med en färgillustration i Mad 7/01 och en helsida i 8/01. Även Rasmus Gran medverkar i det senaste numret, i form av ett bidrag till Mads serietävling. Det heter "Varför ser du på ZTV?" och placerade sig på andra plats. Dessutom har Marcus Ivarsson alster med i både 7 och 8/01.

Finnar intar Stockholm!
Som vi tidigare har rapporterat kommer den stora finska serieutställningen BD@fi att ha vernissage på Serieteket i Stockholm den nionde november. Exakt tidpunkt för det hela blir 17.30 och minst tio av skaparna kommer att finnas på plats. Detta är årets största seriebegivenhet i utställningsväg, så se till att ni inte missar det! För mer information ringer ni till Serieteket på telefon 08-508 31 530.

Dagen efter, den tionde november, är det vernissage för Petteri Tikkanens soloutställning på Galleri Aguéii i samma stad. Prov på Tikkanens spännande och mångsidiga skapande finns av avnjuta på svenska i Bild & Bubbla 4/00. Förutom serier kommer Tikkanen bland annat att ställa ut sina flyhänta och spännande skissboksteckningar från en resa till Mocambique. Vi håller också tummarna för att han ska följa upp sin performancekarriär med ett svenskt framträdande som wrestlingkungen The Black Peider!

Kati Kovács-utgivning spikad
Kati Kovács tredje album är nu spikat för utgivning på svenska i september 2002. Titeln blir preliminärt "Kartongungen" och boken är på 64 sidor. I huvudrollen återfinns även den här gången en kvinnlig hjältinna, i form av den lilla flickan Sirkka som bor i just en kartong. Den finska utgåvan finns redan ute från Like och bär titeln "Pahvilapsi".

MegaPyton nedlagd
6/01 som utkommer mot slutet av oktober blir det sista numret av MegaPyton, sedan lägger Egmont ner tidningen. MP var en fruktansvärt ojämn tidning, men dess betydelse som plantskola och inkomstkälla för många unga serieskapare har varit stor genom åren. Egmont är tydligen inte intresserade av framtiden.

Allt om bokmässan
För tredje gången i rad slog Optimal Press försäljningsrekord med stor marginal under mässan. Samtliga åtta höstnyheter fanns, efter en del om och men, klara för försäljning när mässan började den 13 september. På plats bland tecknarna fanns Ajan, Jenny Maria Brändström, Rasmus Gran, Marcus Ivarsson, David Liljemark, Maja Lindén, Karna Rusek och Patrik Stigzelius. Dessutom var naturligtvis Optimals "crew" i form av Ingemar Bengtsson, Nicolas Krizan, Jocke Laitala och Björn Schagerström också där. Jag tackar alla för det fantastiska jobbet som utfördes i montern och överallt annars. Jag vill också tacka alla nya och gamla kunder för ett otroligt bra mottagande av de nya böckerna.

På fredagen klockan 16 hade Optimal sitt framträdande i Unga ord i Västs monter i D-hallen. På grund av oförutsedda tekniska problem fick vi improvisera lite grann. Istället för bilder på storbildsskärm blev det till att dela ut böcker som smakprov till publiken. Ingemar Bengtsson höll låda den mesta tiden och pratade om tio års Optimal serieutgivning. Dessutom gjorde Jenny Maria Brändström, Maja Lindén och Karna Rusek egna framträdanden där de presenterade sig själva och sina purfärska böcker.

Vägg-i-vägg producerades Seriefrämjandets fanzine, med benäget bistånd av Xerox som sponsrade projektet med sin senaste utrustning inom print-on-demand-tekniken. Det innebar att det fanns färgmöjligheter på alla sidor, vilket de flesta också tog tillfället i akt att utnyttja. Sammanlagt lyckades Oskar Aspman & Co sätta ihop sju nummer, och massor av skapare, kända som okända, bidrag med material. David Liljemark, Marcus Ivarsson, Jenny Maria Brändström, Patrik Stigzelius, Rasmus Gran och Karna Rusek är bara några av de skapare som ställde upp. Det fanns dessutom möjlighet att boka ritbord i montern och sitta på plats och teckna. Vi utnämner detta till årets genidrag på Bokmässan!

Inom kort kommer vi att lägga upp ett fotogalleri med massor av bilder från Bokmässan. Det var besöksrekord i år också, så det fanns mycket fok att slösa film på.

Lägesrapport på förlaget
I dagarna har en CD med allt material till årets sista utgivning gått iväg till tryckeriet i Slovenien. Det rör sig om Ajans "Situationer", som kommer att finnas klar för leverans under första veckan i december. Boken blir Optimals första renodlade utgåva med satirteckningar och det ska bli mycket intressant att få höra era reaktioner på den.

Framöver kommer vi att satsa mer på pocketböcker, och det blir både samlingsvolymer med tidigare utgivet albummaterial och serier som ritats direkt för formatet. I april 2002 kommer de tre första resultaten av denna satsning. Sedan fortsätter vi förstås med de inbunda böckerna precis som vanligt. Mer information om vårens spännande nyheter kommer inom kort.

Grebbestads filmdagar
Alla som älskar animerad film rekommenderas besöka årets upplaga av Grebbestads filmdagar, en ny ambitiös liten festival som äger rum 22-24 november. Grebbestad är en liten stad belägen i norra Bohuslän som är känd för sin fiskerinäring och den höga andelen pubar per capita. Alla visningar äger rum på puben Grebys och baren är naturligtvis öppen. På programmet står ett flertal filmer av Per Åhlin, som också kommer att gästa festivalen tillsammans med Hans Alfredson. Åhlin representerasbland annat av filmerna I huvet på en gammal gubbe, Hundhotellet och Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Bland övriga filmer erbjuds ett Max Andersson-block samt en programpunkt med kortfilmer från nuvarande och tidigare elever på animationsutbildningen i Eksjö. Det fullständiga programmet återfinns på www.grebys.se/bio

The Fall till Sverige
Optimals favoritrockband, engelska The Fall med excentriske "sångaren" Mark E. Smith i spetsen, gästar otroligt nog Sverige för första gången i slutet av oktober. Under 25 års karriär har Manchester-bandet misslyckats att ta sig hit, men nu ska de spela på Sticky fingers i Göteborg den 26/10, KB i Malmö den 27/10 och på Kägelbanan i Stockholm den 28/10 (samma dag har Mark E. Smith ett eget "spoken word"-framträdande på festival@berns i samma stad). Vi får hoppas att bandet inte lyckas ställa in den här gången också... Nya skivan "Are You Are Missing Winner" (just så heter den) släpps till butikerna först under november, men går redan nu att köpa på deras konserter. Mer information på Fallnet: http://www.visi.com/fall/

Maja Lindén signerar
Lördagen den 13 oktober signerar Maja Lindén sin nya bok "Namnet ”r Vajlet - men kalla mig Gud" på Serieslussen i Stockholm. Hon finns på plats mellan klockan 13 och 15. Butiken Serieslussen ligger på Bellmansgatan 26 på Söder och telefonnumret är 08-644 50 11. Missa inte chansen att få träffa Maja och stifta bekantskap med hennes vassa seriefigur Vajlet, känd från Expressen, GT och Kvällsposten!

Optimal rapport från bokmässan
Det var en lyckad Bokmässa och snart kommer en rapport tillsammans med en hel del fina bilder att komma upp.

  
hey wait

bokmassan

Ingemar och Björn i montern. (Foto: Erling Frick)

indexet

Ingemar visar det färska indexet. (Foto: Erling Frick)

maja

Maja Lindén var på plats och signerade. (Foto: Erling Frick)

montern

Jenny Maria Brändström och Ingemar Bengtsson trängs med böckerna i montern. (Foto: Erling Frick)

jenny

Jenny Maria Brändström. (Foto: Erling Frick)


liljemarkgubbe

SEPTEMBER 2001

Optimal på bokmässan
På torsdag 13 september börjar Bok och biblioteksmässan i Göteborg. Den är endast öppen för fackbesökare fram till och med fredag klockan 14.00 då alla släpps in. Mässan håller på fram till klockan 17.00 på söndag den 16 september. Läs mer på:
www.bok-bibliotek.se.

Optimal press har monter: A02:39. Alla nya böcker kommer att finnas att köpa och många av Optimals serieskapare kommer att vara på plats för signering och samtal. De som hittills säkert kommer besöka montern är: Ajan, Jenny Maria Brändström, Rasmus Gran, Marcus Ivarsson, David Liljemark, Maja Lindén och Karna Rusek.

På fredag 14 september klockan 16.00 kommer Ingemar Bengtsson berätta om Optimals utgivning och vi får träffa "nya fräcka serieskapare på väg" i monter D02:19.

Vissa serieskapare kommer även att signera i Serieakademin och Seriefrämjandets gemensamma monter A02:34.

  
 


liljemarkgubbe

AUGUSTI 2001


Åsa Grennvall medverkar i femmorna på Konstfacks utställning som börjar 30 augusti. Ovan är vernissagekortet.

Liljemarks Laban i Aftonbladet
I Aftonbladet skrev C-M Edenborg om Liljemarks fanzine "Laban" under rubriken PUNKEN LEVER! Läs artikeln här: www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,80441,00.html.

Fanzineindexet skickat till tryck
Efter åtskillig svett, möda och många långa nätter blev äntligen Fanzineindex 2001 klart för tryck och är nu skickat till tryckeriet i Danmark. Allt för att det ska vara färdigt till Bokmässan i september.

Ingemar Bengtsson till Hofors
Ingemar Bengtsson åker till serietecknarskolan i Hofors den 20 augusti för ledningsgruppsmöte.

  
 


liljemarkgubbe

JULI 2001

Nya tecknarpresentationer
Nu finns det presentationer av alla optimala debutanter i avdelningen
Tecknare. De nya är: Ajan, Jenny Maria Brändström, Matti Hagelberg, Maja Lindén och Karna Rusek. De övrigas sidor har uppdaterats.

Nytt i Galleriet
Ytterligare två serier av Jason ur den kommande boken "Den hemlighetsfulla mumien" finns nu i galleriet. Gå till Galleri Optimal.

Ännu ett Jason-album i höst!
Förutom redan offentliggjorda "Säg mig en sak" kommer Jason att komma ut med samlingsalbumet "Den hemlighetsfulla mumien" i september. Boken blir på 128 sidor och samlar de bästa humorserierna Jason har tecknat under de senaste åren. De flesta serierna saknar ord, men en avdelning med helt färska tvåsidorsavsnitt har dialog. Bland figurerna återfinns diverse djur, Elvis, Darth Vader (bland annat ingår klassikern där han misslyckas med att hyra videofilm), Tom Waits och de härliga skelett och mumier som vi känner sedan tidigare. Boken kommer att kosta 125 kronor och blir självfallet inbunden. Vi har lagt in några smakprov på innehållet i Galleri Optimal. Ta en titt!

Ytterligare ett smakprov från "Den hemlighetsfulla mumien" kan beskådas i Galago 1/01 som finns ute nu.

Allt som du behöver veta om Jason får du reda på i Bild & Bubbla 2/01, som utkommer under juni månad. Förutom en lång intervju, har Jason dessutom gjort ett exklusivt omslag.

Utökat samarbete med Jippi forlag
Norska Jippi forlag är mest känt för att de ger ut Jasons verk i hemlandet, men de har också en hel del andra spännande serieskapares produkter att erbjuda. För att göra det lättare för er att införskaffa deras utgivning har vi påbörjat ett samarbete. Du beställer genom att gå till Optimals katalog-sida. Där finns det en länk till Jippi forlags egen site och i deras "Jippi Shop" väljer du ut vad du vill köpa och fyller i deras lättnavigerade beställningsformulär. Tidningarna och böckerna skickas sedan direkt från Norge och anländer inom cirka en vecka. Med paketet medföljer ett svenskt inbetalningskort som du enkelt betalar med till Optimals postgirokonto inom 30 dagar. Finessen med detta är förstås att du slipper de höga avgifter som postgirot tar ut på både den svenska och norska sidan när de ska vidarebefodra dina pengar över gränsen (för närvarande cirka 55 kronor).

Gå direkt till Jippis beställningssida och bekanta dig med utmärkta norska serieskapare som Jens K. Styve, Ronny Haugeland, Roy S¯bstad, Rune Borvik, Bj¯rn Ousland och många fler. För dig som vill ha en översikt över Jippis serieskapare rekommenderar jag ett inköp av deras antologitidning Forresten, som så här långt har utkommit med elva nummer.

För Optimals norska kunder gäller exakt samma sak, fast omvänt. Ni kan från och med nu beställa Optimals böcker via e-post och få ett norskt postgirokort med beställningen som ni sedan betalar med till Jippis postgiro! Mer information på katalogsidan!

Åsa Grennvall i Larson!
Ja, du läste rätt. Med början i Larson! 6/01 och fortsättning i 7/01 går Åsa Grennvalls serie "En snäll kille" som följetong i färg! Vi här på förlaget har lite svårt för den röda bakgrunden sidorna har begåvats med, men för övrigt är det bara positivt att Åsa har fått chansen att möta en ny publik. Det första avsnittet beledsagas för övrigt av en presentation av Åsa, skriven av Fredrik Strömberg. Full Stop Media ska ha all heder för det här initiativet!

Daniel Ahlgren-konstverk till salu!
För första gången någonsin kan du bli ägare till ett konstverk av Daniel Ahlgren. Det rör sig om de tio handgjorda samlartallrikar i papper som han ställde ut på Galleri Dialog i slutet av förra året. På varje tallrik finns en "Härda ut"-illustration. Följande motiv finns för närvarande tillgängliga:
1. "Jag tycker inte alls om det sätt som mitt liv utvecklats på." (Galleri Optimal)
2. "När jag var liten ville jag bli uppfinnare." (Galleri Optimal + Mad)
3. "Finns det egentligen något äckligare än barn?" (Härda ut)
4. "Livet är fullt av möjligheter, fullt av saker som man absolut INTE vill göra." (Galleri Optimal, dock närbild istället för helfigur)
5. "Två FINA människor & sanna humanister." (Galleri Optimal)
6. "Hur kan du veta det om du aldrig gjort det?" (Galleri Optimal)
7. "Hela idén med ett särskilt människovärde är ju fullständigt grotesk." (Härda ut)
8. "Jag...är...Gud..." (Härda ut)
9. "Det var ju inte samhället han brukade slå." (Härda ut)
10. "Det enda jag lärt av mina erfarenheter..." (Galleri Optimal + Härda ut)
Om du saknar ditt favoritmotiv ur Härda ut-sviten ovan, så ställer Daniel gärna upp och tecknar det speciellt åt dig. Samtliga motiv från boken, Galleri Optimal och Mad går att beställa, förutom serierna och de avlånga bilder som inte går att anpassa till tallrikarnas runda format. Notera dock att Daniel använder en något tjockare penna för dessa verk, vilket gör att de ibland måste förenklas något.Daniel Ahlgren säljer inte några serieoriginal och har dessutom slutat att åka på mässor, så detta är enda chansen att köpa hans verk. Priset är 500 kronor per styck. För smakprov på hur tallrikarna ser ut, klicka på fotot till höger. De flesta motiven ovan går som synes också att beskåda i Galleri Optimal. Maila din beställning till info@optimalpress eller ring 031-473857.

David Liljemark rockar vidare
Den som är intresserad av en pinfärsk cd(r) med 52 minuter gubbskrattande rock/blues med viss garage/lofi-produktion framfört av HONKY TONK BOYS, dvs David Liljemark, Lars Pettersson och Björn Radon, bör förslagsvis höra av sig till davidliljemark@yahoo.se illa kvickt. Bland de 16 hitsen märks titlar som Honky Tonk Love, Honky Tonk Fool, Honky Tonk Jukebox och Honky Tonk Sucker. Avnjutes helst i pickup-trucken med en Stetson-hatt på hjässan och en dynggrep i näven. David Liljemark medverkar för övrigt i senaste numret av HIV-Aktuellt (3/2001) med en illustration.

Optimala skapare i Svensk Bokhandel
Inte mindre än tre av Optimals serieskapare presenteras i Svensk Bokhandels författarnummer 11/01. Det rör sig om Jenny Maria Brändström, Maja LindÈn och Karna Rusek. För den som inte har tillgång till tidningsnumret, går det också bra att läsa deras egenhändigt skrivna porträtt på www.svb.se och antingen klicka på debutanter 2001 eller använda sökmotorn.

Li Österbergs debutalbum
För några månader sedan rapporterade jag om att Li Österberg hade illustrerat ett seriealbum efter manus av den före detta bikern och knarkaren Lazze X. Strandbergh som numera är religiös. Nu har jag sett ett exemplar av boken, och precis som Li tidigare sagt är inlagan dåligt kopierad medan omslaget är offsettryckt i färg. Ett par överraskningar väntar också läsaren. Den första är att manusförfattaren poserar tillsammans med före detta Bond-skådisen Richard Kiel på baksidan. Den andra är att samme Kiel på försättsbladet tackar Gud för att han hjälpte honom att sluta supa. Huruvida dessa tämligen ovidkommande saker hjälper upp Lazzes försäljningssiffror är ännu oklart.

Ännu en ny Seriekonst
Koncept är temat i femte utgåvan av Seriekonst. Bland annat berättar Gunnar Krantz mer om hur han gjorde "Nollad". Dessutom en grundlig genomgång av intressanta webbsidor med franskt ursprung och länkar till serieskapare, förlag och butiker. Adressen är www.seriekonst.net som vanligt. Nästa nummer dröjer tills i augusti och då ska det handla om "Seriestaden Malmö".

I Konstperspektiv 2/01 ägnas ett helt uppslag åt att presentera Seriekonst-projektet, samt de båda serieskaparna Oskar Aspman och Coco Moodysson. www.skr.se

Årsbok på gång i Malmö
Serietecknarskolan i Malmö presenterar för andra gången sina elever i text och framförallt bild i en årsbok. Förra årets utgåva fick en mycket begränsad spridning, men årets är det meningen ska marknadsföras till allmänheten också. Bland eleverna återfinns ett flertal mycket talangfulla serieskapare som Jenny Maria Brändström, Coco Moodysson, Oskar Aspman och många fler. Jag har ännu inte fått någon prisuppgift, men skriv till fstromberg@swipnet.se och fråga. Årets kull är den bästa som har gått på en Serietecknarskola i det här landet någonsin, så detta är ett givet köp!

Serietecknarskolan i Hofors
Sveriges andra serietecknarskola, den som är belägen i Hofors, har tyvärr haft allvarliga problem under särskilt det senaste året. Eleverna har varit starkt missnöjda med både lärare och undervisning och det har stundtals gränsat till kravallstämning. Under våren har kursansvarig Elvy Drugge bytts ut mot Jordi Bota (konstlärare från Gävle), vilket vi hoppas kommer att innebära en förbättring på sikt.

Senaste nytt om Fanzineindex 2001
Som vi redan har rapporterat här på hemsidan utkommer "Fanzineindex 2001" direkt i pocket lagom till Bokmässan i september. Nytt sedan sist är att boken kommer att utökas till minst 400 sidor. Nytt postorderpris är 60 kronor (inklusive frakt), så det kommer att bli mycket innehåll för pengarna.

Alla fanzineutgivare ska veta att ni fortfarande har chansen att komplettera uppgifter om era tidningar. Gör det! Vi har uppdaterat vår sida där vi efterlyser saknade uppgifter också, så se gärna efter om du kan hjälpa oss!

Alla förhandsbeställare (som betalt in 250 kronor i förskott för boken) kommer att få 200 kronor tillbaka i samband med att boken levereras i september. Som plåster på såren för all väntan, kommer ni dessutom att få ett ex av Jasons kommande album "Säg mig en sak" gratis. Ett personligt brev kommer att skickas ut till er per post, men hör gärna av er till mig om ni har några frågor.

Jag säljer även annonsplats i boken. En helsida (satsyta: 90 x 140 mm) i svartvitt kostar 1000 kronor och du kan boka genom att ringa, skriva eller maila. Upplagan blir 3000 exemplar och boken kommer att säljas i seriebutiker, pocketbutiker och i bokhandeln. Jag tackar alla som redan nu har bokat sin plats, ert stöd är ovärderligt för mig.

Senaste nytt från Serieteket
Utställningen "En riktig Norgehistoria" fortsätter över hela sommaren fram till och med den 26 augusti. Missa inte chansen att se original och annat från Frode ÿverlis och Jasons pennor.

Även höstens och vinterns program kommer att bli fullspikat. Vad sägs om följande utställningar: September: Serietecknarskolan i Malmö.
Oktober: Knut Larsson (känd från Galago).
November: BD@fi, stor utställning med finska serieskapare. Medverkande är Matti Hagelberg, Pauli Heikkilä, Petri Hiltunen, Vesa Ilmaranta, Tarmo Koivisto, Kati Kovács, Kivi Larmola, Jukka Murtosaari, Timo Mäkelä, Hans Nissen & Laura Honkasalo, Pentti Otsamo, Heikki Paakkanen, Nora Paakkanen, Tiina Paju & Sari Luhtanen, Jii Roikonen, Ville Tietäväinen, Petteri Tikkanen, Jussi "Juba" Tuomola, Kimmo Turunen samt Harri "Wallu" Vaalio. Vernissagen är satt till 9 november och jag råder alla att skriva in datumet i almanackan redan nu. Detta är ett tillfälle att syna finska serier som inte får missas. Innan den ankommer Stockholm har utställningen visats i Caen (Frankrike), Antwerpen (Belgien), Kemi (Finland), Berlin (Tyskland) och Åbo (Finland). En hel del bilder samt lite text (mest på finska) finns på http://www.sarjakuvantekijat.fi/bd_fin.html

Årets Kemi-album är ute!
Resultatet från den nordiska serietävlingen i Kemi har som vanligt dokumenterats i ett antologialbum. Årets bok är på 64 sidor och för första gången är alla bidrag översatta, de finska serierna till svenska och tvärtom. Någon risk för språkförbistring föreligger med andra ord inte. Förutom de båda vinnarna Kati Kovács och Daniel Ahlgren, medverkar Sven-Bertil Bärnarp, Ib Kjeldsmark, Samuel Svärd, Ville Salomaa, Jaarna Suorsa, Dennis Gustafsson (på engelska) och M. Jormalainen. För beställning av boken, skriv till redaktören heikki.porkola@kemi.fi Eventuellt kan Serieteket i Stockholm ha några exemplar också, ring Kristiina Kolehmainen på 08-508 315 30 och fråga.

Kati Kovács är klar med sitt tredje album!!!
Ja, du läser faktiskt rätt. Efter flera år av förseningar är Kati Kovács tredje album äntligen färdigställt. När detta läses befinner hon sig i Finland och har precis presenterat den fullständiga boken för sitt förlag Like och enligt planen kommer den att ges ut av dem under hösten. Därefter är det meningen att albumet ska ut på svenska under 2002. Kati är aktivare än på länge just nu, och förutom att hon gör en sida i veckan av serien "Onnen lahjat" ("Små korn av lycka") efter Pauli Kallios manus till Helsingin sanomat och vann Kemis serietävling med den egna strippserien "Till sängs! - Eller ej?", är hon med på den stora BD@fi-utställningen också.

Joe Sacco till Helsingfors seriefestival!
Årets program för Helsingfors seriefestival har börjat ta form på allvar. Festivalansvarig Johanna Rojola har bland annat utlovat gäster som amerikanen Joe Sacco ("Palestine", "Safe Area Gorazde"), fransmannen David B. (hans legendariska självbiografiska seriesvit "L'Ascension du Haut Mal" ska börja ges ut på engelska i höst), Majane Satrapi (Iran/Frankrike), Helena Klacokar (Bosnien/Holland, vann pris för bästa album i Angouleme) och amerikanen Alan Davis. Optimals finska favoritförlag Suuri Kurpitsa firar 20-årsjubileum i år och detta uppmärksammas både med utställning och en rejält tilltagen programpunkt. Årets vinnare av Kalle Träskalle-hatten, Jukka Tilsa, gör också ett framträdande. Bland övriga utställare märks Katja Tukiainen, Jenni Rope samt en med original från den uppmärksammade "Comix 2000"-boken. Dessutom planeras för både gäster och utställningar med anknytning till Kuba, Indien och Tyskland. Mer information finns på www.kupla.net (endast på finska, än så länge) och det går också bra att skriva till roju@kaapeli.fi och fråga.

Det dagliga arbetet på Optimal Press
Jag tänkte avsluta med en liten lägesrapport och skriva några rader om hur arbetet på de olika projekten framskrider. "Vajlet" av Maja LindÈn, "Holmenkollen" av Matti Hagelberg, "Den hemlighetsfulla mumien" och "Säg mig en sak" av Jason, samt "Idiot savant" av Daniel Ahlgren är samtliga helt färdigställda och levererade till tryckeriet. "Dubbelmunnen" av Jenny Maria Brändström och "Från kollektiv till husbil" av Karna Rusek är också färdigställda och kommer att levereras till tryckeriet inom några veckor.

I stort följer vi den tidsplan som jag har satt upp, trots att Matti Hagelbergs album visade sig ta minst sex gånger så lång tid att färdigställa jämfört med planerat. Framöver kommer allt arbete att fokuseras kring "Fanzineindex 2001" som måste levereras till pockettryckeriet i Danmark senast 30 juli. Allt som allt ser det bra ut och alla böcker kommer att vara klara i tid tills dess Bokmässan öppnar den 13 september.

I år fyller dessutom Optimal Press 10 år och vi på förlaget jobbar också på att försöka ordna till en jubileumsfest. Mer information kommer allteftersom planerna förverkligas!

  
mumien

Omslag till "Den Hemlighetsfulla Mumien"  mjau mjau 11

Mjau Mjau 11ahlgrens tallrikar

Daniel Ahlgren original till salu!  fanzineindex

Fanzineindex 2001  kati kovacs

Kati Kovács vinnande bidrag i Kemi.liljemarkgubbe

MAJ 2001

Jason vinner Urhunden
Seriefrämjandet delar för femtonde gången ut sina presigefyllda Urhunden-plaketter. Årets pris för det föregående årets bästa originalsvenska seriealbum går till "För fin för denna världen" av Daniel Ahlgren. Priset för bästa till svenska översatta seriealbum går till " Vänta lite..." av norrmannen Jason. Specialpriset Unghunden för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige går till Carlsen Comics.

Priserna kommer att delas ut lördagen 26 maj, klockan 15.00 på specialbiblioteket Serieteket, Kulturhuset i Stockholm, i samband med att Serieteket öppnar en stor utställning med de norska serieskaparna Jason och Frode Øverli.

2001 års Urhundenplakett för 2000 års bästa till svenska översatta seriealbum går till " Vänta lite..." av Jason. Juryns motivering: "Norrmannen Jasons nyskapande och delvis surrealistiska serie förmedlar med små medel stora känslor. Med sin minimalistiska och ofta ordlösa stil lämnar han öppet för läsaren att tolka innehållet. Jason är en av de stora internationella seriekonstnärerna, och han för mediet vidare."

Förutom "Vänta lite..." var följande till svenska översatta seriealbum nominerade: "Schhh!" av Jason (Optimal press) (no.), "Strax 1-2" (antologi) (Jemi) (sv., fi., da.) och "Kalle och Hobbe : den ursprungliga boken" av Bill Watterson (Bonnier Carlsen) (am.).

2001 års Urhundenplakett för 2000 års bästa originalsvenska seriealbum går till "För fin för denna världen" av Daniel Ahlgren. Juryns motivering: "Daniel Ahlgren har länge varit en av Sveriges ledande självbiografiska serieskapare. Med "För fin för denna världen" tar han steget från det självbiografiska till vardagsrealistisk fiktion. Hans detaljerade teckningsstil och trovärdiga dialog lyckas med små nyanser förmedla två tonårsflickors dagliga inre liv."

Förutom "För fin för denna världen" var följande originalsvenska album nominerade: "Härda ut" av Daniel Ahlgren (Optimal press), "Bamse 1973" av Rune Andreasson (Egmont), "24 minuter från T-centralen" av Jojo Falk och Tomas Zackarias Westerberg (Bonnier Carlsen), "Historieförbättraren" av Mikael Grahn och Johan Höjer (Ordfront Galago), "Mie" av Åsa Grennvall (Optimal press), "Mutterloppet" (Vimmelgrind 2) av Mats Källblad (Bonnier Carlsen), "En natt helt i rosa" av Henrik Lange (Jemi), "Blodsmäld" (Gustaf Vasa 4) av Claes Reimerthi och Per Gyllenör (Bonnier Carlsen) och "In ska man" av Patrik Stigzelius och Rasmus Gran (Optimal press)

Kati Kovács och Daniel Ahlgren vinner i Kemi
I finska Kemis serietävling vann Kati Kovács och Daniel Ahlgren första priserna i varsin klass. Kati Kovács vann grand prix (10 000 finska mark) i strippkategorin med "Vuoten omat - ja vieraat" (Till sängs! - eller inte). Juryns motivering: "Svart sängkammarhumor med väldigt sympatisk framtoning. Många även uppslitande teman behandlas med varsamhet och lust. Personerna känns äkta och situationerna är lätta att känna igen. Strippen tar väl hand om humorstrippens få variationer."

Daniel Ahlgren vann 1:a pris (6 000 Fim) i novellkategorin med serien "The girl who never fick nån post". Juryns motivering:"En gripande och klar serienovell om en flicka och en häst som lätt öppnar sig för läsaren. Snor-detaljen fungerar utmärkt som extraeffekt. Långsamt berättartempo lämpar sig bra för berättelsen. Teckningarna är sorgfulla och enkelt realistiska men ändå omsorgsfullt tecknade speciellt hästen."

I novellkategorin tävlade sammanlagt, från hela Norden, 326 olika noveller och i strippkategorin 70 strippserier plus en väggbonad! Seriefestivalen hölls 18-20/5 och Kati Kovács besökte den för att ta emot sitt pris. Ahlgren stannade hemma. Vinnarna och ett urval av de andra bidragen kommer att publiceras i det album som ges ut varje år. Där kan man läsa bidragen på originalspråk och det får namn av vinnarens d v s Kati Kovács serie.

Fanzineindex 2001 i pocketformat
Fanzineindex 2001 kommer att komma ut i standardpocketformat. Det kommer att bli ännu tjockare, cirka 400 sidor, och ge mycket mer valuta för ett billigt pris: 60 kronor på postorder direkt från förlaget. Senaste nytt är att serier från Marcus Ivarsson och Coco Moodysson kommer att ingå, men mer kommer att läggas till.

Vi jobbar för fullt med att slutföra produktionen av höstböckerna. Matti Hagelbergs "Holmenkollen" är nog förlagets tuffaste produktion hittills. Till höger får ni som bonus beskåda Holmenkollens titelsideillustration i färg. I boken kommer den att återges i svartvitt.

Utgivningen av boken "Situationer" av Ajan blir tyvärr uppskjuten fram till december.

Senaste nytt från Optimals tecknare
Fantagraphics har fört upp Jasons bok "Hey, Wait" (Vänta lite...) på listan över böcker som ska ges ut i höst. Hans norska tidning Mjau mjau kommer ut med nr 11 om någon vecka.

David Liljemarks Grindslanten-retusch "Vaselin" är med på utställningen "August Malmström - Gudar, hjältar och vanligt folk" på Östergötlands Länsmuseum i Linköping, 13 maj - 30 sept 2001. Han är även med i MAD 4/2001 och MegaPyton 3/2001. I MegaPyton publiceras ett roligt inlägg i konstdebatten och i Mad (tema: feminism) finns en tresidare om feminist-begreppets urlakning/missförstånd.

Rasmus Gran i Norrskensflamman
Varannan vecka bidrar Rasmus Gran med ett nytt avsnitt av sin serie "Truls" till tidningen med världens häftigaste namn, Norrskensflamman. Första avsnittet gick 29 mars och tidningens hemsida finns på
www.flamman.se. Där lyckades jag inte hitta några serier, men det står åtminstone hur man får tag i tidningen.

Raptus-festivalen krockar med Bokmässan
Tyvärr krockar två av de största seriearrangemangen i Norden, då den norska Raptus-festivalen i Bergen (15-16 september) arrangeras samma helg som Bokmässan i Göteborg (13-16 september). Till nästa år får vi hoppas att festivalerna lyckas samordna sin planering något smartare. Raptus år 2001 har bland annat Frode Øverli och Jeff Smith på gästlistan. Mer information finns att beskåda på www.raptus.no

Ben Katchor visar film i Stockholm
Den amerikanske serieskaparen Ben Katchors utställning på Serieteket pågår för fullt just nu, som vi tidigare rapporterat. Nu är det dessutom klart att han den 6 maj klockan 15 kommer att visa sin film "Pleasures of Urban Decay" samt hålla föredrag. Plats är Studio 3 som finns belägen på tredje våningen på Kulturhuset. Det hela är ett samarrangemang mellan Serieteket och Stockholms judiska filmfestival.

David Liljemarks senaste höjdarserie
Missa inte David Liljemarks senaste serieinlägg i konstdebatten på internetsidan "Bryt tystnaden". Webbplatsen kommenterar samtida konst och drivs av Gunnar Krantz och Kamilla Rydahl. Lärnken dit är: http://hem.passagen.se/gkrantz/nyhet/ny01.html

Åsa Grennvall i Röd Press
Som vanligt medverkar Åsa Grennvall i nya numret av Röd Press. I 2/01 har hon med två sidor.

Seriekonst ångar på
Det fjärde och senaste numret av Seriekonst har temat underground. Två svenska konstnärer som personifierar begreppet bättre än de flesta andra är Christer Themptander och Ulf Rahmberg, som bägge presenteras i både text och bild. Webbplatsansvarige Gunnar Krantz ger självfallet också en god bakgrund till ämnet, kommer med ytterligare tips till serieskapare och presenterar även ett nytt seriefanzine som är ovanligt framåt. www.seriekonst.net

The Mad Scientist på Galleri Laboratoriet
Den 28/4 - 20/5 visar Tomas Zackarias Westberg sina chromoskedasier på Galleri Laboratoriet, Kocksgatan 25 i Stockholm (öppet lör-sön 12-16). Denna teknik porträtterar enligt honom själv främmande landskap som påminner om planeter och gasmoln fotograferade av NASA. Westberg använder sig av alter egot The Mad Scientist när han kommenterar sina verk på utställningen. Han skriver att det hela är "insvept i en slags 50-tals estetik och pseudo-vetenskaplig fototeori". Missa inte de trevliga affischerna! http://www.laboratoriet.com/galleri

  
daniel ahlgren

Bild ur Daniel Ahlgrens färgserie i kommande "Idiot Savant"  holmenkollen

Titelsida i färg från Matti Hagelbergs "Holmenkollen"liljemarkgubbe

APRIL 2001

Höstens böcker från Optimal Press
Det blir böcker av inte mindre än tre debutanter i höstens utgivning, och samtliga utkommer lagom till bokmässan i september:

Maja Lindéns tuffa humorserie "Vajlet" går varje vecka i Eva & Adam-bilagan som medföljer Expressen, GT och Kvällsposten. Från början var den en skämtteckning, men sedan ett par år tillbaka publiceras den i strippformat. Med en sällan skådad frenesi kommenterar Lindén vår samtid sedd genom småbarnsföräldrarna Vajlet och Jespers ögon. Viagra, polisbrutalitet, datorer, Gud och plastikoperationer är ämnen som alla granskas mycket ingående och inte sällan fräckt. Boken blir på 96 sidor helt i färg och kan förhandbeställas för 150 kronor. Kika in på Galleriet för några smakprov!

Jenny Maria Brändström går för närvarande på Serietecknarskolan i Malmö. Hennes album bär titeln "Dubbelmunnen" och är en obönhörlig och skakande samling serier på temat manlig prostitution. Det går verkligen från värre till värst för huvudpersonerna i de fyra serienoveller som ingår. Något liknande har aldrig tidigare utgivits i serieform i Sverige, men internationellt sett skulle man kanske kunna utnämna Jenny till en snabbtecknande svensk motsvarighet till amerikanskan Phoebe Gloeckner. Albumet är på 64 sidor i mjuka pärmar och kommer att kosta 99 kronor.

Den sista debutanten är Karna Rusek som tidigare har medverkat i de flesta numren av fanzinet Asfalt och i Allt för konsten 1 och 2, men nu är det dags för hennes första soloalbum. I "Från kollektiv till husbil" berättar hon i sedvanlig vardagspräglad stil en historia som knappast lämnar någon oberörd. Under de 64 sidor som boken omfattar får vi bland annat följa med Karna på en resa till Östeuropa. Förhandspris: 99 kronor.

En del av er trodde kanske att Daniel Ahlgren hade lämnat Optimal för gott när det stod klart att han skulle komma ut med tre album på Bonnier Carlsen. Så är dock inte alls fallet, utan i september kommer ett nytt samlingsalbum med titeln "Idiot savant". Det är på 88 sidor och samlar alster från Galago, Dagens Nyheter, MegaPyton, Magasin Optimal med flera tidningar. Bland höjdpunkterna kan nämnas DN-serien "Aldrig glömma, aldrig förlåta", "Spikaråskruvar", titelserien och den svåråtkomliga "Rykten" från Magasin Optimal 1/94. Som speciell bonus kommer boken också att ha en helsides färgserie i "Tintin"-stil där Daniel begrundar sitt liv och sin karriär som serieskapare på ett både underfundigt och roligt sätt. Boken blir inbunden och kostar 115 kronor.

Ajan kommer ursprungligen från Bosnien (han lystrar även till sitt fullständiga namn Midhat Ajanovic), men sedan 1994 bor han i Göteborg. "Situationer" är en samling med satirteckningar i färg, återgivna i ett kompakt och behändigt format. Boken omfattar 64 sidor helt i färg, kostar 99 kronor och du kan reservera ditt ex redan nu. En del av teckningarna har tidigare publicerats i Göteborgs-Posten och tre färgglada smakprov ur boken kan beskådas i Galleriet redan nu. Han har publicerat ett flertal romaner, seriealbum och skämtteckningssamlingar, framförallt i sitt gamla hemland, och är även verksam inom animationsområdet.

Årets översatta album är omsorgsfullt framskrapat på skrapkartong av Matti Hagelberg och heter "Holmenkollen". Hagelbergs serier trotsar egentligen all beskrivning. Det räcker kanske att nämna att huvudpersonen i albumets första serie lägger upp en komplicerad plan för att städa sin lägenhet, men av någon oförklarlig anledning hamnar på safari i Afrika istället. Efter 128 sidor i Hagelbergs sällskap lovar jag att ni tar även de mest absurda vändningarna med jämnmod och glatt skrattar med. "Holmenkollen" är ett mycket underhållande album som gärna varvar filosofiska utläggningar med en befriande barnslig logik. För 130 spänn är den här inbundna boken ett fynd. Läs mer om Matti Hagelberg i serietidskriften Bild & Bubbla 4/00.

Redan förra månaden kunde vi dessutom meddela att Jasons fjärde album, "Säg mig en sak" också släpps på Bokmässan. Slutligen är det spikat att även "Fanzineindex 2001" utkommer i september. Denna bok är mycket dyr att göra, så uppmana alla era vänner som är det minsta intresserade av serier att förhandsbeställa boken genom att betala in 250 kronor på vårt postgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press. För senaste nytt om innehåll och medverkande i boken hänvisar vi till vår speciella beställnings- och informationssida [
här]. Där kan du också tipsa oss om saknade uppgifter.

Eventuellt kommer ytterligare någon höstnyhet att offentliggöras i slutet av maj.

Jason vinner Sproing-priset för andra gången
Återigen har Jason fått Norsk Tegneserieforums Sproing-pris för bästa norska serie, den här gången för "Si meg en ting". Serien publicerades på norska i Jasons solotidning Mjau mjau nummer 10, och Optimal Press kommer som tidigare meddelats att släppa den som inbundet album i september under titeln "Säg mig en sak". Priset delades ut den 31 mars i det nyöppnade Serieteket på Deichmanske bibliotek i Oslo.

Åsa Grennvall i Megafon
Nu är första bidraget från Åsa Grennvall tryckt i Röda korsets ungdomstidning Megafon. Det är på en sida och heter "Barnplikt". Det är lite oklart hur man får tag i tidskriften om man inte är medlem i Röda korsets ungdomsförbund, men utgivarna försöker få distribution via Presstopp-butikerna. Vi får hoppas att det löser sig, så ännu fler får möjlighet att läsa Åsas seriebidrag.

Jason-utställning på Serieteket
Det är nu spikat att den norska utställningen på Serieteket med originalteckningar av Jason och Frode ÿverli kommer att ha vernissage den 26 maj klockan 14. Självklart kommer skaparna att finnas på plats, och det kommer säkert också att finnas möjligheter att köpa deras album och tidningar. Även den norske seriekritikern Morten Harper, författare till den mycket rosade bokserien "Tegneserien i og utenfor rutene", kommer att framträda.

Eddie Campbell till Kemi
Som vanligt lockar världens nordligaste seriefestival i finska Kemi med flera högintressanta gäster. Festivalchefen Heikki Porkola har i år lyckats locka dit inga mindre än Eddie Campbell ("Alec", "Bacchus", "From Hell"), Florence Cestac (på svenska i albumet "Spegelns ansikte"), Ben Katchor ("Julius Knipl, Real Estate Photographer" och "The Jew of New York"; du har väl inte missat att han ställer ut original från den sistnämnda serien på Serieteket från 14 april?) och Peter Madsen ("Valhall"). Dessutom redovisas resultatet från den nordiska serietävlingen både i form av prispengar och utgivning av ett snyggt seriealbum med de bästa alstren. Datumen som gäller är 18-20 maj och i år firar man dessutom 20-årsjubileum! Vill du veta mer skriver du till heikki.porkola@kemi.fi

Hänt under Fanzinehelgen 16-17 mars
För tredje året på raken har Kristiina Kolehmainen arrangerat "Fanzine Heaven" på Serieteket i Stockholm. Över två dagar kunde fanzineutgivare och seriemänniskor från hela Sverige och delar av Europa träffas och utbyta erfarenheter. Årets stora dragplåster var den spanske tecknaren Max, som publicerades flitigt i tidningarna Pox och Epix under 80-talet. Hans mest kända serie i Sverige är "Peter Pank", men på sistone har han bland annat fått ur sig storverket "The Extended Dream of mr. D" som publicerats på engelska av det kanadensiska förlaget Drawn & Quarterly. Orsaken till att han kom till Sverige var dock att han under flera år gav ut en serie antologialbum kallade "Nosotros somos los Muertos" ("We are the Dead"). Bokserien startades i mitten av 90-talet som ett alternativ när de spanska förläggarna i princip hade slutat bry sig om de lokala förmågorna efter att den japanska mangan slagit igenom på bred front. Annars var det enda alternativet som fanns kvar för skaparna att teckna serier med mycket sex eller våld (eller ännu hellre, bägge delarna samtidigt) för det var det enda som förlagen var säkra på att de kunde tjäna pengar på att ge ut. Från att ha startat helspanskt, utvecklades konceptet till att även inkludera utländska serieskapare, och för oss välkända namn som Max Andersson, Gunnar Lundkvist, Matti Hagelberg, Kati Kov·cs, Charles Burns och Julie Doucet är bara några exempel på tecknare som medverkat. Kvalitetsnivån var med andra ord bedövande hög och albumen blev en självklar mittpunkt för de spanska skaparna. Efter sju utgåvor lades projektet ner, men flera förlag har visat intresse för att starta liknande album så situationen i Spanien ser klart ljusare ut idag. Max intervjuades på Lavas scen under en dryg timme av Seriefrämjandets ordförande Fredrik Strömberg, och det var mycket intressant att lyssna på honom.

Sedan var det meningen att engelsmannen Paul Gravett (före detta utgivare av Escape; han brukar kallas för "The Man at the Crossroads" i Eddie Campbells självbiografiska "Alec"-serier) skulle ha föreläst om brittiska fanzines, men ett datahaveri på Heathrow gjorde att han aldrig lämnade London. Men stämningen var så god på Serieteket att jag inte tror att någon saknade honom.

Från Italien kom utgivaren av albumserien "Kerosene", Alessandro Onori och hans vän Massimo (fick tyvärr aldrig reda på hans efternamn). Alessandro jobbar mycket med att dra igång ett nätverk för försäljning av alternativa serier, främst i Italien, men även till viss del över övriga världen. Han berättade att de var en sammanslutning av ett trettiotal personer som samsades under samma paraply och samarbetade om distribution och tryckning. De talrika utgåvor av "Kerosene", "Schizzo" och "Schizzo presenta" som han hade med sig för försäljning såg mycket bra ut grafiskt sett, och då det medföljde engelska översättningar av det mesta kunde man senare lätt slå fast att en hel del av det också var bra på manussidan.

Föreläsningar och intervjuer gjordes på scenen inne i Lavas lokaler, och förutom Max och Alessandro, så var det ett flertal fanzinepresentationer som genomfördes. Dessutom intervjuades Matti Hagelberg av Ingemar Bengtsson (även Katja Tukiainen var på plats, men hon nöjde sig med att vara besökare), och norrmannen Erik Falk presenterade Jippi forlags utgivning med viss tyngdpunkt på den närvarande Jasons serier. Inne på själva Serieteket hölls en fanzinemarknad där intresserade kunde sälja sina hemgjorda tidningar, och bland det som kunde köpas fanns Håkan Lindgrens färska "Drink & Drive Comics", diverse utgivningar från föreningen Mangakai, Ranjith "Ralle" Perera och Adam Boman sålde ett paket med fanzines under samlingstiteln "Syöttösika" och det fanns även tidningar från den senaste fanzinegenerationen som "Seriesnubben". Den som sålde mest var dock Jenny Maria Brändström, som höll i Serietecknarskolan i Malmös fanzineförsäljning. Även norska Jippi hade med sig en hel del tidningar och album som den intresserade kunde investera i, och det gick även att köpa in sig på nyare nummer av Bild & Bubbla. För Optimals del inskränkte sig utbudet till de tre Jason-albumen och Allt för konsten 2.

Procenten serieskapare var överhuvudtaget mycket hög bland besökarna under hela fanzinehelgen. Förutom de som jag redan nämnt, mötte David Liljemark, Gunnar Krantz, Mats Erland Larsson, Stefan Petrini, Mats Jonsson, Knut Larsson, Johan Andreasson, Esbjörn Jorsäter och säkert många fler upp. Även serieskribenten och -översättaren Göran Ribe kunde den intresserade träffa på. Allt som allt var det en mycket trevlig och givande helg med många nya kontakter, och vi ser redan fram emot den fjärde upplagan av "Fanzine Heaven". Redan nu ryktas det om storfrämmande från USA till nästa år. Håll tummarna för att det blir verklighet!

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till info@optimalpress.com så missar du inget av intresse i Seriesverige!

 vajlet
Maja Lindéns "Vajlet".
jenny
Från Jenny Maria Brändströms kommande album.
idiot savantajan
Från Ajans kommande album "Situationer".
holmenkollen
Omslag till Matti Hagelbergs "Holmenkollen".
jason
Bild ur Jasons "Säg mig en sak".


liljemarkgubbe

MARS 2001

Åsa Grennvall på www.sourze.se
Denna vecka, 26/3 - 1/4, är Åsa Grennvall veckans krönikör på www.sourze.se. Hon medverkar med en serie om Sisley. Andra krönikörer på www.sourze.se är bland andra Maria-Pia Boëthius, Märta Tikkanen, Claes Malmberg, Sara Kadefors och Anders Björck!

Daniel Ahlgren gör DN-Serien
Från och med 23 mars till 7 april kommer DN-serien utgöras av Daniel Ahlgrens "Pjata kattapjåk" som handlar om en tjej och hennes katt.

Årets Urhundennomineringar
Nu är årets nomineringar till Seriefrämjandets pris Urhunden klara. De slutliga pristagarna kommer att utses vid juryns möte i början av april.

Nominerade till 2000 års bästa originalsvenska seriealbum:
Ahlgren, D: För fin för denna världen (Bonnier Carlsen)
Ahlgren, D: Härda ut (Optimal press)
Andréasson, R.: Bamse 1973 (Egmont)
Falk, J./Westberg, T.Z.: 24 minuter från T-centralen (Bonnier Carlsen)
Grahn, M./Höjer, J.: Historieförbättraren (Ordfront Galago)
Grennvall, Å.: Mie (Optimal press)
Källblad, M.: Mutterloppet (Vimmelgrind 2) (Bonnier Carlsen)
Lange, H.: En natt helt i rosa (Jemi)
Reimerthi, C./Gyllenör, P.: Blodsmäld (Gustaf Vasa 4) (Bonnier Carlsen)
Stigzelius, P./Gran, R.: In ska man (Optimal press)

Nominerade till 2000 års bästa till svenska översatta seriealbum:
Jason: Schhh! (Optimal press) (no.)
Jason: Vänta lite... (Optimal press) (no.)
Strax 1-2 (Jemi) (sv., fi., da.)
Watterson, B.: Kalle och Hobbe : den ursprungliga boken (Bonnier Carlsen) (am.)

David Liljemark i DN. på stans nätupplaga
Nu kan man läsa några av David Liljemarks strippar om The Soundtrack Of Our Lives på svenska på www.dn.se/pastan. Följ vår länk eller klicka vidare på "Mer läsning". Första strippen lades ut 9 mars, sedan följer ytterligare 5 stycken med ca 2-3 dagars mellanrum (totalt har 11 strippar gjorts).

David bidrar också till Polistidningens nya utseende från och med 1/2001. Han tecknar en liten figur som fungerar såsom "Pass på"-vinjett. Den ses också i nätupplagan: www.polistidningen.org.

Ny Åsa Grennvallserie i Röd Press
I nya numret av Röd Press, alltså 1/01, medverkar Åsa Grennvall. Bidraget heter "Sen eftermiddag med Bildt".

Nya gäster till Fanzinehelgen
Det har precis blivit klart att ytterligare några högintressanta serieskapare kommer att gästa Serieteket i Stockholm 16-17/3. Det är norrmannen Jason (plus ytterligare tre representanter från Jippi forlag) samt finnarna Matti Hagelberg och Katja Tukiainen. Förmodligen tillkommer ytterligare någon eller några finska serieskapare.

Jason prisbelönt i USA
Den amerikanska diskussionsgruppen comix@ delar varje år ut ett antal priser kallade Goodies awards. Vinnare i avdelningen "Talent deserving wider recognition" blev ingen mindre än Jason, som dessutom kom på både andra och fjärde plats i klassen "Best foreign language comic". I en sistnämnda kategorin gällde det Mjau mjau-tidningen respektive "Attends" (den franskspråkiga utgåvan av "Vänta lite..."), och vinnare var fransmannen David B. och fjärde bandet av hans legendomsusade verk "LíAscension du Haut Mal". Bland övriga pristagare återfinns Joe Sacco och Chris Ware, så det är inget dåligt sällskap Jason hamnat i.

Nytt Jason-album i höst
I början av september kommer nästa album av norske Optimal-favoriten Jason. Det kommer att heta "Säg mig en sak" och bli på 48 sidor. Boken blir inbunden med skyddsomslag. Historien är Jasons mest avancerade hittills, med två parallella händelseförlopp, varav det ena utspelas under 20-talet och det andra i nutid. Huvudfigur är fågelmannen från "Schhh!". Mer information om övriga höstalbum kommer snart.

Jason på Serieteket i maj
Någon gång i maj kommer för övrigt Jason att besöka Serieteket i Stockholm. Vi återkommer med exakt datum och mer information.

Ben Katchor på Serieteket
Serieteket är Sverige aktivaste arrangör av intressanta seriehändelser. Den 14 april har Kristiina Kolehmainen satt öppningsdatum för en utställning med den mycket intressante Ben Katchor från New York. Katchor är mest känd för sin serie "Julius Knipl - Real Estate Photographer" som hittills har samlats i tre böcker, samt serieromanen "The Jew of New York". Något vernissage blir det dock inte, då Katchor anländer till Stockholm först den 5 maj och stannar till 15 maj. Förutom att framträda på Serieteket, håller han ett föredrag på den judiska filmfestivalen den 8 maj. Under sin vistelse i Europa kommer han bland annat också att besöka Köpenhamn och seriefestivalen i finska Kemi (18-20/5). Mer information fås som vanligt direkt från Serieteket på telefon 08-508 315 32.

Jii Roikonen i Galleriet
Den finske serieskaparen Jii Roikonens ösiga humorserier om katten Jasso finns det nu tillfälle att studera närmare i Galleriet. Roikonen har tidigare publicerats på svenska i antologin "RefleXerier" (går fortfarande att köpa för 70.00 från Optimal Press) och purfärska Bild & Bubbla 4/00. Den sistnämnda tidskriften innehåller även en intervju med honom, utförd i serieform. Och det är Ingemar Bengtsson som har det tvivelaktiga nöjet att ställa frågorna!

Ingemar Bengtsson på Stadsbiblioteket
Den 13 mars håller Ingemar Bengtsson föredrag om nordiska serier på Göteborgs stadsbibliotek. Bland annat kommer han att prata om serieskapare som Jason, Frode Øverli, Sussi Bech, Matti Hagelberg, Kati Kovács, Pentti Otsamo, Bjarni Hinriksson och många fler.

Ingemar Bengtsson på Serieteket
Som vi tidigare har nämnt kommer Ingemar Bengtsson att delta i en paneldebatt under Serietekets fanzinehelg 16-17 mars. Han kommer också att samla in nya och uppdaterade uppgifter till den kommande "Fanzineindex 2001"-boken, så alla fanzineutgivare uppmanas ta chansen att haffa honom där! Nytt utgivningsdatum för indexet är nu juni 2001. Glöm inte heller bort att spanjoren Max ("Peter Pank", "The Extended Dream of Mr. D") ärar Serieteket med ett besök samma helg!

Bok- & biblioteksmässan 2001
Optimal Press medverkar även i år på Bokmässan här i Göteborg. Den här gången kommer vi att dela monter med Gunnar Krantz, som ska presentera sitt internetprojekt Seriekonst, samt Serietecknarskolan i Malmö. Precis som vanligt kommer de flesta av skaparna på förlaget att finnas på plats i vår monter. Datumen som gäller i år är 13-16 september. Skriv in dem i almanackan redan nu!

Seriekonst två ute nu
I nummer två av Gunnar Krantz webbtidning Seriekonst kan man bland annat läsa om kylskåpsserier, Serieteket och få tips om manusförfattande. Gå direkt till www.seriekonst.net Nästa nummer av Seriekonst finns att beskåda från den 21 mars. Missa inte det heller!

Karna Rusek intervjuad
Kompakt 4/00 är en fanzine-special som bland annat innehåller intervjuer med Karna Rusek och Gunnar Krantz. Tidningen ges ut av Musik- och kulturföreningarnas samarbetsorganisation, förkortat MOKS. Läs mer på www.moks.se

Dags att bli vinylfantast
Efter diverse strul står det till slut klart att den engelskspråkiga versionen av David Liljemarks specialtecknade seriestrippar för The Soundtrack of Our Lives kommer att medfölja vinylversionen av bandets nya skiva "Behind the Music". Sedan sist har David hunnit med att teckna en elfte stripp också. Denna dubbel-LP blir årets mest givna skivköp.

The Wonder Boys
David Liljemark meddelar stolt att hans och Christian Kasténs band The Wonder Boys omnämns på amerikanska Village Voice topplista. Vad jag kunde se var de det enda bandet utan skivkontrakt som platsade. Den intresserade kan se efter själv på: http://www.villagevoice.com/specials/pazznjop/00/albums18.php3 Kontakt med bandet får ni genom att skriva till: davidliljemark@yahoo.se Det går säkert bra att köpa den hypade demotejpen för en billig penning.

Mad skämtar om TV
David Liljemark och Daniel Ahlgren medverkar i senaste Mad (2/01) med några sköna skämtteckningar om TV.
 nytt jason album
Omslaget till Jasons kommande album "Säg mig en sak"
bärjeds harry
Soundtrack of Our Lives-gitarristen Mattias Bärjeds version av Harry ur Fizzo 1 från 1988.
liljemarks harry
David Liljemarks version av Harry från albumet David Liljemark utgivet 2000.


liljemarkgubbe

FEBRUARI 2001

Nytt på galleriet
Nu finns äntligen de nya Härda ut-illustrationerna på plats i Galleriet. Daniel Ahlgren fortsätter i samma stil som tidigare. I MegaPyton 1/2001 publiceras del fem av följetongen "Böggänget", som behandlar hans mellanstadietid. Även David Liljemark (missa inte sidan två, där de retuscherade versionerna av "Grindslanten" och "Karl XII:s likfärd" återfinns, komplett med jättephallosar) och Marcus Ivarsson bidrar med kortare alster i tidningen. David Liljemark medverkar dessutom i Mad 1/2001 med serien "Rock'n Roll All Nite!".

Senaste nytt från Åsa Grennvall
Åsa Grennvall publicerar nu serier regelbundet i tre tidningar: Bleck, Röd Press och Megafon.

Åsas bidrag till Ung Vänsters tidning Röd Press 5-6/00 fick Svenska Dagbladet att 010108 skriva följande kommentar om henne: "I en tecknad serie utmålas en ung kvinna som ett viljelöst våp, som har varit alltifrån ungmoderat till stalinist och anarkist. Som hon själv säger: íOch politisk åsikt hade jag lite som killen jag var kär i för tillfället.í " Inget att tveka på, köp Röd Press och läs serien!

Från och med nummer 1/01 av Röda Korsets ungdomstidning Megafon kommer Åsa att bidra med en helsida per nummer. Håll utkik!

I senaste numret av Galago, 4/00, berättar Åsa över sju sidor om sin Farmor.

På Stockholm Art Fair, som äger rum på Sollentunamässan 8-11 mars, kommer det att finnas möjlighet att köpa Åsas båda album i en av Konstfacks montrar. Även en hel del andra studenter från skolan ska presentera sin konst. Åsa kommer dock inte att finnas på plats själv.

David Liljemark tecknar åt The Soundtrack of Our Lives
David Liljemark tecknar nu åt rockbandet The Soundtrack of Our Lives. Han har gjort tio seriestrippar och ett antal illustrationer i samband med släppet av den den nya CD:n "Behind the Music". Det var meningen att de skulle förekomma som annonser i Metro varje dag mellan 5 och 9/2, för att därefter läggas ut på bandets hemsida www.tsool.com. Chefredaktören på Metro ville dock inte gå med på att ha annonserna vid Metros egna serier så de är stoppade tills vidare. Eventuellt dyker de upp i någon annan tidning eller på annan plats i Metro. Håll korpgluggarna öppna! Releasedatum för själva skivan är 9 februari. Gitarristen i bandet, Mattias Bärjed, är för övrigt medskapare av David Liljemark-figuren "Harry".

Ni som bor i Finland kan även läsa några äldre serier av David i Myrkky 1, 2 och 3/2001.

Biker skriver album åt Li Österberg
Li Österberg har illustrerat ett antal sångtexter skrivna och utgivna i ett album av Lasse X Strandbergh. Han är en biker och före detta knarkare som numera spelar hårdrock med kristet budskap. Fortfarande ser han dock ut som en Hellís Angel. Albumet bär titeln "Lasse X Wilmers okände bror", och är på 51 sidor i A4-format med limmad rygg. Förmodligen är boken lättast att få tag på i Skåne, där utgivaren bor och driver sitt lilla förlag Salvekvack. Jag har ännu inte sett något ex av boken, men Li hälsar att hon inte alls är nöjd med slutresultatet och att trycket är dåligt.

Fanzinehelg på Serieteket
Serieteket arrangerar traditionsenligt sin fanzinehelg 15-17 mars. I år kommer ingen mindre än spanjoren Max ("Peter Pank", "The Extended Dream of Mr. D"), samt engelsmannen Paul Gravett ( f d utgivare av "Escape") och italienaren Alessandro Onnari ("Kerosene"). Dessutom kommer troligtvis Ingemar Bengtsson att medverka vid en paneldebatt. Förutom flera föredrag blir det självklart också fanzineförsäljning och mycket annat. Boka in datumet i din kalender redan nu. Mer information fås från Kristiina Kolehmainen på Serieteket om man ringer 08-508 315 32. Serieteket är beläget i Kulturhuset vid Sergels torg i Stockholm.

 

 


liljemarkgubbe

JANUARI 2001

År 2000 en höjdare
Förra årets höstböcker fick ett mycket bra mottagande både av postorderkunderna och inte minst på Bok & biblioteksmässan i Göteborg där vi slog försäljningsrekord med otroligt stor marginal. Även på Raptus-festivalen i Bergen fick böckerna många lovord och varenda album var sålt innan det var dags för hemresa. Det hela var mycket lyckat trots att Kati Kovács drabbades av influensa och tyvärr tvingades ställa in hela sitt Norge-besök. En kaosartad, men ända mycket trevlig resa till Helsingfors seriefestival hanns också med. Björn Schagerström ska ha ett stort tack för att han höll ställningarna på förlaget under min USA-semester och dessutom med bravur skött hemsidan. Även vår formgivare Nicolas Krizan har fått höra en hel del superlativer för sin grafiska formgivning av våra böcker. Flera lyckade utställningar har också genomförts av Optimals serieskapare; bland annat har David Liljemark, Åsa Grennvall, Daniel Ahlgren, Li Österberg, Mats Erland Larsson och Stefan Petrini visat upp sina bästa sidor.

Nya upplagor
Den länge emotsedda andra upplagan av
IN SKA MAN av Rasmus Gran och Patrik Stigzelius är nu ute. Och den här gången har tryckeriet till och med lyckats få fram rätt nyans på omslagsfärgerna! Beställ boken genom att sätta in 99 kronor på vårt postgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press.

Även Daniel Ahlgrens HÄRDA UT har tryckts upp på nytt.

Senaste nytt om Fanzineindex 2001
När det gäller kommande nyheter så jobbar jag vidare med FANZINEINDEX 2001 (eftersom den försenats över årsgränsen så har jag också bytt namn på den) som planeras vara ute i april. Jag har nu uppdaterat listan över saknade uppgifter och du som har givit ut ett fanzine under 2000 ska självfallet se till att jag säkert har fått med alla fakta om din tidning i boken. Utöver indexet, så planerar jag för nya böcker av Daniel Ahlgren och Jason. Mycket annat är också på gång, men jag återkommer med närmare information efterhand som utgivningsdatum spikas.

Galleri Optimal
Vi vill gärna ha in fler bidrag till GALLERI OPTIMAL. Om du har någon serie liggande som du tycker vi borde lägga ut på nätet, så hör av dig. Snart kommer fler Härda ut-teckningar av Daniel Ahlgren, samtliga specialgjorda för Optimals hemsida.

Daniel Ahlgren på BonnierCarlsen
Daniel Ahlgren gav förresten i höstas ut ett 100-sidigt album på Bonnier Carlsen med titeln FÖR FIN FöR DENNA VÄRLDEN. Under våren väntas ytterligare två album på 48 sidor per styck (det första i fyrfärg och det andrai svartvitt) från samma förlag. Köp böckerna i din favoritbutik.

Mjau mjau 1 och 2 slut
Nummer ett och två av Jasons norska solotidning MJAU MJAU är nu slutsålda, då de exemplar jag importerat tagit slut. De kan dock fortfarande beställas från Norge för den intresserade (www.jippicomics.com). Mjau mjau nummer sex är däremot slutsåld i Norge, medan vi fortfarande har kvar några exemplar på lagret för 40 kronor per styck. Även av nummer fem och sju finns det ett mindre antal exemplar att beställa för samma pris.

Optimals favoritlänkar
Ibland får jag mail från läsare som vill att vi ska lägga ut fler LÄNKAR till andra kvalitetsserieförlag och bra nyhetssidor för serier på vår hemsida. Och visst, det finns en del som är värt att rekommendera. När det gäller skandinaviska nyhetssidor tycker jag om www.tegn.no och www.kurtdunder.dk/seriejournalen. Tegn är Norges ledande serietidskrift och deras hemsida är mycket snygg och informativ. Seriejournalen är en dansk hemsida (och före detta serietidskrift) som sköts av serieskaparen Frank Madsen. Den senare vinner inte några skönhetspoäng, men är bra på särskilt recensioner av nya danska album. Även böcker och händelser från övriga nordiska länder förekommer i rapporteringen. Båda sidorna uppdateras för närvarande flera gånger i veckan och är väl värda ett besök.

 

fanzineindex


fanzineindex


mjau mjau
 
En svensk sida som jag kan rekommendera helhjärtat är Gunnar Krantz senaste projekt www.seriekonst.net. Den är precis nystartad och innehållet är en blandning mellan tips för serieskapare, serier och dokumentation av utställningar. Tanken är att sammanföra serievärlden med konstvärlden, något som Krantz själv har gjort i åratal. SERIEKONST är utformad som en nättidning och är tänkt att uppdateras med ett nummer per månad. Gunnar Krantz gick för ett par år sedan på Valands konsthögskolas linje för Fri konst och nya media, och hemsidan är gjord i samarbete med dem och Kulturservern i Malmö.

Även det högklassiga fanzinet SERIECHOCK har nu en egen hemsida. Du hittar den på http://hem.fyristorg.com/seriechock_/ Det är ingenting att tveka på, surfa dit direkt och håll dig à jour om nya svenska och utländska fanzines och seriealbum.

Åsa Grennvall i Bleck
Åsa Grennvall medverkar med två sidor i senaste numret av feministiska tidskriften BLECK (nummer 3-4/2000, hon har även varit med ett par gånger tidigare). Från att ha startat som ett kopierat fanzine för några år sedan är den nu en fullfjädrad debattidskrift med tvåtusen prenumeranter. Det nya dubbelnumret är på 96 sidor A4 i färg och kostar bara 50 spänn. Läs mer på www.bleck.org.

Jemi lägger ner
Lokala förlagskollegan JEMI har meddelat på sin hemsida (www.jemi.net) att de lägger ned verksamheten. Jemis ägare Mikael Tegebjer var med och grundade Optimal Press 1991, och stannade kvar på förlaget tills han bestämde sig för att satsa vidare på egen hand 1997. En bok till tänker han dock ge ut innan han försvinner från branschen och det blir textboken "Den tecknade seriens historia". Det är ännu oklart när boken (som även undertecknad har skrivit en del texter åt) kommer att ges ut, men jag återkommer i frågan när jag vet mer.

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig ingemar@optimalpress.com

Läs gamla nyheter från år 2000 här

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


senaste nytt | nyhetsarkiv |