liljemarkgubbe


senaste nytt | nyhetsarkiv |

NYHETER FRÅN
2000


Utställning på Sandvikens Stadsbibliotek
En serieutställning på Sandvikens Stadsbibliotek öppnar den 13/12 och pågår in i januari. Stefan Petrini, Li ÷sterberg och Mats Erland Larsson ställer ut original och reproduktioner. Det kommer också finnas möjlighet att köpa serieböcker där. Alla tre nämnda medverkar i Allt för konsten 2. För mer information kontakta: Mats Erland Larsson via hzz72@hotmail.com eller Stefan Petrini via skaggbiff@hotmail.com.

Nicolas Krizan i Galleri Optimal
Två teckningar av Nicolas Krizan, som formgivit nästan alla Optimals utgåvor, finns nu att beskåda i Galleri Optimal.

Optimalt nytt 20/11-2000
David Liljemarks utställning "Åratal av övergrepp" på Serieteket i Stockholm har fått ett nytt öppningsdatum: Lördagen den 25/11. Ring till Serieteket för mer information på telefon: 08-508 315 32

Fanzineindex 2001 blir ytterligare försenat och byter namn till Fanzineindex 2001 eftersom det utkommer först i april nästa år. Samtliga förhandsbeställare kommer att få ett personligt brev med information.

In ska man är slutsåld från förlaget, men en andra upplaga kommer att tryckas inom förmodligen en månad.

Åsa Grennvall medverkar i nummer 3/4-2000 av Ung Vänsters tidning Röd Press. Dels har hon med en tre-sidors serie dels blir hon intervjuad. Hon kommer att medverka i varje nummer ett tag framåt.

Bild & Bubbla nummer 4/2000 som kommer tidigt i januari 2001 är en Finlandsspecial. Intervjuade och medverkande med serier är Jukka Tilsa, Matti Hagelberg, Kati Rapia, Pentti Otsamo, Jii Roikonen, Petteri Tikkanen, Tarmo Koivisto och Jenni Rope. Dessutom en översiktsartikel om läget i seriefinland av förläggaren (Suuri Kurpitsa) och manusförfattaren Pauli Kallio samt ett suveränt omslag av Kati Kovács. Skaparna är utvalda av Ingemar Bengtsson och översatta med omsorg av Jocke Laitala och Stina Blom. Kika in på Seriefrämjandets hemsida: www.serieframjandet.com.


David Liljemark ställer ut på Serieteket
De verk som censurerades av Galleri Dialog och fick David Liljemark att dra sig ur samlingsutställningen "20" kommer att ställas ut på Serieteket i Stockholm. Utställningen har titeln "Åratal av övergrepp". Den öppnar 24/11 och pågår till och med 17/12. Förutom de nedan nämnda censurerade bilderna visas bland annat retuscherade strippar av "Laban" (som vi tyvärr ej kan visa på hemsidan utan att riskera en stämningsansökan), DJ R*V och en mängd nya arbeten.


Stockholmsgalleri stoppar David Liljemark
Lördagen 30/9 öppnade utställningen "20" med verk av 20 st serietecknare ur den svenska "serieeliten", (som tidningen Metro uttryckte det) på Galleri Dialog i Stockholm. Fast utställningen kanske egentligen borde ha kallats "19" eftersom en av de medverkande, David Liljemark, på grund av censur från galleriets (och vissa av tecknarnas) sida valde att helt hoppa av.

De verk som inte fick vara med var parafraser på "Gråtande barnet" och "Grindslanten". Verk som tidigare visats både på Forumgalleriet i Malmö (Avtryck av verkligheten 10-25/1 1998) och på Fria Kulturcentrum i Karlstad (Reptil 3-11/10 1998, en samlingsutställning där bl.a. Carl Johan de Geer, Jockum Nordström, Anna-Clara Tidholm, Lasse Sandberg, Peter Wahlbäck och Marianne Lindberg de Geer medverkade).

I David Liljemarks senaste (fjärde) album, "David Liljemark", kan ett av de censurerade verken skymtas: det "Gråtande Barnet" med textcitatet (taget från Peter Sotos via Brainbombs) "The big stiff cock in his ass" skrivet tvärs över.

På det andra verket, en retuschering av "Grindslanten", har den stående gossen försetts med en gigantisk fallos, och istället för en slant bråkar barnen om en burk vaselin.

Till de inlämnade verken hörde även ett antal retuscherade dagstidningsstrippar av Blondie, Laban och Baby Blues, av vilka alla med tema pedofili och nazism censurerades.

Moderna Museet i Stockholm visar Bjarne Melgaards barnsugarvideo "All gym queens deserve to die", Kulturhuset har visat Mike Dianas serier men Galleri Dialog i samma stad censurerar David Liljemark. "19" pågår till 18/10. David Liljemark kan nås på davidliljemark@yahoo.se

Nytt 11 september 2000
Fler tecknare gästar Optimal på Bokmässan i Göteborg. De som tillkommit är Jason, Stefan Petrini och Mats Erland Larsson.

Jason har fått två nomineringar till det amerikanska Ignatz-priset som delas ut av SPX. I klassen "Outstanding Story" har han nominerats för berättelsen "The Bridge" (som inleder Mjau Mjau 6 och Optimals senaste Jason-album Schhh!) andra som nominerats i den klassen är Alan Moore och Chris Ware. Han har också nominerats i klassen "Outstanding Series" för Mjau Mjau som distribueras i USA. Vinnarna kommer att offentliggöras under helgen som bokmässan pågår.

Imorgon, tisdag, hämtas In ska man och den nya upplagan av Härda ut från tryckeriet. Allt för konsten 2 kommer att levereras imorgon eller på onsdag.


Nytt 1 september 2000
Nu har följande album kommit från tryckeriet: David Liljemark av David Liljemark, Mie av Åsa Grennvall och Schhh! av Jason. Böckerna släpps i handeln och på Bokmässan först den 14/9, men redan nu kan du köpa dem på vår postorder för omedelbar leverans. För information om albumens innehåll samt priser, ta en titt i vår katalog.

Tyvärr måste vi meddela att utgivningsdatum för Fanzineindex 2001 är framflyttat till november. Vi jobbar för högtryck med att få den klar så fort vi kan, men samtidigt vill vi vara säkra på att kunna ge er en så bra och genomarbetad bok som möjligt, och inte slarva ihop någonting. Fortfarande finns det en liten chans att komplettera saknade uppgifter, och om någon som läser detta har en aning om var Magnus Svenningsson håller hus idag så ta kontakt omedelbart!

En ny liten papperskatalog håller på att tas fram för att skickas ut till postorderkunderna under vecka 37. Den innehåller bara information som kan beskådas på Optimals hemsida och kommer även att delas ut på seriemässorna i Bergen och Göteborg.

I Bergen kommer Kati Kovács medverka både i paneldebatt med norska seriekollegor och i en egen programpunkt. Hennes soloframträdanden är fredag 8/9 kl 17.00 och på söndag 10/9 klockan 15.30. Jag, Ingemar, kommer att hålla föredrag om nordiska alternativa serier pĀ lördagen 9/9 klockan 12.30. Även Jason framträder på fredagen 8/9 klockan 16.00 med en presentation.

Klara för medverkan i Optimals monter på bokmässan i Göteborg 14-17/9 är än så länge: David Liljemark, Gunnar Krantz, Rasmus Gran, Patrik Stigzelius plus ett antal tecknare från Allt För Konsten 2: Karna Rusek, Marcus Ivarsson med flera.

Ni har väl inte missat att vi publicerar exklusivt material på våra Gallerisidor? Sedan en månad tillbaka kan ni läsa en tiosidor färgserie av åsa Grennvall, och nu kommer en serie i tvåfärg av Marcus Ivarsson. Marcus är 22 år och bosatt i Göteborg, vilket har satt djupa spår i hans bidrag till Allt för konsten 2 i form av många fina spårvagnar. I vårt galleri kan ni beskåda "Våld", som av upphovsmannen kommenteras så här: "Min egen exorcism av skräck inför våld." Gå in och ta en titt direkt!


Optimal på turné
20/8 Helsingfors seriefestival, Finland (www.sarjakuvakaupunki.net/)
Ingemar Bengtsson och Gunnar Krantz håller föredrag om svenska seriefanzines klockan 16-17.

8-10/9 Raptus-festivalen i Bergen, Norge (www.raptus.no)
Ingemar Bengtsson är på plats under hela festivalen. Nya album kommer att säljas i en monter som vi delar med norska Jippi forlag. Festivalen äger rum i Grieg-hallen.

14-17/9 Bok & Biblioteksmässan i Göteborg (www.bok-bibliotek.se)
Optimal Press har monter A03:40. Ta chansen att köpa nyheterna rätt över disk och samtidigt träffa många av Optimals serieskapare.

Optimalt våren 2000
Optimals vårutgivning är här! Missa inte Jasons nya album Vänta lite... som precis kommit från tryckeriet. Ni som gillade Jasons debutalbum Fickan full av regn (Optimal Press 1996) kommer att känna igen melankolin och atmosfären även i den nya boken. Det som är nytt är att han valt att teckna djur istället för människor. Debuten utnämndes nyligen av norsk fackpress till den bästa norska serien någonsin, och Vänta lite... lär knappast göra någon besviken.

För er som inte nöjer er med det nya albumet har jag importerat Jasons solotidning Mjau mjau nummer 5, 6 och 7. Dessa nummer saknar helt ord, så någon risk för språkförbistring föreligger inte. Även Mjau mjau 1 och 2 finns i lager. Båda har text på norska, men rekommenderas ändå varmt. Samtliga nummer av Mjau mjau kostar 40 kronor per styck. De har svartvit inlaga, fyrfärgsomslag och är i serietidningsformat. Se smakprov i Galleri Optimal.

Speciellt för er postorderkunder erbjuder jag en samlingsvolym på 94 sidor med Daniel Ahlgrens skämtteckningar. Titeln är Härda ut och det var dessa bilder som var för nihilistiska för Galago. Läs själv och bilda dig en egen uppfattning. Boken innehåller även flera korta serieavsnitt. Upplagan är mycket begränsad och priset 115 kronor. Flera bilder kan även ses i Galleri Optimal.

För information om hur du beställer dessa och många andra utgåvor från Optimal Press ska du klicka dig in i vår katalog. Följande titlar är nu slutsålda: Typer och original av Daniel Ahlgren samt Konsthögskolan på nätet? av Kamilla Rydahl och Gunnar Krantz. Inga nya upplagor är aktuella.

Förutom de album och tidningar som presenteras på denna och omstående sida, har jag också kvar några få ex av Navelfluff nr 2. Den är helt på engelska och gjord av dansken Jan Solheim. Tidningen är på 16 sidor med delvis handmålat omslag, och den kostar 25:-.

De av er som tycker om vardagsrealism med bohemiska förtecken ska titta närmare på Flaskpost under 90-talet. Det är en ganska blandad antologi på 96 sidor med foton, dikter och inte minst Mats Erland Larssons serier. Du kan beställa den för en hundring från Optimal, då jag tycker att boken är en kul grej och att ni borde kolla in Mats lite extra.

Efter den hemska sommaren kommer hösten och då är följande böcker klara för utgivning lagom till Bokmässan i september: Mie av Åsa Grennvall, David Liljemark av David Liljemark och In ska man av Rasmus Gran och Patrik Stigzelius. Allt för konsten 2 är också den planerad, och bland de medverkande märks Daniel Ahlgren, Åsa Grennvall, Jojo Falk (har tecknat omslaget), Tomas Zackarias Westberg, Karna Rusek, Li Österberg och flera andra. Jag själv och Gunnar Krantz arbetar dessutom med Fanzineindex 2001, ett mastodontverk på runt 350 sidor som för närvarande tar all min tid. Det saknas ännu en del uppgifter som fortfarande går att komplettera. Titta på listan och se om du kan hjälpa till! Ännu ett Jasonalbum ges ut i september. Det heter Schhh! och är på på 128 sidor. Dessutom har jag flera andra projekt under planering som det ännu är för tidigt att presentera. Men ni kan lita på att Optimal Press både håller stilen och kommer med överraskningar. En ny katalog är planerad att komma ut i augusti.

Jag vet att alla Kati Kovács-älskare har våndats och liksom jag väntat och väntat på att hennes tredje album ska bli klart. Glädjande nog har jag precis fått besked från Kati att hon har mindre än tio sidor kvar att slutföra. Den finska utgåvan är planerad för utgivning i höst, och Optimal siktar på att kunna ha den svenska versionen ute under våren 2001. Håll ut!

Ny webbsnickare på Optimal Press är Björn Schagerström, som också varit ansvarig för produktionen på Härda ut. Han kommer att se till att dessa sidor uppdateras minst en gång i månaden från och med nu. Till att börja med utökar vi antalet tecknarpresentationer och lägger in fler bilder och serier på Galleri Optimal. Där finns nu bland annat en färgserie av Åsa Grennvall, serier av Jason och material ur Daniel Ahlgrens bok Härda ut och nya teckningar i samma stil. Vi vill gärna höra vad ni tycker om det nya utseendet på Optimals webbplats, så bombardera oss med åsikter om det och allt annat ni har på hjärtat!


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson
förläggare

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57
Om ni har frågor eller undrar över nĀgot, sĀ är ni mycket välkomna att ta kontakt med mig per e-post: ingemar@optimalpress.com.


senaste nytt | nyhetsarkiv |

 

david liljemark


schhh!


mie


vänta lite

mjau mjau


fanzineindex


fanzineindex