senaste nytt | nyhetsarkiv |

MAJ 2002

De inbundna vårböckerna är ute!
Just det, "Böggänget" av Daniel Ahlgren och "Sjunde våningen" av Åsa Grennvall har kommit från tryckeriet. Beställ dem från vår postorder för omedelbar leverans genom att sätta in 99 kronor per bok på vårt postgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press.

Urhunden till Matti Hagelberg
2002 års Urhundenplakett för 2001 års bästa till svenska översatta seriealbum går till "Holmenkollen" av Matti Hagelberg. Juryns motivering: "Finländaren Matti Hagelbergs serier i skrapkartong präglas av ett stilla vansinne, och ger läsaren en inblick i hans undermedvetna. På ett humoristiskt sätt dissekerar han vår kulturs myter, från Jesus Kristus via Jacques Cousteau till de tre små grisarna"

Priset för bästa originalsvenska seriealbum går till Joanna Rubin Dranger och Unghunden går till Mats Källblad. Utdelningen sker på Serieteket i Stockholm den 31 maj (se program nedan). Matti Hagelberg och de övriga tecknarna kommer att finnas på plats.

Skapa ditt eget fanzine
Kom och prova på att vara tidskriftsredaktör för en dag på Stenebyskolan i Dals Långed! I samband med högskolans öppethus-dag den 25 maj bjuder Medieverkstan Dalsland och Medieverkstan i Väst på en högtidsstund för alla fanzineintresserade.

Ingemar Bengtsson kommer att prata om fanzines av olika slag som har gjort positiva intryck på honom, och därefter kommer Gustav Söderström från N”tverkstan Göteborg och Erik Hopper att guida deltagarna genom datordjungeln, och då speciellt layoutprogrammet InDesign.
www.medieverkstan-dalsland.net

Kulturnatt på Kulturhuset
Den 31:a maj firar Kulturhuset Stockholm 750 år genom att ha nattöppet mellan 21.00 och 03.00. Serieteket är självklart med i firandet! Här är Serietekets program: 21.00 Årets bästa seriealbum belönas med Urhundar. Pristagare signerar sina album! Samarrangör: Seriefrämjandet.

Passion - 14 svenska serietecknare om passion. Vernissage av vandringsutställningen "Passion" med unga svenska tecknare som visats i Paris och Ljubljana. Den länge emotsedda katalogen är nu klar och kommer att kunna köpas vid vernissaget. Bland de medverkande märks Åsa Grennvall, Mats Källblad, David Liljemark, Maja Lindén, Gunnar Lundkvist och många fler. Cartoon Network visar animerade filmer 24.00-03.00 För mer information kontakta Kristiina Kolehmainen på Serieteket 08-50831530 eller titta på deras webbsida.

Daniel Ahlgren i Hallands nyheter
Under rubriken "Tristess på högsta nivå" recenseras Daniel Ahlgrens nya album "Böggänget" i Hallands Nyheter 22 maj. Läs hela texten på deras hemsida.

Åsa Grennvall i GT
Måndagen den 20 maj intervjuades sa Grennvall i GT över en hel sida. Samtidigt recenserades hennes nya bok "Sjunde våningen" av Ulf Benkel under titeln "Åsa Grennvall är plågsamt bra". Han tycker också att boken är "högkvalitativ seriekonst" och "full av uppfinningsrika berättartekniska grepp. Och effektivt drabbande bilder" som "sällan funkat så bra som här".

Daniel Ahlgren recenserad i DN och Kvällsposten
"Live på Lister", den nya pocketsamlingen från Daniel Ahlgren, recenserades i Dagens Nyheter 19 maj. Recensenten Sverker Lenas skriver bland annat "Det här är serier för alla som skrek "neeej" när barnmorskan klippte av navelsträngen. Stor humor, fina människorporträtt. Borde delas ut gratis i landets högstadieklasser."

Även Kvällsposten har recenserat "Live på Lister". Joel Eriksson konstaterar i sin text från 10 maj att boken "borde vara den perfekta Ahlgrenintroduktionen för nya läsare: prisbillig, behändigt format och - framför allt - ett finfint urval av Ahlgrens tidiga serier."

Kemi seriefestival 2002
Kemi satsar på westernserieri år, både i form av utställningar och föreläsningar med anknytning till "Lucky Luke" och "Tex Willer". Skandinavisk gäst blir Teddy Kristiansen (som även besökte Serieteket under årets Small press expo i mars). Utöver det kommer förstås massor av finska serieskapare att finnas på plats med fanzines, utställningar och nya album. Festivalen äger, som vi tidigare rapporterat, rum 7-9 juni. http://www.kemi.fi/sarjis/

Gunnar Krantz i danskredigerad antologi
Antologin "We Are All Normal (and We Want Our Freedom)" är helt på engelska och innehåller texter av 53 nordiska konstnärer. Den är redigerad av Katya Sander och Simon Sheikh och utgiven på det engelska förlaget Black Dog Publishing. Gunnar Krantz skriver om politisk konst och de problem som uppstår då man arbetar med denna. Bland de övriga medverkande märks Ernst Billgren, Elin Wikström, Karl Holmqvist och många andra. Nästa serie från Gunnar Krantz kommer i antologin Allt för konsten 3. Det blir en 12-sidig berättelse med titeln "Nurejev dansar".

Fanzines på bokmässan
Förra årets succé med fanzineproduktion på Bok & Biblioteksmässan kommer att upprepas i år. Den här gången blir det större plats för evenemanget, vilket bådar mycket gott. Ni lär inte kunna missa dem heller, då de kommer att hålla till vägg-i-vägg med oss på Optimal Press.

Optimalböcker hos Serieklubben.com
Serieklubben (före detta "De bästa serierna") erbjuder just nu "Fanzineindex 2001" och Jasons fyra inbundna böcker till sina medlemmar. www.serieklubben.com

Åsa Grennvall i morgon-TV!
Fredag 17/5 kan morgonpigga se Åsa Grennvall prata om sin nya bok "Sjunde våningen" i soffan på SVT morgon i kanal 1. Det hela ska äga rum cirka 8.15.

Åsa Grennvall och Anneli Furmark på Umeå Stadsbibliotek
Tisdagen den 28 maj klockan 19.30 berättar Åsa Grennvall och Anneli Furmark om sina serier under rubriken "Om serier - form och innehåll". Plats är Umeå stadsbibliotek. Anneli Furmark har medverkat en del i Galago och kommer ut med sitt debutalbum på Optimal Press i september. Läs mer om arrangemanget på bibliotekets hemsida.

Det stormar kring Maja Lindén i DN
En del av Dagens Nyheters läsare uppskattade inte alls Maja Lindéns inlägg i dagisplatsfrågan som publicerades måndagen den 13 maj. Dessa fann den "totalt osmaklig". Vi ger er förstås chansen att bilda er en egen uppfattning genom att återtrycka bilden i högerkant.

Åsa Grennvall ställer ut
Tillsammans med de andra avgångsstudenterna ställer Åsa Grennvall ut på Konstfacks vårutställning. Förutom att kika på Åsas och de andras verk, kan du också köpa hennes nya bok "Sjunde våningen". Utställningen håller på 14-26 maj och Konstfack ligger på Valhallavägen 191 i Stockholm. Det är öppet måndag till fredag 12-19 och lördag och söndag 12-17.

Aktuella intervjuer med Åsa hittar ni i Nöjesguidens majnummer (Stockholm) och Bild & Bubbla 1/02. Dessutom finns två intervjuer på internet, nämligen en kort i Big Wig Comics (nätfanzine med mycket serier av varierande klass som utkommer förvånansvärt regelbundet):
http://medlem.spray.se/comics/bw5.html
och Kult 2/02 som ges ut på Linköpings universitet:
http://www.stuff.liu.se/sekel/kult/
Den sistnämnda laddas ner i form av pdf-fil och innehåller också flera andra artiklar med serieanknytning.

Ta gärna ett titt på denna lilla rapport från Åsa Grennvalls utställning som ägde rum i vintras i Umeå:
http://www.verkligheten.net/text4b.htm

Till sist ska Åsa vara med i Kulturradion på P1 mot slutet av den här veckan eller i början av nästa. Medverkar gör även Joanna Rubin Dranger och Maja Lindén, samt Fredrik Strömberg från Bild & Bubbla. Ämnet är "kvinnliga serieskapare". Exakt tid har vi tyvärr inte fått reda på ännu.

Åsa Grennvall intervjuad i DN
I del tre av Dagens Nyheters artikelserie "Mitt liv i serier" intervjuas Åsa Grennvall. Fokus ligger naturligtvis på hennes nya bok "Sjunde våningen". Intervjun publicerades i tidningen den 15 maj, men finns också att tillgå på internet:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=18125&previo usRenderType=2

Daniel Ahlgren i DN
Dagens Nyheter publicerade en bra intervju med Daniel Ahlgren den 12 maj. Den ingår i deras artikelserie "Mitt liv i serier" och har titeln "Hur tråkigt kan livet bli?". Läs intervjun och få reda på det spännande svaret:
http://dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=17158&previousRe nderType=6

Daniel Ahlgren i Ystads allehanda
Journalisten Bengt Eriksson har skrivit en krönika om Daniel Ahlgrens serier. Texten publicerades den 14 maj, och finns också på Ystads allehandas hemsida:
http://www.ystadsallehanda.se/Article.jsp?version=44184

Raptus-festivalen är flyttad!
Raptus-festivalen, som äger rum i norska Bergen, är framflyttad två veckor till 13-15 september. Det innebär att den äger rum helgen innan bokmässan. Optimal Press kommer att finnas på plats och sälja böcker i samarbete med våra norska vänner i Jippi forlag. Bland gästerna märks i år Jason, Charlie Christensen och Martin Kellerman. Vi återkommer med mer info om festivalen när det börjar dra ihop sig.

Jason prisbelönt i USA
Med tanke på att det har regnat lovord och nomineringar över Jason i USA, så var det kanske inte så konstigt att han belönades med ett Harvey-pris som "Best New Talent". Inte desto mindre är det mycket roligt och vi gratulerar Jason till priset. Harvey-priset är uppkallat efter den klassiske serieskaparen Harvey Kurtzman.
http://members.tripod.com/harveyawards/2002winners.html

Läs en färsk intervju med Jason från norska Dagbladet här:
http://www.dagbladet.no/kultur/2002/04/29/327795.html

Redan nu kan vi också bekräfta att Jason kommer att ära bokmässan med ett personligt besök i september. Då kommer också hans nästa bok "Järnvagnen", som är en serieversion av Stein Rivertons klassiska deckarroman, att komma ut. Övriga festivaler som Jason besöker i år är Stripdagen i Haarlem, Holland 1-2 juni, San Diego Comic-con 1-4 augusti, samt Raptus-festivalen i Bergen 13-15 september.
http://www.mjaumjau.net

Jasons senaste publicering på svenska är en sida "Mjau beibi" i Pondus 3/02.

Höstens böcker
Arbetet med de åtta böcker som ska komma ut lagom till Bokmässan i Göteborg 19-22 september är i full gång. Mest jobb är det med antologin Allt för konsten 3, som ser ut att landa på 208 sidor i både svartvitt och färg. Medverkar gör de bästa serieskaparna vi kunnat uppbringa från hela Norden, och vi återkommer inom kort med ingående presentationer av denna och de övriga höstböckerna.

Animafest i Zagreb
Ajan sitter med som "Artistic director" i ledningen för Zagrebs internationella festival för animerad film som äger rum 18-23 juni. Zagreb ligger i Kroatien och festivalen är en av de största i världen. Årets upplaga är den 15:e i ordningen och man firar också 30-årsjubileum. Bland höjdpunkterna återfinns visningar av den svenska pionjären Victor Bergdahls mycket intressanta filmer om "Kapten Grogg" från 1910- och 20-talen. Dessutom visas långt över 100 nya kort- och långfilmer, många av dem ingående i festivalens tävlingar. Större delen av världen finns representerad i programmet, och även Sverige har med tre färska kortfilmer. Årets vinnare av pris för livsverk är Paul Driessen, och bland de länder som uppmärksammas särskilt finns Bosnien och Hercegovina, Norge samt Kanada. Dessutom blir det ett rejält fokus på japanska anime. Självfallet är festivalen ett måste för alla älskare av animation, och mer information kan fås på deras hemsida: http://www.animafest.hr eller via e-post: animafest@kdz.hr

Fanzineindex 2001 recenserad på yelah.net
Rasmus Gran skriver om Fanzineindex 2001 på yelahs aktiva nätversion:
http://www.yelah.net/yelah/20020422/litteratur020423

Johan Wanloo håller farten uppe
Den som vill följa Wanloos eskapader gör bäst i att stadigt inhandla Ernie, Dagens arbete, Kapten Stofil (nummer sju på gång inom kort) och Filmkonst magasin. När det gäller GT finns han numera att hitta på sidan två av Guiden som köps till som extra bilaga till den ordinarie tidningen varje fredag. Och många andra ställen också i den vanliga tidningen samt i Expressen-upplagan. Ännu mer information finns på Wanloos officiella hemsida: http://www.geocities.com/wanloo2000/

Matti Hagelberg på franska
"Holmenkollen" av Matti Hagelberg finns nu ute på franska från förlaget L'Association. Utgåvan är häftad och med nytt omslag i sedvanlig tvåfärg. Hagelberg befinner sig för närvarande i Marseille tillsammans med Katja Tukiainen där de gästar Frankrikes vildaste förläggare Hopital Brut.

Ritman Katz underbara värld
De sex första avsnitten från Dagens Nyheter med David Liljemarks figur "Ritman Katz" finns med i Galago 2/02 som kommer ut i dagarna. Flera Optimal-böcker erbjuds också i deras bokklubb.

David Liljemark illustrerar ny deckardrottning
David Liljemark har även illustrerat figuren "Klitty" till Vertigo Förlags kommande "Klitty-deckare" av Anastasia Wahl. Första boken ut är "Den Vidrige", och ni som uppskattar Liljemarks sanslösa retuscheringar av Laban- och Blondie-strippar, bör kunna vara intresserade. Bokmärk: www.klitty.com

Slöphead - äntligen i mp3-format!
Slöphead, bandet som David Liljemark, Mattias Nilsson och Martin Söderquist (Davids tremänning) hade då de var i elvaårsåldern 1984/85, är åter aktuellt. Under en begränsad tid kommer samtliga (!) inspelningar med original-Slöphead, ljuvligt remastrade och brusrensade av Richard Carlsson, att finnas tillgängliga i mp3-format för nedladdning på adressen:
http://www.csd.uu.se/~richardc/slophead
O¥boy-burkar, persienntråd, leksaksgitarr och klassiska heavy metal-influenser i en minst sagt särpräglad blandning. Bandet återupplivades 1994-98 av David och Martin Fredrikson med flera: "Slöphead II". För ett tidigt foto på originalmedlemmarna och allmänna Slöp-fakta, se här. David låter dock hälsa att hemsidan har många år på nacken, och att han inte står bakom dess undertitel "ironisk hårdrock från 80-talet". Mattias Nilsson, Slöpheads sångare, är numera basist i Souldivider.

Och alla ni Liljemark-fans har väl redan köpt EP:n med The Wonder Boys (läs om och beställ den här), som nyligen fick goda vitsord av Ear Candy och tidigare grovhypats i Modern Rock Magazine # 8 & 9

David Liljemarks noisejazzensemble Sugar Daddy l”r för övrigt spela i Visby 1 juni, första spelningen på två år.

Optimal Press på turné
Det kommer att bli en hel del festivaler för Optimals förläggare Ingemar Bengtsson i år, och förhoppningsvis även för de flesta av skaparna. Alla detaljer är ännu inte spikade, men följande tillställningar kommer Optimal Press att finnas med på i en eller annan form:

7-9/6 Kemi seriefestival, Finland
http://www.kemi.fi/sarjis/

13-15/9 Raptus-festivalen i Bergen, Norge
http://www.raptus.no/

19-22/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
http://www.bok-bibliotek.se/

Självfallet kommer vi att uppdatera med information om vilka skapare och aktiviteter som är aktuella vid respektive evenemang när det börjar dra ihop sig. Skriv in rubbet i almanackan redan nu!nu!nu!

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 

 


 


holmenkollen

Matti Hagelbergs "Holmenkollen" prisad med en Urhund.viimeinenkivi

Kemis årsalbum är snart ute.
viimeinenkivi

Maja Lindén orsakar läsarstorm i DN.sjunde vaningen

Bild ur Åsa Grennvalls nya bok "Sjunde våningen".grennvalls nyabogganget

Bild ur Daniel Ahlgrens nya bok "Böggänget"nytt ahlgren albumEn för alla

Smakprov ur Mats Källblads serie "En för alla" i kommande antologin Allt för konsten 3.