senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

Senaste nytt om Optimal Press utgivning och skapare hittar du på vår Facebook-sida.

Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du blir vår vän på Facebook.

MAJ 2011

OPTIMAL PRESS PÅ SPX
5-8 maj arrangeras årets upplaga av SPX Stockholm på Kulturhuset. Det är Sveriges största och bästa seriefestival, och årets givna höjdpunkt. Optimal finns förstås på plats och vi kommer att sälja samtliga nya böcker vid våra bord. Du hittar oss på samma ställe som förra året, alltså bord 115 och 116 längst in i det inre rummet.

Många skapare kommer att finnas på plats också:
Rikke Bakman
Malin Biller
Sofia Karlström
Ilpo Koskela
Mats Källblad (endast lördag)
Ville Ranta (fredag/lördag)
Elisa Rossholm
Johan Wanloo
Emelie Östergren med flera.
Naturligtvis kommer det finnas chans att få böcker signerade.

Johan Wanloo kommer att göra reklam för sin webbserie Rock Manlyfist på ett av Optimals bordshörn, och han utlovar gratis merchandise samt billiga original och böcker.

Marcus Ivarsson kommer att ha med sig original från sin första bok "MerzMarco". Han har inget bord, utan bedriver ambulerande försäljning direkt ur ryggsäcken. Haffa honom och be att få titta! Fanzinet "Outro" har han med sig också.

Original från Ilpo Koskelas 30-åriga karriär ställs ut på Finlandshuset, Snickarbacken 2-4 i Stockholm fram till 7 maj.

PROGRAMPUNKTER MED OPTIMAL ANKNYTNING UNDER SPX:

Fredag 6 maj
17.00-18.00 Releasefest
Plats: Serieteket
Missa inte releasefesten för de purfärska böckerna DJÄVULENS VISKNING av Ilpo Koskela och KAJANA av Ville Ranta. Koskela och Ranta kommer naturligtvis att finnas på plats.

Lördag 7 maj
14.30-16.00 "Eläköön Suomi! 100 år av finska serier"
Plats: Klarabiografen
Ville Hänninen berättar om finska seriers historia och den nysläppta antologin "Finnish Comics Annual 2011". Ilpo Koskela och Ville Ranta presenterar sina nya svenska böcker.

Söndag 8 maj
13.45-14.30 "Serier mot rasism"
Plats: Studio 3
"Serier mot rasism": presentation av projektet och antologin som lovar att vara "en tuschfläckig näve i bordet mot fördomar födda ur inskränkthet och rädsla".

Hela programmet för SPX 2011 hittar du här.

VÅRENS NYA BÖCKER

DJÄVULENS VISKNING av Ilpo Koskela
April 1961. Den första människan skickas upp i rymden. Adolf Eichmann står åtalad i Jerusalem. Revolutionen är inne på sitt tredje år och Kuba befinner sig på kokpunkten. Sovjetiska trupper anländer i strida strömmar, svartmålade flygplan syns på himlen och man väntar på kontrarevolutionärernas landstigning.

Två äventyrare skickas till det isolerade Kuba med uppdraget att föra ut en mycket viktig person. Den enda som kan tolka "Djävulens viskning". Men ingenting går som man hade planerat.

Aleks Revel hamnar i detta äventyr på det fascinerande Kuba. I albumet ingår också en presentation av den legendariska kubanska cigarren.

Ilpo Koskela är en finsk serieskapare och illustratör bosatt i Uleåborg. I hemlandet har han utgivit ett flertal serieböcker sedan 80-talet, men "Djävulens viskning" är hans debut på svenska. Boken är på 128 sidor i färg och inbunden med tygrygg.

Ett utdrag ur boken kan läsas här.

DOGGIE av Sofia Karlström
Huvudpersonen i denna lysande tecknade saga för vuxna är en hund med människoansikte. Men det betyder inte att det blir mjuka tassar. Istället bjuds på identitetskriser, sexuella erövringar, djuriska blodbad och en och annan litterär referens.
Sofia Karlström är född 1985 och studerar vid Umeå konsthögskola sedan 2007. Hon debuterar med DOGGIE.

240 sidor sv/v, mjuka pärmar.

Läs ett smakprov här.

Sofias hemsida hittar du här.

GLIMTAR av Rikke Bakman
En omtumlande dag sedd genom en sexårig flickas ögon. Boken utspelar sig vid Nordsjön i norra Danmark under en enda dag i mitten av 80-talet och Bakman berättar en frejdig historia med skyhög igenkänningsfaktor.

Rikke Bakman har tidigare medverkat i Dotterbolagetantologin och Galago. Hon har också gått på Serieskolan i Malmö. GLIMTAR är hennes debutbok och den släpps samtidigt i Sverige och Danmark.

288 sidor färg, inbunden med skyddsomslag.

Ett utdrag ur boken kan läsas här.

KAJANA av Ville Ranta
Elias Lönnrot är mest känd för att ha samlat in materialet för Finlands nationalepos, Kalevala. Innan han kom så långt var hans liv inte lätt, vilket Ville Ranta tar fasta på i sin mycket fritt berättade serieroman. Det är skitigt, mörkt, lustfyllt och roligt. Vi talar finskt 1800-tal.

Ville Ranta är en finsk serieskapare bosatt i Uleåborg. På svenska har han tidigare medverkat i antologin Allt för konsten. Flera av hans böcker, bland dem Kajana, har översatts till franska.

288 sidor svartvitt, inbunden.

Provläs ett avsnitt här.

LÅNG VÄG TILLBAKA av Mats Källblad
Isak och Molly växer upp i ett litet samhälle där det förutbestämda håller människorna i ett fast grepp. Molly börjar måla och Isak spelar gitarr. Lång väg tillbaka handlar om solidaritet, självkänsla och konsten att finna en väg utan karta.

Mats Källblad har tidigare berättat om Isak och Molly i prisbelönta serieboken Garagedrömmar och uppföljaren Vakna laglös. Han tecknar också "Sture Stelben" för tidningen MC-folket sedan många år.

80 sidor svartvitt, inbunden.

Läs ett smakprov här.

Mats Källblads blogg hittar du här.

JAG HÖR ICKE TILL NÅGOT LÄGER av Elisa Rossholm
"Jag hör icke till något läger" är en bildberättelse för vuxna som utgår från Victoria Benedictssons dagbok. Debutanten Elisa Rossholm använder Benedictssons texter och fördjupar och berättar sin egen version. Resultatet är tänkvärt och vackert, och inte minst annorlunda.

Detta är Elisa Rossholms debutbok. 88 sidor i färg, inbunden. Hon har tidigare medverkat i antologin "Allt för konsten 7".

Läs ett avsnitt ur boken här.

OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN av Malin Biller
Ny upplaga med mjuka pärmar och kompakt format. Fjolårets mest omtalade seriebok finns nu tillgänglig i en ny utgåva. Missa inte Malin Billers starka självbiografiska bok. 200 sidor svartvitt, häftad. Senare i år kommer den även att ges ut på danska.

Läs ett smakprov ur boken här.

"Ett mycket starkt, modigt och generöst album, lätt att tycka om."
Jonas Ellerström, Smålandsposten

"Om någon vrålar i skogen är den starkaste och kanske också den hittills bästa serieroman som skapats på svenska."
Lars Landström, allehanda.se

"En gigantisk uppvisning av mod och styrka."
Olle Söderström, Södermanlands Nyheter

SERIER MOT RASISM antologi
Hur ser den moderna rasisten ut? Vad innebär islamofobi? Hur rättvis är Sveriges migrationspolitik? Hur ska man handskas med främlingsfientliga uttalanden i vardagen? Vad innebär det egentligen att vara svensk? Och inte minst... Är du också med i kampen?

Dessa angelägna frågor ställs, tillsammans med många fler, i den här antologin. Serier mot rasism är ett kollektivt yttrande från ett trettiotal svenska serietecknare mot främlingshatets allt mer påtagliga frammarsch i vårt samhälle. Med både humor och allvar angrips temat som angår oss alla – som vi var och en kan antingen höja rösten mot eller tyst låta gro vidare.
Vinsten från försäljningen av denna bok går oavkortat till nätverket Ingen människa är illegal, som arbetar för papperslösa flyktingar.

Medverkande i antologin: Bo Ashi, Catarina Batista, Malin Biller, Fanny M. Bystedt, Amanda Casanellas, Tony & Maria Cronstam, Johnie Ekman, Mattias Elftorp, Tinet Elmgren, Lisa Ewald, Maja Falke, Martin Flink, Stef Gaines, Sara Granér, Max Gustafson, Henri Gylander, Johan Jergner-Ekervik, Gunnar Krantz, Anton Krüll, Robin Larsson, Daniel Lenneér, David Liljemark, Joakim Lindengren, Sofia Lindh, Pontus Lundkvist, Maja Lüning, Lasse Mulvad, Karin Nyberg, Robert Pettersson, Joakim Pirinen, Elise Rosberg, Sylvain Runberg & Emre Özdamarlar, Hanna Stenman, Emelie Stigwan, Tiitu Takalo, Terrie Warren, och Maria Wigelius.
Redaktörer är Henri Gylander, Sofia Lindh, Robert Pettersson och Emelie Stigwan. 132 sidor sv/v, häftad.

Läs ett smakprov ur boken här.

THE STORY OF A GIRL av Emelie Östergren
Ett nytt häfte med Mr Kenneth där han möter sin stora kärlek. 28 sidor i fyrfärg, klamrad.

Se ett utdrag ur boken här.

A new pamphlet with Mr Kenneth. This time he meets his big love. No text. 28 pages in full colour.

Read an extract here.

Seriesläpp av The story of a girl
Emelie Östergrens nya häfte firas med ett seriesläpp 5 maj klockan 19:00 - 22:00 på Löfstrands verkstad, Sparbanksvägen 85 Hägersten. Posters ska även finnas till salu - exklusiva fast mycket snygga!

Urhundennomineringarna klara!
Bland årets nomineringar för bästa svenska seriealbum återfinns Malin Billers omtalade bok OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN. Vinnarna kommer att tillkännages på Bokmässan i slutet av september.

Kati Kovács prisbelönt i Finland
Kati Kovács belönades med priset Sarjakuva Finlandia för bästa seriealbum i april. Det var hennes bok "Kuka pelkää Nenian Ahvania?" det gällde, och hon delade priset med Heikki Paakkanen. M A Numminen delade ut priset under Tammerfors seriefestival. Se mer här.

Ny seriefestival i Göteborg
Göteborgs seriefestival arrangeras på Kulturhuset Blå stället i Angered i november. Mer information kommer kontinuerligt på deras webbplats.


Nordiska seriefestivaler 2011
6-10/4 Tammerfors seriefestival, Finland
16-17/4 Art Bubble, Horsens, Danmark
6-8/5 SPX Stockholm
13-15/5 Kemi seriefestival, Finland
27-28/5 Oslo Comics Expo, Norge
27-29/5 Carlstad Comic Con
9-11/9 Raptus, Bergen, Norge
16-18/9 Helsingfors seriefestival, Finland
22-25/9 Bok & Biblioteksmässan, Göteborg

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 12 September, 2011

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 

 


bild

SPX Stockholm gästas av bland andra Ulli Lust från Tyskland.

omslag

DJÄVULENS VISKNING av Ilpo Koskela

biller

Omslaget till Sofia Karlströms bok DOGGIE.

omslag

GLIMTAR av Rikke Bakman finns ute nu.

ruta

JAG HÖR ICKE TILL NÅGOT LÄGER av Elisa Rossholm. Läs ett avsnitt ur boken här.

ruta

KAJANA av Ville Ranta.
Provläs ett avsnitt här.

ruta

LÅNG VÄG TILLBAKA av Mats Källblad.

ruta

Den andra upplagan av Malin Billers omtalade OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN har både mjuka pärmar och ett bra pris.

omslag

Omslaget till SERIER MOT RASISM.

omslag

THE STORY OF A GIRL av Emelie Östergren.