senaste nytt | nyhetsarkiv |

APRIL 2008

Vårböckerna är här!

I RINGEN av Tiitu Takalo

Den 16-åriga boxningstjejen Julia är enligt sig själv både mogen och erfaren. Men så träffar hon den jämnåriga Alexandra, vilket skapar förlägenhet i bekantskapskretsen. Vad kommer att hända när de möter varandra i boxningsringen?

Tiitu Takalo gör en sensationellt bra debut på svenska med I RINGEN. Hon är född 1976 och bosatt i Tammerfors. Originalutgåvan är nominerad till Sarjakuva Finlandia-priset för bästa seriealbum. 64 inbundna sidor i svartvitt. Beställ boken för 130 kronor från Optimals postorder.
Läs utdrag ur serien i PDF-format här.

INTRO av Marcus Ivarsson
Marcus Ivarsson har länge varit en av Sveriges mest mångsidiga serieskapare. I INTRO gör han upp med sitt förflutna och börjar blicka framåt istället. Titlar som "Alkoholistspelet", "På behandlingshem" och "Efter behandlingen" talar för sig själva.

Boken samlar hans bästa serier från Galago, Hjälp och andra tidningar, och innehåller dessutom närmare 50 helt nytecknade sidor. 128 svartvita sidor mellan hårda pärmar för 140 kronor.
Läs utdrag ur boken i PDF-format här.

RUSSINET av Katja Tukiainen
Äntligen en seriebok om graviditet och födsel! Katja Tukiainen berättar charmigt och ingående om tiden när hon väntade sin son. Efter födseln blir RUSSINET en globetrotter som reser med sina föräldrar till Indien, Island, Portugal och flera andra länder.

Katja Tukiainen fick mycket uppmärksamhet för sin första seriebok på svenska, reseskildringen BREV FRÅN INDIEN. Nu är uppföljaren här. 96 sidor i svartvitt och hårda pärmar med det mest rosa omslaget du kommer att få se i ditt liv. RUSSINET kosta 130 kronor från Optimals postorder.
Läs utdrag ur boken i PDF-format här.

Tiitu Takalo och Marcus Ivarsson till SPX
Både Tiitu Takalo och Marcus Ivarsson kommer att besöka SPX på Kulturhuset i Stockholm 25-27 april. Deras böcker kommer självfallet att kunna köpas på plats (liksom Katja Tukiainens RUSSINET) och det kommer säkert att finnas möjlighet att få böckerna signerade också. Optimal kommer att dela plats med Komika och Man av skugga förlag under festivalen.

Marcus Ivarsson i pressen
Göteborgs Fria Tidning intervjuade Marcus Ivarsson den 12 april under rubriken "Svärtade serier om livet som missbrukare". Läs Irina Sandströms text här.

Marcus Ivarsson i ZTV
Marcus Ivarsson medverkar i "ZTV presenterar: The Simon Gärdenfors skräpkulturshow" den 21/4 klockan 22.00. Han kommer förstås att prata om sitt nya album INTRO, och får sällskap av ett antal andra svenska serieskapare i programmet.

Tills det blir dags för sändning kan ni titta på det första programmet, där bland andra David Liljemark berättar om sin samlarmani, här.

Tiitu Takalo i Galago
Tiitu Takalo medverkar i färska Galago 92 med den tiosidiga serien "VG i teckning", som är utförd i samma teknik som hennes album I RINGEN. I samma nummer medverkar också Åsa Grennvall, David Liljemark och Ruben Dahlstrand, Jacques Tardi och många andra.

Ny ALLT FÖR KONSTEN i höst
Intresset för en fortsatt utgivning av antologiserien ALLT FÖR KONSTEN är stort, så lagom till Bokmässan i höst planerar jag att ge ut en sjunde del. Jag tar gärna emot seriebidrag för påseende och deadline för dessa är 1 juli. Färg eller svartvitt spelar ingen roll, men det får gärna vara lite längd på serierna. Skicka kopior på era alster till: Optimal Press, Box 2408, 403 16 Göteborg. Har ni frågor skriver ni till: info@optimalpress.com

Katja Tukiainen ställer ut i Stockholm
Under perioden 14 maj - 13 juni kommer Katja Tukiainen att ställa ut målningar på Finlandsinstitutet i Stockholm. Vernissage blir det onsdagen den 14 maj 17.00-19.00.
Finlandsinstitutet, Snickarbacken 2-4 (vid Birger Jarlsgatan 35), Stockholm. Galleriet är öppet tis - tors 12-18 och fre - lör 11-15.

Katjas kommande bok RUSSINET kommer att gå att köpa vid utställningen. Vi rekommenderar också att ni tittar på hennes nya konstbok "Katja Tukiainen works" som samlar hennes målningar från 1999-2007. En mycket vacker bok helt i färg med text på engelska, franska och finska, utgiven av Daada books.

OLAF G. nominerad till Urhunden-priset
Lars Fiske och Steffen Kvernelands kritikerhyllade fjolårsbok OLAF G är nominerad till Urhunden-priset för bästa översatta seriealbum. Duon är i gott sällskap med bland andra Joann Sfar, Charles Burns och Jason Lutes, och det lär bli en spännande kamp i juryn innan den bästa boken har utsetts. Läs mer om nomineringarna här.

Senast i hyllningskören för OLAF G är Dagens arbetes recensent Göran Widerberg, som i 11/07 skriver: "Em storartad bugning åt Olaf Gulbransson - eccentrisk norsk tecknare som 1902 rekyterades till legendariska, tyska satirtidningen Simplicissimus. De likaledes norska tecknarna Lars Fiske och Steffen Kverneland har - trots sina helt olika sätt att rita - gjort en lysande seriebiografi om Olaf G:s liv. Den har prisats både som god bokform och bästa seriealbum i Norge."

Olle Sjögren får lovord för sin bok om kinesisk film
RÖDA BERG OCH GULA FLODER?, Olle Sjögrens ambitiösa bok om kinesisk film, får lovord i tidskriften Filmrutan 50 (4/07). Lena Hermansson kallar boken för "En efterlängtad fördjupning" och skriver: "Boken fungerar utmärkt som en lättillgänglig om än faktaspäckad introduktion till Kinas nutidshistoria, där centrala begrepp och idévärldar ur den äldre historien finns med som bakgrund." "I den kinesiska filmkretsen står Kina i centrum, men läsaren får ett vidgat perspektiv i kapitlen där även Hongkong och Taiwan behandlas. Religionens centrala betydelse, Yin & Yang, Kung Fu, Shaolin, Wuxia och Wushu, för att nämna några exempel på begrepp ur filmer som Sjögren tar upp och förklarar.

Det är roligt att bli påmind om att så många filmer från Kina, Hongkong och Taiwan faktiskt har visats på svenska biografer genom åren, och fått spridning ute i landet - inte misnt genom filmstudiorörelsen. De bekanta titlarna är dock ett fåtal i förhållande till alla de som Olle Sjögren nämner. Men författaren har sett flertalet - ett imponerande antal!"

Göran Widerberg skriver i Dagens arbete 12/07: "Nu finns den här - boken som du inte visste att du behövde. Den första boken om kinesisk film på svenska. Olle Sjögren, professor i Filmvetenskap vid Göteborgs Universitet, har sett 600 filmer och skapat en källa av kunskap att ösa ur och där dessutom Kinas moderna historia skymtar mellan raderna."

Under rubriken "Lättillgängligt om kinesisk film", skriver kampsporttidningen Fighter Magazine i 10/07: "Wushu och wuxia. Blytung action, socialistiska tragedier och kärleksfilmer. RÖDA BERG OCH GULA FLODER? sätter in filmkonsten i Kina, Hongkong och Taiwan i ett sammanhang av samhällsutveckling och politiska strömningar."

Tidskriften Film i skolans Per Ericsson skriver i sin recension att "det råder inget tvivel om att Sjögren har en unik kunskap om den kinesiska filmen".

Lene Ask rosas
Trots allts recensent Tomas Einarsson skriver om Lene Asks debutbok HITLER, JESUS OCH FARFAR i 6/07: "Norska konstnären Lene Ask seriedebuterar med med en berättelse om uppgörelser med uppväxten och om den slitsamma vägen mot en egen identitet. Vad gör man med vetskapen om att farfar var en tysk nazist, att den stora kärleken man väntar på verkar dröja oroade länge och att den frikyrkliga uppväxtens obestridliga sanningar med tiden blivit helt betydelselösa? Alla dessa funderingar gestaltas på ett både roligt och känsligt sätt i ett stort generöst bokformat med fina bilder tecknade med tunna linjer."

Rasmus Gran ritar dagboksserier
Rasmus Gran har nu startat en egen webbplats för sina charmiga dagboksserier och avser att fylla på med nya alster ganska regelbundet framöver. Ta er dit och läs.

Ny bok på finska av Matti Hagelberg
Matti Hagelberg har sammanställt en ny inbunden bok med titeln KOVA LÄNSI ("Hård västern"), som utgivits av förlaget Kreegah Bundolo. Det rör sig om västernserier där Matti tar fenomenet "talking heads" till nya höjder. Till skillnad från Mattis andra böcker så är denna inte gjord med skrapkartong, utan helt i tusch. Läs mer om boken på förlagets hemsida. Boken är på 108 vackert inbundna sidor och kostar 25 Euro.


Nordiska seriefestivaler 2008
25-27/4 SPX Stockholm
23-24/5 Oslo Comics Expo
31/5-1/6 Komiks.dk, Köpenhamn
6-8/6 Kemi seriefestival, Finland
September Helsingfors seriefestival
September Raptus, Bergen, Norge
25-28/9 Bok & Bibliotek, Göteborg


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Sk

riv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 

bild

Omslaget till I ringen

bild

Sidan 51 ur I ringen

bokomslag

Omslaget till Intro

bokomslag

Omslaget till Russinet

bild

SPX arrangeras i år för tionde gången


bild

Olaf G. är nominerad till Urhunden-priset


bild

Olle Sjögrens bok om kinesisk film, Röda berg och gula floder?, rosas i pressen

bild

Lene Asks bok Hitler, Jesus och farfar

bild
Kova länsi (=Hård västern) bjuder Matti Hagelberg på i sin nya finska bok