senaste nytt | nyhetsarkiv |

SEPTEMBER 2007

Optimal på Bokmässan!
Optimal finns i Seriehörnans monter A02:39 på årets bokmässa. Vi kommer att sälja samtliga tre höstnyheter samt ett rikt urval av äldre titlar till bra priser. De skapare som har bekräftat att de kommer till mässan är Ajan, Lene Ask, Gunnar Krantz, Nicolas Krizan och David Liljemark. Dessutom finns förstås Joakim Lindengren i sin egen Kapten Stofil-monter A02:51. Vi hälsar alla gamla och nya kunder välkomna.

Signeringar av Optimals skapare
Observera att samtliga signeringar äger rum i Seriefrämjandets monter A02:43.

Torsdag
10-11 Gunnar Krantz

Lördag
11-12 Lene Ask signerar sin nya bok "Hitler, Jesus och farfar"
12-13 David Liljemark
13-14 Johan Wanloo (signerar främst sin nya bok "Remixad romantik", men det går förstås bra att få "De äventyrslystna karlakarlarna" eller "Den skitstora Johan Wanloo-boken" med dedikation också)

En bra sammanfattning över samtliga aktiviteter med serieanknytning under mässan går att hitta på Komika magasin.

Höstens nyheter!

RÖDA BERG OCH GULA FLODER? av Olle Sjögren
"Röda berg och gula floder?" är den första boken om kinesisk film på svenska. Den följer den filmhistoriska utvecklingen och ger en fyllig bild av dagens situation. Folkrepubliken Kina står i centrum men även Hongkong och Taiwan ägnas egna kapitel. Här klargörs politiska brytningar men också frågor som förenar kinesiskt bildtänkande. Vad betyder Yin & Yang i filmiska sammanhang? Vad är det för skillnad på Kung Fu, Wuxia och Wushu? Vad menas med det gula, det röda och det blå Kina?

"Röda berg och gula floder?" riktar sig inte bara till filmintresserade, utan även till läsare med allmänt intresse för Kinas kultur, politik och samhällsliv. Olle Sjögren, professor i filmvetenskap vid Göteborgs universitet, förmedlar kunskaper i en populärvetenskaplig form som bygger på egen forskning.
382 rikt illustrerade sidor i svartvitt. Mjuka pärmar. Beställ boken för 200 kronor från Optimals postorder.
Läs utdrag i pdf-format här.

OLAF G. av Lars Fiske och Steffen Kverneland
"Olaf G." handlar om den norske tecknaren Olaf Gulbransson, som 1902 hämtades till Tyskland för att rita i den legendariska satirtidskriften Simplicissimus. Lars Fiske och Steffen Kverneland, två av Norges mest framstående serieskapare, skriver och ritar ett både passionerat och komplext porträtt. Fakta varvas med ren gonzojournalistik i denna i dubbel bemärkelse färgstarka seriebiografi.
Den norska utgåvan av "Olaf G." belönades med Sproingpriset för bästa seriealbum och två guld i Årets vackraste böcker. Boken har också översatts till tyska.
184 sidor helt i färg, inbunden med skyddsomslag. Köp den för 200 kronor.
Läs Fredrik Strömbergs recension av den norska upplagan här.
Läs utdrag ur "Olaf G." här.

HITLER, JESUS OCH FARFAR av Lene Ask
En ung konstnärinna får ett stipendium och åker till Berlin. Där bestämmer hon sig för att leta efter sin okända farfar. Sökandet för henne tillbaka till erfarenheter som hon sedan länge trott sig vara färdig med. Till missionskallet, tungotal och den första kyssen. Detta är en historia om att leta efter svar på de stora frågorna i livet, och att hitta några av dem utan att man nödvändigtvis blir så mycket klokare.

Lene Ask är utbildad vid fotolinjen på Konsthögskolan i Bergen. Hon har arbetat med fotokonst sedan 2000. Detta är hennes första seriealbum.
48 sidor i gigantiskt liggande format (34 x 24,5 cm). Handbunden mellan hårda pärmar. Priset är 140 kronor.
Ett utdrag ur boken kan läsas här.

Om Optimal-böcker i tidningen Kulturen
I samband med Pride valde Serieteket i Stockholm ut ett urval seriealbum med HBT-anknytning. Bland titlarna återfanns bland annat "Hjärtat brinner" av Li Österberg och Patrik Rochling, samt "Böggänget" av Daniel Ahlgren. Den fullständiga artikeln kan dock bara läsas av prenumeranter på deras hemsida.

Ny chans att höra Joakim Lindengren i P1
Kulturradions program om Joakim Lindengren och Kapten Stofil går i repris 4 oktober klockan 14.30, så ni som missade det senast får en ny chans.

Intervju med Joakim Lindengren
Smålandsposten publicerade en intervju med Joakim Lindengren 3 juli med rubriken "Den stofila livsstilens fanbärare", som ni kan läsa här.

Även LO-tidningen har uppmärksammat Lindengrens bok "Kapten Stofil: För en handfull folkvett". De kallar honom för "Folkvettets främste försvarare" och skriver också att "Få kan som Joakim Lindengrens Stofil vara så älskvärda i sin gerontiska iver".

Kapten Stofil i Sveriges natur
Joakim Lindengren har tecknat en Kapten Stofil-serie direkt för Svenska naturskyddsföreningens tidskrift Sveriges natur 4/07. I den funderar han bland annat över om inte miljöförstöringen var bättre förr (serien verkar tyvärr bara finnas i papperstidningen).

Nytt dubbelnummer av Kapten Stofil-tidningen
Kapten Stofil 27/28 kommer ut lagom till Bokmässan och är ett dubbelnummer på 92 sidor. Förutom långa serier av Joakim Lindengren, David Nessle, John Andersson och Daniel Ahlgren, medverkar även Johan Wanloo den här gången med ovanligt många sidor. Ett stort Stupido-block där Martin Kristenson skriver om Mary Pickford-filmerna som med stor sannolikhet inspirerade Astrid Lindgren till Pippi Långstrump. David Nessle rapporterar dessutom på känt manér från den Smålands-resa han företog med Gustaf Görfeldt i somras. På David Nessles blogg kan ni läsa mer och dessutom se hur han går tillväga när han tecknar "Den maskerade proggaren".

Är ni inte på mässan kan ni beställa via tidningens webbplats.

Lyckliga slut
Ett utdrag från Åsa Grennvalls seriealbum "Sjunde våningen" finns med i antologin "Lyckliga slut" som precis kommit ut. Åsas bidrag är det enda i serieform, och bland övriga medverkande märks Unni Drougge, Gudrun Schyman och Birgitta Stenberg. Förlag är Ordfront.

Optimal i Svensk bokhandel
Ingemar Bengtsson intervjuas om Optimals återkomst i Svensk bokhandel 15/07. Istället för foto har Henrik Lange ritat en karikatyr.

Ny informationsplats om svensk serieutgivning
Mikke Schirén har startat en ny webbplats med namnet Bubblor som ska bli en totalguide över den svenska utgivningen av seriealbum. Det finns flera olika sökmöjligheter för att hitta just de böcker man är på jakt efter. Dessutom både bra omslagsbilder och väl tilltagna presentationstexter av nästan alla titlar. Ta en titt här.

Komika magasin fortsätter
Förutom Bubblor, sköter Schirén fortfarande Komika Magasin där man kan läsa serienyheter, kortare intervjuer och serier samt recensioner. Ett enklare kalendarium över seriealbumutgivningen finns också. Ett självklart stopp för serieälskaren.


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 bokomslag
Omslaget till "Röda berg och gula floder?" av Olle Sjögren. Sveriges först bok om kinesisk film.


bokomslag
"Olaf G." av Lars Fiske och Steffen Kverneland.

bokomslag
"Hitler, Jesus och farfar" av Lene Ask.

bild
Joakim Lindengrens praktbok "Kapten Stofil: För en handfull folkvett" fortsätter att få beröm i medierna.

bild
Nummer 27-28 av Kapten Stofil-tidningen kommer ut till mässan.