senaste nytt | nyhetsarkiv |

NOVEMBER 2007

Seriekväll på Göteborgs Stadsbibliotek
Torsdagen den 22/11 får Göteborgs Stadsbibliotek hedersbesök från Norge. Lars Fiske och Steffen Kverneland kommer för att prata om sin fantastiska bok "Olaf G." och Lene Ask presenterar "Hitler, Jesus och farfar". Platsen blir Poesihörnan och det hela börjar klockan 18. Naturligtvis kommer det att finnas möjlighet att titta på och köpa deras böcker till specialpriser.

Höstens böcker:


OLAF G. av Lars Fiske och Steffen Kverneland
"Olaf G." handlar om den norske tecknaren Olaf Gulbransson, som 1902 hämtades till Tyskland för att rita i den legendariska satirtidskriften Simplicissimus. Lars Fiske och Steffen Kverneland, två av Norges mest framstående serieskapare, skriver och ritar ett både passionerat och komplext porträtt. Fakta varvas med ren gonzojournalistik i denna i dubbel bemärkelse färgstarka seriebiografi.
Den norska utgåvan av "Olaf G." belönades med Sproingpriset för bästa seriealbum och två guld i Årets vackraste böcker. Boken har också översatts till tyska.
184 sidor helt i färg, inbunden med skyddsomslag. Köp den för 200 kronor.
Läs Fredrik Strömbergs recension av den norska upplagan här.
Läs utdrag ur "Olaf G." här.


HITLER, JESUS OCH FARFAR av Lene Ask
En ung konstnärinna får ett stipendium och åker till Berlin. Där bestämmer hon sig för att leta efter sin okända farfar. Sökandet för henne tillbaka till erfarenheter som hon sedan länge trott sig vara färdig med. Till missionskallet, tungotal och den första kyssen. Detta är en historia om att leta efter svar på de stora frågorna i livet, och att hitta några av dem utan att man nödvändigtvis blir så mycket klokare.

Lene Ask är utbildad vid fotolinjen på Konsthögskolan i Bergen. Hon har arbetat med fotokonst sedan 2000. Detta är hennes första seriealbum.
48 sidor i gigantiskt liggande format (34 x 24,5 cm). Handbunden mellan hårda pärmar. Priset är 140 kronor.
Ett utdrag ur boken kan läsas här.


RÖDA BERG OCH GULA FLODER? av Olle Sjögren
"Röda berg och gula floder?" är den första boken om kinesisk film på svenska. Den följer den filmhistoriska utvecklingen och ger en fyllig bild av dagens situation. Folkrepubliken Kina står i centrum men även Hongkong och Taiwan ägnas egna kapitel. Här klargörs politiska brytningar men också frågor som förenar kinesiskt bildtänkande. Vad betyder Yin & Yang i filmiska sammanhang? Vad är det för skillnad på Kung Fu, Wuxia och Wushu? Vad menas med det gula, det röda och det blå Kina?

"Röda berg och gula floder?" riktar sig inte bara till filmintresserade, utan även till läsare med allmänt intresse för Kinas kultur, politik och samhällsliv. Olle Sjögren, professor i filmvetenskap vid Göteborgs universitet, förmedlar kunskaper i en populärvetenskaplig form som bygger på egen forskning.
382 rikt illustrerade sidor i svartvitt. Mjuka pärmar. Beställ boken för 200 kronor från Optimals postorder.
Läs utdrag i pdf-format här.


David Liljemark på japanska

Johan Wanloo kunde glädja sig åt att få se sin pixibok "Den flygande kaninen" på japanska för ett tag sedan, och nu har även David Liljemarks "Knisen & Knåkan har tårtkalas" introducerats på denna enorma marknad.


Comic Art magazine
Nionde numret av den amerikanska serietidskriften Comic Art finns nu ute. Detta är förmodligen världens bästa serietidskrift just nu, och det är en ren fröjd att läsa texterna och betrakta de fantastiskt fint återgivna illustrationerna. Bland innehållet märks ett längre block med serier från den legendariska tyska satirtidskriften Simplicissimus, och då särskilt Olaf Gulbransson (som förstås är aktuell som ämne för Optimal-boken "Olaf G." av Lars Fiske och Steffen Kverneland).

Bland det övriga innehållet i detta 212 sidor tjocka nummer märks Jerry Moriarty, Lyonel Feininger, Jess Marsh, Dick Tracy, Kaz och mycket mer. Dessutom serier av Aline Kominsky-Crumb, Dan Zettwoch med flera, och en bilaga i form av den 80-sidiga boken "Cartooning - philosophy and practice" av Ivan Brunetti. Det går inte att investera 19.95 billiga amerikanska dollar bättre just nu. Läs mer om tidskriften och se smakprov ur inlagan här. Svenska Serieteket (!) har den goda smaken att annonsera i Comic Art och det gör de helt rätt i.


På gång från Optimal Press 2008
Vi jobbar för högtryck med vårens böcker just nu och har flera spännande utgåvor på gång. Bland annat kan vi redan nu utlova en ny bok av Katja Tukiainen, vars "Brev från Indien" (2003) var mycket uppskattad. Mer information om denna bok och de övriga som är under arbete kommer vid nästa uppdatering.Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 


hundar
Titelsidan i "Olaf G."


bokomslag
"Olaf G." av Lars Fiske och Steffen Kverneland.

bokomslag
"Hitler, Jesus och farfar" av Lene Ask.

bokomslag
Omslaget till "Röda berg och gula floder?" av Olle Sjögren. Sveriges första bok om kinesisk film.

knisen
David Liljemark har fått sin pixibok "Knisen och Knåkan har tårtkalas" utgiven i Japan.