senaste nytt | nyhetsarkiv |

DECEMBER 2007

Olle Sjögren pratar om kinesisk film i P1
Med anledning av sin nya bok om kinesisk film, RÖDA BERG OCH GULA FLODER?, intervjuas Olle Sjögren i Kulturradion: Bildrutan den 12/12 klockan 14.03. Programledaren Göran Sommardal gör ett försök att "kartlägga den cinematografiska jätten" Kina i ett 47 minuter långt program. Inslaget går i repris dagen efter klockan 18.15 och går säkert också att lyssna på via webben.

Läs mer om Olle Sjögrens bok längre ner på denna sida (inklusive ett utdrag i pdf-format).

Kommande böcker från Optimal Press!

Vårens utgivning är nu spikad, och ser ut som följer:

Mars
I RINGEN av Tiitu Takalo
Spännande serie med en boxande tjej i huvudrollen.
RUSSINET av Katja Tukiainen
Katjas nya bok handlar om graviditet och födsel. Samt resor förstås!

April
INTRO av Marcus Ivarsson
Äntligen en samlingsvolym med Marcus Ivarssons bästa serier!

Mer information och bilder ur böckerna kommer när det börjar dra ihop sig till utgivning.

Kanon 2 ute i Norge
Lars Fiske och Steffen Kverneland fortsätter sina följetänger om Kurt Schwitters respektive Edward Munch i "Kanon 2" som nu finns ute. Boken har mjuka pärmar och är på 96 sidor helt i färg. Serierna (som bägge fortsätter i bok nr 3) är lika bra och fängslande som deras bok om "Olaf G." Boken är utgiven av No Comprendo Press som vanligt.

Åsa Grennvall i SVT
Åsa Grennvall intervjuas av Astrid Trotzig om moderskap i tv-programmet "Mötet" den 5 januari 2008 klockan 19. Kanal är SVT2 och bland annat diskuterar de kring Åsas bok "Ett familjealbum".


Nya serier i tidningsställen
Marcus Ivarsson medverkar med den 5-sidiga färgserien "Bumerangen" i Larson XL nr 2/07, som är en 100-sidig specialutgåva som finns ute nu.

I den vanliga Larson!-tidningen som utkommer 13 gånger per år, kommer Johan Wanloo från och med nyår att medverka i varje nummer med nya serier. Precis som han redan gör i den norska utgåvan av tidningen. Dessutom kommer hans dagspresserie "Bob-Henry" att finnas med i serietidningen Ernie, så det blir mycket Wanloo att tillgå i kioskerna framöver. Håll dig à jour med Wanloos förehavanden genom att kolla in hans blorg med jämna mellanrum.

Ny konstbok av Katja Tukiainen

Det finska förlaget Daada släpper inom kort en påkostad konstbok helt i färg med Katja Tukiainens målningar. Boken får titeln "Katja Tukiainen works" och blir på 112 sidor i formatet 21 x 21 cm och trycks på 170-grams papper. Text på engelska, franska och finska. Hårda pärmar blir det självklart och priset ligger på 28 Euro. Läs mer på förlagets hemsida.

Här finns ett utdrag ur boken.
Samma förlag (som drivs av Marko Turunen och Annemari Hietanen) har också en skissbok av Katja på gång.

Dessutom har Katja Tukiainen gjort om sin hemsida, så kika gärna in där också.

Klassiska serier av Nicolas Krizan
Optimals magnifike formgivare Nicolas Krizan jobbar till vardags på reklambyrån Factum i Skövde. Genom åren har han tecknat en mängd serier och illustrationer också, inte minst för Muminmagasinet, Allt för konsten 4 och diverse skräck- och sf-böcker. Just nu går det att läsa färglagda versioner av ett urval strippar med hans egen figur "Lillen" på deras webbplats. Serierna är från 1980 och har tidigare publicerats i första omgången av Svenska Serier. Läs dem här!

Höstens böcker:


OLAF G. av Lars Fiske och Steffen Kverneland
"Olaf G." handlar om den norske tecknaren Olaf Gulbransson, som 1902 hämtades till Tyskland för att rita i den legendariska satirtidskriften Simplicissimus. Lars Fiske och Steffen Kverneland, två av Norges mest framstående serieskapare, skriver och ritar ett både passionerat och komplext porträtt. Fakta varvas med ren gonzojournalistik i denna i dubbel bemärkelse färgstarka seriebiografi.
Den norska utgåvan av "Olaf G." belönades med Sproingpriset för bästa seriealbum och två guld i Årets vackraste böcker. Boken har också översatts till tyska.

184 sidor helt i färg, inbunden med skyddsomslag. Köp den för 200 kronor.

Läs Fredrik Strömbergs recension av den norska upplagan här. Läs utdrag ur "Olaf G." här.


HITLER, JESUS OCH FARFAR av Lene Ask
En ung konstnärinna får ett stipendium och åker till Berlin. Där bestämmer hon sig för att leta efter sin okända farfar. Sökandet för henne tillbaka till erfarenheter som hon sedan länge trott sig vara färdig med. Till missionskallet, tungotal och den första kyssen. Detta är en historia om att leta efter svar på de stora frågorna i livet, och att hitta några av dem utan att man nödvändigtvis blir så mycket klokare.

Lene Ask är utbildad vid fotolinjen på Konsthögskolan i Bergen. Hon har arbetat med fotokonst sedan 2000. Detta är hennes första seriealbum.

48 sidor i gigantiskt liggande format (34 x 24,5 cm). Handbunden mellan hårda pärmar. Priset är 140 kronor.
Ett utdrag ur boken kan läsas här.


RÖDA BERG OCH GULA FLODER? av Olle Sjögren
"Röda berg och gula floder?" är den första boken om kinesisk film på svenska. Den följer den filmhistoriska utvecklingen och ger en fyllig bild av dagens situation. Folkrepubliken Kina står i centrum men även Hongkong och Taiwan ägnas egna kapitel. Här klargörs politiska brytningar men också frågor som förenar kinesiskt bildtänkande. Vad betyder Yin & Yang i filmiska sammanhang? Vad är det för skillnad på Kung Fu, Wuxia och Wushu? Vad menas med det gula, det röda och det blå Kina?

"Röda berg och gula floder?" riktar sig inte bara till filmintresserade, utan även till läsare med allmänt intresse för Kinas kultur, politik och samhällsliv. Olle Sjögren, professor i filmvetenskap vid Göteborgs universitet, förmedlar kunskaper i en populärvetenskaplig form som bygger på egen forskning.

382 rikt illustrerade sidor i svartvitt. Mjuka pärmar. Beställ boken för 200 kronor från Optimals postorder.
Läs utdrag i pdf-format här.


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 

bokomslag

"Röda berg och gula floder?" av Olle Sjögren.


i ringen
"I ringen" av Tiitu Takalo kommer i mars.

Kanon 2

Lars Fiske och Steffen Kverneland fortsätter sina följetänger om Kurt Schwitters respektive Edward Munch i "Kanon 2" som nu finns ute.


katjaworks

"Katja Tukiainen works"


bokomslag

"Olaf G." av Lars Fiske och Steffen Kverneland.

bokomslag

"Hitler, Jesus och farfar" av Lene Ask.