senaste nytt | nyhetsarkiv |
OKTOBER 2005

Höstens nya böcker

Läs mer om Optimals purfärska höstutgivning här!
Beställ de nya (och gamla) böckerna här!

Välkomna till Ritman Katz releaseparty!

Eller släppfest, som det heter i uråldrig svensk folkmun.
Fredag 14 oktober firas utgivningen av David Liljemarks nya bok: "Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet" (Optimal Press). Bege er till Café Edenborg på Stora Nygatan 35 i Gamla Stan, Stockholm. Karta: www.edenborg.se

Portarna öppnas klockan 19:00 och stängs 01:00, och det är som alltid en uppskattad gest att vara i tid & hänga på låset. På programmet till denna helfestliga, allmänbildande, jätteintressanta och kunskapsorienterande afton är följande maxade begivenheter:

*den ösiga gladfrijazztrion "Apan" spelar live (sättning: trummor, cello & saxofon).

*visning av en kortfilm om "Boltziushemmet" (ca 20 min), ett litet museum beläget i Skåre utanför Karlstad ägnat åt den kufiske helbrägdagörelsepredikanten F.A. Boltzius (1836-1910). Tre kapitel av Davids serie om denne hans farmors farbror, har hittills publicerats i Galago.

*"Ritman Katz analretentiva tipsrunda" - testa dina kunskaper i obskyra Dayw-fakta! Fina priser att vinna!

Och i skivryttarbåset kommer givetvis ingen mindre än DJ:Röv att spela ett auktoriserat "Bring on the snuff"-urval, för att förhöja trevnaden medan folk ölar eller läskar ner sig (upp sig?) till ortoceratit-stadiet.

Det är en Dayw Dayw Dayw Dayw värld! Och du är inbjuden.

Kulturnatta i Göteborg 14/10
Optimal Press kommer att finnas på plats på Galleri Cosmopolitan under Kulturnatta i Göteborg 14/10. Vi säljer böcker under hela kvällen på galleriet. Dessutom blir det ett digert program med följande innehåll: Ajan visar film med början klockan 19.30. Det blir också en utställning av konstnären Alexander Pankow, framträdande av Teater Boris och Tango. Adressen är Kronhusgatan 2F och det är öppet 18-01.

REKVISITA: SERIERNA & VERKLIGHETEN
Hur nära verkligheten ligger de tecknade serierna? Denna spekulationsalstrande fråga har länge kittlat både läsare och media, särskilt sedan begreppet "självbiografi" blev något av ett modeord i seriesammanhang. Är det sant, är det påhitt, eller som oftast lite av varje?

Med utställningen "Rekvisita" på Serieteket, Kulturhuset 13 jan till 12 feb 2006, avslöjar David Liljemark medelst serieoriginal ur sina album och särskilt utvalda objekt åtminstone en del av sanningen sin sanning, sakernas sanning men kanske fungerar det även i lika hög grad som ytterligare aptitretare för de som ständigt hungrar efter definitiva svar på en fråga för evigt dömd till gråzonslandet.

David Liljemark föddes 1973 i Karlstad och bor i Stockholm. Hans första seriealbum "Inte ett rätt" kom ut 1996 på Optimal Press, där han därefter givit ut ytterligare sex album, däribland "Susanna & Bo", "David Liljemark" och nu senast i höst "Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet". Han har medverkat i DN, Galago, MegaPyton (bl.a. DJ:Röv), Svenska MAD, Bang och utställningen Fittstim, samt även skrivit manus åt Bamse och gjort två pixiböcker om "Knisen & Knåkan". Hans kortfilm "Ett litet barn" producerades av Lukas Moodysson och finns med på dennes dvd "Ett hål i mitt hjärta". Liljemark har också tecknat serier och omslag åt The Soundtrack Of Our Lives, samt gör själv musik i bandet The Wonder Boys. 

Vernissage på Serieteket fredag den 13 januari 2006 klockan 16:00-20:00. 

Bokmässan är över för i år
Årets upplaga av Bokmässan var som vanligt både jobbig och rolig. Efter flera om och men lyckades vi få fram exemplar av samtliga nya böcker så dessa kunde säljas i montern. Populäraste titlarna var "Kapten Stofil: Gammalt bröd rostar aldrig" följd av "Allt för konsten 6". Femton serieskapare och andra med anknytning till förlaget deltog i vår traditionsenliga förlagsmiddag på fredagen och det var mycket trevligt att träffa alla. Ett stort tack utgår till alla som kom förbi vår monter, köpte våra böcker eller bara rent allmänt gjorde oss glada. 107091 besökare kom till mässan i år.

Johan Wanloo belönades med Svenska serieakademins diplom under Seriesöndagen på mässan. Adamson-statyetterna gick till David Nessle respektive Jim Borgman.

Ta en titt på Åsa Grennvalls finfina foton från Bokmässan här.

Ny katalog från Kulturrådet

Tre titlar ur årets utgivning presenteras med bild och text (skriven av redaktörerna) i katalogen "Barnböcker/Ungdomsböcker 2005" som ges ut av Kulturrådet. Dessa är "Allt för konsten 6", "De äventyrslystna karlakarlarna 4: Den knotiga handen" och "Hjärtat brinner". Dessutom intervjuas bland andra Åsa Ekström, som medverkar i "Allt för konsten 6" med serien "Nya skor". Katalogen går att beställa kostnadsfritt på Kulturrådets hemsida.

Seriebiblioteket
Fredrik Strömberg har ställt samman en ny version av sin bok med köptips för bibliotekens serieavdelningar. Titeln är den här gången SERIEBIBLIOTEKET och Optimal har med böcker av följande skapare: Daniel Ahlgren, Anneli Furmark, Rasmus Gran, Åsa Grennvall, Matti Hagelberg, Jason, Claes Jurander, Kati Kovács, Gunnar Krantz, Mats Källblad, Henrik Lange, David Liljemark, Maja Lindén, Joakim Lindengren, Coco Moodysson, Patrik Stigzelius, Katja Tukiainen, Johan Wanloo, och Anders Westerberg. Dessutom finns vår antologiserie "Allt för konsten" med bland rekommendationerna. Boken innehåller även texter om serier och bibliotek av Mats Nordström och Kristiina Kolehmainen. 233 sidor i sv/v, format 17 x 24 cm.

Nytt fanzine från Li Österberg
Li Österbergs fanzine "Agnosis" nr 3 finns nu ute. Det är på 36 sidor i A4 och innehåller serierna "Sexkomplex" och "Ju mer vi är tillsammans", samt andra delen av följetongen "Det är inte så här det ska vara". Kvaliteten är hög som vanligt. Priset är 20 kronor (+ porto?). Beställ ditt ex omedelbart från liosterberg@hotmail.com

Cigarett 4 ute nu
Fabian Göranson har givit ut ett fjärde nummer av sitt fanzine Cigarett. Som vanligt är det ett A3-ark som vikts ihop på ett intrikat sätt ner till A6-format. Speciellt gillar vi sidan där Lars Berghagen dementerar att han har malt ner sitt ansikte i en ofantlig ostkvarn.

Nytt från C'est Bon
C'est Bon Anthology nr 5 är nu ute och presenterar serier av Sara Granér, Igor Kordey, Django Mikalacki, Tommi Musturi och Carol Swain. Det läckra omslaget står Knut Larsson för. 44 sidor tjockt är detta nummer. Läs mer på deras webbplats.

Nisses böcker är igång

Nisse Larsson, som i många år höll i DN:s seriesida och även har varit ansvarig för Namn & Nytt, har dragit igång ett eget förlag med det specifika målet att tillhandahålla Ulf Lundkvists dagsstrippar med "Assar". Första boken heter "Razor och Brynar" och den tar vid där den föregående boken slutade. Går allt som det ska blir det två samlingar med dagsstrippar om året. Dessutom ryktas det redan om att Nisse har utökat sitt tecknarstall och har andra spännande projekt på gång. Nästa bok blir Arja Kajermos "En pillig sol i Särholmen" med hennes serie "Tuula" som också går i DN.

www.nissesbocker.se

Bild & Bubbla 2/05 ute
Starkt försenade Bild & Bubbla är nu ute med sitt andra nummer för året. Temat för detta nummer är den nordiska manga-utgivningen, och dessutom skrivs det om Blixt Gordon och Anke Feuchtenberger.

Skapare med anknytning till Optimal som intervjuas är Karstein Volle och Åsa Ekström (bägge medverkar i "Allt för konsten 6"). I recensionsavdelningen avhandlas "Varje kvinna klär i svart plast" av Maja Lindén, "Jag vill visa dig något" av Jason och "Mansslukerska på cirkus" av Kati Kovács. I nyhetsavdelningen rapporterar Li Österberg i serieform från seriefestivalen i finska Kemi, och Henrik Lange har gjort en teckning om Optimals besök på Island tidigare i år i samband med utställningen "Nine". Synd bara att texten om den sistnämnda begivenheten är så undermålig.
Nästa nummer blir ett dubbelnummer (3-4/05) och utlovas utkomma i december.

www.serieframjandet.se

Optimal på turné 2005
12/3 - 24/4 "9 - Comics by the Harbour", Reykjaviks konstmuseum, Island
1-3/4 SPX Stockholm
13-15/5 Kemi seriefestival, Finland
29/9-2/10 Bok & Bibliotek, Göteborg
7-9/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 


David liljemark signerar sin nya bok "Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet" på Bokmässan. Se mer foton här.
"Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet" av David Liljemark har releaseparty!"Kapten Stofil - Gammalt bröd rostar aldrig" av Joakim Lindengren.
"Allt för konsten 6" är lika tjock som vanligt.
"De äventyrslystna karlakarlarna 4: Den knotiga handen" av Johan Wanloo kommer ut till bokmässan.

"Seriemagi - en handledning" av Gunnar Krantz.

"Dansa på mattan" av Anna Fiske.

"Kekkonen" av Matti Hagelberg.

"Rekvisita" heter en utställning om serierna och verkligheten av David Liljemark. Den kommer att kunna ses på Serieteket, Kulturhuset i Stockholm från 13/1 2006.