senaste nytt | nyhetsarkiv |

SEPTEMBER 2005

Optimal på Bokmässan!

Bok & Biblioteksmässan arrangeras i år 29 september - 2 oktober och Optimal Press finns som vanligt på plats i monter A02:39. Sju nya böcker kommer att finnas för inköp i montern och som vanligt arrangerar vi signeringar och annat kul. Så här långt har följande skapare bekräftat att de kommer att besöka bokmässan: Ajan, Malin Biller, Anna Fiske, Anneli Furmark, Åsa Grennvall, Gunnar Krantz, Henrik Lange, David Liljemark, Johan Wanloo och Li Österberg. Dessutom kommer Joakim Lindengren att finnas i Kapten Stofil-montern A02:51. Vi kommer att uppdatera med fler namn hela tiden fram till mässan, så titta gärna förbi igen för att se vilka som tillkommer.

Signeringar i Optimals monter A02:39:

FREDAG
14-15 Anneli Furmark
15-16 Johan Wanloo
16-17 Anna Fiske
17-18 David Liljemark
18-19 Åsa Grennvall

LÖRDAG
12-13 Anneli Furmark
13-14 Anna Fiske
14-15 Åsa Grennvall
15-16 Johan Wanloo
16-17 David Liljemark

SÖNDAG
13-14 Ajan
14-15 Johan Wanloo
15-16 Gunnar Krantz

Seriesöndag

Svenska Serieakademin arrangerar som traditionen bjuder ett antal framträdanden av serieskapare under söndagen på mässan, alltså 2/10. Två skapare knutna till Optimal framträder i år. Varje tecknare framträder i 20 minuter och det är fritt inträde.
11.30 Joakim Lindengren
14.30 Gunnar Krantz (signering i Optimal-montern direkt efteråt)

Höstens nya böcker
Inte mindre än sju nya böcker kommer ut på Optimal Press i höst. Beställ direkt från Optimals postorder här. "Kapten Stofil - Gammalt bröd rostar aldrig", "De äventyrslystna karlakarlarna 4" och "Seriemagi" utkommer i mitten av september, resten av titlarna släpps till handeln i början av oktober.

KAPTEN STOFIL - GAMMALT BRÖD ROSTAR ALDRIG av Joakim Lindengren
Världens främste bakåtsträvare Kapten Stofil får med "Gammalt bröd rostar aldrig" huvudrollen i en bok med precis den höga tekniska utformning han alltid förtjänat. Samlingen innehåller de tre utgångna albumen "Kapten Stofil", "Hut går hem" och "En man steg av spårvagnen", kompletterade med tidigare svåråtkomliga krönikor och skämtteckningar från Dagens Nyheter samt många andra bilder. Samtliga serier och illustrationer i boken är naturligtvis reproducerade direkt från originalen och till på köpet omtextade med Kaptenens egna och helt nya typsnitt. Som om inte detta räckte har dessutom David Nessle skrivit ett förbluffande förord där han avslöjar mycket mer än vad som är nyttigt att veta om Kapten Stofil och hans skapare Joakim Lindengren. Boken är på 200 sidor (varav 28 i färg) i stort format och inbunden mellan hårda pärmar. Priset från Optimals postorder är 220 kronor.

ALLT FÖR KONSTEN 6
Årets utgåva av vår antologi är på 232 sidor (varav över 100 i färg). Medverkar gör: Daniel Ahlgren, Malin Biller, Åsa Ekström, Anna Fiske, Anneli Furmark, Matti Hagelberg, Bjarni Hinriksson, Maria Isenbecker, Peter Kielland-Brandt, Tommi Musturi, Daniel Novakovic, Henrik Rehr, Patrik Rochling, Karstein Volle, Tor Ærlig samt Li Österberg. Omslaget är gjort av den i Helsingfors bosatte norrmannen Karstein Volle. Som vanligt är det mjuka pärmar med flikar som gäller och priset är 140 kronor.

DE ÄVENTYRSLYSTNA KARLAKARLARNA 4: DEN KNOTIGA HANDEN av Johan Wanloo

En man hittas skivad i bitar i en låst lägenhet. En gigantisk robotbläckfisk löper amok på stan. Ett värdefullt konstföremål stjäls mitt på ljusan dag. Något sinistert är i görningen och det blir naturligtvis inte bättre av att svärmar med miniatyrninjor har siktats på de mest osannolika platser. Och vad är ”Den knotiga handen”?

Felix Gimlet och El Fjongo – De äventyrslystna karlakarlarna – kommer önska att de aldrig fått reda på svaret. Humor, romantik, snygga kläder, elektriska dödsnävar, pingviner samt halsbrytande kung fu-action. Allt detta och mer därtill får ni i denna fjärde bok med Sveriges svängigaste hjältar, De äventyrslystna karlakarlarna!
Detta är en pocket på 128 sidor i svartvitt och den kostar 50 kronor.

SERIEMAGI - EN HANDLEDNING av Gunnar Krantz

Det finns många handledningar i konsten att teckna serier, men ingen som denna. Seriemagi avslöjar serieberättandets innersta kärna. Den obändiga berättarlust, där ord möter bild och skapar något nytt. Att rita och berätta - rätt av. Utan hinder! Det enda som behövs är papper och penna. Och en smula magi.
192 sidor svartvitt i pocketformat för 60 kronor.

DANSA PÅ MATTAN av Anna Fiske
Dansa på mattan är historien om vänskapen mellan två kvinnor. Trots idoga försök att hålla kontakten växer sprickorna dem emellan. Anna Fiskes bok är en djupt rörande och varm vardagsskildring som ni inte får missa. Läs mer om och av Anna på hennes nya presentationssida här. Boken är på 72 sidor i tvåfärg, inbunden och kostar 130 kronor.

KEKKONEN av Matti Hagelberg.
Efter många om och men är den äntligen här, Matti Hagelbergs nya bok. Det tog fem år att framställa den, men så omfattar "Kekkonen" hela 196 sidor i svartvitt. Allt är producerat på skrapkartong, detta mycket intressanta men ack så tidskrävande sätt att skapa serier på.
Den finske landsfadern och forne presidenten Kekkonen får en omild behandling av sin landsman Matti Hagelberg i denna bok. Visst finns det massor av referenser till Kekkonen och olika tidpunkter i dennes liv, men Hagelberg låter hela tiden sin konstnärliga frihet få fritt spelrum. Sålunda åker Kekkonen på statsbesök till Graceland för att träffa Elvis, och han möter Pinocchio i valfiskens buk.

Beställ "Kekkonen" för 200 kronor via vår postorder. 196 inbundna sidor i stort fyrkantigt format.

RITMAN KATZ & MANNEN MED PÅSKÖ-ANSIKTET av David Liljemark

I "Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet" samlas merparten av de skämtteckningar David Liljemark publicerat på Namn & Nytt-sidan i Dagens Nyheter mellan 2001-2004. Boken är en fristående fortsättning på 2003 års kritikerrosade album "Ritman Katz underbara värld".
Köp den nya boken för 110 kronor. Den är 128 sidor tjock, i svartvitt och har mjuka pärmar.

Välkomna till Ritman Katz releaseparty!
Eller släppfest, som det heter i uråldrig svensk folkmun.
Fredag 14 oktober firas utgivningen av David Liljemarks nya bok: "Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet" (Optimal Press). Bege er till Café Edenborg på Stora Nygatan 35 i Gamla Stan, Stockholm. Karta: www.edenborg.se

Portarna öppnas klockan 19:00 och stängs 01:00, och det är som alltid en uppskattad gest att vara i tid & hänga på låset. På programmet till denna helfestliga, allmänbildande, jätteintressanta och kunskapsorienterande afton är följande maxade begivenheter:

*den ösiga gladfrijazztrion "Apan" spelar live (sättning: trummor, cello & saxofon).

*visning av en kortfilm om "Boltziushemmet" (ca 20 min), ett litet museum beläget i Skåre utanför Karlstad ägnat åt den kufiske helbrägdagörelsepredikanten F.A. Boltzius (1836-1910). Tre kapitel av Davids serie om denne hans farmors farbror, har hittills publicerats i Galago.

*"Ritman Katz analretentiva tipsrunda" - testa dina kunskaper i obskyra Dayw-fakta! Fina priser att vinna!

Och i skivryttarbåset kommer givetvis ingen mindre än DJ:Röv att spela ett auktoriserat "Bring on the snuff"-urval, för att förhöja trevnaden medan folk ölar eller läskar ner sig (upp sig?) till ortoceratit-stadiet.

Det är en Dayw Dayw Dayw Dayw värld! Och du är inbjuden.

Rekvisita - serierna & verkligheten
Hur nära verkligheten ligger de tecknade serierna? Denna spekulationsalstrande fråga har länge kittlat både läsare och media, särskilt sedan begreppet "självbiografi" blev något av ett modeord i seriesammanhang. Är det sant, är det påhitt, eller - som oftast - lite av varje?

Med utställningen "Rekvisita" på Serieteket, Kulturhuset i Stockholm 11 nov till 31 dec, avslöjar David Liljemark medelst serieoriginal ur sina album och särskilt utvalda objekt åtminstone en del av sanningen - sin sanning, sakernas sanning - men kanske fungerar det även i lika hög grad som ytterligare aptitretare för de som ständigt hungrar efter definitiva svar på en fråga för evigt dömd till gråzonslandet. Vernissage på Serieteket fredag den 11 november (kl 18:00 - tid ej bekräftad än).

The Johan Wanloo show

Johan Wanloo har gjort slag i saken och spelat in ett eget webbradioprogram som går att ladda ner på hans hemsida. Ta er dit och hör själva varför just Wanloos dynamiska röst enligt kända kulturpersonligheter är "helt fabulös" i radio. Samtidigt kan ni läsa mer om hans nya och kommande projekt och mycket annat.

Optimala böcker utställda i Canada
Svenska ambassaden i Ottawa, Canada, har valt ut "Sjunde våningen" av Åsa Grennvall och "Amatörernas afton" av Anneli Furmark bland de svenska böcker som ska finnas utställda inför årets upplaga av International festival of authors. Detta är en bokmässa som arrangeras varje år i Toronto och besöks av mängder av författare från hela världen. Årets utgåva är den 26:e i ordningen och äger rum 19-29 oktober. Utställningen kommer att vara igång från 14/9.
www.readings.org

Anneli Furmark i radio och tidningar
Med anledning av Urhunden-priset som Anneli Furmark fick för sin bok "Amatörerna afton", blev hon flitigt intervjuad i både radio och tidningar. 28 juli var hon först med i P1 Morgon för att sedan bli intervjuad i Uppman i P3 under eftermiddagen. Den 9/8 följdes detta upp med ett framträdande i P3:s Sommarfrank. Bland tidningarna kan nämnas Göteborgs Fria Tidning den 6/8 och Dagens Nyheter 27/7.

Maja Lindén intervjuad
Maja Lindén intervjuades i augustinumret av tidningen QX. Nenne Nestius står bakom och texten återfinns på sidan 40. Tidningen kan laddas ner i sin helhet här.

Ajans senaste bok rosad
Kjell Alinge, som gör radioprogrammet Eldorado i P2, sätter regelbundet ihop topplistor över böcker, tidskrifter, skivor och mycket annat som han finner intressant för tillfället. Den 29 juli satte han Ajans bok "De visuella tonsättarna - animationens mästare i urval" på förstaplatsen och skrev bland annat följande i sin kommentar: "Får ses som veckans absoluta fynd." Läs mer här.

Åsa Grennvall intervjuad igen
Läs en ny intervju med Åsa Grennvall från Norrländska socialdemokraten 14/7 här. Rubriken är "Deppdrottning som ger tröst" och bakom texten står Lisa Boda.

Helsingfors seriefestival
Den årliga seriefestivalen i Helsingfors äger i år rum 17-18 september och har som gäster Jeffrey Brown (USA), David Lloyd (GBR), Paul Gravett (GBR), Romero (Spanien) och C'est bon (SWE). Dessutom massor av finska tecknare, förstås. Läs mer på den officella webbplatsen.

Eksjö animationsfestival
Den andra upplagan av Eksjö animationsfestival arrangeras 29/9-1/10. Bland årets gäster återfinns Per Åhlin, Pjotr Sapegin och Priit Pärn. Dessutom blir det förhandsvisning av Hayao Miyazakis nya film "Det levande slottet". Det blir förstås massor av studentfilmer från hela Norden också, samt fokus på estländsk animation. Läs mer här.

Raptus-festivalen i Bergen

Raptus-festivalen i norska Bergen arrangeras i år 7-9 oktober. Bland gästerna märks John M. Burns (GBR), Janry (FRA), Arild Midthun med flera. Läs mer på den officiella webbplatsen.

Optimal på turné 2005
12/3 - 24/4 "9 - Comics by the Harbour", Reykjaviks konstmuseum, Island
1-3/4 SPX Stockholm
13-15/5 Kemi seriefestival, Finland
29/9-2/10 Bok & Bibliotek, Göteborg
7-9/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 
"Kapten Stofil - Gammalt bröd rostar aldrig" av Joakim Lindengren.
"Allt för konsten 6" är lika tjock som vanligt.
"De äventyrslystna karlakarlarna 4: Den knotiga handen" av Johan Wanloo kommer ut till bokmässan.

"Seriemagi - en handledning" av Gunnar Krantz.

"Dansa på mattan" av Anna Fiske.

"Kekkonen" av Matti Hagelberg."Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet" av David Liljemark.
"Rekvisita" heter en utställning om serierna och verkligheten av David Liljemark. Den kommer att kunna ses på Serieteket, Kulturhuset i Stockholm från 11/11 till 31/12.