senaste nytt | nyhetsarkiv |

OKTOBER 2004

HÖSTENS BÖCKER!
Läs om höstnyheterna här! Beställ dem här!

Bokmässan
Optimals webbansvarige Björn tog med sig digitalkameran till Bokmässan i år, så till höger kan ni beskåda ett antal foton från montern. Årets mässa gick alldeles utmärkt och var den näst bästa någonsin. Niklas Asker, Mikaela Elf, Anneli Furmark, Jason, Loka Kanarp, Gunnar Krantz, Nicolas Krizan, Henrik Lange, David Liljemark, Maja Lindén, Patrik Stigzelius, Johan Wanloo och Li Österberg fanns alla på plats. Joakim Lindengren stod förstås i sin egen Kapten Stofil-monter ett stenkast bort. Populärast bland nyheterna var "Den skitstora Johan Wanloo-boken" och vi hade signeringar varenda dag under mässan. Tio nya badgesmotiv fanns att välja mellan också. Vi tackar alla som kom förbi montern och handlade eller sa hej till oss och ser fram emot att få träffa er igen nästa år. Då infaller mässan 29/9-2/10!

Foton från Urhunden-utdelningen
Vi har fått in några fina bilder från Urhunden-prisutdelningen på Serieteket den 16 augusti. Samtliga foton är tagna under Sugar Daddys inledande framträdande. Som synes hade delar av publiken glömt sina öronproppar hemma. Fotograf är Ola Hammarlund.

Nyheter från Jippi
Våra vänner på norska Jippi forlag har tre nya saker ute. "Mitt liv som zombie" är en samlingsbok på 160 sidor (varav 16 i färg) med Jasons kortare serier från 1990-2000. Klassiska alster som "Pervo" och "Sam Space" samsas med gästserier av Frode Øverli, James Sturm, James Kochalka med flera. Ett fåtal av serierna finns på svenska i Bild & Bubbla 3-4/95 och Allt för konsten 3, men det mesta har aldrig publicerats på svenska. Ett givet köp för alla Jasons läsare.

Karstein Volle är en norsk tecknare som sedan ett antal år tillbaka är bosatt i Helsingfors. Hans debutalbum "Kors på halsen - 75 Fakta fra verden" samlar serien med samma namn från olika norska serietidningar och tidskrifter. Det rör sig om skruvade ensidesepisoder där Volle driver med olika företeelser och personer i vår omvärld. George W Bush behandlas flitigt, och på en annan klassisk sida berättar han om sambandet mellan köttbullar och heroin. När han inte ritar, spelar Karstein gitarr och sjunger i bandet Nazca.
Jippi släpper också ett fint litet häfte av serietecknaren och animatören Odd Henning Skyllingstad. Hans utmärkta kortfilm "Børre er død" fick pris vid Eksjö animationsfestival förra året, och även debuthäftet "Kolbein - underfrog" är melankoliskt och stillsamt humoristiskt. Skyllingstad tecknar en slags människoliknande djur och manar till eftertanke i sina varsamt berättade små historier. Nästa gång hoppas jag att han vågar sig på en längre serie.

Kom ihåg att Optimal har specialavtal med Jippi för att svenska kunder ska kunna beställa deras utgåvor enkelt och så billigt som möjligt. Beställ genom Jippi shop och betala via Optimal med den postgirotalong som medföljer leveransen. Enklare kan det inte bli.

www.jippicomics.com


Nytt från No Comprendo Press
Likaledes norska No Comprendo Press har också de en rejäl nyhet ute. Det rör sig om en massiv så kallad gonzobiografi på 184 sidor helt i färg med titeln "Olaf G.". Förra året utgav samma förlag Olaf Gulbranssons samlade självbiografi med titeln "Det var engang / Og så videre". Gulbransson var en norsk skämt- och satirtecknare som framförallt gjorde sig ett namn i den tyska satirtidskriften Simplissimus, och fortfarande är ett stort namn i Tyskland där han har förärats ett eget museum. "Olaf G." är gjord av Lars Fiske och Steffen Kverneland, och på ett mycket underhållande sätt berättar de om Gulbranssons karriär och skildrar också bland annat en resa till museet. Boken är mycket vacker och väl värd ett inköp för den som är det minsta intresserad av Gulbransson, Fiske eller Kverneland.

www.nocomprendopress.com

Raptus-festivalen igång
Raptus-festivalen i norska Bergen arrangeras 8-10/10 i år. Johan Wanloo har inte längre någon programpunkt på festivalen, men däremot säljer Jippi forlag hans bok i sin monter. De säljer också samtliga övriga Optimala nyheter från i år (inte minst Jasons nya bok "Jag vill visa dig något"). Intressantaste gästerna på festivalen är annars Gilbert Shelton och Hunt Emerson. Festivalledningen uppdaterar med foton genom hela helgen.

www.raptus.no

Nytt från Glänta produktion

Glänta är namnet på en pigg kulturtidskrift som även ägnar sig åt bokutgivning. Det mesta de ger ut rör sig i områdena för filosofi, litteraturvetenskap och politik. I år har de dock även gett ut en fyllig volym om Göteborg med titeln "Den nakna staden", skriven av Magnus Haglund och med foton av Stefan Schneider. På sidorna 254-257 återfinns den mycket underhållande texten "Kapten Stofil vs Stadens arkitektur" som jag rekommenderar varmt för läsning. Låt er inte skrämmas bort av bokens foton, som är tagna av en tysk fotograf vars estetiska ideal förmodligen är Ruhr-området och valda delar av det forna Östtyskland. En CD kallad "The Hidden City - sound portraits from Göteborg" säljs som separat komplement och innehåller musik av bland andra Leif Elggren, Henrik Rylander och Dan Fröberg.

www.glanta.org

Lightning Bolt
Den amerikanske serietecknaren och trummisen Brian Chippendales band Lightning Bolt förärade Göteborg och Nefertiti med ett besök den 30 september. Förutom Chippendale själv består bandet av basisten Brian Gibson, som alltid har med sig sex basförstärkare på turné. Bandet spelar aldrig på själva scenen (som däremot de båda förbanden använde sig av), utan ställer upp sin utrustning mitt på golvet och kör järnet. För att vara en duo så har bandet ett rejält massivt sound och Chippendale röjer som en galning iförd sin grön/oranga mask med en liten mick i munnen. Det här utnämner vi till årets häftigaste spelning!

www.laserbeast.com

"Kekkonen" ute på finska
Nu finns äntligen Matti Hagelbergs länge efterlängtade nya album "Kekkonen" ute på finska från storförlaget Otava. Boken är på 200 inbundna sidor i ungefär samma format som förra boken "Holmenkollen". På finska har boken två olika omslagsfärger, orange respektive grön. Vi på Optimal Press hoppas ha boken klar på svenska lagom till SPX Stockholm i början av april 2005. Det blir något att se fram emot.

Här kan ni se bilder på Matti när han presenterar boken (klicka på fotona för större format, texten är dock tyvärr bara på finska).


Laikku 3 och 4 ute
Den finska antologin Laikku har precis kommit ut med två nya utgåvor, nummer tre och fyra. Bland de medverkande märks Mika Lietzen, Ville Ranta, Katja Tukiainen, Terhi Ekebom, Kati Kovács och många fler. Samtliga nummer har text på finska, med engelska översättningar längst ner på varje sida. Läs mer om antologin på utgivaren Asemas hemsida (kort text på engelska finns).

www.go.to/asema

C'est Bon Anthology

Två nummer har också hunnit komma ut av C'est Bon Anthology. Från att ha varit ett fanzine har den utvecklats till att bli en antologi i albumformat med bidragsgivare även från utlandet. Nummer ett är på 52 sidor och innehåller serier av bland andra Ole Comoll Christensen, Anke Feuchtenberger och Daniel Zezelj; tvåans 60 sidor upptas av Jens Thegler, Johanna Rojola, Ville Ranta, Fabian Göranson med flera. Redaktörerna med Mattias Elftorp och Oskar Aspman i spetsen bidrar förstås också. Läs mer om C'est Bon på deras hemsida.

www.cestbonkultur.com

Det går över

Niklas Asker är en annan av redaktörerna på C'est Bon, och han kan bland annat läsas i Allt för konsten 5. Lagom till bokmässan gav han ut en egen snygg tidning med limmad rygg kallad "Det går över" som är väl värd att kolla upp.

www.niklasasker.com

Bild & Bubbla 2/04
Bild & Bubbla 2/04 är nu ute och innehåller korta intervjuer med Coco Moodysson och Johan Wanloo. Samt material om bland annat tidningen Witch. "Kapten Stofil: En man steg av spårvagnen" recenseras med gott omdöme. Nästa nummer ska utkomma i november om allt går som det ska.

www.serieframjandet.com

ETC Comics ute

1/04 av den nya vuxenserietidningen ETC Comics finns nu att inhandla överallt där tidningar säljs. Den ska utkomma varannan månad och i det första numret dominerar Ulf Lundkvist innehållet med både "Assar"-strippar i svartvitt och diverse färgserier. I övrigt är innehållet en aning splittrat, med Jason, Malin Biller och Peter Bagge som toppar. Jag hade möjligen väntat mig att tidningen skulle vara lite uppkäftigare, men det kanske kommer. Redaktör är Mikke Schirén och omslagspriset är 29 kronor. Den 9/11 utkommer nummer två.

http://comics.etc.se/

Gunnar Lundkvist på Seriegalleriet

Gunnar Lundkvist ställer ut original och målningar på Seriegalleriet 16/10-10/11. Vernissage är det lördag 16/10 klockan 12-16. Öppettider är måndag till fredag 11-18, lördag 12-16 och söndag 13-16. Seriegalleriet ligger på S:t Paulsgatan 14.

www.seriegalleriet.se

Två nya fanzines
Li Österberg släppte sitt första riktiga fanzine lagom till bokmässan. Det heter "Agnosis" och innehåller tre nya serier fördelade över 16 sidor i A4-format. Beställ från liosterberg@hotmail.com

"Serier av Loka" nummer ett samlar nya serier av Loka Kanarp. 32 sidor i A5-format. Beställ från lokakanarp@hotmail.com

Bägge tidningarna rekommenderas varmt.

Optimal på turné 2004
2-4/4 SPX Stockholm
21-23/5 Kemi seriefestival, Finland
18-19/9 Helsingfors seriefestival, Finland
23-26/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
8-10/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge
5-7/11 Komiks.dk, Köpenhamn, Danmark

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 


 

bokmassan 2004

Ingemar är glad i montern.


maja lindén

Maja Lindén sitter och signerar.


Gunnar Krantz

Gunnar Krantz.

Loka Karnarp

Loka Kanarp.


Wanloo och Ingemar
Johan Wanloo signerade varje dag i montern.

Kapten Stofilmontern

Kapten Stofils monter med äkta Wermländska Môskaser.

C'est bon


C'est bon hade monter mittemot Optimal.

Sugardaddy

Sugardaddy spelar på utdelningen av Urhunden.

Sugardaddy

Publiken tycks både roas och oroas.

sugardaddy

 

Mitt liv som zombie

Ny bok av Jason ute på norska Jippi forlag.

Kekkonen

Matti Hagelbergs "Kekkonen" kommer ut på svenska i vår.