senaste nytt | nyhetsarkiv |

SEPTEMBER 2004

HÖSTENS BÖCKER!
Nu är äntligen höstböckerna här! Fyra böcker har redan ankommit lagret, och kan beställas från vår postorder för omedelbar leverans. Du sätter enklast in pengarna på vårt postgirokonto 120 15 86-3, betalningsmottagare Optimal Press.

Allt för konsten 5
Än en gång samlas Nordens bästa serieskapare i antologin Allt för konsten 5. Under ett fantastiskt omslag av dansken Jan Solheim, har vi samlat ihop 176 sidor serier, varav 53 i färg. Riikka Ala-Harja, Niklas Asker, Terhi Ekebom, Mikaela Elf, Jojo Falk, Matti Hagelberg, Bjarni Hinriksson, Maria Isenbecker, Loka Kanarp, Kati Kovács, Gunnar Krantz, Mats Källblad, Christopher Nielsen, Patrik Rochling, Jan Solheim, Katja Tukiainen, Tomas Zackarias Westberg, Yosh, Tor Ærlig och Li Österberg medverkar i boken. Allt för konsten är den flerfaldigt prisbelönta antologin för alla som är intresserade av kvalitetsserier. Postorderpris: 150 kronor.

Amatörernas afton av Anneli Furmark
Anneli Furmarks personliga betraktelser i serieform har mött stor uppskattning, inte minst i samband med debutboken "Labyrinterna och andra serier" som kom ut 2002.

"Amatörernas afton" handlar om några som inte kan bestämma sig. De misslyckas med att upprätthålla en professionell inställning. Ja, de faller hela tiden på mållinjen, för att de inte är tillräckligt professionella. Man skulle kunna kalla dem amatörer. Det är, bland andra, en flicka som vill veta hur man slutar tänka. Det är en man med för många erfarenheter. Sen finns det en kvinna som är en mamma men blir för kär. Det finns en som man kan se igenom, och en som måste visa upp sig ute i naturen. Vidare finns det en med jobbig röst som bränner sina skepp. Vet de sitt eget bästa?

En amatör är en älskare. Men det är också en som inte lever på det hon gör. Eller det hon brinner för.

72 svartvita sidor fyllda av liv för 110 kronor. Inbunden.

Den skitstora Johan Wanloo-boken
Du har läst honom i Dagens Nyheter, Expressen, GT, Dagens arbete, serietidningen Ernie och många andra tidningar. Johan Wanloo är inte bara en av Sveriges roligaste serieskapare, han är oerhört produktiv också. I "Den skitstora Johan Wanloo-boken" samlar vi ihop Wanloos bästa alster från de senaste åren. Över 192 sidor inbundna mellan hårda pärmar får han härja vilt med massor av skämtteckningar och serier. Möt Snuttan Brattsjö, De äventyrslystna karlakarlarna, Spion 31, Frank Valdor och många andra härliga seriefigurer. Inget av materialet är tidigare tryckt i bokform, och nästan 40 sidor är tidigare helt opublicerade i Sverige. Johan Wanloo har aldrig varit lika brutalt rolig som här!

Beställ den nästan ett kilo tunga boken för 200 kronor.

Tribeca sunset av Henrik Rehr
Mac, Craig, Rob och Neil möts i New York med anledning av ett bröllop, inte långt efter 11 september. "Det är första gången jag ser Manhattan utan tvillingtorn", anmärker en av dem när flygplanet går ner för landning.

De fyra gamla vännerna vaknar upp till vardagens realiteter i ett nytt New York. Illusionerna har brustit, optimismen har fått en knäck och tvivel råder. Var för sig försöker de att finna sig till rätta i en ny världsbild präglad av ekonomisk osäkerhet och terrorhot.

"Tribeca sunset" är den i New York bosatte dansken Henrik Rehrs första soloalbum på svenska.

56 inbundna sidor i svartvitt och gråtoner för 110 kronor.

Ytterligare två böcker släpps lagom till Bokmässan 23/9, och dessa är:

Jag vill visa dig något av Jason
Internationellt uppmärksammade norrmannen Jason överraskar i "Jag vill visa dig något" med att göra en bok helt i färg. Det är en kriminalhistoria om en man som är oskyldigt misstänkt för mord och tvingas försöka rentvå sig själv. Han har hela tiden polisen i hälarna och som om inte det räcker ligger dessutom den riktige mördaren och lurar på honom. Med sin stämningsfulla färgläggning, som ger ytterligare en dimension till Jasons teckningar med människoliknande djur i alla roller, är "Jag vill visa dig något" hans bredast anlagda bok hittills. Samtidigt har han förstås behållit sin fina melankoliska ton i berättandet. 48 sidor helt i färg, jätteformat (23 x 31,5 cm) och priset är 110 kronor.

Varje kvinna klär i svart plast
av Maja Lindén
I sin nya bok "Varje kvinna klär i svart plast" besöker Maja Lindén filmfestivalen i Göteborg och levererar en både bitsk och chockerande betraktelse över sina upplevelser. Mängder av blod, sex, våld och spänning utlovas.

59 sidor helt i färg, mjuka pärmar med flikar. Priset är bara 70 kronor.

Bok- & Biblioteksmässan
Bokmässan närmar sig med stormsteg och infaller i år 23-26 september. Optimal har sin monter på samma ställe som förra året och monternumret är A02:39. Samtliga nya böcker kommer förstås att finnas till försäljning och dessutom blir det en del andra överraskningar. Kom förbi och titta på våra böcker och träffa din favoritskapare. Vi kommer som vanligt att ha signeringar under hela tiden som mässan pågår. Några av de skapare som kommer att finnas på plats är Anneli Furmark, Jason (endast torsdag!), David Liljemark, Maja Lindén, Joakim Lindengren och Johan Wanloo. Vi uppdaterar med fler namn efterhand som det blir klart vilka som kommer.

Övriga nordiska festivaler
Helsingfors seriefestival infaller 18-19 september och gästas av Anneli Furmark, som bland annat ska hålla seriekurs på svenska tillsammans med Kata Koskivaara (se Bild & Bubbla 3-4/95). Bland de övriga gästerna märks Lewis Trondheim, Jeff Smith, Peter Snejbjerg, Vicar och Sharad Sharma.
http://www.kupla.net/fest2004/

Raptus-festivalen i norska Bergen infaller 8-10 oktober och har som vanligt Johan Wanloo på gästlistan. Även Hunt Emerson, Gilbert Shelton, Ramon Dirge, Sussi Bech, Alfredo Castelli, Mike Ploog, Don Rosa, Ole Comoll Christensen och många fler kommer dit.
http://www.raptus.no/

Ny för i år på festivallistan är den danska Komiks, som arrangeras i Köpenhamn 5-7 november. Bland gästerna märks Henrik Rehr, Bryan Talbot, Marv Wolfman, Sussi Bech, Teddy Kristiansen, Regis Loisel och många, många fler.
http://www.komiks.dk

Anneli Furmark till Åbo bokmässa

Anneli Furmark är gäst vid bokmässan i finska Åbo 1-3 oktober. Även Knut Larsson är inbjuden. Kortfattad information om mässan på svenska finns här.

Rapport från Urhunden-utdelningen

Ingemar Bengtsson åkte till Stockholm den 16 augusti för att ta emot en Urhunden-plakett för Allt för konsten 4, som valts ut av juryn som årets bästa översatta serialbum. Vid en ganska välbesökt utdelning passade han även på att dirigera David Liljemarks noisejazzgrupp Sugar Daddy när de framförde sitt mästerverk 3-1-3 (Kalle Ankas bilnummer). Gunnar Lundkvist gick den svenska plaketten och blev också intervjuad på scenen av jurymedlemmen Fredrik Jonsson. Unghunden-statyetten gick till Bamse-redaktionen. Kvällen avslutades med öl, tilltugg och ett soloframträdande av Las Palmas-medlemmen Simon Gärdenfors. Optimala skapare på plats vid arrangemanget var Åsa Grennvall, Fabian Göranson, David Liljemark, Patrik Rochling och Li Österberg. Allt som allt var det riktigt trevligt.
www.serieframjandet.com

Jag Joakim hyllad i Dagens Nyheter
Under rubriken "Seriebok för den sjuke läsaren" skrev recensenten Per Mortensen glatt om Joakim Lindengrens samlingsalbum "Jag Joakim" i Dagens Nyheter 9/7. Han sammanfattar med orden: "Tuff tusch. Eller med Pundar-Percys ord: Perfa."

Gunnar Krantz recenserad

I Trots Allt 4-5/04 recenseras "Vänster vänster" positivt av Tomas Einarsson. "Krantz är både rolig och träffsäker med sin spretiga och skissartade stil. Bland svenska självbiografiska serieskapare tillhör han definitivt de mest läsvärda."

Bibliotekstjänsts lektör Jörgen Hammenskog skriver i sin tur i Sambindningshäfte 15/04: "Gunnar Krantz är en skicklig tecknare. Med få, snabba linjer skissar han typiska miljöer, karaktärer och situationer. /.../ Krantz tecknar en frimodigt ironisk bild över tidens idealister som står med båda fötterna fast förankrade i luften."

Jason-intervju på nätet
Läs en intressant intervju med Jason från norska tidningen Aftenposten här.


Bibliotekstjänst om Jasons senaste bok "Du går fel väg": "Det finns en genomtänkt dramatik i bilderna som skapar en spännande och tät helhet. /.../ Jasons sjunde bok är betydande seriekonst". Lektör är Ingvar Engvén.

Animagi nr 4
Animationstidskriften Animagi kommer ut med sitt fjärde nummer lagom till bokmässan. Temat för detta nummer är animationsundervisning med bland annat en artikel av amerikanen John Canemaker. Dessutom långa artiklar om Viking Eggeling och Alexandre Alexeieff samt en intervju med det svenska animationsparet Annika och Danilo Giannini.
www.animagi.nu

Kapten Stofil nr 16
Kapten Stofil-tidningen firar femårsjubileum i och med utgivningen av nr 16, som släpps på bokmässan. Joakim Lindengrens titelserie breder ut sig över hela 15 sidor i ett Tintin-inspirerat avsnitt. Dessutom medverkar som vanligt David Nessle och John Andersson med serier. Stupido-blocket är ovanligt litterärt denna gång (Vic Suneson etc) och med anledning av firandet är tidningen utökad till 56 sidor.

Kapten Stofil-redaktionen finns med på bokmässan i monter A02:53 där de också kommer att sälja David Nessles nya deckarpocket "Fallen död". Nya badges har också producerats, både med fjolårets succémotiv "Sura Stofilen" och helt färska "Den maskerade proggaren".
www.kaptenstofil.net

Ny seriewebbplats
Magnus Johansson heter en kille som dragit igång en ny webbplats med främst diverse recensioner av seriealbum och böcker om serier. Ett återtryck av David Liljemark-intervjun från fanzinet Lurad igen! nr 1 (enda numret) samt en debattartikel om svenska vuxenserier finns också att läsa.
http://panguu.web.surftown.se/serier/serier.html

Bild & Bubbla 1/04 ute
Bild & Bubbla 1/04 innehåller, förutom ett långt artikelblock om Illustrerade klassiker, en hel del läsning om Chris Ware, Max Andersson och Lars Sjunnesson samt en del annat. Följande Optimala album är recenserade: "Ritman Katz underbara värld", "Horor är vi allihopa", "Vänster vänster", "Du går fel väg" samt "DÄKK 3: Satan i tyrolerhatt". I nyhetsspalten skrivs det bland annat om Anneli Furmarks vinst i Kemis nordiska serietävling under rubriken "Svenska kvinnor dominerade i Kemi". I nästa nummer (ute i september?) ska det bli en intervju med Coco Moodysson.

Foton från släppfesten för "Inget under"
Den 17 juni arrangerad Rasmus Gran och Patrik Stigzelius ett releaseparty för sin nya bok "Inget under". Ölen och vinet flödade för de 33 som sökt sig dit och alla var nöjda. Ta själv en titt på fotona från festen som finns i högerkant.


Optimal på turné 2004
2-4/4 SPX Stockholm
21-23/5 Kemi seriefestival, Finland
18-19/9 Helsingfors seriefestival, Finland
23-26/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
8-10/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 


 

afk 4


afk 5


Inget under

Patrik Stigzelius och Rasmus Gran förbereder släppfesten för sin bok "Inget under".

Inget under

Mattias Elftorp och Oskar Aspman från C'est bon tittar på utställningen.

Inget under

Patrik serverar dansk öl.

Inget under

Gott om törstiga besökare.

Inget under

Ännu fler...

Inget under

Rasmus bakom disken. I förgrunden Mats Källblad och Joakim Gunnarsson.

Inget under

En närbild på utställningen om den nya boken "Inget under".