senaste nytt | nyhetsarkiv |

OKTOBER 2002

Åsa Grennvall i Svenska Dagbladet
Cyril Hellman intervjuar Åsa Grennvall under rubriken "Mörker svart på vitt signerat Åsa Grennvall" i Svenska Dagbladet 19/10. Läs den här och fakta här.

Anneli Furmark ställer ut i Stockholm
Anneli Furmark ställer ut målningar på Galleri Kavaletten, Tomtebogatan 18 i Stockholm. Det är vernissage den 9 november kl 13-16 och den håller på till 26 november. Det kommer att vara möjligt att köpa hennes debutbok "Labyrinterna" på galleriet.

"Nilsson" i Sydsvenska dagbladet
Fredrik Strömberg recenserade Claes Juranders bok "Nilsson" i Sydsvenska dagbladet 23/10. Bland annat skriver Strömberg så här: "En av de stora tillgångarna med denna nyutgåva - alldeles förutom att det är en kulturgärning att denna banbrytande bok åter igen finns tillgänglig - är seriehistorikern Göran Ribes initierade efterord. I detta kommenterar han såväl boken nyskapande kvalitÈéer som den oförstående samtiden och sätter verket i sin historiska kontext. Att boken sedan har en vacker inbindning och stilfulla svarta omslag fulländar bara uppfattningen om ett förlag som verkligen bryr sig om att förpacka sina serier på allra bästa sätt."

"Allt för konsten 3" i Sydsvenskan
Fredrik Strömberg kallar i sin recension i Sydsvenska dagbladet 18/10 "Allt för konsten 3" för "en imponerande antologi. För den som vill få en smak av var den nordiska seriekonsten står just nu är denna volym verkligen att rekommendera."

Järnvagnen är ute!
Äntligen har Jasons nya album "Järnvagnen" anlänt från det ungerska tryckeriet. På grund av en rejäl tabbe nere på tryckeriet försenades boken med en hel månad, men nu är allt äntligen som det ska. Boken är på 72 sidor i tvåfärg, och är inbunden med skyddsomslag. Innehållet är fortfarande en serieversion av Stein Rivertons klassiska deckarroman "Järnvagnen". För 110 kronor på postgirokonto 120 15 86-3 får ni den hemsänd.

Ny t-shirt med Jason-motiv!
Vi har inne ett antal svarta t-shirts med vitt tryck som samtliga har fågelmannen från "Schhh!!!" av Jason som motiv (det är omslagsbilden från pocketutgåvan). Storlekarna ni kan välja mellan är S, M och L. Tröjorna är av utmärkt kvalitet och är importerade direkt från Jasons norska förlag Jippi. Sätt in 150 kronor på postgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press och tröjan är din. Glöm inte att ange storlek!

Seriechock har ny adress
Seriechock har bytt adress till www.seriechock.nu och efter en tid i lätt dvala har de börjat uppdatera riktigt ofta. Hoppas att det forts”tter så. Bland de senaste Optimala skaparna som har behandlats med en Seriechock återfinns Daniel Ahlgren och Maja Lindén.

"Sjunde våningen" slutsåld!
Åsa Grennvalls hyllade bok "Sjunde våningen" är nu slutsåld, men en andra upplaga kommer från tryckeriet under vecka 45. Priset är oförändrat, alltså 99 kronor.

"Sjunde våningen" recenserad i Arbetaren
Josephine Askegård skriver i Arbetaren att "Åsas historia blir begriplig genom serierutorna, de ”r en kongenial form" och att "Ingen läsare av Sjunde våningen kan låta bli att med brinnande hjärta hålla tummarna för hjältinnans överlevnad."

David Liljemark i SVD
Den 12/10 recenserade Svenska Dagbladet David Liljemarks pocket "Susanna & Bo" under rubriken "Serieroman med humor och vardagsrealism". Bland annat skriver Cyril Hellman att "Fortsätter Liljemark på samma spår är han snart serievärldens Lars Norén. Liljemark använder serieformen så att det på många sätt blir större än en roman." David Liljemark medverkar numera varje fredag på Namn & Nytt-sidan i Dagens Nyheter.

"The Return of Mie" i galleriet
Åsa Grennvalls serie "The Return of Mie" som en tid fanns tillgänglig på hennes hemsida finns nu att beskåda i Galleri Optimal.

Fortsatt stor uppmärksamhet för Coco Moodysson
"Coco Platina Titan Total" har bland annat recenserats i Ystads allehanda 1/10 under rubriken "Igenkännbart men ändå annorlunda", oktobernumret av Situation Sthlm, Hallandsposten 18/9 ("Totalhärlig serieroman"), Smålandsposten 19/9 ("Coco ger dig styrka") och hon har också intervjuats stort i Nöjesguidens oktobernummer.

David Liljemark intervjuad
Läs en ny intervju med David Liljemark på webbplatsen för den feministiska nättidningen www.minou.nu

Optimal lovordade i norsk tidning
Bergens tidende och reportern Øyvind Holen slog upp Optimal stort den 26/9. "Ypperlig svensk realisme" är titeln, och Holen tycker särskilt om "Allt för konsten 3", "Böggänget", "Sjunde våningen" och "Susanna & Bo". Läs själv texten här.

Optimal Press i radion
Kulturnytt i P1 har också haussat våra böcker, och då speciellt "Nilsson" av Claes Jurander, "Kartongbarnet" av Kati Kovács och "Coco Platina Titan Total" av Coco Moodysson. Roger Wilson recenserade den 25/9. "Spanarna" i P3 uppmärksammade Coco Moodysson och Åsa Grennvall den 20/9. Lyssna här (Real Player behövs).

Rapport från våra releasepartyn
Vi gick ut hårt med två releasepartyn på fyra dagar i september. Först ut var David Liljemark som arrangerade ett stort anslaget releaseparty på Konstakuten på Söder i Stockholm den 6 september. Att bara ha ett releaseparty för sin nya bok "Susanna & Bo" var inte nog för David, utan han bjöd på en rejäl utställning (med främst retuscher av Laban och olika hötorgsreproduktioner, samt original från serien "Matbordet"), livemusik med noisejazzbandet Sugar Daddy, film (premiär för egna verket "Ett litet barn" samt en video med Sugar Daddy). 100 personer mötte upp och de var fullt sysselsatta hela tiden från 19-01. I det skrattretande låga inträdet 40 kronor ingick antingen ett ex av den nya boken eller en singel med The Wonder Boys. Vi hade givetvis bokförsäljning, och där gjorde våra nya badges succé. Ölförsäljningen gick lysande för arrangerande Kulturakuten också. Utställningen fortsatte sedan även under lördagen och söndagen, då eftersläntrande besökare även kunde se kortfilmen "Efterlysning: Space".

Väl tillbaka i Göteborg laddade Henrik Lange upp för ett nytt releaseparty den 9/9, den här gången på Restaurang Jord. Ett 40-tal personer kom, och det var nytt rekord i barnvagnar för ett Optimal-party. Ölen och välkomstdrinkarna flödade och många köpte Henriks purfärska bok "Välkommen tillbaka".

Optimal Press i Norge
Det var stor Optimal uppslutning på Raptusfestivalen i Bergen, Norge den 13-15 september. Johan Wanloo fanns på plats, inbjuden av norska Egmont för vilka han tecknar i Ernie-tidningen, David Liljemark också, fast han var där för att träffa Chris Ware och Dan Clowes (och samtidigt delta i seminariet som hans båda idoler ledde), och slutligen var Ingemar Bengtsson och Björn Schagerström där med massor av nya och gamla Optimal-album för försäljning. Festivalen samlade under sina tre dagar 4500 besökare och stämningen var hög och avslappnad. Vi delade bord med våra vänner i norska Jippi forlag, och umgicks på kvällstid med massor av norska förläggare och serieskapare. Några av de förra var Espen Holtestaul (No Comprendo), Eivor Vindenes (redaktör på Bladkompaniet), Stian Andreassen (Pokus), Erik Falk och Per J Olsen (Jippi), några av de senare var Jens K Styve, Bjørn Ousland, Jason, Ronny Haugeland, Roy Søbstad och inte minst vår rumskompis Henry Bronken. Även den finske Sarjainfo-redaktören Ville Hänninen hade hittat till Raptus.

Festivalens höjdpunkter var givetvis Chris Wares och Dan Clowes framträdande (och även deras besök i montern!), Jippi Kalas (med ett enormt framträdande av husbandet Juling (de spelar bland annat på kazoo och myntbox)) och Johan Wanloos avslutningssignering där han avverkade 13 pocketar på två minuter (och ett antal teckningar också...) medan Ernie-redaktören Dag Kolstad upprepade gånger sa "Johan, ditt plan går om 30 minuter"...

Annat av intresse var den svenska utställningen "Passion" som visades på Bergens stadsbibliotek ett stenkast från festivalen. Kristiina Kolehmainen hade fått dit den och även norrmännen hade följaktligen chansen att se original av David Liljemark, Maja Lindén, Åsa Grennvall och många fler. Allt som allt var det en mycket trevlig festival, och vi kommer självfallet att åka dit igen.

Optimal Press på Bokmässan
Årets upplaga av Bok & Bibliotek 19-22/9 var en kanonmässa. 17 serieskapare från hela Norden (varav en boende i Italien) med Optimal anknytning fanns på plats och det kunde inte gärna bli annat än succé. Från Finland kom Matti Hagelberg, Kati Kovács (influgen från Italien!) och Petteri Tikkanen (vars luftgitarrframträdande på vernissagen för den finska utställningen BD@fi på Stadsbiblioteket var en given höjdpunkt), från Norge kom Jason, och från Sverige kom (nästan) alla! Årets bästsäljare var "Allt för konsten 3" som hittade ett 100-tal köpare, men nästan alla böcker gick bra. I stort sett alla signeringar gick riktigt bra också. För att ni som var på plats ska minnas det hela ordentligt, och ni som missade ska se till att komma nästa år, så bjuder vi på ett rejält fotoreportage i högerkant. Vi på Optimal tackar alla skapare, alla som köpte album i montern eller på annat vis gjorde den här mässan till den i särklass bästa under Optimals existens!

Rasmus Gran fotar mässan
Rasmus Gran har uppdaterat sin hemsida med ännu fler serier och en förhandstitt på det kommande albumet "Jag tycker om att kramas" på sin hemsida. Det finns också 15 foton från Bokmässan att beskåda. Den har adressen: http://go.to/rasmus.gran

Matti Hagelbergs nya bok
Matti Hagelberg har givit ut en ny fantastisk bok på det franska förlaget Le Dernier Cri med titeln "Universal Pictures!" (BEM #11). Som synes av titeln består innehållet enbart av illustrationer, samtliga screentryckta i flera färger och utförda i Mattis vanliga detaljerade skrapkartongteknik. Boken är på 96 sidor och finns enbart i 200 exemplar. De fem ex som Matti hade med sig till mässan gick fort åt trots att de kostade 350 kronor.

Ingemar Bengtsson diplomerad
Ingemar Bengtsson fick Svenska serieakademins diplom för sin bok "Fanzineindex 2001" under Bokmässan. De ikryssade kategorierna på diplomet var "serietidningsredaktör" och "författare". Endast ett diplom delades ut i år.

Kulturrådet stödjer
Statens kulturråd beslöt vid sitt senaste möte att tilldela stöd till "Coco Platina Titan Total" av Coco Moodysson, "Labyrinterna och andra serier" av Anneli Furmark samt antologin "Allt för konsten 3". Resterande Optimala höstböcker bordlades.

Allt för konsten 3
Den nya nordiska antologin "Allt för konsten 3" har gått riktigt bra, och vi får fått höra många positiva ord om den på mässorna. En som inte är riktigt nöjd är dock Åsa Grennvall, som tycker att färgerna i hennes tio sidor långa serie blev lite väl starka. Ni som vill se hur det var tänkt att se ut egentligen, kan jämföra med färgerna i den version av serien som finns att beskåda på Galleri Optimal.

Henrik Lange på norska och svenska
Även Henrik Lange har nu blivit publicerad i Norge. Närmare bestämt är det den norska Ernie-tidningen som har haft med honom som gästtecknare med kortare humoralster. Henriks egenhändigt framställda barnbok "Godisfällan" finns nu ute på Rabén & Sjögren.

Johan Wanloo illustrerar
Johan Wanloo står för de inspirerade illustrationerna i Fredde Granbergs barnbok "Dr Mugg och hotet från Ur-anus" som givits ut av Bonnier Carlsen. Målgruppen är 9-12-åringar och första upplagan ska visst redan ha sålt slut.

Optimals badges
Vi har gjort ett mindre antal badges som vi bara säljer på mässor, eller skickar med som bonus till kunder som köper för över 200 kronor. De går alltså INTE att beställa. Knapparna mäter 25 mm i diameter. Följande motiv har hittills sett dagens ljus:
1. "De äventyrslystna karlakarlarna 1" omslag (slutsåld)
2. "Sjunde våningen: Före (ill. från sidan 25)" (slutsåld)
3. "Järnvagnen" omslag (slutsåld)
4. "Coco Moodysson" foto (mycket få ex kvar)
5. "Susanna & Bo" omslag (få ex)
6. "Böggänget" omslag (få ex)
Eftersom det har varit så populärt så gör vi nya motiv nästa år.

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 

 


 
Bokmässan 2002
Foton:Rasmus Gran
bokmassan
Ingemar Bengtsson och Björn Schagerström bemannar montern.bokmassan
Ingemar Bengtsson och M A Numminen (han som ser glad och nöjd ut) betraktar Petteri Tikkanens luftgitarrsolon på vernissaget för den finska utställningen på Stadsbiblioteket.bokmassan
Petteri Tikkanen är kungen av luftgitarr.bokmassan
Pidde Andersson och Henrik Lange festar på.bokmassan
Livlig aktivitet runt montern. Jenny Maria Brändström (rosa hår), David Liljemark, Åsa Grennvall, Matti Hagelberg, Petteri Tikkanen, Coco Moodysson (förevisar stolt sin Jan Guillou-autograf) samt Björn Schagerström.bokmassan
Ingemar Bengtsson, Jenny Maria Brändström, David Liljemark, Åsa Grennvall, Matti Hagelberg, Coco Moodysson och Björn Schagerström tar några öl i väntan på att mässan ska stänga.bokmassan
David Liljemark förstummar åhörarna i Värmlandsmontern.bokmassan
Karna Rusek med sambo (till vänster) och sonen Max, tillsammans med Mikael Mildén och David Liljemark.bokmassan
Från en av många lyckade signeringar. Ingemar Bengtsson, Coco Moodysson, Åsa Grennvall och Jenny Maria Brändström.Ett litet barn
David Liljemarks utställning och releasefest för Susanna och Bo pocketen. Foton: Björn Schagerström, Ingemar Bengtsson och David Liljemark.
ett litet barn
Det var många som besökte Davids vernissage. I vimlet syns bland andra Pär Thörn (systemkasse), Jörgen Jörälv (djävulsdyrkare) och Mikael Mildén (till höger).ett litet barn
Full rulle vid bokdisken. I Förgrunden syns Mikael "Peripeti" Andersson. Till vänster förklarar Fredrik Strage från DN.ett litet barn
Sugar Daddy ger järnet med sin noisejazz: Simon Gärdenfors, David Liljemark, Fredrik "DJ: Röv" Jonsson och Petter Sjölund. Dirigenten Olov Viirman syns tyvärr inte på bilden. Ej heller Marcus Gunnarsson på elephantophone (hembyggd noise-theremin).ett litet barn
Unga och arga: Sandro Müntzing, Simon Gärdenfors och Henrik Bromander.ett litet barn
Optimals pocketformgivare Tomas Zackarias Westberg och Jojo Falk njöt av Davids videofilmer när utställningen fortsatte under lördagen.