senaste nytt | nyhetsarkiv |

NOVEMBER 2002

Sjunde våningen inne igen!
Nu är äntligen andra upplagan av Åsa Grennvalls succébok Sjunde våningen levererad. Den var totalt slutsåld i över en månad, men nu går den äntligen att köpa igen. Priset är fortfarande 99 kronor från Optimals postorder.

Allt för konsten 3 slutsåld!
Vi är glatt förvånade över det oerhört stora intresset för vår antologiserie Allt för konsten! På en och en halv månad har volym tre sålt helt slut. Tyvärr blir det ingen ny upplaga, men det finns nog en liten chans att hitta boken ute i butikerna. Däremot har vi bestämt oss för att ge ut Allt för konsten 4 redan i september 2003. Det blir samma nordiska tema som i trean, så det är bara att sätta igång och skicka in bidrag. Deadline för volym fyra är andra maj, så sätt igång med att fila på manus och teckningar redan nu. Mer information och svar på eventuella frågor får ni genom att skriva till Ingemar Bengtsson på adressen längst ner på sidan.

Serier på radio!
Lördagen den 16 november sänds programmet "I huvudet på en serietecknare" på P3 mellan 20.03 och 21.00. Programledaren Malin Holgersson presenterar själv programmet så här: "Det här programmet är en hyllning till tecknade serier. Till en konstform som ofta hamnar i skymundan. Det är också en hyllning till det som känns, som bränner. Det här programmet handlar om olika sätt att tolka livet, betrakta sin vardag och förändra världen. Det handlar om streck på ett papper.

Långt bortom Fantomen, Kalle Anka och Ernie finns i Sverige en spännande och livlig scen för tecknade serier. Runt om i landet skapar passionerade serietecknare stor konst och ger ut egenhändigt gjorda fanzines, tidningar. Många blir publicerade och ger ut album på större eller mindre bokförlag. Många når stor framgång, säljer mycket och visas på gallerier.

Men konstigt nog verkar de flesta i min omgivning ändå inte ha en aning om att sådana här tecknade serier existerar. Därför har jag gjort det här programmet.

Det är en hyllning till tecknade serier. Till serietecknarna Lena Ackebo, Åsa Grennvall, Coco Moodysson och Sara Olausson, som alla bjuder på något av det bästa som går att läsa just nu."
Gå till www.sr.se/p3/experiment/ och klicka på "lyssna".

Läshunger om Daniel Ahlgren
Även P1:s Läshunger har haft ett inslag om serier. Göran Everdahl hyllade Daniel Ahlgrens pocketbok "Live på Lister" den 5/11 (med repris 6/11) och sa bland annat att "han är fruktansvärt bra". Lyssna själv på: www.sr.se/p1/lashunger

Kulturstöd till Claes Jurander
Kulturrådet beslutade vid sitt möte den 7/11 att tilldela Claes Juranders bok "Nilsson" stöd. Däremot blev det avslag fsr trion "Susanna & Bo" av David Liljemark, "Kartongbarnet" av Kati Kovács och "Välkommen tillbaka" av Henrik Lange.

Hallands Nyheter om Coco och Anneli
Malin Henrikson på Hallands Nyheter recenserade både "Coco Platina Titan Total" och "Labyrinterna" den 23/10. Om den förra skriver hon att den är "Självbiografiskt men inte diskbänksrealistiskt och som sagt väldigt läckert tecknat." Om den senare tycker hon att "teckningarna pekar bakåt med sin trubbiga realism och berättaren Anneli Furmark övertygar oväntat nog mer i text än i bild."

Värmlands Folkblad om Coco Platina Titan Total
Den 19/10 recenserades Coco Moodyssons debutbok i Värmlands Folkblad under rubriken "Många och stora ämnen i små tecknade rutor" av Caroline Alesmark.

Maja Lindén i Soda
Södertörns högskolas kårtidning Soda intervjuar Maja Lindén i nummer 24 (september 2002). Du hittar intervjun på sidorna 11-12 och rubriken är "Mina serier auml;r inte till för barn. Inte för fem öre".

Klub Galago
I Galago 6/02 kommer "Välkommen tillbaka" av Henrik Lange och "David Liljemark" av densamme att erbjudas i bokklubben.

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 

 
 
afk3
Ett minne blott. Allt för konsten 3 är nu totalt slutsåld.

grennvalls nya
Ny upplaga av Åsa Grennvalls album "Sjunde våningen.

radio
Serier i radio!

BOKMÄSSAN I GÖTEBORG

celine
Anneli Furmark, Coco Moodysson och Nicolas Krizan tar en paus vid drömbilen. (Foto David Liljemark)

RAPTUSFESTIVALEN I BERGEN

chris ware
Chris Ware var den intressantaste gästen vid Raptus-festivalen i Bergen.(Foto David Liljemark)

dan clowes
Dan Clowes var minst lika intressant. Till höger Chris Ware med fanboy. (Foto David Liljemark)

passioner
Kristiina Kolehmainen, Björn Schagerström och Ingemar Bengtsson på vernissagen för utställningen "Passion" på Bergens stadsbibliotek. (Foto David Liljemark)

bergen
Johan Wanloo och David Liljemark tar det lugnt i Bergen. (Foto okänd)