senaste nytt | nyhetsarkiv |

Läs om vårens nyheter här

JANUARI 2002

Affischmotiv från Åsa
Åsa Grennvall har fått uppdraget att rita affischen till teaterpjäsen "Oberörbara". Den har premiär under februari och sätts upp på Ung scen Öst i Linköping. Handlingen kretsar kring två unga tjejer som går på gymnasiet, och manusförfattaren har tydligen inspirerats en del av just Åsas serier. Sedan sist har Åsa också hunnit bli intervjuad av Jönköpings-Posten och den planeras att tryckas 26 januari.

Jason etta på Comic book galaxy
Den amerikanska utgåvan av Jasons bok "Vänta lite" har fått ännu mer uppskattning. Tidigare har vi rapporterat om andraplatsen på Times topplista, och nu har webbplatsen Comic Book Galaxy placerat boken som etta på sin lista. Vi gratulerar Jason och hänvisar till följande adress: http://www.comicbookgalaxy.com/best2001.html

Mjau mjau 12 ute
Den andra och avslutande delen av Jasons seriebearbetning av Stein Rivertons kriminalroman "Jernvognen" finns nu tryckt på norska i Mjau mjau 12. Optimal Press släpper hela berättelsen på svenska i ett inbundet album i september, och det lovar att bli en av årets stora höjdpunkter.

Jason på Angouleme-festivalen
Seriefestivalen i franska Angouleme närmar sig med stormsteg (24-27 januari) och en glad nyhet är att Jason är en av de 76 serieskapare som ingår i utställningen "Trait Contemporains". Både nordamerikaner och europeer finns representerade i denna genomgång av intressanta nya serieskapare. Jasons bidrag består av en Mjau beibi-sida, fyra dagsstrippar samt några skisser. Under festivalen lanserar hans schweiziska förlag Atrabile också albumet "Chhtt!" (alltså "Schhh!"), och Jason finns själv på plats för att signera och träffa kollegor. Senaste nytt om Jason hittar du på hans webbplats: http://www.mjaumjau.net

Aktuellt från Johan Wanloo
Göteborg Film Festival pågår 25 januari - 4 februari och är i år större än någonsin. Johan Wanloo medverkar både i programmets "Filmkonst magasin"-avdelning och i tabloidtidningen Draken som ges ut varje dag under festivalen. Sedan läser ni förstås hans alster i GT och Expressen varje vecka (oftast flera gånger), samt i varje nummer av Dagens arbete ("Riktig humor") och Ernie. I den sistnämnda ritar han numera också längre serier direkt för tidningen, och första episoden heter "Snuttan Brattsjö blir groupie". Här har han ännu en gång slaktat gamla romantikserietidningar på samma sätt som han gjorde i sina små Angschölick-häften. Dessutom medverkar Johan i Morgonpasset i P3 varje tisdag och torsdag. Tillsammans med ex-sångerskan i Fidget, Nina Natri, utför han allehanda stolliga uppdrag som lyssnarna hittar på. De är inte programledare, men dyker upp då och då mellan klockan nio och tio. Johan intervjuades också på kultursidorna i GT den 22 januari, med anledning av den kommande pocketboken. Mer om vad som är aktuellt kan ni läsa på Johans officiella hemsida: http://www.geocities.com/wanloo2000/

The Wonder Boys EP kvar i lager
Vinyl-EP:n med David Liljemarks och Christian Kasténs grupp The Wonder Boys går naturligtvis fortfarande att beställa. Det gör du genom att sätta in 50 kronor (inklusive porto) på postgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press.

Nytt Ritman Katz-avsnitt i DN
Den 21 januari förevisade David Liljemarks seriefigur Ritman Katz Stockholms vattenhål i ett nytt inspirerat serieinslag på Namn & Nytt-sidan. Som vanligt ligger serien uppe för beskådande på Dagens Nyheters hemsida under avdelningen "På stan". http://www.dn.se/pastan/jsp/Crosslink.jsp?d=1005

Serietecknarskolan i Hofors
Det blåser en förändringens vind över Serietecknarskolan i Hofors, och den 31 januari är det återigen dags för Ingemar Bengtsson att åka dit på ledningsgruppsmöte.

Maja Lindén intervjuad
I Dagens arbete 1/02 finns också en kort intervju med Maja Lindén, naturligtvis i samband med att hennes nya serie om ragatan börjar publiceras.

Mad-utställning på Serieteket
Den 9 februari är det vernissage för Mad-utställningen på Serieteket i Stockholm. Bland de medverkande märks David Liljemark, Johan Wanloo, Henrik Lange och en packe andra tecknare. Samtliga nämnda (och fler därtill) kommer att finnas på plats vid invigningen. Mer information fås från Kristiina Kolehmainen på telefon 08-50831530. Det går för övrigt rykten om att Svenska Mad kan komma att återuppstå på annat förlag inom kort. Vi håller tummarna för att det ska bli verklighet.

Dolores serier ställer ut
Seriebutiken Dolores har nu börjat rama in de originalteckningar som vi tidigare rapporterat om. Förutom de som vi redan nämnt, har nu också Marcus Ivarsson och Gunnar Krantz gjort var sin fin bild med Dolores-tjejen i centrum. Fler illustrationer av både svenska och utländska serieskapare är på gång inom kort. Du hittar butiken på Södra allégatan 2B (närmaste hållplats är Järntorget) i Göteborg. Telefon 031-711 05 01.

Serietävlingen i Kemi
Den årliga seriefestivalen i finska Kemi äger i år rum 7-9 juni. Som vanligt arrangeras en stor serietävling som är öppen för bidrag från hela Norden, och första pris är 1700 euro (över 16000 svenska kronor). Dessutom utgår flera andra penningpriser och de bästa serierna samlas i ett professionellt producerat seriealbum. Deadline för insända bidrag är 28 februari, så det är hög tid att sätta igång med ditt bidrag nu! Du finner tävlingsregler på festivalens hemsida: http://www.kemi.fi/sarjis/kilpailu.htm

Rea på Katalog-sidan
Förutom att priserna sjunkit generellt till följd av momssänkningen, så har vi för närvarande reapriser på följande titlar: "Cosmic mind blasters" av Jens Prenke, "Cyberspace surfin'" av Sidén, Winberg och Tomasic, "Garagedrömmar" och "Vakna laglös" av Mats Källblad, samt "Giallo" av Pidde Andersson och Mikael Tomasic. Priserna ligger mellan 20 och 40 kronor, och porto är som vanligt inräknat. Sedan tidigare reas Magasin Optimal 1/96 och "Åke Forsmarks samlade värk". Vissa av dessa titlar finns i relativt få exemplar på vårt lager, så passa på att hugga ditt exemplar redan idag. Gå till Katalog!
 


 
mjau mjau 12

Mjau Mjau 12 ute nu.

ritman katz

Ritman Katz publiceras i DN på stan.

ur bgg?nget

Daniel Ahlgrens "Böggänget" kommer i maj.


 


Vårens nyheter från Optimal Press
Optimal satsar stort på pocketböcker under våren, med inte mindre än tre titlar. Samtliga pocketutgåvor släpps under april månad och kommer att kosta 40 kronor per styck via postorder. Till det kommer två inbundna böcker av Daniel Ahlgren och Åsa Grennvall som utkommer månaden därpå. Dessa går på 99 kronor per styck.

Johan Wanloo tillbaka på Optimal Press
Johan Wanloo är efter fem år tillbaka på Optimal med den 128-sidiga pocketserieboken "De äventyrslystna karlakarlarna 1: Dansbandsninjorna". Seriens första avsnitt gick i Mad Special 1 i somras, men det här rör sig om helt nytt material som tecknats direkt för publicering i pocketformatet. Vi låter Johan själv presentera innehållet: "Far och flyg, Carl Hamilton och alla andra halvfigurer. Nu har Sverige fått ett par RIKTIGA hjältefigurer. De är Felix Gimlet och El Fjongo De Äventyrslystna Karlakarlarna. Två playboys, gentlemän och handlingskraftiga alfahannar som verkar hämtade från 60- och 70-talens kioskthrillers, fast överdrivna och uppskruvade gånger tio. Med stil, finess och elegans räddar de dagen så fort mänskligheten är hotad av ondsinta skurkar med siktet inställt på världsherravälde. Detta första äventyr börjar med en vanlig, enkel kidnappningshistoria men utmynnar i en fruktansvärd komplott med en maktgalen dansbandskung som spindeln i nätet. Biljakter, höjda högerögonbryn, klädsnobberi, hockeyfrillor och internationella intriger är bara några av ingredienserna i De äventyrslystna karlakarlarna 1: Dansbandsninjorna."

Jason i pocket
Den mycket uppskattade och kritikerrosade inbundna serieboken "Schhh!" av Jason gavs ut lagom till bokmässan 2000. Nu släpper vi den i lågprisupplaga i pocketformat, så har ni aldrig tidigare vågat testa att läsa Jasons serier så är det ett gyllene tillfälle att börja nu. Huvudperson i "Schhh!" är fågelmannen som har fascinerat läsare över hela Europa och USA. Innehållet är universellt och det beror inte bara på att serien helt saknar ord!

Daniel Ahlgren i pocket
Även för Daniel Ahlgrens serier satsar vi på pocketformatet. "Live på Lister" återtrycker hela innehållet i albumen "Döda farbrorn" (1993), "Röja spettet" (1994) och "Samtalen med Stefan" (1996), samt några sidor från "Typer och original" (1996). Sammanlagt är boken 160 sidor tjock och sprängfylld med klassiska Ahlgren-serier. Och det kostar som sagt bara 40 kronor att beställa boken från Optimals postorder!

Daniel Ahlgren i hårda pärmar
Vårens Ahlgren-bok med nytt material är "Böggänget", som samlar den 80 sidor långa serien med samma namn från MegaPyton med en hel del bonussidor. Daniel koncentrerar sig i denna inbundna bok på sin högstadietid och noterbart är att det till stora delar råder en avsevärt mer uppsluppen stämning i serien än vanligt. "Böggänget" är Daniel Ahlgrens tionde seriebok och den kostar 99 kronor.

Åsa Grennvalls nya inbundna bok
Åsa Grennvalls länge emotsedda tredje bok är en stark berättelse om ett djävulskt förhållande. En recensent påpekade en gång att det nästan gjorde ont att läsa Åsas serier, och det stämmer definitivt in på "Sjunde våningen". Albumet kan ses som en slags fortsättning på det högt uppskattade debutalbumet "Det känns som hundra år" och innehållet kommer inte att lämna någon oberörd. "Sjunde våningen" är på 80 sidor och kostar 99 kronor att förhandsbeställa.

Åsa Grennvall ser framåt
Åsa Grennvall är deppdrottningen i DN På Stans genomgång av Stockholms hjältar och hjältinnor:
http://www.dn.se/DNet/jsp/Crosslink.jsp?d=1005&a=241354

Åsa Grennvall i 00-tal
I 00-tal 8/01 medverkar Åsa Grennvall med ett seriebidrag på temat "godhet".

Jason tvåa på Times lista
Norske Jason höjs till skyarna av Time-skribenten Andrew D Arnold som placerar "Hey, Wait..." på andra plats på sin lista över årets bästa serieböcker. http://www.time.com/time/bestworst2001/comics.html

Samarbetet med Jippi fortsätter
Självklart fortsätter vi att samarbeta med utmärkta norska förlaget Jippi. Alltså går det utmärkt att beställa böcker och tidningar från deras Jippi Shop, för att därefter betala i efterskott till Optimals postgirokonto med det inbetalningskort som medföljer böckerna. Förutom att Jippi är Jasons "moderförlag", så ger de ut serier av både rutinerade rävar som Bjørn Ousland, och intressanta yngre skapare som Jens K Styve, Roy Søbstad och Ronny Haugeland. Ett bra sätt att få en överblick över förlagets utgivning är att köpa ett nummer av antologin Forresten, som presenterar det bästa av det nya inom norska serier. I nummer 12, som utkommer senare i januari, finns det dessutom med en sektion med finska serier av Matti Hagelberg, Kati Kovács, Maria Björklund och Hans Nissen. Inget av det finska materialet finns tryckt på svenska, och till det kan läggas en större mängd norska serier. Gå direkt till Jippis hemsida och ta en titt på utbudet: http://www.jippicomics.com

Ett fåtal ex av TSOOL-häftet kvar i lager
Så länge lagret räcker säljer vi "The Soundtrack of Our Lives: Cartoon Animals" för 50 kronor per styck på postgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press. Häftet samlar samtliga seriestrippar och illustrationer som David Liljemark gjorde åt bandet och finns med som bilaga till dubbel-LP-versionen av bandets senaste platta "Behind the Music". Vi har de sista exemplaren, så passa på att hugga ett innan de tar slut!

David Liljemark i Dagens Nyheter
David Liljemark kommer under 2002 att medverka med ett större bidrag varannan vecka (måndagar i jämna veckor) på Dagens Nyheters Namn & Nytt-sida. Framöver kommer dessutom serierna även att publiceras i DN På stans webbupplaga: http://www.dn.se/pastan (klicka vidare på först "Blandat" och därefter "Tecknat". Just nu är det dock fortfarande "TSOOL: Cartoon Animals"-serierna som ligger kvar där.). Första stora bidraget är en serie med titeln "Ritman Katz' underbara värld: "Du vet att du åkt pendeltåg så det räcker när..." ...du känner igen de följande typerna:" som publicerades den sjunde januari. Det ska bli intressant att se hur det hela utvecklar sig under året. Även Maja Lindén har medverkat med teckningar på samma sida sedan i slutet av förra året.

Maja Lindén återupplivar ragatan
"Sverige myllrar av ouppfostrade lymlar och ligister! Var finns alla kärringdjävlar och surgubbar som höll omgivningen i schack? Det är hög tid för... Ragatans återkomst!" "Fru Draake" är huvudperson Maja Lindéns nya serie i Dagens arbete, som handlar om en kvinna med 1800-talsmoral som gör sitt yttersta för att tvinga på den på sin nutida omgivning. Hennes eskapader kommer att kunna avnjutas i Dagens arbete nummer 1 (redan ute), 2, 3, 5, 8, 10 och 12/2002.

Seriechock igång på allvar igen
Efter ett smärre uppehåll på grund av flyttbestyr, så har Fredrik Jonsson dragit igång Seriechocks hemsida igen. Recensenternas omdömen är lika hårda som vanligt, så surfa in på deras hemsida direkt. Bland de senaste som fått på nosen hör Jenny Maria Brändström och David Liljemark. http://come.to/seriechock

Egmont tar fram motorsågen
Vi har tidigare rapporterat att Egmont lägger ner MegaPyton och Svenska Mad, men det visade sig bara vara en bråkdel av vad som ska bort. Ytterligare nio tidningar med Seriemagasinet och Acke i spetsen är också dödsdömda. Och så mycket nytt verkar det inte bli heller. Man får väl hoppas att konkurrenten Full Stop Media har lite nya och fräscha ideer på gång, annars lär det inte finnas någon anledning att gå till tidningskiosken.

Sänkta priser!
Från och med årsskiftet är den nya bokmomsen 6 procent mot tidigare 25. Optimal har naturligtvis sänkt priserna med minst motsvarande så passa på att handla! Se alla nya priser i vår katalog.

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till info@optimalpress.com

senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 

 


 
johan wanloo

Johan Wanloos kommande pocket.schhh! pocket

Jasons "Schhh!" som pocket.lister live

Prisvärd samling med Daniel Ahlgren.nytt ahlgren album

Daniel Ahlgrens kommande album.grennvalls nya

Nytt Åsa Grennvall-album kommer i maj.ragata

Maja Lindéns nya figur i Dagens Arbete.