senaste nytt | nyhetsarkiv |

AUGUSTI 2002

David Liljemark har Releasepartaj och utställning!
Meddelande:Wed, 28 Aug 2002 18:09:51 +0200 (CEST)
OPTIMAL PRESS & KONSTAKUTEN PRESENTERAR

DAVID LILJEMARK

ETT LITET BARN (6-8 sept 2002)

FREDAG 6 SEPTEMBER 19:00 – 01:00
* Releaseparty för SUSANNA & BO (pocket, samlar samtliga serier om det unga paret)
* Vernissage för utställningen ETT LITET BARN
* Premiärvisning av kortfilmen "Ett litet barn" och
videon till "Sugar Daddy: 9-2-5"
* SUGAR DADDY spelar live (noisejazz)
* DJ:Röv spelar skivor
+ öl-, vin- & bokförsäljning


Utställningen pågår även lördag & söndag (tider 12-16)

Inträde fredag: 40 kr, inkluderar ett ex av "Susanna & Bo" (alternativt 7"-singeln The Wonder Boys EP)

Konstakuten, Nackagatan 11, Stockholm (buss 46 mot Sofia, hpl Spårvagnsmuséet), se karta på www.konstakuten.com

Releasepartaj för Henrike Langes "Välkommen tillbaka"
Välkommen till restaurang Jord, Vallgatan 8 i Göteborg, den 9 september, klockan 19:00 på releasepartaj. Då firar vi att mitt seriealbum "Välkommen tillbaka" släpps.

mvh
Henrik Lange

Jungmansgatan 11, 413 15 Göteborg
tel 031-12 39 78, mobil 0704 78 14 52
langex@algonet.se
www.algonet.se/~langex

Nya böckerna håller på att levereras.
Coco Moodyssons "Coco Platina Titan Total" och "Allt för konsten 3" har levererats från tryckeriet och står säkert i lagret. Under vecka 35 kommer "Labyrinterna" av Anneli Furmark, "Nilsson" av Claes Jurander, "Kartongbarnet" av Kati Kovács, "Välkommen tillbaka" av Henrik Lange och Davids Liljemarks pocket "Susanna & Bo" att levereras. Alla höstböckerna släpps till handeln under vecka 38.

Åsa Grennvall-nytt
Åsa Grennvall har uppdaterat sin hemsida med en serie som heter "The Return of Mie!" och är i färg.

Den 18 augusti publicerades Åsa Grennvall i Aftonbladet för sista gången. Serien handlar om vädret och du kan hitta den här.

Coco Moodysson i Sydsvenskan
Coco Moodysson var intervjuad över ett helt uppslag i Sydsvenska dagbladets Dygnet runt-bilaga den 9 augusti. Hon hade även gjort färgomslaget.

Bok- & Biblioteksmässan 2002
Bokmässan närmar sig med stormsteg, och årets upplaga ser ut att kunna bli den intressantaste på mycket länge. Datum är 19-22 september och bland de gäster som redan nu har bekräftat sin medverkan ingår Anneli Furmark, Åsa Grennvall, Matti Hagelberg, Jason, Kati Kovács, Henrik Lange, David Liljemark, Coco Moodysson, Petteri Tikkanen och Johan Wanloo. Det ser ut att vara goda möjligheter att Rasmus Gran, Gunnar Krantz, Mats Källblad och Jan Solheim kommer på besök också. Dessutom hoppas vi naturligtvis att ytterligare skapare med anknytning till Optimal Press ska möta upp.

Matti Hagelberg och Kati Kovács kommer att framträda vid ett miniseminarium om finska serier söndagen den 22 september klockan 12.30. De framträder under rubriken "Visitkortet - personliga serier som det tredje millenniets uttryckssätt" och programpunkten leds av Ingemar Bengtsson och Juhani Tolvanen (ordförande i de finska serieskaparnas förening).

Ytterligare ett antal finska serieskapare lär vara i Göteborg vid samma tid i samband med att utställningen "BD@fi" visas på Göteborgs Stadsbibliotek.

Höstens böcker!!!
Nu är samtliga höstböcker ute på tryck för att hinna levereras i tid till höstens mässor. Det blir åtta böcker av nordens bästa serieskapare, och nedan följer närmare presentationer. Utgivningsmånad är september.

Allt för konsten 3
"Allt för konsten 3" är den här gången en nordisk antologi på hela 208 sidor, varav 38 i tvåfärg och 29 i fyrfärg. Medverkar gör Daniel Ahlgren, Rasmus Gran, Åsa Grennvall, Matti Hagelberg, Bjarni Hinriksson, Jason, Gunnar Krantz, Mats Källblad, Viktoria Laeben-Rosén, Henrik Lange, Mikael Mildén, Christopher Nielsen, Pentti Otsamo, Patrik Rochling, Karna Rusek, Jan Solheim, Katja Tukiainen och Li Österberg. Petteri Tikkanen har levererat omslaget (se högerkant) och Marko Turunen står för färgläggningen. Precis som de tidigare volymerna, så är albumet bundet i mjuka pärmar. Egentligen är det nästan brottsligt att boken bara kostar 110 kronor att beställa från Optimals postorder.

Coco Platina Titan Total
Debutanten Coco Moodysson har en del av er kanske läst i MegaPyton tidigare, där hennes självbiografiska serie "Nu är det gjort" publicerades. Hennes utmärkta fanzine Coco Platina Titan 3000 nummer 1 och 2 har vi också uppmärksammat tidigare här på hemsidan. I det 128-sidiga albumet "Coco Platina Titan Total" ingår tidigare favoriter från fanzinet och över 70 sidor nytt material. Coco presenterar själv albumet så här: "Coco Platina Titan Total handlar bland annat om att plocka upp cancertarmar från operationsgolvet, att vara 15 år och ha tänder som står rakt ut, att aldrig ha legat med någon när alla andra har det, att rita hammaren och skäran i Ulf Adelsohns gästbok, stå utanför Mauro Scoccos hus och hoppas att han ska komma ut, att lämna allting bakom sig och flytta till Glanshammar, att vara hemligt kär i en liten hovdam, att sträcka sin hand ner i clownen Mannes mammas kalla badvatten, att vakna av att man gråter." Denna bok har mjuka pärmar med flikar och kostar 99 kronor att förhandsbeställa.

Järnvagnen
Stein Rivertons deckarklassiker "Järnvagnen" skrevs ursprungligen 1909 och har genom åren sålts i flera hundratusen exemplar på svenska. Nu har likaledes norske Jason gjort en serieversion på 72 sidor i tvåfärg av denna stämningsfulla och för sin tid oerhört innovativa detektivroman. Boken är känd för att den har ett större inre än yttre skeende, och det passar naturligtvis Jason som handen i handsken. Mästerdetektiven Asbjörn Krag löser i "Järnvagnen" ett komplicerat mord och han använder sig av ytterst raffinerade metoder i sin strävan att få fast den skyldige. Albumet är inbundet med skyddsomslag och kostar 110 kronor.

Jernvagnen

Kartongbarnet
Kati Kovács har gjort sig känd för sina böcker med starka kvinnor i huvudrollen. I "Kartongbarnet" handlar det om den lilla flickan Sirkka som lever på gatan och vilset letar efter ett nytt hem och nya föräldrar. I sin första bok på fem år, berättar Kati lika levande som vanligt och teckningarna har samma härliga schvung som vi vant oss vid. Boken är på 64 sidor och inbunden. 99 kronor går den på.

Labyrinterna och andra serier
Höstens andra debutant är Anneli Furmark. Hennes välberättade vardagsrealistiska serier från bland annat Galago samlas i debutalbumet "Labyrinterna och andra serier" med en mängd nyproducerade sidor. Det är en stark debut på 64 sidor med utgångspunkt från främst hennes egen uppväxt i Luleå. Priset är 85 kronor för denna inbundna bok. Anneli är verksam som konstnär och det har förstås smittat av sig på hennes serier. Sedan länge bor hon i Umeå.

Nilsson
Claes Juranders debutbok "Nilsson" var långt före sin tid när den publicerades 1974. Med tiden har den blivit en kultklassiker som påverkat flera av dagens främsta serieskapare. "Nilsson" är en bildroman på 170 sidor som handlar om en nattvakts liv och tankar. Juranders karga berättande och uttrycksfulla teckningar fungerar utmärkt tillsammans. Optimal Press ger ut boken på nytt i hårda pärmar och med skyddsomslag, så den blir tillgänglig för en ny generation svenska serieläsare. Priset är 130 kronor och i efterordet redogör Göran Ribe för serie- och konstläget i Sverige vid bokens tillkomst och vad som har förändrats sedan dess. Claes Jurander är konstnär och var under tiden 1992-97 professor i måleri vid institutionen för fri konst på Konstfack.

Susanna & Bo
Samtliga serier om det strävsamma och ständigt bråkande paret "Susanna & Bo" kommer i september ut i pocketformat. Över de 144 sidorna återtrycks serier från de tidigare albumen "Inte ett rätt", "Susanna & Bo" samt "David Liljemark". Dessutom har skaparen David Liljemark tecknat flera nya bilder och ordnat till ett alternativt slut på avslutningsepisoden "Susanna & Bo: Underbart är kort". Pocketen kostar 40 kronor från vår postorder och innehåller serier som "Susanna + Bo = falskt!", "Henry berättar", "Bortbjudna", "Susanna Strykbräda" och DN-serien "The wife-beaters bootleg". David Liljemark har varit med ända sedan Optimal startades 1991, och har du inte tidigare vågat dig in i hans "underbara" värld så är detta rätt tillfälle. Du kan för närvarande läsa hans serier i Dagens Nyheter, dels på Namn & Nytt-sidan och dels i På Stan-bilagan.

Välkommen tillbaka
Henrik Lange är liksom Johan Wanloo tillbaka på förlaget efter fem års bortovaro. I sitt kommande inbundna album "Välkommen tillbaka" (passande titel) åker Henrik till Egypten och varvar självbiografin med surrealistiska drömmar och många exotiska miljöer. Men varför har han hela tiden bokat dubbelrum? Den som uppskattade det drömska i Langes tidigare album kommer att känna sig som hemma även i detta nya. Över exakt 64 inbundna sidor hinner mycket hända och du beställer boken genom att betala in 99 kronor på postgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press.

Åsa Grennvall i press, radio och tv
Åsa Grennvall har under våren fått en uppmärksamhet som saknar motstycke i Optimals historia, med intervjuer och recensioner i massor av tidningar, och dessutom TV och radio. Vi redovisar allt vi hittar här på hemsidan, men om ni känner till något som vi inte har nämnt är vi mycket tacksamma för tips. Här är en del som har dykt upp sedan sist:

"Sjunde våningen" recenserad under rubriken "Mörk vardagsrealism i Grennvalls seriealbum" i Hallands Nyheter.

Även i Entré (Halmstad) har boken avhandlats. Hanna Norling skriver:
"Åsa Grennvalls "Sjunde våningen" är skrämmande nog en självbiografi. Stilen på teckningarna är enkel och nästintill naiv, vilket spär på den autentiska känslan. Det är ingen munter historia, men viktig!"

Smålandspostens Jenny Damberg den 6 juli om "Sjunde våningen": "Det vidrigaste är att alltihop är sant. Det bästa är att allt är över och att Åsa Grennvalls berättelse är omöjlig att värja sig ifrån."

I Västerbottens-Kuriren den 30 maj skriver Anders Sjögren om Anneli Furmarks och Åsa Grennvalls framträdande på Umeå stadsbibliotek och konstaterar att det är "Dags att ta det tecknade berättandet på allvar". På samma sida intervjuas också Gunnar Lundkvist.

Svenska dagbladets Daniel Atterbom skriver den 12 juli att "I och med "Sjunde våningen" tar Åsa Grennvall definitivt plats som en av de viktigaste nutida svenska serieskaparna. Hennes berättelse om en kvinna som hamnar i klorna på en psykopatisk pojkvän är helt klart stoff ur vilket filmkonst kan springa."

Daniel Ahlgren i pressen
Fredrik Strömberg använder sig av rubriken "Malmös stjärna ritar socialrealism" när han recenserar Daniel Ahlgrens nya böcker "Live på Lister" och "Böggänget", och fäller följande omdöme om den senare:

"Det är tydligt hur Ahlgren har utvecklats som berättare och att vi här ser en serieskapare som har fullständig kontroll över vad han gör. Optimal Press håller ställningarna med denna tjusiga, inbundna gröna volym."

Entrés Hanna Norling skriver: "Kungen över serieriket just nu heter Daniel Ahlgren och har under försommaren kommit med två album, "The Girl Who Never fick nån post" (Bakhåll) och "Böggänget". De albumen sopar praktiskt taget banan med alla de andra."

I Smålandsposten den 6 juli läser Jenny Damberg "Live på Lister" och "Böggänget" och fastslår att "om man kan stava till Morrissey kan man läsa Daniel Ahlgren." Fanzinetecknaren Henrik Bromander intervjuas på samma uppslag i tidningen.

Även om Daniel Ahlgren tycker Svenska dagbladets Daniel Atterbom den 12 juli att det "finns stoff för flera filmatiseringar".

Kritikerna om pocketböckerna
Pocketböckerna har fått en hel del god kritik i pressen. Här är några av recensionerna (med länkar i förekommande fall):

De äventyrslystna karlakarlarna 1: Dansbandsninjorna
Katrineholms-Kurirens Henrik Wising skrev den 28 maj att "Wanloo är en av Sveriges mest anlitade serietecknare. Det är ingenting konstigt med det; han behärskar flera olika genrer, tecknar med en penna som balanserar satiren med precision och är dessutom rolig."

Fredrik Strömberg i Sydsvenska Dagbladet den 5 juni: "Wanloo har ett driv i berättandet och ett schwung i teckningarna som gör det till en fröjd att läsa hans serier. Att han dessutom helt tydligt vurmar för det han skriver om lyser igenom i den berättarglädje som "Dansbandsninjorna" svämmar över till brädden av. Det är mycket underhållande."

Bibliotekstjänsts lektör Pål Eggert skriver att "Wanloo strävar inte efter någon djupare persongestaltning, men han använder sig av dansbandskulturen på ett mycket roande vis. Det är som om Bert Karlsson skulle ha medverkat som superskurk i en James Bond-film."

I purfärska Bild & Bubbla 2/02 tycker Mats Nordström att "Särskilt roligt är Felix Gimlets första möte med dansbandskungen Leif-Nero Spider, ett möte som mynnar ut i ett hårt parti schlagerfrågesport. Wanloos karakteristiska runda teckningsstil fungerar utmärkt, och det märks att han verkligen behärskar serieberättandet till fullo."

Nättidningen Yelahs recension läser du här.

Om Live på Lister
Katrineholms-Kuriren 28 maj: "När Ahlgren kliver ut ur sig själv - eller kanske in? - blir Live på Lister riktigt god läsning. Då spritter Ahlgrens penna till. Då uppstår coolt gung i hängmattan."

Bibliotekstjänsts Peter Wallström skriver: "Det kanske inte alltid är så allmängiltigt, men oftast både intressant och underhållande."

Ytterligare en Yelah.net-recension här.

Om Schhh!
Mera från Katrineholms-Kuriren 28 maj: "Poetiskt? En aning. Dubbelbottnat? Säkert."

Bibliotekstjänst tryckte en repris på recensionen av den inbundna utgåvan från 2000, och lektören Jörgen Hammenskog tycker fortfarande att "Schhh! är ett seriealbum som borde kunna tilltala en bred läsekrets."

Och ännu en yelah.net-anmälan här.

Daniel Ahlgren på Kristianstads bokfestival
Kristianstads stadsbibliotek anordnar tillsammans med sina samarbetspartners för fjärde året i följd Kristianstads bokfestival 30-31 augusti. Daniel Ahlgren kommer att framträda den 30 augusti klockan 16 för att berätta om sitt serieskapande.För mer information, kontakta: maria.ehrenberg@kristianstad.se

Johan Wanloo 30 år
Vi gratulerar Johan Wanloo som precis har uppnått den aktningsvärda åldern 30 år.

Anneli Furmark i Galago
Anneli Furmark medverkar med den utmärkta 15-sidiga serien "Premiär" i Galago 3-4/02. I samma nummer återfinns också Daniel Ahlgren (12 sidor) och David Liljemark (två sidor, hans serie från utställningen om "Passion"). I bokklubben kan du den här gången beställa Daniel Ahlgrens "Böggänget" och David Liljemarks "Susanna & Bo" (inbundna versionen).

Anneli Furmark och Coco Moodysson i Svensk bokhandel
I Svensk bokhandels "höstboksnummer" 11/02 presenteras som vanligt höstens debutanter. Från Optimals sida introduceras Anneli Furmark och Coco Moodysson med helsidor i det över 400 sidor tjocka numret. Du kan också läsa deras presentationer på webbplatsenwww.svb.se

Jason i serietidningen Pondus
Jason medverkar med en sida "Mjau beibi" i färg i nummer 4 och 5/2002 av Pondus-tidningen. De senast publicerade avsnitten har inte publicerats på svenska i något album ännu, så det är definitivt läge att kolla in dem. Om ni dessutom missade "Mjau beibi"-stripparna i Dagens Nyheter, så kan ni läsa dem i en takt av en stripp i veckan på Jasons egen hemsida:http://www.mjaumjau.net

Jason i Svenska dagbladet
Jason intervjuades i Svenska dagbladet den 3 juli under rubriken "Enkla rutor skildrar det svåra". Du kan läsa intervjun på SvD:s webbplats.

Jason-original till salu!
Det finns nu två gallerier som säljer original av Jason. Som vi tidigare har rapporterat, säljer den kanadensiska seriebutiken Beguiling original från "Vänta lite..." (originalen är något mindre än A3) och "Schhh!" (A4). Priserna varierar mellan 150 och 200 amerikanska dollar.http://www.beguiling.com/jasonlist.asp

Nu har dessutom det nyöppnade Seriegalleriet i Stockholm några sidor ur "Den hemlighetsfulla mumien" att erbjuda. Originalformat är A4 och priset är 2500 kronor per sida. Dessutom säljs original av bland andra Max Andersson, Lars Hillersberg, Mats Källblad, Gunnar Lundkvist och Joakim Pirinen. En hiskeligt dyr liten Robert Crumb-teckning finns också i lager.http://www.seriegalleriet.se/

Releasefester i höst
Vi planerar releasefester för minst två av böckerna under september (utöver att hela bokmässan är en enda stor releasefest!). Dels kommer troligen David Liljemark att fira sin kommande "Susanna & Bo"-pocket ordentligt i Stockholm, och dels kommer Henrik Lange att ställa till med fest för sin kommande bok "Välkommen tillbaka" i Göteborg. Vi återkommer med mer detaljer så fort alla pusselbitar fallit på plats. Speciellt Liljemark har stora planer som lovar gott.
 




 
ett litet barn




party

Välkommen till Henrik Langes releasepartaj!




afk3




Coco Platina Titan Total




Järnvagnen




Kartongbarnet




Labyrinterna




Nilsson




Susanna och Bo




Välkommen tillbaka





Dan Clowes, Chris Ware och Johan Wanloo till Raptus!
Raptus-festivalen i norska Bergen äger som vi tidigare rapporterat rum 13-15 september. årets gästlista är den överlägset intressantaste i den sexåriga festivalens historia, i och med att amerikanerna Dan Clowes och Chris Ware kommer att finnas på plats. Bland de övriga gästerna märks bland andra Charlie Christensen, Inkalill, Enrique Badia Romero, Don Rosa och Martin Kellerman.

Dessutom är Johan Wanloo inbjuden och kommer att hålla i en egen programpunkt. Självfallet finns Optimal Press på plats - i form av Ingemar Bengtsson och Björn Schagerström - med purfärska böcker direkt från tryckeriet, och både Johan Wanloo och David Liljemark kommer att signera. Jason finns förstås också på plats i den monter som vi delar med våra norska vänner i Jippi forlag. De senare har med sig tecknare som Jens K Styve (kommer med en samlingsvolym med titeln "Du er ein luring, Finn Bjølseth" från Jippi och medverkar dessutom i "Allt för konsten 3"), Ronny Haugeland, Roy Søbstad, Bjørn Ousland och många fler.

Bild & Bubbla 2/02 ute
Årets andra nummer av Bild & Bubbla har nu kommit ut, och bland innehåller märks en intervju med Tony Cronstam, samt artiklar om det norska förlaget No Comprendo Press (som bland annat ger ut Christopher Nielsen och Dan Clowes), japanskan Machiko Hasegawa, Musse Pigg-tecknaren Cesar Ferioli och Sven Hemmel. Korta utfrågningar av de alternativa norska förlagen Jippi, Kick Ass Comics och Dongery kan också läsas. I recensionsavdelningen får "Fanzineindex 2001" fem bubblor och utnämns till "en fantastisk bok" samt "kulturgärning av allra högsta rang" av Mats Nordström. Numret är på 116 sidor och har omslagspriset 69 kronor. Till nummer 3/02 utlovas intervjuer med norrmannen Ronny Haugeland (vars serier ges ut av Jippi) och Maja Lindén, samt en artikel om oss på Optimal Press. Lär vara ute lagom till bokmässan i september.

Seriefestivalen i Kemi
2002 års seriefestival i Kemi 7-9 juni var nummer 21 i ordningen, och den här gången var det westernserier som gällde. Utställningar, seminarier och signeringar med anknytning till seriefigurerna "Lucky Luke" och "Tex Willer" slukade det mesta av budgeten, och även festivalens stora fest gick i westernklicheernas tecken. Gäster med anknytning till "Lucky Luke" var Patrick Gaumer, Vittorio Leonardo och Carla Rui, medan den italienska "Tex Willer"-delegationen bestod av Mauro Boselli och Maurizio Dotti. Andra som ställde ut sina serier var finländarna Jii Roikonen ("Jasso", se B&B 4/00), Petteri Tikkanen (även han i B&B 4/00) och Petri Hiltunen.

Den ende internationella gästen utan westernserieanknytning var dansken Teddy Kristiansen, som berättade om sitt arbete för amerikanska förlag som Vertigo. Lägg till detta att högvis med finska serieskapare förstås också hittat till festivalen. Precis som vanligt delades det ut priser till vinnarna i den nordiska serietävlingen, och resultatet samlades i ett snyggt seriealbum. 312 förhoppningsfulla serieskapare från hela Norden deltog och en jury bestående av Ilpo Koskela från festivalen, Ville Hänninen från Sarjainfo, Erik Falk från Jippi forlag och Ingemar Bengtsson från Optimal Press utsåg pristagarna. Novelltävlingen och Grand Prix vanns av det nya stjärnskottet inom finska serier, Mika Lietzen, med den ömsint och lugnt berättade serien "Viimeinen kivi" (Den sista stenen). Tvåa kom dansken Jan Solheim med "Doggy-Style" som behandlade ämnet kvinnor och stora hundar, medan tredjeplatsen belades av stockholmaren Jacob Wegelius och hans illustrerade berättelse om sjömannen "Ben Little". I dagsstrippskategorin kammade dansken Leo Scherfig hem förstapriset med den snyggt designade och språkligt innovativa "The Legalizer" (vilket även är namnet på reklambyrån han driver). Andra plats belade Theresa Widjeskog från Umeå med "Bennie Banan" (se även Avigseriespalten i B&B 2/02), en placering som hon delade med finske Ville Pirinens "Ihmiselon pelottava mysteeri" (Mysteriet med människans liv och leverne). Dessutom innehåller albumet serier av Tor Ærlig och Grete Rokstad (Norge), Ole Comoll Christensen (Danmark) samt Jenni Janatuinen och Ville Pynnönen (Finland). Allt som allt 60 sidor i både svartvitt och färg. Lietzen, Solheim och Scherfig fanns på plats i Kemi för att motta sina priser i form av väl tilltagna penningsummor och diplom. http://www.kemi.fi/sarjis/

Small Press Expo på SerieteketDen fjärde upplagan av Small Press Expo (tidigare kallat Fanzine Heaven) på Serieteket blev en stor succé med många besökare och ett intressant program. Det egentliga programmet ägde rum den sjätte april, men redan kvällen innan tjuvstartade evenemanget med ett releaseparty för Bild & Bubbla 1/02 där ölen flödade. årets tema var Danmark, och gäster var serieskaparna Teddy Kristiansen och Ib Kjelsmark, Fahrenheit-förläggaren Paw Mathiasen och journalisten Sřren Vinterberg. En utställning med den finska seriegruppen Asema, flera paneldiskussioner och föredrag genomfördes och som vanligt var hela Serieteket fyllt med entusiastiska fanzineutgivare. De båda serietecknarskolorna i Hofors och Malmö skickade i stort sett samtliga sina elever, och tidningar som Kapten Stofil, DAST, Titta vi ritar, Nina, Helltruck, Finnzinet, Lapsus calami, Katten Snoppson, Jazz, Snälla och stygga serier, Niklas Asker, Prakta, Fridas fanzine, C'est bon, Disposable comics, Mentally challenged, Seriesnubben och många fler gick att köpa för en billig penning. Dessutom anordnades en fanzineverkstad med den 16-sidiga tidningen Fanzine 2002 som resultat. Vi ses igen på den femte upplagan. Titta in på Serietekets hemsida så länge.

Optimal Press på turné
Det kommer att bli en hel del festivaler för Optimals förläggare Ingemar Bengtsson i år, och förhoppningsvis även för de flesta av skaparna. Alla detaljer är ännu inte spikade, men följande tillställningar kommer Optimal Press att finnas med på i en eller annan form:

13-15/9 Raptus-festivalen i Bergen, Norge
http://www.raptus.no/

19-22/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
http://www.bok-bibliotek.se/

Självfallet kommer vi att uppdatera med information om vilka skapare och aktiviteter som är aktuella vid respektive evenemang när det börjar dra ihop sig. Skriv in rubbet i almanackan redan nu!nu!nu!

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

senaste nytt | nyhetsarkiv | 

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 

 

Raptus

Affischen till Raptusfestivalen i norska Bergen.