6


senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

Följ oss på Facebook

Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du gillar oss på Facebook.

NYTT AUGUSTI 2012

Releasefest för nya böcker av Elisa Rossholm och Lisa Rydberg
I samarbete med Kolik förlag bjuder vi in till en dubbel releasefest för de nya böckerna av Elisa Rossholm och Lisa Rydberg. Elisas nya bok heter JAG STRÄCKER UT HANDEN MOT EVIGHETEN och Lisas FÅGEL BIX. Det hela äger rum 24/8 på Vurma, Birger Jarlsgatan 36, i Stockholm. Start vid 20.00.

Naturligtvis kommer både Elisa Rossholm och Lisa Rydberg att finnas på plats för att signera, och det kommer att vara ett oemotståndligt specialpris för er som köper bägge böckerna. Varmt välkomna!

Dagböcker - Anaïs Nin och Victoria Benedictsson i serieform
Dagen innan releasefesten har Elisa Rossholm och Lisa Rydberg vernissage på Stockholms stadsbibliotek med originalbilder från deras föregående böcker JAG HÖR ICKE TILL NÅGOT LÄGER och MIN Ö, MITT OPIUM. Vernissage är 23/8 klockan 18.00 i Rotundan. Utställningen varar sedan till 21 september. Fritt inträde.

Stockholms stadsbibliotek, Sveavägen 73/Odengatan 55.

NYA BÖCKER UTE NU

JAG STRÄCKER UT HANDEN MOT EVIGHETEN av Elisa Rossholm
Jag sträcker ut handen mot evigheten baseras på Mary Wollstonecrafts bok Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark från 1796. Det är en hårt ansatt Mary som reser över Nordsjön mot de primitiva svenskarna och det karga Bohusländska landskapet.

Mary Wollstonecraft reste till Skandinavien med endast sin ettåriga dotter Fanny och en fransk barnmorska som sällskap. Kärleken till dottern och kampen för att försöka vinna tillbaka sin alltmer avlägsne man skildras på ett intensivt sätt.

I debuten Jag hör icke till något läger presenterade Elisa Rossholm en personlig version i text och bild av Victoria Benedictssons dagböcker. I denna nya bok skildrar hon ännu en stark och egensinnig kvinna med dennas egna ord och med bilder utförda i en spännande blandteknik.
120 sidor i färg, inbunden.

Läs ett smakprov här.

LITTLE BOXES av Emelie Östergren
Lady Noonan har problem med både vattenläckor och sina tolv flickor. En ny surrealistisk bilderbok för vuxna i strålande fyrfärg av Emelie Östergren. Helt på engelska. Boken är inbunden och har klotrygg samt märkband.
68 sidor färg, inbunden.

Lady Noonan has problems with water leaks and her twelve girls. A new surreal picture book in glorious colour for grown ups by Emelie Östergren. In English throughout.

Emelie Östergren har tidigare givit ut flera rosade serieböcker, bland dessa återfinns tre häften om Mr Kenneth (förutom titelvolymen även Mr K dresses up och The story of a girl).

Se ett utdrag här.

UTKOMMER I SLUTET AV SEPTEMBER

Följande titlar släpps lagom till Bokmässan, som i år infaller 27-30 september.

ALLT FÖR KONSTEN X antologi
Den tionde utgåvan av ALLT FÖR KONSTEN är lika fullspäckad som alltid med serier av Nordens bästa serieskapare. 336 sidor är det den här gången, det mesta i färg. Boken är inbunden och har märkband.
Medverkande: Daniel Ahlgren, Niklas Asker, Jenny Berggrund, Malin Biller, Alice Engström, Martin Ernstsen, Stef Gaines, Hanna Gustavsson, Henri Gylander, Bjarni Hinriksson, Sofia Karlström, Kati Kovács, Johan F. Krarup, Nicolas Krizan, Mika Lietzén, Sofia Lindh, Søren Glosimodt Mosdal, Tommi Musturi, Pentti Otsamo, Patrik Rochling, Tiitu Takalo, Amanda Vähämäki, Tom Waldton, Tor Ærlig, Li Österberg, och Emelie Östergren.

Omslagsillustrationer av Marcus Ivarsson.

Se utdrag ur boken här.

DE VISUELLA TONSÄTTARNA 2 av Midhat "Ajan" Ajanovic
Animationsexperten Midhat "Ajan" Ajanovic har valt ut ytterligare 30 av sina favoriter i De visuella tonsättarna 2. Läs om animatörer som Raoul Barré, Quirino Cristiani, Robert Storm Petersen, Len Lye, Ub Iwerks, Chuck Jones, Ray Harryhausen, Dusan Vukotic, Fjodor Chitruk, Kihachiro Kawamoto, Georges Schwizgebel, Bruno Bozzetto, Katsuhiro Otomo, Jerzy Kucia, Cordell Barker, Andrej Chrzjanovskij, Nick Park och Peter Lord, Koji Yamamura, John Lasseter, Bill Plympton, Joanna Quinn, Ryan Larkin, Chris Landreth, Pjotr Sapegin, Igor Kovaljov, Michel Ozelot, samt Gil Alkabetz. Framstående svenskar som Johannes Nyholm och Jonas Odell porträtteras förstås också, liksom den amerikanska distributionspionjären Margaret Winkler.

Ajan har själv gjort sju animerade kortfilmer, och är en mångsysslare som även är verksam som bland annat författare, lärare, skämttecknare och journalist. 2009 doktorerade han i filmvetenskap med sin avhandling Den rörliga skämtteckningen, som även den handlar om animerad film. Han är född i Sarajevo, Bosnien 1959 och sedan 1994 bosatt i Göteborg med sin familj. En del av artiklarna har tidigare publicerats i annan form i Göteborgs-Posten, där Ajan medverkar regelbundet som både skribent och tecknare.

DE VISUELLA TONSÄTTARNA 2 - ANIMATIONENS MÄSTARE I URVAL är på 224 sidor sv/v och häftad. Boken är självfallet rikt illustrerad.

Läs ett utdrag här.

EREMIT av Martin Ernstsen
En liten grabb åker till sin ensligt boende farmor i Nordnorge. Både huset och stranden vid fjorden visar sig vara betydligt mer spännande än han först trodde. En seriebok för alla åldrar!

56 sidor färg, inbunden.

Se ett smakprov här.

Martin Ernsten är en av Norges intressantaste serieskapare just nu. Han är född 1982 och för tillfället bosatt i Berlin. I hemlandet har han givit ut flera kritikerrosade böcker, ofta med nordnorsk prägel, och han har också översatts till finska och publicerats i flera europeiska antologier. I Sverige har han medverkat i de tre senaste utgåvorna av antologin ALLT FÖR KONSTEN (8, 9 och X). Nu får de svenska serieläsarna äntligen uppleva honom i det lite längre formatet.

FRÅN SUPERANGST TILL SERIESTADEN av Gunnar Krantz
På 90-talet var upprorens tid förbi och vi som inrangerades i Generation X fick klart för oss att det inte skulle bli bättre än så här. Istället fick vi ekonomisk kris, devalvering, en konstmarknad som gick i stå och en seriebransch på dekis. Efter 80-talets glada excesser återstod bara kopiatorn som alternativ. Fanzinen tog plats på scenen igen och en ny generation serietecknare klev fram. Självbiografiska, politiska och självmedvetna. I Malmö samlades en handfull och drog upp riktlinjerna mot framtiden.

"Evenemanget på Inkonst döptes till 'Seriestaden' och på flyern stod 'Tre timmar med Malmöserier. Träffa serietecknare. Bläddra i nya seriealbum och fansin. Kaffe och bullar.' Det kom återigen mycket mer folk än jag räknat med. Huvudnumret var en ny serieantologi från Optimal Press: Allt för konsten, där inte mindre än 7 av 10 tecknare bodde i Malmö. Efteråt gick vi till Möllevångstorget och fortsatte seriekvällen på ett ölhak. Dagen efter kunde man läsa rubriker som 'Malmö – seriestaden framför andra' och 'Seriernas nya huvudstad'."

"Men Gunnar Krantz är inte ute efter att upprepa gamla lösningar. Liksom hans övriga verk tycks "Superangst" växa fram ur den personliga brottningens inre nödvändighet. Att det samtidigt är ett av de främsta svenska seriealbumen hittills framstår närmast som en bisak." Stefan Helgesson, DN 24/1 1994

"Landets för tillfället intressantaste serieskapare finns i Malmö och heter Gunnar Krantz" Olof Siverbo, GP 24/2 1995

"Konstnären och serieskaparen Gunnar Krantz är förmodligen den svensk som gått allra längst när det gäller att dokumentera sig själv" Martin Aagård, DN 11/2 1997

"...den närmaste jämförelsen jag kan finna är med Stig Claessons effektiva linjeföring – [bilderna] är spretiga och enkla och förstärker som sådana autenciteten och angelägenheten i det biografiska ärendet" Jonas Thente, Paletten nr 2 1998

Gunnar Krantz (född 1962) är serietecknare och konstnär. Han debuterade 1986 med seriealbumet Alger, som året därpå belönades med det första Urhundenpriset. Han har därefter publicerat en lång rad mer eller mindre självbiografiska seriealbum, som till exempel Superangst, Nollad, Cykelhippie och Vänster vänster. Hans konst har visats på gallerier och konstinstitutioner runtom i Norden, bland annat Louisiana Museum of Contemporary Art och Dunkers kulturhus.

FRÅN SUPERANGST TILL SERIESTADEN är på 424 sidor i sv/v och inbunden med klotrygg och märkband. Bland serierna som finns med i boken märks "Superangst", "1981", "Svenska serier 1981", "Svarte Petter" (utdrag), "Nollad", "Kosmos", "Kung alkohol" och ett urval serier från "Nazibeatles och andra berättelser". Dessutom naturligtvis bakgrundstexter, samt massor av foton och illustrationer.

Läs ett smakprov ur boken här.

GUNNAR KRANTZ - BOXEN
En slipcase i färg som samlar STÖRSTA MÖJLIGA ALLVAR och FRÅN SUPERANGST TILL SERIESTADEN. Går att köpa både med och utan böcker. Mycket begränsad upplaga!

KAPTEN STOFILS ÅRSBOK av Joakim Lindengren m fl
Kapten Stofil tar upp kampen mot hönökakor av undermålig kvalitet och träffar både Tor och de tre nornorna i det episka äventyret »Åska över Torslanda«. Serien är tecknad i en vacker gråskala som framhäver den på Västkusten ymnigt förekommande dimman och regnet på ett mycket tilldragande sätt. David Nessle berättar om H. P. Lovecrafts rafflande liv, medan John Andersson hyllar »The Spirit« och Joakim Pirinen bidrar med »Julklapparnas julafton« och »Det verkligt döda paret«. Dessutom serier av Daniel Ahlgren, Camilla Forsman och Nicolas Krizan.

I Stupidoavdelningen går Martin Kristenson och Fredrik af Trampe på djupet om den klassiska TV-serien »Kullamannen« i ett omfattande artikel- och intervjublock.
80 sidor sv/v, häftad.

Läs ett utdrag ur boken här.

MED ELLER UTAN DIG av Jenny Berggrund
Ink är en ung tjej från Göteborg som är uppläsare av reklamjinglar och har ett trassligt kärleksliv. Det är stora förändringar på gång i hennes kompisgäng. Någon försvinner spårlöst, andra funderar på att emigrera eller åker ut på turné med ett rockband. Under tiden fortsätter livet med nya utmaningar, förälskelser och oväntade vändningar.

Jenny Berggrunds debutalbum utmärks av lyhörd dialog och utmärkt miljökänsla. Den här boken får dig att önska att du också bodde i Göteborg.
176 sidor sv/v, häftad.

Här kan du sett smakprov ur boken.

Matti Hagelbergs bok uppskjuten
Matti Hagelbergs kommande bok DEN 14:E DENNA MÅNAD är tyvärr uppskjuten igen, men vi hoppas få klart den mot slutet av året.

Gilla oss på Facebook
Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du gillar oss på Facebook.

Nordiska seriefestivaler 2012
26-29/4 Stockholms internationella seriefestival (f d SPX) Stockholm
2-6/5 Tammerfors seriefestival, Finland
18-20/5 Kemi seriefestival, Finland
25-27/5 Carlstad Comic Con
8-9/6 Oslo Comics Expo, Norge
7-9/9 Raptus, Bergen, Norge
7-9/9 Helsingfors seriefestival, Finland
27-30/9 Bok & Biblioteksmässan, Göteborg
X-XX/11 AltCom, Malmö

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 28 August, 2012

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 

 

omslag
JAG STRÄCKER UT HANDEN MOT EVIGHETEN av Elisa Rossholm
.

omslag
LITTLE BOXES av Emelie Östergren.

omslag
Den tionde utgåvan av ALLT FÖR KONSTEN är lika fullspäckad som alltid.
Omslag av Marcus Ivarsson.

omslag
DE VISUELLA TONSÄTTARNA 2 av
Midhat "Ajan" Ajanovic.

omslag
EREMIT av
Martin Ernstsen.

omslag
FRÅN SUPERANGST TILL SERIESTADEN av Gunnar Krantz.

omslag
GUNNAR KRANTZ - BOXEN är en slipcase i färg som samlar STÖRSTA MÖJLIGA ALLVAR och FRÅN SUPERANGST TILL SERIESTADEN.

omslag
KAPTEN STOFILS ÅRSBOK av Joakim Lindengren med flera.

omslag
MED ELLER UTAN DIG av Jenny Berggrund.