6


senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

Följ oss på Facebook

Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du gillar oss på Facebook.

NYTT APRIL 2012

Kristiina Kolehmainen 1956-2012
En av Optimals bästa vänner lämnade oss den 27 mars efter en längre tids kamp mot cancer. Kristiina Kolehmainen skapade med sin orubbliga vilja både Serieteket och SPX Stockholm-festivalen. Hon utvecklade bägge från en mycket blygsam början till något som med tiden blev fantastiskt, och hon hade också ett kontaktnät som saknade motstycke i Seriesverige. Vila i frid, Kristiina! Vi saknar dig oerhört.

Optimal på Stockholms internationella seriefestival (SIS)
SPX Stockholm har bytt namn till Stockholms internationella seriefestival (SIS) och äger i år rum 26-29 april. Optimal finns som vanligt på plats och vi har bord 115 och 116 på exakt samma ställe som vanligt.

Det blir fem programpunkter med Optimal anknytning:

Tisdag 24 april 18.00 (utanför festivalprogrammet)
Programhörnan, Stockholms stadsbibliotek, Sveavägen 73
Emelie Östergren samtalar med bibliotekarien Patrik Schylström om sin konst och hur det är att berätta med bilder. Samtidigt öppnar en utställning med hennes bilder och serier.

Lördag 28 april 13.30
Bibliotek Film & Musik, våning 2, Kulturhuset
Søren Glosimodt Mosdal diskuterar sin bok HANK WILLIAMS - LOST HIGHWAY med musikjournalisten och litteraturdoktorn Mats Almegård. I samtalet medverkar också den tyske serieskaparen Reinhard Kleist som har gjort en seriebiografi om Johnny Cash.

Lördag 28 april 16.30
Studio 3, våning 3, Kulturhuset
Comics in concert. Ville Ranta livetecknar till musikackompanjemang av Aleksi Ranta och Niku Kumpuvaara. Flera svenska gästtecknare medverkar också.

Söndag 29 april 13.00
Studio 3, våning 3, Kulturhuset
Musiken i svenska serier
Mats Källblad (GARAGEDRÖMMAR, VAKNA LAGLÖS, LÅNG VÄG TILLBAKA) diskuterar musik och serier tillsammans med flera andra svenska serieskapare.

Söndag 29 april 12.00
Bibliotek Plattans scen, Kulturhuset Malin Biller medverkar i Strindbergpanelen "Serietecknare läser En dåres försvarstal".

Söndag 29 april 15.00

Kulturhuset
Malin Biller intervjuas om sin Urhundenvinnande bok OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN och annat. Plats: Våning Plattan, Kulturhuset
Malin Biller medverkar också i Strindbergsutställningen "Livet är ingenting för amatörer" som visas på Hallunda bibliotek/Folkets hus.

Se hela programmet här eller här.

Inte mindre än elva av Optimals serieskapare kommer att gästa festivalen:
Malin Biller
Åsa Grennvall (fredag/lördag)
Gunnar Krantz (fredag/lördag)
Nicolas Krizan
Mats Källblad
David Liljemark
Søren Glosimodt Mosdal
Ville Ranta
Elisa Rossholm
Li Österberg
Emelie Östergren
(Eventuellt dyker Rikke Bakman upp också.)

Följande signeringsschema gäller:

Lördag 28 april
12-13 Gunnar Krantz
13-14 Åsa Grennvall
14-15 Ville Ranta
14.30-15.30 Søren Glosimodt Mosdal
15-16 Malin Biller
16-17 Mats Källblad

Söndag 29 april
12-13 Elisa Rossholm
13-14 Søren Glosimodt Mosdal
14-15 Mats Källblad
16-17 Malin Biller

Vi har naturligtvis med oss samtliga nya böcker för försäljning:

HANK WILLIAMS - LOST HIGHWAY av Søren Glosimodt Mosdal
Lost Highway berättar om countrystjärnan Hank Williams sista dygn, från det att han på nyårsnatten 1952/53 sätter sig i bilen som ska köra honom till nästa koncert, tills han på morgonen blir funnen död i baksätet.
Med en blandning av fiktion och dokumentär tecknar dansken Søren Glosimodt Mosdal ett porträtt av en av den moderna musikens största myter.
68 sidor färg, inbunden i stort format.
Läs ett smakprov här.

NEKYIA av Li Österberg
Hermes beger sig ner i Underjorden tillsammans med den unga flickan Timareta på jakt efter Hades. Ytterligare komplikationer uppstår när två människor som fortfarande är vid liv tar sig dit för att få svar på sina frågor. I NEKYIA hämtar Li Österberg inspiration från grekisk mytologi och berättar en sällsam historia om sökande människor, mänskliga gudar och levande döda.
80 sidor sv/v, häftad.
Läs några provsidor här.

VEM ÄR RÄDD FÖR ANNIV KLAMMAG? av Kati Kovács
Anniv Klammag växer upp i en fattig fiskarfamilj på en öde ö. Flickan med det säregna utseendet är född i fiskarnas tecken; torskens och barracudans. Den ena fisken har trängt sig igenom den andra vilket leder till stora konflikter i hennes liv.

Med magisk realism och svart humor skildras den föräldralösa flickans uppväxt som stum barnbrud. Hon tar sig genom mörkret med hjälp av färger och når slutligen det eviga mörkret – eller är det kanske ljuset?

Kati Kovács bor i Rom och är en av Finlands mest erkända serietecknare internationellt. Bland annat har hennes serier getts ut i ett tiotal europeiska länder och även visats upp i Hong Kong. Kovács har belönats med ett flertal utmärkelser, bland annat Urhunden-priset för bästa översatta seriealbum. VEM ÄR RÄDD FÖR ANNIV KLAMMAG? är Kati Kovács femte bok på svenska.
88 sidor färg, inbunden.
Provläs här.

ULF RAHMBERG - LUSTARNAS TRÄDGÅRD OCH CIVILISATIONENS NEDRÄKNING av Ola Åstrand (redaktör)
Konstnären Ulf Rahmberg är känd för ett burleskt, detaljrikt och synnerligen expressivt bildspråk. Mest uppmärksamhet fick Rahmberg på 60- och 70-talen, då han bland annat bredvid Lars Hillersberg och Lena Svedberg var en drivande kraft bakom den omtalade anarkistiska och samhällskritiska tidskriften Puss. Det är nu hög tid att blicka tillbaka på detta särpräglade och betydelsefulla konstnärskap.
Över 208 färgsprakande sidor i stort format bombarderar Ulf Rahmberg läsaren med sina detaljspäckade bilder av sex, död och en värld på väg mot undergång. Denna retrospektiv omspänner hela Rahmbergs karriär från 60-talet och bilder från Puss, till senare målningar som "Ecce homo", "Big bang" och "34 alnar". Boken innehåller också två utvikbara ark för att bättre presentera några av de större målningarna. Ulf Rahmberg är på många sätt en föregångare till svenska serietecknare som Joakim Pirinen och Joakim Lindengren.

Boken är redigerad av konstnären Ola Åstrand, och innehåller texter av Channa Bankier, Pontus Hammarén, Ola Åstrand och Clemens Altgård.
208 sidor färg, inbunden med klotrygg och märkband.
Boken är utgiven i samarbete med Borås konstmuseum. Missa inte Ulf Rahmbergs stora retrospektiv som har vernissage 28 april!

Se exempel på Ulf Rahmbergs konst på hans nya hemsida.

Två titlar uppskjutna till i höst!
De båda följande titlarna var från början planerade att utges i maj, men då de ännu inte är riktigt färdigställda är utgivningen framflyttad till augusti.

DEN 14:E DENNA MÅNAD av Matti Hagelberg
80 sidor sv/v, inbunden.

MED ELLER UTAN DIG av Jenny Berggrund
184 sidor sv/v, häftad.

Mer information kommer vid nästa uppdatering. Då kommer vi även att avslöja höstens samtliga utgivningar.

Allt för konsten X i höst!
Det finns fortfarande lite tid kvar för den som vill skicka in bidrag till Allt för konsten X. Deadline är 1 juni och utgivning kommer att ske lagom till Bokmässan i september. Marcus Ivarsson har levererat ett fantastiskt omslag, så nu återstår bara att se till att det övriga innehållet blir lika bra.

Gilla oss på Facebook
Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du gillar oss på Facebook.

Nordiska seriefestivaler 2012
26-29/4 Stockholms internationella seriefestival (f d SPX) Stockholm
2-6/5 Tammerfors seriefestival, Finland
18-20/5 Kemi seriefestival, Finland
25-27/5 Carlstad Comic Con
8-9/6 Oslo Comics Expo, Norge
7-9/9 Raptus, Bergen, Norge
7-9/9 Helsingfors seriefestival, Finland
27-30/9 Bok & Biblioteksmässan, Göteborg
X-XX/11 AltCom, Malmö

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 24 April, 2012

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 

 

omslag
Åsa Grennvalls porträtt av Kristiina Kolehmainen.

omslag
David Liljemark har tecknat festivallogotypen.

omslag
HANK WILLIAMS - LOST HIGHWAY av Søren Glosimodt Mosdal

omslag
NEKYIA av Li Österberg

omslag
VEM ÄR RÄDD FÖR ANNIV KLAMMAG? av Kati Kovács

omslag
ULF RAHMBERG - LUSTARNAS TRÄDGÅRD OCH CIVILISATIONENS NEDRÄKNING av Ola Åstrand (redaktör)