6


senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

Följ oss på Facebook

Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du blir vår vän på Facebook.

NYTT SEPTEMBER 2011

URHUNDENPRISET TILL MALIN BILLER
2011 års Urhundenpris för bästa originalsvenska seriealbum går till OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN av Malin Biller. Juryns motivering är: "Malin Billers OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN är en överlevares skildring av en uppväxt präglad av missbruk och sexuellt utnyttjande. Malins relationer under uppväxten beskrivs med psykologisk skärpa och ett tydligt men samtidigt kreativt bildspråk. Även om hon inte väjer för det svarta och svåra, är berättelsen ändå lättläst och hoppingivande. En bok som engagerar, berör och lämnar ett bestående intryck hos läsaren."

Priset delas ut under Bok & Biblioteksmässan, närmare bestämt på Seriescenen lördagen den 24 september klockan 15.00.

OPTIMAL PÅ BOKMÄSSAN!
Optimal Press medverkar som alltid på Bokmässan och har monter A01.31 på exakt samma ställe som förra året. Det kommer ut sex nya böcker lagom till mässan och vi kommer förstås att sälja alla andra böcker vi har i lager också. Dessutom finns Sanatorium förlag på plats och säljer sina fina böcker i ena hörnan av montern.

Här följer signeringslistan:

FREDAG
14-15 Malin Biller
15-16 Elisa Rossholm
16-17 Gunnar Krantz

LÖRDAG
12-13 Ville Ranta
13-14 Gunnar Krantz
14-15 David Nessle och Mats Källblad
15-16 Li Österberg
16-17 Malin Biller

Det kommer naturligtvis att bli flera programpunkter med Optimal anknytning vid Seriescenen:
Torsdag 22 september:
12.00-12.20 Liveteckning: Malin Biller
15.00-15.45 Seriekaraoke under ledning av Malin Biller
16.00-16.45 Den svenska seriemarknaden. Debatt med Ingemar Bengtsson från Optimal Press samt andra förläggare från Ordfront Galago, Egmont, Kolik samt Bonnier Kartago förlag. Moderator: Fredrik Strömberg.

Fredag 23 september
11.30-11.50 Liveteckning: Johan Wanloo

Lördag 24 september
10.30-10.50 Ville Ranta intervjuas av Bengt Packalén
11.00-11.45 Finska serier 100 år! Diskussion med Ville Ranta, Kristiina Kolehmainen (Serieteket), Maria Antas (FILI) och Ingemar Bengtsson från Optimal Press. Moderator: Bengt Packalén.
15.00-15.20 Urhundenpriset delas ut till Malin Biller för sin bok "Om någon vrålar i skogen".

Söndag 25 september
16.00-16.45 Serier mot rasism och Swedish comic sin. Debatt om de båda nya svenska antologierna med Henri Gylander och Natalia Batista

Hela programmet hittar du här:
http://www.seriescenen.se/

HÖSTENS NYA BÖCKER!

Ute NU:

SCENER FRÅN PARADISET av Ville Ranta
Besvärligt att inte veta när man ska tänka själv och när man inte ska tänka alls.
ADAM, man

Ja du Adam. Du kanske inbillade dig att kärlek kan vara enbart kärlek!
KERUB, på Guds avlöningslista

Jag får i fortsättningen försöka komma ihåg att hålla en viss YRKESMÄSSIG DISTANS i det här sociala arbetet.
DÖDEN, kundservice

Serieskaparen Ville Ranta (född 1978) är bosatt i Uleåborg i norra Finland. Han har givit ut ett flertal serieböcker i hemlandet som översatts till bland annat svenska, franska och polska. På svenska har tidigare utgivits serieromanen Kajana, vars franska utgåva nominerades till bästa album vid Europas största seriefestival i Angoulême. Scener från Paradiset är Rantas andra seriealbum på svenska.

Boken är på 72 sidor helt i färg och inbunden. Läs ett utdrag ur Scener från Paradiset här.

SIMMA! av Henrik Rehr
Följ med ut på djupt vatten, när Henrik Rehr tar med läsaren på en resa fylld av abstrakta minnesbilder från uppväxten i danska Odense till sitt nuvarande liv i New York.

Henrik Rehr (född 1964) är en av Danmarks mest meriterade serieskapare med ett otal seriealbum bakom sig. På svenska har han tidigare fått "Tribeca sunset (2004) utgiven samt medverkat i antologin Allt för konsten. I Simma! får vi se honom från hans mest experimentella sida i en både realistisk och surrealistisk berättelse som stannar kvar i minnet länge.

80 sidor i svartvitt och inbunden. Läs ett smakprov här.

Utkommer i slutet av september:

KAPTEN STOFIL - JULTIDNING av Joakim Lindengren m fl
Just när du trodde att mardrömmen var över, så är han tillbaka! Kapten Stofil ger aldrig tappt och i sin jultidning får han sällskap av alla sina vänner och medarbetare. Allt är kort sagt som det varit i alla tider. Utöver själva serierna, som vanligt levererade av Sverige främsta serieskapare, så innehåller Jultidningen en 28-sidig Stupidoavdelning späckad med ovärderligt kunnande om dåtiden. Fira jul på gammaldags sätt med Kapten Stofil!

Medverkande: Joakim Lindengren, David Nessle, Joakim Pirinen, Daniel Ahlgren, John Andersson, Helena Eriksson, Camilla Forsman, Martin Kristenson, Nicolas Krizan, Mats Källblad, Molly Lindengren, Anna-Lena Lodenius, Fredrik af Trampe, och Johan Wanloo.

80 sidor svartvitt, mjuka pärmar. Läs ett smakprov här.

David Nessle skriver om jultidningen här.

MED ANDRA ÖGON av Li Österberg
Med andra ögon blir även små saker i vardagen fantastiska. Den ändlösa fantasin blir till en egen värld som finns bara ett hjärtslag längre bort. Det handlar om rastlösa nunnor, dagdrömmande bibliotekarier, gudomligt vansinne och ömhetstörstande människor med aspergers syndrom. Li Österbergs serier knyter samman drömmar med verklighet, nutid med dåtid och visar på nya sätt att uppleva tillvaron.

Läs ett utdrag ur Li Österbergs nya bok här! Med andra ögon är på 96 sidor svartvitt och har mjuka pärmar.

SILVIA REGINA av Matti Hagelberg
Det är synd om människorna. Matti Hagelbergs suggestiva skrapkartongbilder drabbar hårdare än någonsin i Silvia Regina. Realism, surrealism och skruvad humor i en egensinnig blandning. Och allt det i en bok som fått sin titel från en Finlandsbåt.

Matti Hagelberg (född 1963) är en av Finlands mest uppmärksammade och uppskattade serieskapare. Hans verk finns översatta till ett flertal språk, med franska och engelska i spetsen. Silvia Regina är hans tredje bok på svenska, efter Holmenkollen (2001) och Kekkonen (2005).

Silvia Regina är på 216 sidor, inbunden och med omslag präglat i svart och guld. Läs ett utdrag här!

STÖRSTA MÖJLIGA ALLVAR av Gunnar Krantz
BILDER FRÅN DEN SVENSKA SERIEREVOLUTIONEN
I mitten på 80-talet förändrades den svenska seriekulturen i grunden. Tidningar som Epix, Pox och Pulserande Metal öppnade dammluckor till en störtflod av internationella serier som tidigare ansetts omöjliga att publicera i Sverige. Episka, satiriska, humoristiska, feministiska, konstnärliga, och pornografiska serier i en salig blandning. Mitt i händelsernas centrum befann sig en ung konststuderande serietecknare med en stark vision: att göra något väsentligt med seriemediet. 

Från det jag flyttade till Stockholm hade allt rusat på med expressfart. Under ett halvår hade jag gett ut ett par fanzines, fått anställning på Bild & Bubbla, sedan startat ett tryckeri med Thomas. Därefter fått jobb på Epix. Först som bokhållare, sedan som redaktör. Jag hade lärt känna några av Sveriges främsta serietecknare och fått tips om nya material och metoder. Samtidigt hörde allt fler av sig och ville ha serier av mig till sina fanzin. Målarskolan hade jag gett upp. Jag kände mig färdigutbildad. Tanken på att teckna ett längre album kändes inte längre så främmande.

"Den som etablerade realismen som seriegenre i Sverige var Gunnar Krantz med album som Falska liv."
Göran Ribe

"Berättelsen är välgörande fri från glorifiering."
Erling Frick, Svenska Dagbladet 7/9 1986

"Styrkan hos Gunnar Krantz är framförallt att han är en av de få unga svenskar som arbetar episkt med seriemediet."
Nisse Larsson, Dagens Nyheter 3/3 1988

"Här finns den nerv, sensualitet och närhet som man bör kunna kräva av en serie om kärlek."
Jan Elvsén, Kvällsposten 13/10 1989

Gunnar Krantz (född 1962) är serietecknare och konstnär. Han debuterade 1986 med seriealbumet Alger, som året därpå belönades med det första Urhundenpriset. Han har därefter publicerat en lång rad mer eller mindre självbiografiska seriealbum, som Superangst, Nollad, Cykelhippie och Vänster Vänster. Hans konst har visats på gallerier och konstinstitutioner runtom i Norden, bland annat Louisiana Museum of Contemporary Art och Dunkers Kulturhus.

Största möjliga allvar är på 320 sidor i svartvitt och inbunden med röd klotrygg i rejält tilltaget format. Läs ett smakprov här.

Läs Gunnar Krantz arbetsblogg Seriekonst här.

I december kommer ytterligare en bok ut:

ELFRIEDE av Åsa Grennvall
Elfriede är en medelålders kvinna som befinner sig högt upp i hierarkin i företaget hon är anställd. Hon tjänar bra och har inflytande, men känner sig ändå inte nöjd med tillvaron. Vad är det som händer om nätterna? Vart tar hon egentligen vägen på lunchrasterna? Boken innehåller för ovanlighetens skull även en dos mycket svart humor. Om förra boken var feelbad, så är det här feelgood med mängder av svärta.

Det kommer att bli släppfest på Wirströms i Stockholm 26 november. Mer information kommer vid nästa uppdatering av hemsidan.

144 sidor svartvitt, inbunden.

Niklas Asker intervjuad
Niklas Asker intervjuas om sin bok Sätt att se av Helsingborgs dagblads webb-tv. Se intervjun här.

Serieutställning på Lokstallet i Strömstad
Malin Biller, Åsa Grennvall, Joanna Hellgren, Sara Granér, Eva Björkstrand och Ulf Lundkvist stället ut på Lokstallet i Strömstad fram till 18 september. Malin Biller ställer ut de två första kapitlen från Om någon vrålar i skogen och Åsa Grennvall medverkar med broderier.

Serier mot rasism
Redaktörerna bakom Serier mot rasism jobbar på. Härnäst medverkar de med en utställning samt försäljning av boken under Humorfestivalen i Lund. Du hittar Serier mot rasism på Södra Esplanaden, Kungsgatan 4 från 1 september och några dagar framåt. Henri Gylander och Robert Pettersson kommer att hålla i det hela.

Serier mot rasism kommer också att presenteras i Poesihörnan på Göteborgs Stadsbibliotek 6 oktober.

Senaste nytt hittar du på Serier mot rasisms egen Facebook-sida. För övrigt är detta den bok i Optimals historia som har fått tryckas om snabbast. Efter bara en månad gick en ny upplaga genom tryckpressen!

Boken har också recenserats flitigt:
Fredrik Strömberg skriver om Serier mot rasism på sin blogg Sekventiellt och utnämner den till "Bäst just nu".

Arbetarmakt har skrivit en lång recension.

ETC från 3 juni.

Laholmstidningen (m fl skånska editioner) 20 maj.

Lång väg tillbaka recenserad
Läs recensioner av Mats Källblads bok Lång väg tillbaka på bloggen Simon säger samt Shazam. Skribenter är Simon Wintzell respektive Rikard Karlsson.

Mats Källblad ställer också ut blyertsteckningar från Lång väg tillbaka på utställningen V-ART 22-25 september i Värnamo, på ett ställe som kallas Knäppfabriken. Utöver Mats ställer en hel hög andra konstärer ut. Mer information här.

Ville Rantas "Kajana" får lovord
Bibliotekarien Cecilia gillar Ville Rantas första bok på svenska, Kajana, och skriver bland annat följande: "Åh, vilken pärla! Jag skrattar gott åt den råa finska humorn och underhålls av en näst intill osannolik berättelse. De härligt naiva illustrationerna ger historien en extra krydda. Helheten är dock lysande; intressant, vemodig och fräck."

Djävulens viskning av Ilpo Koskela
Rikard Karlsson gillar Ilpo Koskelas svenska debut Djävulens viskning. Läs recensionen här.

Rikke Bakmans GLIMTAR recenserad av C-G Karlsson i SVT:s Go'kväll 6 maj:
"Bra. En jättefin liten serieroman."

Göteborgs seriefestival
24-26 november arrangeras första upplagan av Göteborgs seriefestival på Blå stället i Angered. Optimal kommer att finnas på plats för att sälja böcker. Mer info finns på festivalens hemsida.


Nordiska seriefestivaler 2011
6-10/4 Tammerfors seriefestival, Finland
16-17/4 Art Bubble, Horsens, Danmark
6-8/5 SPX Stockholm
13-15/5 Kemi seriefestival, Finland
27-28/5 Oslo Comics Expo, Norge
27-29/5 Carlstad Comic Con
9-11/9 Raptus, Bergen, Norge
16-18/9 Helsingfors seriefestival, Finland
22-25/9 Bok & Biblioteksmässan, Göteborg
24-26/11 Göteborgs seriefestival

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 23 November, 2011

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 

 


bild

Malin Biller kommer till Bokmässan för att ta emot Urhundenpriset för sin bok OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN. Hon kommer också att signera, teckna live och intervjuas på Seriescenen.

omslag

omslag

Omslaget till Ville Rantas bok SCENER FRÅN PARADISET.

omslag

SIMMA! av Henrik Rehr.

omslag

Kapten Stofil är tillbaka! Nu med sin egen JULTIDNING. Släpps redan under Bokmässan.

omslag

Li Österberg hyllar fantasin i sitt nya seriealbum MED ANDRA ÖGON.

omslag

Matti Hagelbergs bok SILVIA REGINA är som vanligt en orgie i skrapkartong.

omslag

Gunnar Krantz minns 80-talet i sin första retrospektiva bok STÖRSTA MÖJLIGA ALLVAR.

omslag

Utkommer i december: ELFRIEDE av Åsa Grennvall.

omslag

SERIER MOT RASISM har väckt massor av uppmärksamhet, och under hösten fortsätter turnén.