6


senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

Följ oss på Facebook

Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du blir vår vän på Facebook.

NYTT NOVEMBER 2011

UTE NU: ELFRIEDE - EN DYSTOPI av Åsa Grennvall
Elfriede är en medelålders kvinna som befinner sig högt upp i hierarkin i företaget hon är anställd. Hon tjänar bra och har inflytande, men känner sig ändå inte nöjd med tillvaron. Vad är det som händer om nätterna? Vart tar hon egentligen vägen på lunchrasterna? Boken innehåller för ovanlighetens skull även en dos mycket svart humor. Om förra boken var feelbad, så är det här feelgood med mängder av svärta.
144 sidor sv/v, inbunden.

Se ett smakprov ur boken här.

Släppfest för ELFRIEDE!
Gör vintermörkret ännu mörkare och kom på releasefest för Åsa Grennvalls nya bok ELFRIEDE - EN DYSTOPI. Boken finns till försäljning för billigt pris! Åsa signerar och håller hov! Olle Linton spelar mörka skivor! Du dricker öl och har det mysigt! Alla är välkomna!

Plats: KÄLLAREN på Wirströms pub, Stora Nygatan 13, Gamla stan i Stockholm.
Tid: Lördagen den 26 november klockan 17-21.

Välkomna till Kapten Stofils julfest!
Kapten Stofil dansar in julen med fest i Bröderna Olssons källare och ett späckat nytt julalbum med serier, artiklar, matrecept och noveller. Ta chansen att inhandla årets sista julklappar direkt ur Kapten Stofils lager. I DJ-båset bidrar skivsamlarna Anna-Lena Lodenius, Fredrik af Trampe och David Nessle till julstämningen med hjälp av folkkära artister som Stålfarfar, Poseringsflickorna, Loa Falkman och Thore Skogman.

Måndag 19 december kl 20:00 - 20 december kl 01:00
Bröderna Olssons Garlic & Shots
Folkungagatan 84
Stockholm

KAPTEN STOFIL - JULTIDNING av Joakim Lindengren m fl
Just när du trodde att mardrömmen var över, så är han tillbaka! Kapten Stofil ger aldrig tappt och i sin jultidning får han sällskap av alla sina vänner och medarbetare. Allt är kort sagt som det varit i alla tider. Utöver själva serierna, som vanligt levererade av Sverige främsta serieskapare, så innehåller Jultidningen en 28-sidig Stupidoavdelning späckad med ovärderligt kunnande om dåtiden. Fira jul på gammaldags sätt med Kapten Stofil!

Medverkande: Joakim Lindengren, David Nessle, Joakim Pirinen, Daniel Ahlgren, John Andersson, Helena Eriksson, Camilla Forsman, Martin Kristenson, Nicolas Krizan, Mats Källblad, Molly Lindengren, Anna-Lena Lodenius, Fredrik af Trampe, och Johan Wanloo.

80 sidor svartvitt, mjuka pärmar. Läs ett smakprov här.

David Nessle skriver om jultidningen här.

HÖSTENS NYA BÖCKER!

SCENER FRÅN PARADISET av Ville Ranta
Besvärligt att inte veta när man ska tänka själv och när man inte ska tänka alls.
ADAM, man

Ja du Adam. Du kanske inbillade dig att kärlek kan vara enbart kärlek!
KERUB, på Guds avlöningslista

Jag får i fortsättningen försöka komma ihåg att hålla en viss YRKESMÄSSIG DISTANS i det här sociala arbetet.
DÖDEN, kundservice

Serieskaparen Ville Ranta (född 1978) är bosatt i Uleåborg i norra Finland. Han har givit ut ett flertal serieböcker i hemlandet som översatts till bland annat svenska, franska och polska. På svenska har tidigare utgivits serieromanen Kajana, vars franska utgåva nominerades till bästa album vid Europas största seriefestival i Angoulême. Scener från Paradiset är Rantas andra seriealbum på svenska.

Boken är på 72 sidor helt i färg och inbunden. Läs ett utdrag ur Scener från Paradiset här.

SIMMA! av Henrik Rehr
Följ med ut på djupt vatten, när Henrik Rehr tar med läsaren på en resa fylld av abstrakta minnesbilder från uppväxten i danska Odense till sitt nuvarande liv i New York.

Henrik Rehr (född 1964) är en av Danmarks mest meriterade serieskapare med ett otal seriealbum bakom sig. På svenska har han tidigare fått "Tribeca sunset (2004) utgiven samt medverkat i antologin Allt för konsten. I Simma! får vi se honom från hans mest experimentella sida i en både realistisk och surrealistisk berättelse som stannar kvar i minnet länge.

80 sidor i svartvitt och inbunden. Läs ett smakprov här.

MED ANDRA ÖGON av Li Österberg
Med andra ögon blir även små saker i vardagen fantastiska. Den ändlösa fantasin blir till en egen värld som finns bara ett hjärtslag längre bort. Det handlar om rastlösa nunnor, dagdrömmande bibliotekarier, gudomligt vansinne och ömhetstörstande människor med aspergers syndrom. Li Österbergs serier knyter samman drömmar med verklighet, nutid med dåtid och visar på nya sätt att uppleva tillvaron.

Läs ett utdrag ur Li Österbergs nya bok här! Med andra ögon är på 96 sidor svartvitt och har mjuka pärmar.

SILVIA REGINA av Matti Hagelberg
Det är synd om människorna. Matti Hagelbergs suggestiva skrapkartongbilder drabbar hårdare än någonsin i Silvia Regina. Realism, surrealism och skruvad humor i en egensinnig blandning. Och allt det i en bok som fått sin titel från en Finlandsbåt.

Matti Hagelberg (född 1963) är en av Finlands mest uppmärksammade och uppskattade serieskapare. Hans verk finns översatta till ett flertal språk, med franska och engelska i spetsen. Silvia Regina är hans tredje bok på svenska, efter Holmenkollen (2001) och Kekkonen (2005).

Silvia Regina är på 216 sidor, inbunden och med omslag präglat i svart och guld. Läs ett utdrag här!

STÖRSTA MÖJLIGA ALLVAR av Gunnar Krantz
BILDER FRÅN DEN SVENSKA SERIEREVOLUTIONEN
I mitten på 80-talet förändrades den svenska seriekulturen i grunden. Tidningar som Epix, Pox och Pulserande Metal öppnade dammluckor till en störtflod av internationella serier som tidigare ansetts omöjliga att publicera i Sverige. Episka, satiriska, humoristiska, feministiska, konstnärliga, och pornografiska serier i en salig blandning. Mitt i händelsernas centrum befann sig en ung konststuderande serietecknare med en stark vision: att göra något väsentligt med seriemediet. 

Från det jag flyttade till Stockholm hade allt rusat på med expressfart. Under ett halvår hade jag gett ut ett par fanzines, fått anställning på Bild & Bubbla, sedan startat ett tryckeri med Thomas. Därefter fått jobb på Epix. Först som bokhållare, sedan som redaktör. Jag hade lärt känna några av Sveriges främsta serietecknare och fått tips om nya material och metoder. Samtidigt hörde allt fler av sig och ville ha serier av mig till sina fanzin. Målarskolan hade jag gett upp. Jag kände mig färdigutbildad. Tanken på att teckna ett längre album kändes inte längre så främmande.

"Den som etablerade realismen som seriegenre i Sverige var Gunnar Krantz med album som Falska liv."
Göran Ribe

"Berättelsen är välgörande fri från glorifiering."
Erling Frick, Svenska Dagbladet 7/9 1986

"Styrkan hos Gunnar Krantz är framförallt att han är en av de få unga svenskar som arbetar episkt med seriemediet."
Nisse Larsson, Dagens Nyheter 3/3 1988

"Här finns den nerv, sensualitet och närhet som man bör kunna kräva av en serie om kärlek."
Jan Elvsén, Kvällsposten 13/10 1989

Gunnar Krantz (född 1962) är serietecknare och konstnär. Han debuterade 1986 med seriealbumet Alger, som året därpå belönades med det första Urhundenpriset. Han har därefter publicerat en lång rad mer eller mindre självbiografiska seriealbum, som Superangst, Nollad, Cykelhippie och Vänster Vänster. Hans konst har visats på gallerier och konstinstitutioner runtom i Norden, bland annat Louisiana Museum of Contemporary Art och Dunkers Kulturhus.

Största möjliga allvar är på 320 sidor i svartvitt och inbunden med röd klotrygg i rejält tilltaget format. Läs ett smakprov här.

Läs Gunnar Krantz arbetsblogg Seriekonst här.

Emelie Östergren har releasefest
Emelie Östergren är en fantastisk serieskapare som har gett ut tre häften med Mr Kenneth här på Optimal. Hennes senaste bok THE DUKE AND HIS ARMY är utgiven av utmärkta Sanatorium förlag, och det är releasefest för den på Antikvarit Hundörat, Östgötagatan 2, Stockholm, den 1 december klockan 18.30-21.30.

Hjälp Kutikuti!
Den finska seriestudion/gratistidningen Kutikuti har ekonomiska problem och auktionerar därför ut original och annat, läs mer här.

Bland de representerade serieskaparna återfinns Amanda Vähämäki, Tommi Musturi, Aapo Rapi och dansken Søren Mosdal. De tillhör mina personliga favoriter allihop, så stöd dem gärna. Vähämäki finns publicerad på svenska med boken "Bullefälten" samt i Galago, C'est Bon och Allt för konsten, Musturi med boken "På väg med Samuel" samt i C'est Bon och Allt för konsten. En del av er har kanske läst deras serier där. Samtliga finns översatta till flera språk.

KANON 4 ute
Lars Fiske och Steffen Kverneland har precis givit ut en ny KANON-volym, den här gången på hela 192 sidor helt i färg. Innehållet är lysande som vanligt, och temat för stora delar av serierna är den här gången döden. Boken är utgiven på norska av No Comprendo Press.

Tidskriften Valörs serienummer
Valör är en tidskrift för konstvetenskapliga studier som i nr 2/2011 har serier som tema. Bland annat medverkar Gunnar Krantz med en längre artikel med titeln "Seriekonst och konstserier". 60 kronor + porto kostar tidskriften. Beställ genom att skicka ett mail till valor@konstvet.uu.se


Nordiska seriefestivaler 2011
6-10/4 Tammerfors seriefestival, Finland
16-17/4 Art Bubble, Horsens, Danmark
6-8/5 SPX Stockholm
13-15/5 Kemi seriefestival, Finland
27-28/5 Oslo Comics Expo, Norge
27-29/5 Carlstad Comic Con
9-11/9 Raptus, Bergen, Norge
16-18/9 Helsingfors seriefestival, Finland
22-25/9 Bok & Biblioteksmässan, Göteborg
24-26/11 Göteborgs seriefestival

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 13 Januari, 2012

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 

 

omslag
Omslaget till Åsa Grennvalls nya bok ELFRIEDE - EN DYSTOPI.

foto
Åsa Grennvall signerar och berättar om sin bok på releasefesten i Stockholm 26 november.

omslag

Missa inte Kapten Stofils julfest!

omslag

Scener från Paradiset av Ville Ranta
.

omslag

SIMMA! av Henrik Rehr.

omslag

Med andra ögon av Li Österberg.

omslag

Silvia Regina av Matti Hagelberg.

omslag

Största möjliga allvar av Gunnar Krantz.