senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

Senaste nytt om Optimal Press utgivning och skapare hittar du på vår Facebook-sida.

Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du blir vår vän på Facebook.

MARS 2010

Releasefest!
Emelie Östergren har releasefest för sin nya serie MR. KENNETH på Hallongrottan i Stockholm den 25/3 klockan 19. Bokhandeln Hallongrottan ligger på Bergsundsgatan 25 (T-bana Hornstull). Alla är varmt välkomna!

Releasefest för MR. KENNETH i USA
9 april, dagen innan MoCCA-festivalen inleds, har Emelie Östergren releasefest för sin nya bok MR. KENNETH på Desert Island i New York. Desert Island röstades fram som den bästa seriebutiken i New York av Village Voice förra året, så det är ett utmärkt ställe. Emelie delar kvällen med Clara Johansson och John Brodowski. Mer information kan hittas på butikens hemsida (som har en fin illustration av Matti Hagelberg).

VÅRENS BÖCKER:


APRIL

JAG TROR JAG ÄR KÄR av Daniel Novakovic
Känslor så stora att man knappt vet var man ska bli av. Pop. Sjutumssinglar. Sarah Records. The Ronettes. Pojkrumsdrömmar. Tonårsdrömmar? Så oerhört svåra att överträffa. Allt är egentligen väldigt enkelt. En knapp som visar att hon är nere med The Pastels. Pow! En blå och vitrandig tröja. Svarta Converse eller Mary-Janes. En blick under lugg eller över kanten på ett par svarta Wayfarers. Ett oskyldigt leende. Pop! Du kan inte gömma din kärlek för alltid. Lätta, trippande danssteg till So Tough eller The Kids At The Club. Du känner dig som 17 år igen. Och ditt hjärta slår ett par extra slag. Precis som första gången du hörde Ain't Gonna Eat My Heart eller Orange Juice. Åh, allra vackraste Orange Juice. Du tror fortfarande på magi. Och att göra blandband. Med poplåtar som hennes nya pojkvän aldrig har hört talas om. Med omslag gjorda av bokstäver utklippta ur dagens tidning. Och ni har tv:n på medan ni ligger i sängen. Och du inte bara tror att du är kär. Du vet.

Daniel Novakovics seriebok JAG TROR JAG ÄR KÄR är sannolikt den största serieupplevelse du kommer att ha under ditt liv. På Linköpings Universitet, Campus Norrköping, täcker nämligen serierna sju väggar fördelade på två våningar. De är ritade på uppdrag av Statens konstråd. I ett antal korta episoder berättar Daniel om förälskelser, bedårande poplåtar och jakten på tonårsdrömmen med inspirationen hämtad från popsinglar utgivna på skivbolag som Postcard och Sarah Records samt från sena nätter spenderade på indiepopklubbar. Läs en serie ur boken här.
232 sidor färg, inbunden.

Ta er till Daniels hemsida här.
Se foton från den permanenta utställningen med serirna här.

MR. KENNETH av Emelie Östergren
Emelie Östergren fortsätter på Evil dress-temat i sin berättelse om Kenneth, en man med stora problem. Följ med på upptäcksfärd i hennes högintressanta bildvärld. MR. KENNETH är helt på engelska. Läs några sidor ur boken här. Missa inte releasefesten på Hallongrottan i Stockholm den 25 mars klockan 19. Alla är varmt välkomna!
32 sidor blått/vitt, klamrad.

MR. KENNETH is the first comic from Optimal Press in English. Read a sample here. Enquire if you want to buy it. We are also looking for distributors. 32 pages in blue & white with full colour cover.

SLÅSS SOM EN TJEJ av Tiitu Takalo
De är trötta på att vara offer. De har fått nog. De vägrar finna sig i att deras utseende ska kommenteras, att de anses betydelselösa och blir misshandlade och våldtagna. De kräver respekt. De respekterar människor som respekterar dem. De är beredda att lyssna, om man lyssnar på dem. Och de slår tillbaka om någon slår dem. De reser sig och slåss som tjejer. De slår tillbaka.

Tiitu Takalo är serietecknare, konstnär och feminist, bosatt i Tammerfors. SLÅSS SOM EN TJEJ är en ursinnig bok på temat våldtäkt som också ger en god inblick i livet i ett anarkafeministiskt kollektiv. Läs ett smakprov här.

Detta är Tiitu Takalos andra seriealbum på svenska. Debuten I RINGEN fick en hel del lovord när den kom ut:

"En underbar serie som stärker och bör läsas av alla."
Sara Larsson, NWT

"I ringen är ett ovanligt helgjutet verk."
Peter Grönborg, Borås Tidning

"Ett både uppkäftigt och tänkvärt seriealbum om ungdomligt identitetssökande."
David Anthin, Svenska Dagbladet

80 sidor svart/vitt, inbunden. Notera att ett klistermärke med titeln "FIght like a girl" medföljer alla exemplar av boken! Ladda ner motivet högupplöst här och gör dina egna klistermärken!

MAJ

OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN av Malin Biller
Malin Billers efterlängtade serieroman OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN kommer äntligen ut lagom till SPX Stockholm. Det är ett eländigt epos med lyckligt slut. Om tysta tjejer och killar som mår dåligt, missbruk, ätstörningar, övergrepp och utanförskap. Men också om den långa vägen till att ett bättre liv och att acceptera sig själv som den person man är.
200 sidor sv/v, inbunden.

KAJANA - EN SERIEROMAN av Ville Ranta
Elias Lönnrot är mest känd för att ha samlat in materialet för Finlands nationalepos, Kalevala. Innan han kom så långt var hans liv inte lätt, vilket Ville Ranta tar fasta på i sin mycket fritt berättade serieroman. Det är skitigt, mörkt, lustfyllt och roligt. Vi talar finskt 1800-tal.

Ville Ranta har tidigare publicerats i Allt för konsten 8 och C'est Bon Anthology. Flera av hans böcker har översatts till franska, inklusive KAJANA - EN SERIEROMAN, och han har också samarbetat med Lewis Trondheim. Ville är en av Finlands mest spännande serieskapare och fans av Trondheim och Joann Sfar borde ta en extra titt på honom.
288 sidor sv/v, inbunden.

Affisch av Tommu Musturi i lager
Nu finns Tommi Musturis affisch med "På väg med Samuel"-motiv att köpa. Den är i format 70 x 50 cm och kostar 60 kronor inklusive porto. Levereras i tub. Bilden finns inte i den svenska upplagan av boken, utan är hämtad från det specialgjorda tyska omslaget.

Serieveckan i Göteborg

Malin Biller, Terhi Ekebom, Martin Ernstsen, Tommi Musturi, Thomas Thorhauge och många fler kommer att gästa årets Serievecka, som främst anordnas på Göteborgs Stadsbibliotek. Allt har fri entré.

Måndag 22 mars kl. 18
Vernissage!
Vi öppnar vår serieutställning med mingel och förfriskningar! Medverkar i utställningen göra bland andra Tommi Musturi, Kim W Andersson & Världens Ende. Dessutom bilder & film från seriebattles, läshörna med mera! Stadsbiblioteket, Utställningshallen

Tisdag 23 mars kl. 18
Manga – från ax till limpa
Kami Anani från förlaget Ordbilder och mangaöversättaren My Bergström  berättar allt om mangautgivning - från att skaffa rättigheter till översättning  och bildretuschering. Möt också Kwok-Hei Mak - en av Sveriges mest mångsidiga mangatecknare, aktuell med vardagsmysmangan Keigo! Stadsbiblioteket, Dynamorummet

Onsdag 24 mars kl. 18.00
Workshop/liveteckning  
Teckna en serie på en timme! Serietecknaren Yvette Gustafsson ger enkla anvisningar om hur du ritar en kort serie. Kom och rita din egen serie eller bara se på - alla är välkomna! För dig från 10 år. Stadsbiblioteket, Dynamorummet 

Torsdag 25 mars kl. 18.00
Inferno & Mara x 2!
Lina Neidestam presenterar Maran –  feministisk sexserie! Karl Johnson med Mara från Ulthar- den första svenska fantasyserien med både talande katter och månbestar! Fabian Göranson ger med sin seriebearbetning av Strindbergs Inferno en helt ny bild av nationalskalden August. Stadsbiblioteket, Utställningshallen Fredag

26 mars kl. 17.00
Superhjältar eller cynisk romantiker – paneldiskussion!
Serieskaparna Karl Johnson, Gunnar Krantz & Mim Sörensson samt seriefantasten & bloggande bibliotekarien Siska Humlesjö berättar om sina inspirationskällor och ger tips på sina favoritserier. Samtalsledare: Yvette Gustafsson. Stadsbiblioteket, Dynamorummet

Fredag 26 mars kl. 18.00
Seriebattle!
Kom och se skickliga tecknare utmana varandra live i storformat – publiken avgör vinnaren i varje match! Medverkande: Jenny Berggrund, Tommi Musturi mfl. Konferencier: Yvette Gustafsson. Stadsbiblioteket, Dynamorummet

Lördag 27 mars kl. 13.00
Andersson, Musturi & Runeberg
Tommi Musturi tecknar textlösa, hypnotiska och hallucinerande serier -  aktuell med boken "På Väg med Samuel" från Optimal Press.  Sylvain Runberg om den franska seriescenen och om sitt album "Hammerfall"  - en saga om kampen mellan vikingar och franker på 700-talet. Dessutom pratar Stefan Carlsson om arbetet med översättningen av Hammerfall. Kim W Andersson om arbetsprocessen bakom sin romantiska skräckserie "Love Hurts" och uppföljaren "Puppy Love". Stadsbiblioteket, Utställningshallen  

Lördag 27 mars kl.15.00
Biller & Ernstsen
Malin Biller berättar om sin självbiografiska serieroman "Om någon vrålar i skogen" som kommer ut på Optimal Press i vår. Ett album om Malin som flyttar med sin familj upp till skogen i Värmland. Hennes uppväxt präglas mycket av faderns alkoholism och hans övergrepp. Malin lyckas ändå ta sig levande genom barndomen. Norrmannen Martin Ernstsens album "Fugløya" handlar om Harald och Ivar som är utstationerade på en gammal fyr långt ute i havet. De fiskar, tittar på TV och går varandra på nerverna. Konflikten mellan dem blir alltmer fysisk… Martin Ernstsen medverkar också i Allt för konsten 8 med serien "Vad tänker du på?". Stadsbiblioteket, Utställningshallen   

Lördag 27 mars
Zofies verden
Möt de norska upphovskvinnorna bakom stripserien Zofies Verden – en stripserie av recyklade serier. Resultatet blir lättklädda kvinnor, gråtande män och mycket inspiration från Roy Lichtenstein! Upphovskvinnorna Grethe Nester och Norunn Blichfeldt Schjerven samtalar med Jenny Berggrund. Stadsbiblioteket, Utställningshallen

Söndag 28 mars kl. 11.00
Animerade kortisar
Animation i Väst visar sina färskaste animerade kortfilmer! Stadsbiblioteket, Hörsalen

Söndag 28 mars kl. 11.30
Om Crumb
Dokumentär om legendariska undergroundtecknaren och konstnären Robert Crumb. Genom intervjuer med Crumbs familj, fru och före detta flickvänner samt inblickar i hans  serier, bjuds vi på en bisarr rundtur i en begåvad konstnärs värld. Filmen presenteras av Fabian Göranson. Stadsbiblioteket, Hörsalen  

Söndag 28 mars kl. 12.00 -14.00
Animationsworkshop Kom och prova på att animera i olika tekniker! Animation i Väst hjälper dig. Inga förkunskaper behövs. För dig från 13 år. Stadsbiblioteket, Berättarrummet  

Söndag 28 mars kl. 13.30
Bakman, Ekebom & Thorhauge
Rikke Bakman, dansk medlem i seriekollektivet Dotterbolaget, berättar om sitt serieromanprojekt och om serieskapare som inspirerat henne att teckna självbiografiskt. Terhi Ekebom är en finsk multikonstnär vars serier har kallats bedårande vackra och mångbottnat gåtfulla… Senaste albumet, svartvitskrapade Honeymoon Island (tryckt på svenska i antologin Allt för konsten 7), skimrar i limegrönt, orange och rosa. Thorhauges hyllade album Kom Hjem handlar om Thea - ensamstående mamma som efter en bilolycka flyttar från Nörrebro till Normandie för att ansluta sig till ett vänsterkollektiv. Om revolutionsromantik, fanatism och ungas vilja att förändra världen. Thorhauge medverkar med sin serie "M" i Allt för konsten 8. Stadsbiblioteket, Utställningshallen

Söndag 28 mars kl. 14.00-16.00
Som NecroNasse läser bibeln – workshop!
Puh nazist? Alfons knarklangare? Pippi i en cagematch mot Satan och Stalin? Kom och delta i ett kollektivt lustmord på våra allra käraste barnboksfavoriter, under ledning av Dr Elak från serietecknarsekten Nasses Nekromantiker. Drop in-workshop från 13 år. Stadsbiblioteket, Berättarrummet

Söndag 28/3 kl. 15.30
Världens Ende
Göteborgska seriekollektivet Världens Ende: Björn Ahlsén, Henrik Bromander, Sandro Müntzing, Hanna Peterson och Johannes Torstensson presenterar sig. Stadsbiblioteket, Utställningshallen

ALLT FÖR KONSTEN 9 under planering
Optimal Press kommer att släppa en ny volym av antologin ALLT FÖR KONSTEN lagom till Bokmässan i september. Det blir den nionde i ordningen och omslaget är gjort av Emelie Östergren. Som alltid är serieförslag mycket välkomna. Deadline för bidrag till antologin är 1 juni och det går bra att skicka kopior till:
Optimal Press, Box 2408, 403 16 Göteborg.

Jag vill helst inte ha bidrag per mail (skickar ni den vägen så rekommenderar jag att ni använder en uppladdningstjänst som t ex http://www.sprend.se/ för detta). Förfrågningar går dock mycket bra att skicka till info@optimalpress.com och jag svarar så fort jag kan.

David Liljemark-dokumentär på SVT
David Liljemarks omtalade film JAKTEN PÅ BERNHARD visas på SVT 11/4. Bernhard klistrar sedan många år upp handskrivna lappar över hela Lund med diverse meddelanden på. David fascinerades av de kryptiska lapparna med den personliga handtextningen och har samlat på dem under många år. Filmen har tidigare visats på bland annat Göteborg Film Festival. Titta på trailern här:

JAKTEN PÅ BERNHARD har också en egen sida på Facebook.

Nytt nummer av Kapten Stofil
Nummer 37 av Kapten Stofil-tidningen finns nu ute. Nya avsnitt av titelserien av Joakim Lindengren och "Den maskerade proggaren" av David Nessle finns naturligtvis med, samt en fyllig Stupidoavdelning med bland annat texter om "Swingens vansinniga vetenskapsman"Raymond Scott. Ett fullbokat som vanligt med andra ord. Ta er till Kapten Stofils hemsida och beställ det på direkten. Dessutom fiskar Bunnyflickan på det vackra omslaget!

Tiitu Takalo på nätet!
Tiitu Takalo tar steget in i den 21:a århundradet och lanserar en mycket fin hemsida. Den är i stort sett helt på finska, men innehåller så många vackra teckningar, serier och foton att jag tycker att ni ska kika på den i alla fall!

Dolores serier stänger
Göteborgs mest klassiska seriebutik är Dolores serier. Öppnad redan 1976 och med Lars Otterström som ägare sedan starten har butiken betytt mycket för Optimals verksamhet genom åren. Nu har Lasse bestämt sig för att stänga butiken efter sommaren, men han kommer att ha fullt sortiment ända tills han stänger. Efter detta kommer det att bli en viss fortsättning på nätet, med bland annat försäljning av begagnade serietidningar. Butiken ligger på Södra Allégatan 2B och vi på Optimal kommer att sakna den rejält när den stänger.

Seriehörnan flyttar
En annan av Göteborgs klassiska seriebutiker, Seriehörnan, flyttar till Sveagatan 3 den 6 april. Ägaren Tony Lundin har flyttrea fram tills dess. Flytten är bara ett par hundra meter bort, så det ska inte vara några problem att ta sig till den nya butiken.

Nordiska seriefestivaler 2010
19-21/3 Tammerfors seriefestival, Finland
24-28/3 Serieveckan, Göteborgs Stadsbibliotek
23-25/4 SPX Stockholm
14-16/5 Kemi seriefestival, Finland
21-23/5 Komiks.dk, Köpenhamn, Danmark
28-29/5 Oslo Comics Expo, Norge
10-12/9 Helsingfors seriefestival, Finland
10-12/9 Raptus, Bergen, Norge
23-26/9 Bok & Biblioteksmässan, Göteborg

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 21 April, 2010

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 


mr kennethEmelie Östergrens releasefest.

jag tror jag är kär
Omslaget till JAG TROR JAG ÄR KÄR av Daniel Novakovic.


mr kenneth
MR. KENNETH av Emelie Östergren.

slåss som en tjej
Tiitu Takalos nya bok heter SLÅSS SOM EN TJEJ.


slåss som en tjej
Fight like a girl - sticker. Ett ex medföljer varje bok. Ladda ner motivet här och gör egna klistermärken!

kajana
Malin Billers efterlängtade serieroman OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN kommer ut lagom till SPX Stockholm.

kajana
KAJANA - EN SERIEROMAN av Ville Ranta kommer ut i butikerna i maj.

samuel Tommi Musturis affisch finns nu att köpa i katalogen.

afk 9
ALLT FÖR KONSTEN 9 är under planering. Omslag av Emelie Östergren.


stofil
Kapten Stofil 37 har ett omslag av Joakim Lindengren.