senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

Senaste nytt om Optimal Press utgivning och skapare hittar du på vår Facebook-sida.

Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du blir vår vän på Facebook.

APRIL 2010

Optimal Press på SPX!
Som vanligt finns Optimal Press på plats på SPX på Kulturhuset i Stockholm. I år äger festivalen rum 23-25 april, och själva marknaden, där man förstås kan köpa alla de nya böckerna, arrangeras 24/4 klockan 11-22 och 25/5 klockan 11-17. Följande Optimala serieskapare kommer att finnas på plats under SPX: Malin Biller, Marcus Ivarsson, Tommi Musturi, Daniel Novakovic, Ville Ranta, Tiitu Takalo och Johan Wanloo. Naturligtvis signerar de gärna!


Tyvärr sitter Emelie Östergren fast i New York, så hon ser inte ut att kunna ta sig hem i tid till SPX.

Ville Ranta har ett eget uppträdande lördag 24/4 klockan 19.30-21.00: Kom och kasta dig i ett veritabelt färgbad med musik. Seriekonstnären Ville Ranta med musikerna Aleksi Ranta och Niko Kumpulainen lovar något unikt! Teckningsperformance med live-musik som välkomnar dig till ett äventyr med färg, form och toner. Teckningar: Ville Ranta
Aleksi Ranta, gitarr; Niko Kumpuvaara, dragspel

Releasefest för Malin Biller och Tiitu Takalo
Den 24 april klockan 18-21 är det releasefest på Hallongrottans bokhandel för OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN av Malin Biller och SLÅSS SOM EN TJEJ av Tiitu Takalo. Malin och Tiitu kommer att intervjuas av Bitte Andersson klockan 19. Naturligtvis finns det chans att både köpa deras nya böcker och få dem signerade också. Hallongrottan ligger på Bergsundsgatan 25 i Stockholm. T-bana: Hornstull.
http://www.hallongrottan.com

VÅRENS BÖCKER FINNS NU UTE:

OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN av Malin Biller
Om någon vrålar i skogen och ingen hör - är det då ett vrål? Det gäller inte bara att överleva, det gäller att lära sig leva och acceptera sig själv som man är. Malin Biller går igenom alla dessa faser i sin självbiografiska serieroman OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN. Hon förflyttas som liten från en paradisliknande tillvaro i Helsingborg till det djupaste helvetet i skogen på Hammarö i Värmland. Alkoholism och övergrepp blir till vardag i familjen och det verkar inte finnas någon väg ut. Det bästa sättet att förtränga är att springa så fort att man får ont i kroppen istället för inuti. Men mitt i allt elände finns det ändå ljuspunkter i form av enstaka trofasta vänner och becksvart humor på bredaste värmländska.

Malin Biller undrar ibland hur hennes liv hade blivit om hennes familj inte hade flyttat till Hammarö. Det får vi aldrig veta. Men hon skriver och ritar om sina upplevelser och delar frikostigt med sig till oss andra med sin mustiga historia. En historia som man blir styrkt av att läsa.

Många har säkert sett Malin Billers humorserier i tidningar som City, Pondus, Elvis och samlingsalbumen med dessa. OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN är hennes första serieroman. Hon är född 1979 och bor numera långt från både Värmland och Helsingborg.

Boken är på 200 sidor i svartvitt, och inbunden mellan hårda pärmar i ett generöst stort format. Läs ett smakprov ur boken här.

JAG TROR JAG ÄR KÄR av Daniel Novakovic
Känslor så stora att man knappt vet var man ska bli av. Pop. Sjutumssinglar. Sarah Records. The Ronettes. Pojkrumsdrömmar. Tonårsdrömmar? Så oerhört svåra att överträffa. Allt är egentligen väldigt enkelt. En knapp som visar att hon är nere med The Pastels. Pow! En blå och vitrandig tröja. Svarta Converse eller Mary-Janes. En blick under lugg eller över kanten på ett par svarta Wayfarers. Ett oskyldigt leende. Pop! Du kan inte gömma din kärlek för alltid. Lätta, trippande danssteg till So Tough eller The Kids At The Club. Du känner dig som 17 år igen. Och ditt hjärta slår ett par extra slag. Precis som första gången du hörde Ain't Gonna Eat My Heart eller Orange Juice. Åh, allra vackraste Orange Juice. Du tror fortfarande på magi. Och att göra blandband. Med poplåtar som hennes nya pojkvän aldrig har hört talas om. Med omslag gjorda av bokstäver utklippta ur dagens tidning. Och ni har tv:n på medan ni ligger i sängen. Och du inte bara tror att du är kär. Du vet.

Daniel Novakovics seriebok JAG TROR JAG ÄR KÄR är sannolikt den största serieupplevelse du kommer att ha under ditt liv. På Linköpings Universitet, Campus Norrköping, täcker nämligen serierna sju väggar fördelade på två våningar. De är ritade på uppdrag av Statens konstråd. I ett antal korta episoder berättar Daniel om förälskelser, bedårande poplåtar och jakten på tonårsdrömmen med inspirationen hämtad från popsinglar utgivna på skivbolag som Postcard och Sarah Records samt från sena nätter spenderade på indiepopklubbar. Läs en serie ur boken här. 232 sidor färg, inbunden.

Ta er till Daniels hemsida här.
Se foton från den permanenta utställningen med serierna här.

MR. KENNETH av Emelie Östergren
Emelie Östergren fortsätter på Evil dress-temat i sin berättelse om Kenneth, en man med stora problem. Följ med på upptäcksfärd i hennes högintressanta bildvärld. MR. KENNETH är helt på engelska. Läs några sidor ur boken här. Missa inte releasefesten på Hallongrottan i Stockholm den 25 mars klockan 19. Alla är varmt välkomna!
32 sidor blått/vitt, klamrad.

MR. KENNETH is the first comic from Optimal Press in English. Read a sample here. Enquire if you want to buy it. We are also looking for distributors. 32 pages in blue & white with full colour cover.

SLÅSS SOM EN TJEJ av Tiitu Takalo

De är trötta på att vara offer. De har fått nog. De vägrar finna sig i att deras utseende ska kommenteras, att de anses betydelselösa och blir misshandlade och våldtagna. De kräver respekt. De respekterar människor som respekterar dem. De är beredda att lyssna, om man lyssnar på dem. Och de slår tillbaka om någon slår dem. De reser sig och slåss som tjejer. De slår tillbaka.

Tiitu Takalo är serietecknare, konstnär och feminist, bosatt i Tammerfors. SLÅSS SOM EN TJEJ är en ursinnig bok på temat våldtäkt som också ger en god inblick i livet i ett anarkafeministiskt kollektiv. Läs ett smakprov här.

Detta är Tiitu Takalos andra seriealbum på svenska. Debuten I RINGEN fick en hel del lovord när den kom ut:

"En underbar serie som stärker och bör läsas av alla."
Sara Larsson, NWT

"I ringen är ett ovanligt helgjutet verk."
Peter Grönborg, Borås Tidning

"Ett både uppkäftigt och tänkvärt seriealbum om ungdomligt identitetssökande."
David Anthin, Svenska Dagbladet

80 sidor svart/vitt, inbunden. Notera att ett klistermärke med titeln "FIght like a girl" medföljer alla exemplar av boken! Ladda ner motivet högupplöst här och gör dina egna klistermärken!

ALLT FÖR KONSTEN 9 under planering
Optimal Press kommer att släppa en ny volym av antologin ALLT FÖR KONSTEN lagom till Bokmässan i september. Det blir den nionde i ordningen och omslaget är gjort av Emelie Östergren. Som alltid är serieförslag mycket välkomna. Deadline för bidrag till antologin är 1 juni och det går bra att skicka kopior till:

Optimal Press, Box 2408, 403 16 Göteborg.

Jag vill helst inte ha bidrag per mail (skickar ni den vägen så rekommenderar jag att ni använder en uppladdningstjänst som t ex http://www.sprend.se/ för detta). Förfrågningar går dock mycket bra att skicka till info@optimalpress.com och jag svarar så fort jag kan.

KAPTEN STOFIL-tidningen läggs ner i höst
Efter dubbelnumret 39/40, som kommer ut lagom till Bokmässan i september, läggs KAPTEN STOFIL-tidningen ner. Utgivartrion Joakim Lindengren, David Nessle och Martin Kristenson har utfört en stor kulturgärning under de elva år tidningen varit igång, men i höst är det alltså slut. Men efter purfärska nummer 37, blir det alltså två nummer till, så lite finns det fortfarande att se fram emot. Nedläggningen betyder heller inte att Lindengren kommer att sluta teckna serier om KAPTEN STOFIL, utan det kommer att produceras nya avsnitt antingen för andra tidningar eller direkt för album, eller bägge delarna.

Kapten Stofil: Världsboksdagen
Äntligen ett nytt nummer av Sveriges främsta magasin för bakåtsträvare!

Vi firar världsboksdagen och ett nytt nummer av Kapten Stofil. Kaffe/te och småkakor till alla som köper ett nummer! I högtalarna musik av amerikanska geniet Raymond Scott.

23 april 2010. Tid: 15:00 - 17:00. Plats: Serieteket, Stockholm.

Fotoreportage från Serieveckan i Göteborg
Vi har fått in ett flertal foton med motiv från Serieveckan som ägde rum på Stadsbiblioteket i Göteborg i slutet av mars. Det var en mycket lyckad vecka med ett brett och intressant program. Från Optimals sida gästade Rikke Bakman, Malin Biller, Terhi Ekebom, Martin Ernstsen och Thomas Thorhauge arrangemanget, höll varsitt föredrag och ställde ut sina serier. De nya böckerna sålde bra och det var mycket bra stämning över hela veckan.

bild bild
Tommi Musturi på Serieveckan, Göteborgs Stadsbibliotek 24 april 2010. Foto: Nicolas Krizan. Malin Biller på Serieveckan, Göteborgs Stadsbibliotek 24 april 2010. Foto: Nicolas Krizan.
bild bild
Publiken under Malin Billers föredrag på Serieveckan, Göteborgs Stadsbibliotek 24 april 2010. Foto: Nicolas Krizan. Malin Biller på Serieveckan, Göteborgs Stadsbibliotek 24 april 2010. Foto: Nicolas Krizan.
bild bild
Försäljningsbordet med nyheter från Optimal och andra förlag. Serieveckan, Göteborgs Stadsbibliotek 24 april 2010. Foto: Nicolas Krizan. Martin Ernstsen på Serieveckan, Göteborgs Stadsbibliotek 24 april 2010. Foto: Nicolas Krizan.
bild bild
Malin Billers original utställda på Serieveckan, Göteborgs Stadsbibliotek 24 april 2010. Foto: Nicolas Krizan. Nya böcker från Optimal på Serieveckan, Göteborgs Stadsbibliotek 24 april 2010. Foto: Nicolas Krizan.
bild bild
Nya böcker från Optimal och original av Malin Biller på Serieveckan, Göteborgs Stadsbibliotek 24 april 2010. Foto: Nicolas Krizan. Malin Biller visar provtryck på omslaget till sin nya bok OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN. Foto: Marcus Lindmark.
bild bild
Malin Biller poserar framför sina original. Foto: Marcus Lindmark. Norrmannen Martin Ernstsen gästade Serieveckan för att prata om sin norska bok FUGLØYA, utgiven på Jippi forlag. Foto: Marcus Lindmark.
bild bild
Rikke Bakman pratar om sin kommande barndomsserie som kommer ut på Optimal Press i januari 2011. Foto: Thomas Thorhauge. Rikke Bakman visar upp en originalsida från sin kommande bok. Foto: Marcus Lindmark.
bild bild
Terhi Ekebom pratar om sin serie "Honeymoon Island", som finns på svenska i ALLT FÖR KONSTEN 7. Foto: Thomas Thorhauge. Thomas Thorhauge framför tre sidor från hans bok KOM HJEM. Foto: Marcus Lindmark.Nordiska seriefestivaler 2010
19-21/3 Tammerfors seriefestival, Finland
24-28/3 Serieveckan, Göteborgs Stadsbibliotek
23-25/4 SPX Stockholm
14-16/5 Kemi seriefestival, Finland
21-23/5 Komiks.dk, Köpenhamn, Danmark
28-29/5 Oslo Comics Expo, Norge
10-12/9 Helsingfors seriefestival, Finland
10-12/9 Raptus, Bergen, Norge
23-26/9 Bok & Biblioteksmässan, Göteborg

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 29 Maj, 2010

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 


release party Affischen för Tiitu Takalos och Malin Billers releasefest i Stockholm

kajana
Omslaget till Malin Billers nya bok OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN.

jag tror jag är kär
JAG TROR JAG ÄR KÄR av Daniel Novakovic.


mr kenneth
MR. KENNETH är titeln på Emelie Östergrens nya serie.slåss som en tjej
SLÅSS SOM EN TJEJ av Tiitu Takalo.


kajana
Malin Billers efterlängtade serieroman OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN kommer ut lagom till SPX Stockholm.


afk 9
ALLT FÖR KONSTEN 9 utkommer i september och har omslag av Emelie Östergren.