senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

Senaste nytt om Optimal Press utgivning och skapare hittar du på vår Facebook-sida.

Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du blir vår vän på Facebook.

SEPTEMBER 2009

Optimal på Bokmässan!
Bok & Bibliotek på Svenska mässan i Göteborg äger i år rum 24-27 september. Samtliga Optimals höstböcker kommer att finnas till salu under mässan, och vi återfinns i monter A01:31. Flera av Optimals skapare kommer som vanligt att finnas på plats, och under Seriesöndag kommer Joakim Lindengren att presentera den nya Kapten Stofil-boken klockan 15.00.

Som vanligt finns flera av Optimals skapare på plats och signerar sina böcker:

FREDAG
15.00-16.00 Marcus Ivarsson

LÖRDAG
14.00-15.00 Ajan
15.00-16.00 Marcus Ivarsson

SÖNDAG
12.00-13.00 Ajan
13.00-14.00 Marcus Ivarsson

Höstens böcker

KAPTEN STOFIL - GAMMAL ÄR ÄLDST
av Joakim Lindengren

Kapten Stofil ger sig aldrig. I denna nya samlingsvolym med serier från nummer 17-34 av Kapten Stofil-tidningen stretar han och Lädernuckan oförtrutet vidare i sitt värv att vrida klockan tillbaka till den gamla goda tiden. Allt är dock inte frid och fröjd, särskilt inte som Bunnyflickans dunkla intriger kastar hotande skuggor över Vänner av ordnings verksamhet. Och hur ligger det egentligen till med Stofilpojkens släkttavla? Joakim Lindengren tar ut svängarna som aldrig förr och bjuder på både spännande äventyr och ett flertal hyllningar till sina förebilder. Dessutom innehåller boken ett förord av Nisse Larsson och vi får kasta ett öga i Lindengrens skissblock.

184 sidor i svartvitt och några i färg ingår i denna nya, stora bok. Kostar 200 kronor från vår postorder. Läs ett utdrag här!

ETT PLUS - VÅRAT NYA LIV SOM SMÅBARNSFÖRÄLDRAR
av Jojo Falk

Ett plus på stickan, ett plus i våra liv, det nya spännande livet, det nya slitsamma kaosartade livet. Det här är våran historia om graviditeten, födseln och det första året som nyblivna föräldrar. I Jojo Falks tredje seriealbum blandas längre serier med enstaka berättelser, skisser och utdrag ur hennes dagbok - det är personligt, vasst, roligt och bara lite gulligt.

ETT PLUS är på 104 sidor i svartvitt och inbunden. Beställ den för 130 kronor från Optimals postorder. Läs ett utdrag ur boken här. Boken har en egen sida på Facebook, och den kan hittas här. Ta en titt på Jojos blogg här. Den innehåller mängder av teckningar, serier och foton.

ALLT FÖR KONSTEN 8
Årets utgåva av den flerfaldigt prisbelönta antologin. En fet samling på 312 sidor med det bästa i serieväg från hela Norden, massor av färgsidor och inbunden mellan hårda pärmar. Medverkande är Malin Biller, Martin Ernstsen, Kim Flymar, Stef Gaines, Matti Hagelberg, Bjarni Hinriksson, Marcus Ivarsson, Jacob, Clara Johansson, Kati Kovács, Nicolas Krizan, Mika Lietzén, Daniel Novakovic, Pentti Otsamo, Ville Ranta, Henrik Rehr, Patrik Rochling, Tiitu Takalo, Thomas Thorhauge, Amanda Vähämäki, Li Österberg, samt Emelie Östergren.

Beställ ALLT FÖR KONSTEN 8 för bara 180 kronor från Optimals postorder. Tills den kommer kan ni ta en smygtitt på bokens innehåll här.

PÅ VÄG MED SAMUEL
av Tommi Musturi

En till lika delar hypnotisk och hallucinatorisk serie helt i färg av Tommi Musturi om hur den spöklike huvudpersonen Samuel driver runt i märkliga världar och kosmos. Tommi Musturi (född 1975 och bosatt i Helsingfors) är serietecknare och redaktör för den legendariska finska serieantologin Glömp. Som serieskapare är han en kamelelont, och varje nytt projekt utförs i en annorlunda stil. Liksom PÅ VÄG MED SAMUEL saknar hans serier ofta text. Han använder symbolism för att diskutera olika existentiella teman och har medverkat i mängder av utställningar världen över.

PÅ VÄG MED SAMUEL är en färgsprakande bok som ges ut i fem länder: Sverige, Finland, Belgien, Portugal och Tyskland. Den är 128 sidor tjock och du kan läsa ett utdrag ur den här. Beställ boken genom att sätta in 180 kronor på plusgirokonto 1201586-3, betalningsmottagare Optimal Press.

Tommi Musturi beskriver sin arbetsprocess
På sin blogg har Tommi Musturi beskrivit hur han har gått tillväga när han gjorde sin nya bok PÅ VÄG MED SAMUEL. Han jämför med matematik. Läs den intressanta texten här. Missa inte att förstora bilden, den är magnifik.

Ingemar Bengtsson på Göteborgs Stadsbibliotek
Ingemar Bengtsson pratar om Allt för konsten 8 på Poesihörnan på Göteborgs Stadsbibliotek den 15 oktober klockan 18.00. Dessutom kommer Emelie Östergren att presentera sin bok "Evil dress" och Nickan Jonasson att lägga ut texten om antologin Kackerlacka.

Allt för konsten 7 rosad
Allt för konsten 8 finns nu ute, men sjuan får fortfarande positiva omdömen, till exempel av Jesper Ims Johansson på Nittonde stolen: "Bästa sättet att se den är kanske som en ny uppdaterad och lyxigare form av serietidningar, medan de klassiska långsamt dör svältdöden i kioskernas tidningsställ. Det är i sådana fall en mer högkvalitativ serietidning, både sett till formen med de hårda pärmarna, och till innehållet, som trots att det är fullständigt osammanhängande, många gånger håller en väldigt hög nivå.

Bland de mer traditionella seriebidragen, med historier berättade med rutor och pratbubblor, utmärker sig bland annat Malin Biller, som mot alls odds lyckas göra en både fin och engagerande berättelse på det annars så söndertjatade temat må dåligt – bli inlagd – kämpa och lyssna på viktig musik – må bättre. Den starkast lysande stjärnan i boken är annars utan tvekan finska Tiitu Takalo, som bidrar med fyra olika bidrag, alla lika bra. Det är vemodigt vackert och vardagligt upprorspunkigt, med mjuka och livfulla gråskalor."

Norrmannen Morten Harper tyckte också om boken i sin text i Dagens næringsliv 5/7 2009: "«Allt för konsten» er den fremste og mest omfangsrike antologien med et nordisk tilsnitt. Den siste utgaven samler et tyvetalls serieskapere fra Sverige, Norge, Finland og Danmark. Med over 250 sider er det også plass til en del lengre bidrag, og finske Matti Hagelbergs uortodokse reiseskildring «Indien regnar på min parad» er et høydepunkt."

"Den rörliga skämtteckningen" av Ajan hyllas
Jonas Thente skrev om Ajans doktorsavhandling "Den rörliga skämtteckningen" i Dagens Nyheter 1 september 2009: "Signaturen "Ajan" är välkänd för alla som kan sina skämttecknare. Hans riktiga namn är Midhat Ajanovic, bördig från Sarajevo och verksam i Sverige sedan 1994, förutom tecknare också som animatör och teoretiker. Hans doktorsavhandling heter "Den rörliga skämtteckningen" och framlades i somras på Göteborgs universitet. Det är en diger och lättillgänglig avhandling, full av lärdom, passion och insikter. Ajanovic går igenom karikatyrens och skämtteckningens historia från klassiker som Hogarth och Daumier, genom 1900-talsinnovatörer som Tex Avery och Walt Disney, till dagens feministiska animatörer. Det är med andra ord ett inte helt vanligt perspektiv att betrakta filmhistorien ur, men desto bättre. Animationen påverkar oss och präglar vår moderna kultur djupt - och med ständigt nya tekniker verkar det som om animationen och den "vanliga" spelfilmen alltmer flyter samman.

Det är alltså en ganska annorlunda film- och kulturhistoria. I synnerhet uppskattar jag att Ajanovic aldrig tappar sitt fokus - det vill säga bildernas och filmernas formspråk. Man kan locka fram så oerhört mycket ur en liten gubbe av tusch."

Ny utställning av Gunnar Krantz
Dekadens
A Rake´s Progress/Rucklarens väg
Dunkers kulturhus i Helsingborg
31 oktober 2009-28 februari 2010
Vernissage fredag 30 oktober 18.00-20.00

Utställningen tar avstamp i en bildberättelse av William Hogarth från 1700-talets London: A Rake´s Progress/Rucklarens väg. Vi följer en ung arvtagare genom plötslig rikedom, svek, spel, kvinnor, armod, svek igen, ny rikedom, droger, fängelse, dårhus och död. En berättelse som talar om ställningstaganden. Vilken väg i livet ska vi välja? Den trygga trofasta eller den utmanande fräcka? Ibland den ena eller den andra men aldrig båda på en gång. Temat har intresserat konstnärer under 1900-talet som Igor Stravinsky, Ingmar Bergman, David Hockney och Paula Rego. De är alla med i Dekadens liksom ett par av våra mest intressanta yngre konstnärer: Nathalie Djurberg och Jockum Nordström. Serietecknaren Gunnar Krantz ger sin version av Rucklarens väg och låter händelsernas centrum förflyttas från London till Yuppietidens Stureplan i Stockholm.

Även Åsa Grennvall ställer ut på Dunkers kulturhus
Bilder! Bilder! Bilder!
En utställning med bokillustrationer för stora och små
26 november-28 februari 2010

Nordiska seriefestivaler 2009
22-29/3 Serievecka, Göteborgs stadsbibliotek
27-29/3 Tampere Comics Festival
23-26/4 SPX Stockholm
22-23/5 Oslo Comics Expo
22-24/5 Kemi seriefestival, Finland
12-13/9 Helsingfors seriefestival
11-13/9 Raptus, Bergen, Norge
24-27/9 Bok & Bibliotek, Göteborg


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 24 Februari, 2010

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 

seriernas värld

Omslaget till KAPTEN STOFIL: GAMMAL ÄR ÄLDST är inspirerat av gamla pocketdeckare.

bild
Omslaget till Jojo Falks bok ETT PLUS - VÅRAT NYA LIV SOM SMÅBARNSFÖRÄLDRAR. Ute nu!

jojo

Jojo Falk med dotter.

afk8
ALLT FÖR KONSTEN 8 är en koloss på 312 sidor med hela 22 medverkande serieskapare. Omslag av Nicolas Krizan.

samuel omslag
Tommi Musturis PÅ VÄG MED SAMUEL är en internationell samproduktion.

bild

Tommi Musturi målar Samuel i stort format.

bild

Omslaget till ALLT FÖR KONSTEN 7 är målat av Tiitu Takalo.

drs

Omslaget till Ajans doktorsavhandling, 512 sidor tjock!

bild

Gunnar Krantz medverkar i utställningen "Dekadens - A Rake´s Progress/Rucklarens väg" som tar avstamp i en bildberättelse av William Hogarth från 1700-talets London.