senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

MARS 2009

VÅRENS BÖCKER ÄR PÅ GÅNG!

DELUXE av Marcus Ivarsson
Deluxe är en färgexplosion från Marcus Ivarsson med nya serier. Ivarsson behärskar många olika teckningsstilar och berättartekniker. Debutboken Intro fick ett översvallande mottagande och i Deluxe utvecklar han sitt redan breda register ytterligare. Graffitimålaren Kali tar den hårda vägen genom livet. Sinnesromannen väljer meditation och Marcus Ivarsson själv kärleken. Doktor Hjärnknull räddar skivindustrin. Andra bygger flottar, försöker tillverka den perfekta bumerangen eller undvika gudomlig vedergällning.

DELUXE är på 136 sidor helt i färg och inbunden mellan hårda pärmar. Priset via Optimals postorder är 180 kronor. Boken släpps på SPX Stockholm 28 april.

Pressröster om Marcus Ivarsson:
"Marcus Ivarsson tecknar och berättar med imponerande precision och stor integritet"
Kulturnytt P1

"Nyskapande och rent ut sagt jäkligt vackra bilder."
Rocky 5/08

DEN RÖRLIGA SKÄMTTECKNINGEN av Midhat "Ajan" Ajanovic
Ajans nya bok DEN RÖRLIGA SKÄMTTECKNINGEN är ett massivt verk som går igenom skämtteckningens utveckling i ett filmhistoriskt perspektiv. Boken innehåller kapitel om tecknade serier som filmats, Bröderna Fleischer, Disney, Tex Avery, UPA, Zagrebskolan, Sovjetisk animation, samt kvinnliga animatörer. DEN RÖRLIGA SKÄMTTECKNINGEN är på 512 sidor i svartvitt och inbunden. Beställ den för 250 kronor från Optimals postorder. Utkommer i början av maj.

Midhat ”Ajan” Ajanović är född i Sarajevo 1959 och sedan 1994 bor han med sin familj i Göteborg. Vid sidan av studier i journalistik i Sarajevo studerade han även klassisk animation i Zagreb. Under 1980-talet var han verksam som animatör och skämttecknare. Han har även skrivit en rad böcker i olika genrer som har publicerats på flera språk.

År 2005 gav Optimal Press ut hans artikelsamling DE VISUELLA TONSÄTTARNA - ANIMATIONENS MÄSTARE I URVAL. DEN RÖRLIGA SKÄMTTECKNINGEN är hans doktorsavhandling.
Disputationen äger rum den 4 juni klockan 13.00 i Lilla hörsalen på Humanisten, Renströmsgatan 6 i Göteborg.

Läs mer om och av Ajan på hans nya webbplats.

Ajan håller två föredrag i Göteborg
Ajan visar film och berättar om animationens mästare i Hörsalen på Stadsbiblioteket 24/3 kl 18.00.

Det blir framförallt klipp ur serierelaterade filmer och flera fullständiga kortfilmer. Läs mer här
.

Den 6 april april klockan 18.00 berättar Ajan om sin kommande bok DEN RÖRLIGA SKÄMTTECKNINGEN på Nefertiti i Göteborg. Naturligtvis blir det filmvisning och föredrag här också.

Serieveckan i Göteborg
Serieveckan arrangeras för tredje gången i samarbete mellan Göteborgs seriefrämjandet och Göteborgs Stadsbibliotek. Från Optimals sida medverkar Ajan (24/3) och Johan Wanloo (26/3) i programmet, som följer i sin helhet här:

MÅNDAG 23/3
Invigning och vernissage i Utställningshallen Stadsbiblioteket kl 18.00
Gunnar Krantz inviger serieveckan och dess utställning!
Vad är HDK:s mastersutbildning i serier?
Lärare Gunnar och elev Jenny Berggrund berättar mer.
Myling Media i Utställningshallen Stadsbiblioteket kl 19.15

TISDAG 24/3
Serieskolorna informerar i Hörsalen Stadsbiblioteket kl 17.00
Patrik presenterar Serieskolan i Vingåker och
Stina presenterar Serieskolan Malmö.
Johan presenterar Högskolan i Gävle
Bayeuxtapeten i Utställningshallen Stadsbiblioteket kl 17.30
Johan Höjer föreläser om Bayeuxtapeten
Ajans animation i Hörsalen Stadsbiblioteket kl 18.00
Ajan pratar om animationens historia och visar klassiska animerade filmsnuttar.
Vapnet - dockanimation i Hörsalen Stadsbiblioteket kl 19.00
Sandra Valenca visar sin dockanimerade film Vapnet och pratar lite om den.

ONSDAG 25/3
De 7 stegen - från idé till serie i Utställningshallen Stadsbiblioteket kl 18.00-20.00
Tycker du om att berätta historier och att rita? Vare sig du är erfaren eller bara nyfiken är det nyttigt att lära sig grunderna. Vilka material och verktyg behöver man? Vad ska man tänka på när man ritar serierutor? Natalia Batista, svensk mangatecknare, tar upp de gyllene 7 stegen, från ideé till färdig serie.
Förpoet: Oskar Simann
Releasefest för Drömresan på Mitt andra hem, Andra Långgatan 31 19.00
Yvette Gustafsson signerar under kvällen.
Musik: Sara Hjälmås. Stand up comedy: Marja Nyberg.

TORSDAG 26/3
Wanloo, Granér & Sol i Utställningshallen kl 18.00
- Sara Granérs Det är bara lite aids har kallats för brutalhumor i serieform och en orgie i taktlöshet!
- Mikael Sol skildrar självutlämnande en ung mans försök att hantera kärlekssorg och avvisande i debutalbumet Till alla jag legat med.
- Johan Wanloo pratar med några av sina vänner; Åke Ninja, Gotlands-Ola, Bob-Henry och De Äventyrslystna Karlakarlarna för att nämna några.
Tecknarbattle på Café Hängmattan 20.00: Vem vågar möta Johan Wanloo på pennornas slagfält?

FREDAG 27/3
FrukostAnime - annorlunda film och mer därtill i Utställningshallen kl 17.00
Översättaren och animekännaren Per A J Andersson (PAJA) presenterar FrukostAnime. Det blir inblickar i och blandade nedslag i vad man man lärt sig om östasiatisk animation under de snart fem år och över 70 visningar den här filmklubben hållit på.
Marcus Nyblom & Ola Skogäng i Utställningshallen Stadsbiblioteket kl 18.00
- Marcus Nyblom ger med sina egensinniga bildberättelser ett hopp om en ny framtid för serierna.
-Skaparen av succéalbumet Mumiens blod: Ola Skogäng.

www.serieveckan.se

Joakim Lindengren framträder
Joakim Lindengren håller ett 15 minuter långt föredrag om Kapten Stofil-.serien "Hennes namn var Exter" på Scen för poesi och prosa i Borås 31/3 (Kafé Röda rummet, Kulturhuset, P A Halls terrass kl 19.00) och Göteborg 1/4 (Musikens hus kl 19.00). Dessutom blir det en mindre utställning med reproduktioner ur serien. Inträdet är 80 kronor. Mer information finns här.

SPX Stockholm 2009
Årets upplaga av SPX äger rum 23-26 april i Kulturhuset, Stockholm. Bland gästerna återfinns Jeffrey Brown, Chris Staros (Top Shelf), Alvin Buenaventura (Buenaventura press, USA), Paul Gravett och Peter Stanbury (England), Olivier Deprez (Frankrike), Miles O'Shea (Belgien) och Mawil (Tyskland). Huvudutställningen är gjord av Andrea Bruno. Mer information på Serietekets hemsida.

Kapten Stofil 33 ute i veckan
Det försenade 33:e numret av Kapten Stofil-tidningen kommer från tryckeriet under vecka 13. Tidningen är som vanligt fullpackad med serier av Joakim Lindengren, David Nessle, John Andersson och andra.

Kapten Stofil-tidningen firar 10-årsjubileum
Den 2 maj firar Kapten Stofil-tidningen 10-årsjubileum på Serieteket i Stockholm. Joakim Lindengren berättar att medredaktören Martin Kristenson och ansvariga på Serieteket har "stora planer" för tillställningen. Vi återkommer med mer information när jubileet närmar sig.

Allt för konsten 7 recenserad
Jan Hoff skriver om ALLT FÖR KONSTEN 7 i Kristianstadsbladet 10/3: "Tjugoen namn räknas upp i listan över medverkande i "Allt för konsten 7". Ingen är ointressant. Malin Billers serienovell om Neil Young och psykiatrin är förmodligen bokens absoluta höjdpunkt. Tiitu Takalo, en för mig ny bekantskap, tecknar väldigt fint. Man blir glad av hennes serier. Förhoppningsvis hittar många unga människor denna bok på biblioteket eller i bokhandeln och får upp ögonen för seriemediets möjligheter. Glöd. Glädje. Gränslöshet."

ÅKE NINJA OCH ANDRA JÄVLAR omskriven
Hans Holm ger Johan Wanloos senaste bok betyget 4 av 5 och skriver: "Om Johan Wanloo hade varit villig (och kunnat leva på) att spotta ut ett par äventyrslystna karlakarlar om året hade jag varit nöjd, men den Wanlooska musan låter sig inte fjättras och frågan är om inte alla tjänar på det. Den oregerliga musan har de senaste åren lett till flera nya figurer och obekymrat hoppat mellan dem, så det finns inte tillräckligt mycket av någon av dem för helt egna samlingar. Å andra sidan skulle flera av dem kanske inte heller göra sig i allt för koncentrerade doser. Lösningen heter Åke Ninja och andra jävlar , ett album som samlar ett urval av skämtserier som tidigare gått i tidningar som Larson! och Kapten Stofil. Här får vi med andra ord återbekanta oss med folk som Åke Ninja, västsvenska lingonplockarföreningen, ett surkart med dragspel och andra. Min personliga favorit är Jim & jakten på guldankan , men boken har något för alla som gillar Wanloos serier."

En hel hög andra av Optimals böcker (gamla och nya) finns nu recenserade på Seriefrämjandets webbplats.

I RINGEN recenserad
David Anthin skriver om Tiitu Takalos bok I RINGEN i Svenska Dagbladet 9/2: "Det hör naturligtvis inte till vanligheten att det släpps ett finskt, feministiskt seriealbum på den svenska bokmarknaden. Men Tiitu Takalos I ringen som Optimal Press låtit översätta är just ett sådant. Förlaget kan också meddela att originalutgåvan av ”I ringen” nominerades till Sarjakuva Finlandiapriset för bästa seriealbum. Och det sistnämnda är fullt förståeligt. För detta är ett välkomponerat seriealbum, med ett fint samspel mellan text och bild. ”I ringen” är ett både uppkäftigt och tänkvärt seriealbum om ungdomligt identitetssökande.

Även Sara Larsson på Nya Wermlandstidningen tycker om I RINGEN i sin recension från 29/1: "Med ett enkelt och direkt språk är I ringen en okonstlad och fin historia om tonåringars strävan att vara som alla andra samtidigt som de utvecklar en egen identitet. Rara och fina stunder blandas med allvar och en skrämmande vardag med homofoba idioter som lurar både i stadens mörka vrår och inom personer i Julias närhet. Genom slagkraftiga kommentarer till klassiska familjescener kommenterar serien det heteronormativa samhälle vi lever i där hatbrotten ökar allt mer, men utan att fokusera på homosexualitet som ett problem för de homosexuella. Vackert och originellt illustrerad berättar I ringen om tonårsfumlande och omtumlande känslor kring två flickors vänskap och sexuella uppvaknande. Den välgjorda handlingen drivs framåt av lusten att berätta en historia om två unga tjejer som har andra intressen än killar. Men framförallt tycker jag om I ringen för att den har en värme och känns ärlig. Det är helt enkelt en underbar serie som stärker och bör läsas av alla."

Nittonde stolen rekommenderar INTRO
Marcus Ivarssons fjolårsbok INTRO rekommenderas av Nittonde stolens recensent Anna Nyberg:
"En nattsvart berättelse om drogberoendets helvete. Deppigt, fantastiskt snyggt och otroligt bra."

Även Henrik Bromander tyckte att INTRO var bäst:
"Årets svenska seriealbum Intro av Marcus Ivarsson"

Kanon 3 ute
Den tredje volymen av Steffen Kvernelands och Lars Fiskes utmärkta KANON finns nu ute på norska från No Comprendo Press. Kverneland fortsätter att berätta om Edvard Munch och Fiske om Kurt Schwitters. Dessutom en hel del extramaterial i form av serier och foton där duon berättar om hur de gör research, samt bilagan KANON PROPAGANDA.

Sarjakuva Finlandia-priset
Tiitu Takalo, Katja Tukiainen och Mika Lietzén är samtliga nominerade till Sarjakuva Finlandia-priset för bästa album. Takalo är nominerad för "Jää" (ett urval ur boken finns med i Allt för konsten 7), Tukiainen för "Rusina" (Russinet) och Lietzén för "Elegia". Vinnaren presenteras och priset delas ut under Tammerfors seriefestival den 27 mars. Mer information här och här. Bland festivalens hedersgäster återfinns för övrigt Åsa Grennvall.

Ny gratis serietidning
Den 16-sidiga serietidningen EDVARD (uppkallad efter den klassiske skånske sångaren och skådespelaren Edvard Persson) finns nu ute. Redaktörer är Pidde Andersson och Jimmy Wallin, vilka bägge naturligtvis även medverkar med serier. Övriga medverkande är Daniel Ahlgren, Malin Biller, Johan Wanloo, Ruber Dahlstrand Vargas och Samuel Larsson. EDVARD följer med som bilaga till Nya upplagan nr 32, och distribueras på utvalda ställen i Skåne, Stockholm och Göteborg. Dessutom går det bra att ladda ner tidningen som pdf här.

Nytt album av Jojo Falk och Tomas Zackarias Westberg
SAMTIDIGT I BLACKEBERG är titeln på Falk och Westbergs nya seriealbum. 80 sidor svartvitt med färgomslag. Samlar serier från 2005-2008. Beställ det direkt från TZW Produktion.

Nordiska seriefestivaler 2009
22-29/3 Serievecka, Göteborgs stadsbibliotek
27-29/3 Tampere Comics Festival
23-26/4 SPX Stockholm
22-23/5 Oslo Comics Expo
22-24/5 Kemi seriefestival, Finland
September Helsingfors seriefestival
11-13/9 Raptus, Bergen, Norge
24-27/9 Bok & Bibliotek, Göteborg


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 21 April, 2009

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 

deluxe DELUXE av Marcus Ivarsson släpps 28/4 på SPX i Stockholm.

drs
DEN RÖRLIGA SKÄMTTECKNINGEN av Midhat "Ajan" Ajanovic kommer ut i början på maj.

serieveckan
Serieveckan i Göteborg arrangeras för tredje gången i år.

bild
ALLT FÖR KONSTEN 7 är omskriven.

bokomslag
Johan Wanloo fortsätter att få lovord för sin nya bok ÅKE NINJA OCH ANDRA JÄVLAR

nya upplaganDen 16-sidiga serietidningen EDVARD (uppkallad efter den klassiske skånske sångaren och skådespelaren Edvard Persson) finns nu ute.