senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

AUGUSTI 2009

UTE NU

ETT PLUS - VÅRAT NYA LIV SOM SMÅBARNSFÖRÄLDRAR
av Jojo Falk

Ett plus på stickan, ett plus i våra liv, det nya spännande livet, det nya slitsamma kaosartade livet. Det här är våran historia om graviditeten, födseln och det första året som nyblivna föräldrar.

I Jojo Falks tredje seriealbum blandas längre serier med enstaka berättelser, skisser och utdrag ur hennes dagbok - det är personligt, vasst, roligt och bara lite gulligt.

ETT PLUS är på 104 sidor i svartvitt och inbunden. Beställ den för 130 kronor från Optimals postorder. Läs ett utdrag ur boken här. Boken har en egen sida på Facebook, och den kan hittas här. Ta en titt på Jojos blogg här. Den innehåller mängder av teckningar, serier och foton.

KOMMER I SEPTEMBER

Följande tre böcker släpps på Bok & Biblioteksmässan:

KAPTEN STOFIL - GAMMAL ÄR ÄLDST
av Joakim Lindengren
Kapten Stofil ger sig aldrig. I denna nya samlingsvolym med serier från nummer 17-34 av Kapten Stofil-tidningen stretar han och Lädernuckan oförtrutet vidare i sitt värv att vrida klockan tillbaka till den gamla goda tiden. Allt är dock inte frid och fröjd, särskilt inte som Bunnyflickans dunkla intriger kastar hotande skuggor över Vänner av ordnings verksamhet. Och hur ligger det egentligen till med Stofilpojkens släkttavla? Joakim Lindengren tar ut svängarna som aldrig förr och bjuder på både spännande äventyr och ett flertal hyllningar till sina förebilder. Dessutom innehåller boken ett förord av Nisse Larsson och vi får kasta ett öga i Lindengrens skissblock. 184 sidor i svartvitt och några i färg ingår i denna nya, stora bok. Kostar 200 kronor från vår postorder. Läs ett utdrag här!

ALLT FÖR KONSTEN 8

Årets utgåva av den flerfaldigt prisbelönta antologin. En fet samling på 312 sidor med det bästa i serieväg från hela Norden, massor av färgsidor och inbunden mellan hårda pärmar.

Medverkande är Malin Biller, Martin Ernstsen, Kim Flymar, Stef Gaines, Matti Hagelberg, Bjarni Hinriksson, Marcus Ivarsson, Jacob, Clara Johansson, Kati Kovács, Nicolas Krizan, Mika Lietzén, Daniel Novakovic, Pentti Otsamo, Ville Ranta, Henrik Rehr, Patrik Rochling, Tiitu Takalo, Thomas Thorhauge, Amanda Vähämäki, Li Österberg, samt Emelie Östergren.

Förhandsbeställ ALLT FÖR KONSTEN 8 för bara 180 kronor från Optimals postorder. Tills den kommer ut kan ni ta en smygtitt på bokens innehåll här.

PÅ VÄG MED SAMUEL av Tommi Musturi
En till lika delar hypnotisk och hallucinatorisk serie helt i färg av Tommi Musturi om hur den spöklike huvudpersonen Samuel driver runt i märkliga världar och kosmos.

Tommi Musturi (född 1975 och bosatt i Helsingfors) är serietecknare och redaktör för den legendariska finska serieantologin Glömp. Som serieskapare är han en kamelelont, och varje nytt projekt utförs i en annorlunda stil. Liksom PÅ VÄG MED SAMUEL saknar hans serier ofta text. Han använder symbolism för att diskutera olika existentiella teman och har medverkat i mängder av utställningar världen över.

PÅ VÄG MED SAMUEL är en färgsprakande bok som ges ut i fem länder: Sverige, Finland, Belgien, Portugal och Tyskland. Den är 140 sidor tjock och du kan läsa ett utdrag ur den här.

Förhandsbeställer boken gör du genom att sätta in 180 kronor på plusgirokonto 120 15 86-3, betalningsmottagare Optimal Press.

Marcus Ivarssons bok DELUXE hyllas av recensenterna
Anna Nyberg på Nittonde stolen skrev 22/7 följande under rubriken "Fantastiska bilder i Marcus Ivarssons DELUXE": "Intro var en förbannad uppgörelse med sitt förflutna, en djupdykning i beroendets misär, men det räckte så. Jag är glad att Marcus Ivarsson lämnar det där och går vidare i sitt skapande. Deluxe är efter de två inledande avsnitten en brokig samling serier. Både till innehåll och form. Och det är i färg. Halleluja för att Sveriges bästa serietecknare får denna möjlighet! Han behärskar en klassisk serietecknarstil där insiktsuttryck är övertydliga. Han är grym på grafiska, avskalade bilder. Han gör fantastiska inkainspirerade bilder, där varje liten yta är täckt med detaljer. Det är helt enkelt ögongodis att läsa honom."

Jonas Thente på Dagens Nyheter ställer sig också i hyllningskören 30/6, där han skriver att "Marcus Ivarssons DELUXE har en variationsrikedom som förbluffar". Han fortsätter: "Detta är en mycket vacker bok. Marcus Ivarsson är helt klart den av svenska serieskapare som är mest förtjust i att använda färger, leka med dem, och som lyckas bäst med det. Ivarssons säkra pennföring stannar emellertid inte där. Han anpassar stilen efter storyn och upptäcker ständigt nya nivåer: jugend, mayaindianskt, sovjetiskt: gärna i en och samma bild. Ändå känns det inte krystat. Tvärtom får man känslan av att Ivarsson har uppfunnit alla skilda stilar på egen hand, just därför att berättelsen kräver det. I Ivarsson har vi en fenomenal begåvning."

Bok & Bibliotek
Bok & Bibliotek på Svenska mässan i Göteborg äger i år rum 24-27 september. Samtliga Optimals höstböcker kommer att finnas till salu under mässan, och vi återfinns i monter A01:31. Flera av Optimals skapare kommer som vanligt att finnas på plats, och under Seriesöndag kommer Joakim Lindengren att presentera den nya Kapten Stofil-boken klockan 15.00. Mer information kommer vid nästa uppdatering.

Comix Örebro är inställt
Comix Örebro var planerat till lördagen den 12 september men är tyvärr inställt.

Mer information fås från Thomas Karlsson thomas.karlsson@olm.se eller tfn 019-6028756

Foton från Seriernas Värld-utställningen
Marcus Ivarsson var på vernissagen av Seriernas Värld på Örebro Läns Museum och tittade på sina egna och andras original. Nedan har vi valt ut några av hans foton för er som inte har sett utställningen.

bild bild
Entrén till Örebro Läns Museum. Original av Johan Wanloo (överst t v), Åsa Grennvall (ur Sjunde våningen, överst t h), Marcus Ivarsson (mitten, ur Intro och Deluxe) samt Knut Larsson (nederst).
bild bild
En närmare titt på Åsas och Marcus original. Reproduktioner ur OLAF G av Lars Fisk och Steffen Kverneland samt KEKKONEN av Matti Hagelberg. Till höger Joakim Pirinen.
bild  
Snygg litografi av Robert Crumb.  

Foton från Ajans disputation och releasefest
Midhat "Ajan" Ajanovic doktorsavhandling DEN RÖRLIGA SKÄMTTECKNINGEN firades ordentligt på Galleri Cosmopolitan i Göteborg 4/6. Några foton från de olika begivenheterna kan beskådas nedan.

När detta skrivs är Ajan på Sarajevos Filmfestival i Bosnien för att visa sin purfärska animerade film Point of Mouth. Efter nio års produktion är den äntligen klar och har haft sin världspremiär.

bild bild
Opponenten Bjørn Sørensen med nyblivne doktorn i filmvetenskap, Midhat "Ajan" Ajanovic. Alf Björnberg från Göteborgs Universitet gratulerar Ajan.
bild bild
Releasefesten på Galleri Cosmpolitan var välbesökt. Efter maten gjorde Ajans handledare Marina Dahlquist ett kort anförande.


Gratis serier av Henrik Rehr på YouTube
Henrik Rehr har lagt ut sina senaste ordlösa böcker på YouTube där man kan se på dem som ett slags "filmer" utan musik.
Reykjavik (delar av detta album finns i färg i Allt för konsten 7 och 8):


Swim!/Svøm! (har lite text, några sidor finns på svenska i Allt för konsten 6):


Tribute/Hyldest:


Den intresserade kan skaffa de tryckta albumen direkt från Henriks danska förlag Fahrenheit.

Kapten Stofil 34 är ute
Senaste numret av Kapten Stofil-serietidningen har ett omslag som är en pastisch på 70-talstidningen Kapten Kloss, komplett med kustomiserad logotyp av Joakim Lindengren. Omslagsbilden är däremot tecknad av David Nessle, som också står bakom serien "Beboparna mot Betelgeuse 4". I Kapten Stofil-avsnittet fortsätter Bunnyflickan att ta sig stora friheter och dessutom medverkar John Andersson, Johan Wanloo och Joakim Pirinen. Martin Kristenson skriver en mastodontartikel om TV:s skräckfilmssatsning från sommaren 1972 i Stupidoblocket.

Joakim Lindengren i GP:s motorbilaga
I Göteborgs-Postens motorbilaga den 24/6 provkörde Joakim Lindengren en Triumph av 1939 års modell. Artikelförfattaren Robert Lagerström testade i sin tur en BSA från samma år. Det underhållande resultatet och bilderna kan ni titta på här och här.

Maja Lindéns målningar på nätet
För er som inte hann besöka utställningen på Seriegalleriet, eller vill ta en ny titt; Maja Lindéns hemsida är uppdaterad med alla hennes nya tavlor.


Nordiska seriefestivaler 2009
22-29/3 Serievecka, Göteborgs stadsbibliotek
27-29/3 Tampere Comics Festival
23-26/4 SPX Stockholm
22-23/5 Oslo Comics Expo
22-24/5 Kemi seriefestival, Finland
12-13/9 Helsingfors seriefestival
11-13/9 Raptus, Bergen, Norge
24-27/9 Bok & Bibliotek, Göteborg


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 22 September, 2009

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 

bild
Omslaget till Jojo Falks bok ETT PLUS - VÅRAT NYA LIV SOM SMÅBARNSFÖRÄLDRAR. Ute nu!

jojo

Jojo Falk med dotter.

seriernas värld

Omslaget till KAPTEN STOFIL: GAMMAL ÄR ÄLDST är inspirerat av gamla pocketdeckare. Utkommer i september.

afk8
ALLT FÖR KONSTEN 8 är en koloss på 312 sidor med hela 22 medverkande serieskapare. Omslag av Nicolas Krizan. Ute i september.

samuel omslag
Tommi Musturis PÅ VÄG MED SAMUEL är en internationell samproduktion. September.

bild

Tommi Musturi målar Samuel i stort format.

deluxe

Marcus Ivarssons DELUXE får lysande kritik.

drs

Omslaget till Ajans doktorsavhandling, 512 sidor tjock!