senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

APRIL 2009

DELUXE av Marcus Ivarsson är ute nu!
Deluxe är en färgexplosion från Marcus Ivarsson med nya serier. Ivarsson behärskar många olika teckningsstilar och berättartekniker. Debutboken Intro fick ett översvallande mottagande och i Deluxe utvecklar han sitt redan breda register ytterligare. Graffitimålaren Kali tar den hårda vägen genom livet. Sinnesromannen väljer meditation och Marcus Ivarsson själv kärleken. Doktor Hjärnknull räddar skivindustrin. Andra bygger flottar, försöker tillverka den perfekta bumerangen eller undvika gudomlig vedergällning.

DELUXE är på 136 sidor helt i färg och inbunden mellan hårda pärmar. Priset via Optimals postorder är 180 kronor. Boken släpps på SPX Stockholm 25 april. Läs ett utdrag i PDF-format här.

Pressröster om Marcus Ivarsson:
"Marcus Ivarsson tecknar och berättar med imponerande precision och stor integritet"
Kulturnytt P1

"Nyskapande och rent ut sagt jäkligt vackra bilder."
Rocky 5/08

Marcus Ivarssons officiella webbplats hittar ni här.

DEN RÖRLIGA SKÄMTTECKNINGEN av Midhat "Ajan" Ajanovic
Ajans nya bok DEN RÖRLIGA SKÄMTTECKNINGEN är ett massivt verk som går igenom skämtteckningens utveckling i ett filmhistoriskt perspektiv. Boken innehåller kapitel om tecknade serier som filmats, Bröderna Fleischer, Disney, Tex Avery, UPA, Zagrebskolan, Sovjetisk animation, samt kvinnliga animatörer. DEN RÖRLIGA SKÄMTTECKNINGEN är på 512 sidor i svartvitt och inbunden. Beställ den för 250 kronor från Optimals postorder. Utkommer i början av maj.

Midhat ”Ajan” Ajanović är född i Sarajevo 1959 och sedan 1994 bor han med sin familj i Göteborg. Vid sidan av studier i journalistik i Sarajevo studerade han även klassisk animation i Zagreb. Under 1980-talet var han verksam som animatör och skämttecknare. Han har även skrivit en rad böcker i olika genrer som har publicerats på flera språk.

År 2005 gav Optimal Press ut hans artikelsamling DE VISUELLA TONSÄTTARNA - ANIMATIONENS MÄSTARE I URVAL. DEN RÖRLIGA SKÄMTTECKNINGEN är hans doktorsavhandling. Disputationen äger rum den 4 juni klockan 13.00 i Lilla hörsalen på Humanisten, Renströmsgatan 6 i Göteborg.

Läs mer om och av Ajan på hans nya webbplats.

Allt för konsten 8 utkommer i september
Arbetet med Allt för konsten 8 är i full gång. Det kommer att bli en inbunden bok i både sv/v och färg, inbunden mellan hårda pärmar. Som vanligt går det bra att skicka in bidrag och deadline är 1 juli 2009. Posta bidragen till : Optimal Press, Box 2408, 403 16 Göteborg. Har ni frågor kontaktar ni redaktören på info@optimalpress.com

SPX Stockholm 2009
För 11:e gången arrangeras SPX på Kulturhuset i Stockholm. Datumen är 23-26 april. Årets gäster är Jeffrey Brown, Chris Staros, Mike Diana, Alvin Buenaventura, Paul Gravett, Mawil, Joakim Pirinen med flera. Olivier Deprez och Miles O'Shea bjuder på en tryckeriperformance. Utställningar blir det också, den största tillägnas italienaren Andrea Bruno, men förutom det presenterar Benoit Mouchart Anoguleme-festivalen och Dimitri Iakovlev BOOM!-festivalen i Sankt Petersburg.

Optimal Press finns på plats under lördagen och söndagen. Vi kommer att sälja böcker, inte minst Marcus Ivarssons purfärska DELUXE som släpps under festivalen. Mer information på Serietekets hemsida.

Kapten Stofil-tidningen firar 10 år!
Den 2 maj mellan klockan 12-19 firar Serieteket att Kapten Stofil-tidningen har varit igång i hela 10 år (och hela 33 nummer!). Arrangörerna utlovar en garanterat stofil eftermiddag och Joakim Lindengren, David Nessle och Martin Kristenson kommer självklart att vara på plats. Förutom inne på Serieteket, så blir det även programpunkter på Klarabiografen och The World News Café. Läs mer på Serietekets hemsida.

Allt för konsten 7 rosas
Fria Tidningen skriver 31 mars om Allt för konsten 7: "I sina bästa stunder är det en fantastisk och välkommen påminnelse om formatets oanade möjligheter. Terhi Ekeboms strålande vackra betraktelser på svart papper och Matti Hagelbergs fullständigt lössläppta detaljvansinne är små triumfer som förtjänar särskild uppmärksamhet."

Åke Ninja och andra jävlar recenserad
BTJ:s recensent Fredrik Strömberg tyckte följande om Johan Wanloos bok "Åke Ninja och andra jävlar": "Johan Wanloo är en av Sveriges mest produktiva serieskapare, med ett stort antal samlingsvolymer bakom sig och kontinuerligt nya publiceringar i såväl serietidningar som dags- och veckopress med mera. Åke Ninja och andra jävlar samlar diverse korta serier från olika tidningar, men känns ändå som en sammanhållen enhet. Här återfinns alla Wanloos utmärkande drag av halsbrytande satir/parodi, drift med populärkultur etc. Wanloos visuella humor är svår att förklara, men mycket, mycket rolig."

Vin och vatten omskriven
Bengt Erikssons recension av Gunnar Krantz bok "Vin och vatten" publicerades 25/3 i Expressen och Kvällsposten: "Vin och vatten, det senaste seriealbumet av Gunnar Krantz, har fått benämningen akvarellnovell. Småfyndigt (och även titeln blir därmed så att säga dubbelfyndig).

Hans nya serierutor placerar sig mitt emellan den tidige Gunnar Krantz, som tecknade nästan fotorealistiskt, och den sene, vars rutor kunnat liknas vid telefonklotter. De svarta streckteckningarna är fortfarande professionellt amatöristiska, men nu har har Krantz också färglagt sina teckningar med akvarell.

Och se: Det händer något! Teckningarna växer, till styrka och innehåll. Vissa rutor främst landskapen, både landsbygds- och stadslandskap blir seriemålningar = tavlor. Till exempel målningen på albumets baksida (det ska väl vara Öresundsbron?) hade jag gärna ramat in och hängt på väggen. Oj, med akvarellerna har ju Gunnar Krantz målat flera stadsserierutor från Lissabons gator och torg som är lika stämningsfulla som mina favoritrutor i debutalbumet Alger. Den som en gång varit i Lissabon känner genast! igen sig och förflyttas dit igen."

Nordiska seriefestivaler 2009
22-29/3 Serievecka, Göteborgs stadsbibliotek
27-29/3 Tampere Comics Festival
23-26/4 SPX Stockholm
22-23/5 Oslo Comics Expo
22-24/5 Kemi seriefestival, Finland
12-13/9 Helsingfors seriefestival
11-13/9 Raptus, Bergen, Norge
24-27/9 Bok & Bibliotek, Göteborg


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 1 Juni, 2009

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 

deluxe DELUXE av Marcus Ivarsson släpps 25/4 på SPX i Stockholm

bild
Läs ett smakprov ur DELUXE i PDF-format här.

drs
DEN RÖRLIGA SKÄMTTECKNINGEN av Midhat "Ajan" Ajanovic kommer ut i början på maj.

bild
Prelimärt omslag till ALLT FÖR KONSTEN 8. Den slutgiltiga versionen får ni se i september.

kapten stofil
Kapten Stofil-tidningen firar 10 år och 33 nummer! Omslaget till senaste numret är en hyllning till Hans Arnold.