senaste nytt | nyhetsarkiv |
Information in English Union Jack

SEPTEMBER 2008

Urhundenpriset till Lars Fiske och Steffen Kverneland
2008 års Urhundenpris för bästa översatta album går till OLAF G av Lars Fiske och Steffen Kverneland. Juryn motivering: »Priset för bästa översatta seriebok 2007 går till Lars Fiskes och Steffen Kvernelands »Olaf G«, som utforskar dokumentärseriens potential. När Fiske och Kverneland reser in i konstnären Gulbranssons värld blir resultatet ett kulturhistoriskt verk där summan är större än delarna.«

Priset delas ut på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg söndag 28/9 klockan 9.30. Plats är scen H1. Både Fiske och Kverneland kommer att finnas på plats för att ta emot sitt pris. De kommer också att signera sin bok i Optimal Press monter A01:39 på lördag 27/9 kl 16-17 och söndag 28/9 kl 12-13.

Läs hela pressmeddelandet här.

Höstens boknyheter!

VIN OCH VATTEN
En akvarellnovell av Gunnar Krantz

Till bokmässan 2008 ger Optimal press ut VIN OCH VATTEN, den första svenska akvarellnovellen. En berättelse helt målad i akvarell, där färgen spelar en av huvudrollerna. Här handlar det inte om färglagda teckningar, som annars är vanligt i seriesammanhang utan om måleri. Färgen får verka fritt, leva sitt eget liv och ger på så sätt berättelsen en extra dimension. Intrigen är det klassiska triangeldramat. Johan och Janna försöker lappa ihop sitt äktenskap genom att renovera ett hus i Portugal. Huset är en ruin uppe i bergen. Det regnar och är kallt. Det enda som värmer är vinet och det hårda arbetet. När Jannas kompis Anya objuden dyker upp och lockar med sol och bad ställs allt på sin spets. Kommer äktenskapet att hålla? Blir huset någonsin renoverat?

Gunnar Krantz är konstnär och serietecknare. Gunnar är även verksam som universitetslektor vid HDK- Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg och som kursansvarig för Serieskolan i Malmö. Vin och vatten är hans 11:e bok.

Under det två år långa arbetet med boken har han ställt sig en rad frågor. Här är några av dem:

Varför har du gjort den här boken?
-Jag var i Portugal i början av 90-talet och upplevde då naturens färger väldigt starkt. Det var samma färger som i tidiga kubistiska målningar av Picasso och Braque. Då föddes tanken på att en gång få måla med dessa färger. Samtidigt ville jag göra en berättelse om det där huset vi bodde i.

Vad betyder måleriet för dej?
-Jag har är utbildad målare, har målat mycket och är intresserad av måleri. Framförallt av impressionister, som t ex Monet, Vuillard och Bonnard.

Varför just akvarell?
-Med akvarellen kan man vara både kontrollerad och spontan på samma gång. När man arbetar med serier blir karaktärerna till slut levande och lever sitt egna liv. Detsamma gäller akvarellfärgen.

Hur lång tid har det tagit att göra boken?
-Manusarbetet gick snabbt. Några dagar bara. Måleriet tog lite längre tid. Två år. Men då har jag å andra sidan bara jobbat en natt i veckan med projektet.

Så det är nattarbete vi ser här?
-Ja, jag jobbar heltid och har familj. En natt i veckan är den tid jag haft över till konsten. Men då har jag haft fri tillgång till en fantastisk ateljé på HDK, samma ateljé som Carl Larsson en gång har arbetat i.

Har han spökat?
-Nej, inga spöken, men någon slags närvaro har jag känt av. Det har gjort det viktigt att inte slarva med konsten. Det måste vara måleri, inte bara färglagda teckningar. Det ska vara expressivt – inte redovisande. Det ska vara levande.

Det ser inte ut som Carl Larsson!
-Nej, det är en stor skillnad på att göra enstaka bilder och serier. I serien måste det finnas ett flöde. Man läser en serie liksom man läser en bok. Läsaren får inte stanna upp, då bryts magin.

Hur tycker du att du har lyckats?
-Mycket bra. Jag är verkligen nöjd.

Den som vill veta mer om bakgrunden och arbetet bakom VIN OCH VATTEN är välkommen till en öppen föreläsning med Gunnar Krantz på HDK torsdagen den 25/9 kl 13.00. Adress: Kristinelundsgatan 6-8, Göteborg. Plats: Stora hörsalen.

Läs ett smakprov i pdf-format här.

Beställ boken direkt från Optimals postorder genom att sätta in 140 kronor (inklusive frakt och emballage) på plusgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press. Boken levereras så fort den kommer från tryckeriet i slutet av september, och finns ute i butikerna 1 oktober.

Gunnar Krantz kommer också att signera VIN OCH VATTEN på Bokmässan, se tider nedan.

ÅKE NINJA OCH ANDRA JÄVLAR
av Johan Wanloo

Johan Wanloo samlar i detta album sina bästa skämtserier från Ernie, Larson!, GT/Expressen, Sweden Rock Magazine, Kapten Stofil och andra tidningar. Åke Ninja ser lugn och beskedlig ut, men slåss så svetten sprutar och blodet flyter med sin ärkefiende Fiskhandlar-Magnus. Den unge Jim åker jorden runt med sina tvivelaktiga vänner Professorn och Gotlands-Ola i den rafflande jakten på Guldankan. Dessutom ingår avsnitt med Sexy President, Kjell & Ivar - metalkrigare, Den minst omtyckte arbetskamraten, Västsvenska lingonplockningsföreningen och många andra figurer. Johan Wanloo är bättre än någonsin i ÅKE NINJA OCH ANDRA JÄVLAR.

Boken är på 88 sidor i svartvitt (förutom fyra sidor färgserier på för- och eftersättsbladen) och inbunden mellan hårda pärmar. Beställ ditt ex från Optimals postorder för 140 kronor. Den släpps på Bokmässan där Wanloo självfallet kommer att finnas på plats för att signera, men finns i handeln först en bit in på oktober.
Provläs några sidor ur boken i pdf-format här.

ALLT FÖR KONSTEN 7 kommer i december
ALLT FÖR KONSTEN 7 kommer att omfatta 200 sidor inbundna mellan hårda pärmar. Omslaget är målat av Tiitu Takalo, vars album "I ringen" kom ut på svenska i våras. Bland de övriga medverkande märks Terhi Ekebom, Anneli Furmark, Matti Hagelberg, Nickan Jonasson, Kati Kovács, Henrik Rehr, Katja Tukiainen och många andra. Runt 16 serieskapare från hela Norden kommer att medverka. Boken släpps i handeln den 1 december. Mer information kommer vid nästa uppdatering.

Optimal på Bokmässan
Optimal finns som vanligt med på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg, som i år anordnas 25-28 september. Vi finns i monter A01:39 och förutom årets nya böcker kommer vi att sälja många böcker ur vår backlist till mycket bra priser.

Självfallet kommer flera av Optimals skapare att besöka mässan, så ta chansen att köpa signerade böcker av just dina favoriter. Så här ser signeringslistan ut:

TORSDAG
16-17 Gunnar Krantz

FREDAG
14-15 Gunnar Krantz
15-16 Johan Wanloo
16-17 Marcus Ivarsson
17-18 David Liljemark

LÖRDAG
14-15 David Liljemark
15-16 Marcus Ivarsson & Johan Wanloo
16-17 Lars Fiske & Steffen Kverneland

SÖNDAG
12-13 Lars Fiske & Steffen Kverneland
13-14 Marcus Ivarsson


INTRO hyllas i pressen
Kulturnytt i P1 sa den 8 augusti följande om Marcus Ivarssons bok INTRO: "Genom hela Intro finns en dov men dynamisk ton. Det är en gripande och medryckande berättelse om rädslor, självhat och att bli fri från missbruk. Marcus Ivarsson tecknar och berättar med imponerade precision och stor integritet om alla omvägar och till slut vägen ut.

Ibland blir jag frustrerad och vill säga till huvudpersonen att bara skärpa sig, ungefär som när Kalle Anka i sina värsta stunder bara ställer till det för sig mer och mer, fastän lösningen på hans problem är så tydliga - för alla utom för honom själv.

Men lika ofta skrattar jag åt Intro. Som till exempel i serien ”Sweden” Fyra, där en person ligger och läser en välkänd bok från 1891 och plötsligt känner igen sig själv - i Gösta Berlings supande. Det är klart att man måste dricka när väggarna är mögliga och man ändå är fattig. Somligt är evigt, som de mer eller mindre goda ursäkterna till att inte ändra på sig.

Intro innehåller några grafiska trasselsuddar, svarta kluttar, som gör att jag förstår precis vad det handlar om. Lika ofta är tecknandet detaljerat och skarpt, trasslet får smärtsamt tydliga konturer."

Fredrik Strömberg kallar INTRO för "bäst just nu" på sekventiellt.se och skriver: "Det här var en väntad och mycket trevlig debut. Serieskaparen Marcus Ivarsson har låtit höra av sig i olika former tidigare, men detta är den första ordentliga boken med hans alster. Och den är mycket bra. Boken är fylld av olika serier som tillkommit under en period i skaparens liv då han genomgick en traumatisk upplevelse: han insåg att han var alkoholist och la in sig på behandlingshem. Detta skildras genom ett stort antal serier av olika längd och även i olika stilar. Serierna har tillkommit under tiden som Ivarsson genomgick denna omvälvande period och speglar inte bara det som sker utan även hans sinnestillstånd när de gjordes. Detta är intressant läsning, i mycket högre grad än om han i efterhand skapat en mer tillrättalagd historia á la Hollywood. Rekommenderas varmt!"

Anna Nyberg på webbplatsen Nittonde stolen älskar INTRO: "Ivarssons mångsidiga tecknande gör mycket för läsningen, men det är inte tack vare den som Intro är briljant. Det är Ivarssons förmåga att – förlåt för att jag säger det – förmedla känslor. Hans berättelse som löper från alkoholism, via flera behandlingshem och desto fler återfall, känns – förlåt igen – rakt igenom äkta. Det är ren och skär bikt han ägnar sig åt, och det finns en självbiografisk ärlighet som gör läsningen kuslig.
För jag blir rädd av Intro. Den kryper under huden på mig och jag kan inte annat säga än att jag förstår. Efter en läsning av Ivarsson går det att förstå missbrukaren, förstå hur suget känns och hur omöjligt det kan vara att stå emot då det sätter in sitt fulla artilleri, förstå hur bakfylleångesten river i kroppen och förstå viljans dubbelhet: Ivarsson illustrerar den med en huvudkaraktär som säger saker i stil med ”Han har ingen aning om hur det känns, ingen aning om mina problem. Bara en armslängd från fyllan…”, när en annan likadan säger ”Jag vill ju inte egentligen!”.
Intro är en bok om ett avslut. Om att kunna sluta missbruka och börja på något nytt. Och trots att det kanske är en livshistoria som berättats förr, undviker Ivarsson all klyschig upprepning, och berör starkt med sin självupplevda version."

I Rocky-magasinet 5/2008 skriver Zero: "Den kunde lika gärna ha hetat Inferno.Skildringen av en ung alkoholist och drogmissbrukares vardag och kamp för att bli kvitt sitt beroende, om behandlingshem in-och-ut, om grupptryck och tillhörighet, om hur hela tillvaron till slut blir en slags karikatyr över en livsstil som bara kan haverera. Ivarsson har levt allt detta och vet precis hur patetiskt det kan bli, hur skör och drömmande individen blir inför den yttersta likgiltigheten då allt till slut kretsar kring nästa tripp.
Genom berättandet frigör han det bästa inom sig. Vågar utmana, vågar blotta och skapar sålunda en språngbräda för att resa sig och ta sig vidare in i nästa fas av livet.

I sina bästa stunder förmår Ivarsson att skapa magi av sitt svarta tusch, både i form av nyskapande och rent ut sagt jäkligt vackra bilder.

Nu ser jag fram emot fortsättningen!"

Mats Adolfsson på Västmanlands läns tidning skrev 22/7 under rubriken "Insiktsfullt om personlig kris": "Marcus ivarssons senaste samling innehåller mest självbiografiska serier, ett slags bokslut över ett bitvis hårt och olyckligt liv.

Trots det är boken INTRO inte nattsvart. Han mister aldrig riktigt sin humor och sin förmåga till självinsikt mitt i eländet och slutet är hoppfullt.

Skildringar av ung ångest är en dussinvara i serielitteraturen, men Marcus Ivarsson är en av de bättre i genren. Teckningsstilen utvecklas och varieras. Från en närmast naiv tonårsstil blir teckningarna med åren allt mer depressivt svärtade, för att få en ny klarhet i de nyaste teckningarna. Konstnärligt sett är det de sista årens teckningar som är mest intressanta, med en del intressanta experimetn och udda bildlösningar.

Att han numera är Västeråsare märks mest när namn som Bill och Bob, Taj Mahal och Gideonsberg virvlar förbi i handlingen, men hans serier är en riksangelägenhet."

Och så avslutar vi med ett omdöme vi har fått från serieskaparen Simon Gärdenfors: "Oj herrejävlar vad bra Intro är. Hade läst mycket innan... Dock inte 40 sidor nya J. Brown-inspirerade sidor, som fan är bättre än J. Brown. Sjukt medryckande och gripande. Dessa sidor är det bästa Marco gjort, och han har alltid legat på en hög nivå. Omslaget / bokformgivningen är också en jävla fullträff."

I RINGEN omskriven
Göteborgs-Posten publicerade en jätteintervju med Tiitu Takalo 12 juni. Intervjuare är Olof Siverbo och hon pratar om sitt serieskapande i allmänhet och boken I RINGEN i synnerhet under rubriken "Slagkraftig serieskapare". I papperstidningen fyllde I RINGEN omslaget på del 3 och nästan ett helt uppslag inne i tidningen. Siverbo drar bland annat paralleller till Lukas Moodyssons film "Fucking Åmål", vilket Tiitu Takalo tycker är både smickrande och lite märkligt eftersom hon tycker att det finns fler skillnader än likheter.

Hon berättar också bland annat att hon under vintrarna får inspiration genom att ta nattliga promenader ut på frusna sjöar utanför Tammerfors där hon bor. "Jag brukar gå långt ut på isen tills jag kan se en halvmil åt alla håll. Jämfört med naturen kan man känna sig väldigt liten. Och ens problem känns också små".
Intervjun utfördes när Tiitu Takalo gästade SPX Stockholm i april.

Borås Tidnings recensent Peter Grönborg skriver den 9 september: "I ringen är ett ovanligt helgjutet verk, ett album som tävlar med de bästa böckerna inom ungdomslitteraturen. Tiitu Takalos gestaltning av typisk tonårsproblematik präglas av det psykologiskt inkännande och under hennes metodiska berättande frustar det av dramaturgi."

Fredrik Strömberg på sekventiellt.se tycker: "Detta är berättelsen om en tonårstjej som boxas och som sakta upptäcker att hon är kär i en annan tjej som också boxas. Detta leder till en hel del komplikationer, såväl för henne själv (som är tillsammans med en kille) som för hennes omgivning som inte vill acceptera situationen. Serien är illustrerad i en stämningsfullt laverad svartvit stil och berättelsen flyter på bra. Det här är helt enkelt en bra och välgjord serie"

RUSSINET omtyckt
Katja Tukiainens bok RUSSINET har fått ett mycket gott mottagande i pressen. Fredrik Strömberg tycker att boken är "bäst just nu" och tillägger: "Den finska seriekulturen skiljer sig markant från den svenska, åtminstone baserat på vad som utges på svenska. Det förlag som alltid varit den pålitliga utgivaren av finska serier är Optimal Press, och i och med förlagets återkomst på marknaden i år får vi ett par mycket intressanta finska serieböcker. Jag har länge varit förtjust i Katja Tukiainens serier, både vad gäller de helt uppenbart egna, underbart naivistiska teckningarna och de ofta  oväntade och okonventionella berättelserna. Russinet är inget undantag. I detta Tukiainens andra bok på svenska berättar hon historien om hur hon och hennes man, serieskaparen Matti Hagelberg,väntar och får barn. Vi får följa deras liv genom ensidiga dagboksnedslag, som ger en skön inblick i upplevelsen av att familjen utökas. Berättandet är lågmält, personligt och ofta utan tydlig narrativ tråd, precis som livet. Kanske är det för att jag själv varit med om att få barn, men den här berättelsen berör mig och jag har redan hunnit ge ett exemplar till min syster som nyligen fick en dotter."

Även Zero är positiv i Rocky-magasinet 5/2008 och skriver att "detta är en alldeles optimal bok, både att läsa själv och ge bort.
Katja Tukiainen har skrivit och tecknat en slags dagbok om tiden då hon väntade sitt barn och om den närmsta tiden därefter. Här finns givetvis massvis med igenkänning för de som varit i samma situation själva, möjligtvis med skillnaden att föräldrarna i boken knappast drar sig för att resa till andra sidan globen med sitt nyfödda knytte.

Ett extra plus för den vackra formgivningen på omslaget. Snacka om Rosa!"

Karin Didring skriver om RUSSINET i tidningen Tromb:
"Russinet är en härlig motvikt mot många andra beskrivningar om hur det är att vara mamma, det är en annan sorts styrka, en annan sorts berättelse. Det kunde ha blivit navelskådande och inåtvänt, men istället visar den här boken på ett genuint sätt hur ett barn är en del av livet. Rollen som mamma är minst lika konstruerad som mycket annat i vårt samhälle och det är fritt för varje förälder att skapa sin egen tillvaro med sitt barn utifrån personlighet och förutsättningar." Läs mer här.

Henrik Rehr intervjuad
I Bild & Bubbla 175 (2/08) intervjuas Henrik Rehr grundligt om sin stora och breda serieproduktion, som omfattar allt från den historiska äventyrsserien "När kriget kom" till den självbiografiska 11 september-skildringen "Tisdag" (i Allt för konsten 4), dess efterdyningar i samtidsskildringen "Tribeca sunset", och de vilt experimentella bidragen till Allt för konsten 6 och 7. Tidningen innehåller också Henriks serie "The Martyr". Bild & Bubblas ser sedan förra numret förresten mer ut som en bok med mjuka pärmar än en tidning, och det ingår klart fler serier och dessutom en skissbokssektion i varje nummer. Däremot har nästan alla recensioner tagits bort, och nyhetsrapporteringen har avlägsnats helt och hållet.

Nytt dubbelnummer av Kapten Stofil
Ett nytt 100-sidigt dubbelnummer av Kapten Stofil-tidningen kommer ut till mässan. Kapten Stofil och Lädernuckan möter Storsjöodjuret i ett 19 sidor långt äventyr, David Nessle berättar om Lennart van Hellsing - Vampyrdödaren, Daniel Ahlgren om seriefigurer han mött, Johan Wanloo om De äventyrslystna karlakarlarna och "Dödsdelfinens brödraskap", Joakim Pirinen parodierar serietecknarkurser och det finns också med serier av John Andersson (som också gjort det fina omslaget) samt Camilla Forsman. I Stupido-blocket skriver Martin Kristenson om "Glada änkan" och David Nessle har med tre artiklar av varierande längd. Och för första gången höjer tidningen omslagspriset. Normalnummer kommer nu att kosta 44:75 och dubbelnummer (som det nu aktuella) 89:50 kronor. Det är värt varenda öre precis som vanligt!

Jason nominerad till pris
Jason tillhör de 153 författare och tecknare med främst barnboksanknytning som nominerats till 2009 års ALMA-pris, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.



Nordiska seriefestivaler 2008
25-27/4 SPX Stockholm
23-24/5 Oslo Comics Expo
31/5-1/6 Komiks.dk, Köpenhamn
6-8/6 Kemi seriefestival, Finland
12-14/9 Helsingfors seriefestival
12-14/9 Raptus, Bergen, Norge
25-28/9 Bok & Bibliotek, Göteborg


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 14 September, 2008

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 



bild

OLAF G av Lars Fiske och Steffen Kverneland får Urhundenpriset för bästa översatta seriealbum 2008.


bild

Foto på Gunnar Krantz taget av Christer Järeslätt.



bild

Omslaget till Gunnar Krantz nya bok VIN OCH VATTEN, den första svenska akvarellnovellen.



smakprov

Sida ur VIN OCH VATTEN. Klicka på bilden för att provläsa ett avsnitt ur boken.




bokomslag

Det myllrande omslaget till ÅKE NINJA OCH ANDRA JÄVLAR av Johan Wanloo.



bild

ÅKE NINJA OCH ANDRA JÄVLAR samlar Wanloos bästa skämtserier från de senaste åren. Läs ett utdrag ur boken genom att klicka på bilden.





bild

Marcus Ivarssons bok INTRO hyllas av recensenterna. Foto av Isabella Ivarsson.




bokomslag

Omslaget till INTRO.





bild

I RINGEN får också sin beskärda del av lovorden.



bokomslag

RUSSINET av Katja Tukiainen är mycket uppskattad.



omslag Kapten Stofil 31-32

Kapten Stofil 31/32 har ett omslag av John Andersson.