senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

NOVEMBER 2008

ALLT FÖR KONSTEN 7 utkommer 5 december
Den flerfaldigt prisbelönta antologin ALLT FÖR KONSTEN är tillbaka för sjunde gången. Än en gång samlas de bästa serierna från hela Norden mellan två pärmar. Boken är på 272 sidor (varav 133 sidor i färg) och inbunden mellan hårda pärmar.

Medverkar gör Malin Biller, Terhi Ekebom, Angelica Ericsson, Lars Fiske, Anneli Furmark, Åsa Grennvall, Matti Hagelberg, Nickan Jonasson, Kati Kovács, Steffen Kverneland, Mika Lietzén, Tommi Musturi, Henrik Rehr, Patrik Rochling, Elisa Rossholm, Åsa Sandzén, Roy Söbstad, Tiitu Takalo, Katja Tukiainen, Tor Ærlig och Li Österberg.

Omslagsmålningar av Tiitu Takalo. ALLT FÖR KONSTEN 7 släpps i handeln 5 december. Förhandsbeställ ditt exemplar av boken för 180 kronor på plusgirokonto 1201586-3, Optimal Press. Tills boken kommer ut kan ni provläsa 21 sidor i pdf-format här.

ÅKE NINJA OCH ANDRA JÄVLAR rosas
Johan Wanloos nya bok ÅKE NINJA OCH ANDRA JÄVLAR höjs till skyarna i Rocky magasin 7/08. Zero skriver: "Ständigt produktiva Johan Wanloo har ställt samman det mesta av det bästa i denna bok. Från hans digra serieproduktion får vi återknyta bekantskapen med några av hans allra roligaste serier som tidigare varit publicerade i Ernie, Larson!, Expressen/GT, Sweden Rock Magazine, Kapten Stofil med flera.

Här möter vi Åke Ninja och hans nemesis Fiskhandlar-Magnus. Åke Ninja är förmodligen den till utseende i alla fall lustigaste av alla Wanloos karaktärer; en fridfull Lilla Fridolf-typ som blixtsnabbt förvandlas till en mördarmaskin så fort ondskan lurar runt hörnet (läs fullkomligt oskyldiga individer). Eviga följetongen om unge Jim och jakten på guldankan är genomljuvlig. Humorn här är, precis som i tv-serien Little Britain, helt förutsägbar. Ändå, och kanske just därför, garvar man. Andra höjdare är alla möten med Västsvenska lingonplockningsföreningens olika sammankomster och Den minst omtyckte arbetskamraten. Hårdrocksklubben eller "Jag var fjorton 1984" har påfallande likheter med denna tidnings Speedy-serie och Kjell & Ivar - metalkrigare får väl ses som en slags förlängning av den eviga hårdrockarsjälen. Kort och gott en riktig godispåse för humorälskare.

Nu väntar vi bara på att få läsa den samlade utgåvan med Bob-Henry!"

Även Göteborgs fria tidnings recensent John Pettersson är positiv i sin recension från 29 oktober: "Johan Wanloos produktivitet är en tveeggad välsignelse för alla oss som lärt oss älska den Göteborgsbaserade tecknarens spektakulära serievärld, där ninjor smyger mellan radhusen och amerikanska fribrottare samsas med hemliga agenter. Det är kul att karln matar på från ritbordet - men han sprider sig så tunt över så många publikationer att det är omöjligt att hålla sig a jour. I samlingsvolymen ”Åke Ninja och Andra Jävlar” har en del av den splittrade produktionen - från bland annat Ernie och Kapten Stofil - satts ihop till en helhet. Skönt.

Framför allt består ”Åke Ninja och Andra Jävlar” av en samling sinsemellan orelaterade följetongsäventyr med en sida per avsnitt. Allitfrån de ofrånkomligen allt mer kaotiska ”bilderna från västsvenska lingonplockarföreningen” till ”Den minst omtyckte arbetskamraten” och hans äventyr i yrkeslivet.

En del av avsnitten, som den festliga äventyrspastischen ”Jim och jakten på guldankan”, med den oefterhärmligt självsäkre Professorn i spetsen för en trio lätt degenererade globetrotters, håller boken igenom. Främst i ledet går givetvis den suveränt mellansvenske krigaren Åke Ninja."

Göteborgs-Posten ställde snabbfrågor till Johan Wanloo under bokmässan. Läs texten och se det fina fotot här.

Fredrik Strömberg på sekventiellt.se gillar också ÅKE NINJA: "Johan Wanloo är vid det här laget en institution i svenska seriesammanhang. Hans serier dyker upp i alla möjliga och omöjliga publikationer och är trots att de har olika figurer alltid lätt igenkännliga på Wanloos slickade, runda och kraftigt karikerade stil. Boken Åke Ninja samlar diverse serier från olika håll, men känns ändå som en sammanhållen enhet. Här återfinns alla Wanloos utmärkande drag av satir/parodi, överdrivet våld á la tecknad film, drift med populärkultur etc. Jag har mycket roligt åt Wanloos helt hejdlösa, hämningslösa serier och är tacksam att Optimal Press sett till att de nu finns tillgängliga i en mer beständig form."

VIN OCH VATTEN
Gunnars Krantz nya bok VIN OCH VATTEN recenserades 3/11 av Kristianstadsbladets Sune Johannesson: "Gunnar Krantz, serietecknare och kursansvarig för den numera välkända serieskolan i Malmö, har med "Vin och vatten" (Optimal Press) skapat en akvarellnovell. Den allra första i Sverige, står det i pressutskicket.

Detta är också styrkan. Bildberättandet. Färgspelen, med en mix av tydlighet och översikt. Bäst finner jag de sistnämnda. Ett landskap av färgmoln. Mjuka kullar. Stadsliv."


I RINGEN recenserad
Webbplatsen Nittonde stolens recensent Jesper Ims Johansson skriver om Tiitu Takalos bok I RINGEN: "Julia är sexton år, har en drejande mamma som inte förstår henne och en pojkvän som hon inte alltid kommer överens med. Och så boxas hon. Det är vid sandsäckarna i boxningsringen hon möter Alex, en tuff tjej som Julia börjar spendera mycket tid med.
Den standardiserade handlingen till trots är I ringen en läsvärd serie. Bilderna är snygga och går i realistisk stil, med karaktärer som snarare ser ut som porträtterade människor än stiliserade seriefigurer. Gråtonerna känns långt ifrån färglösa, tack vare Takalos uttrycksfulla tecknarstil. De diskreta prat- och ljudbubblorna hanterar hon också till fulländning. Tankar som svävar över skeenden, hårda ord som kastas ut, obetydliga repliker som flyter bort ur bild, och försiktiga samtal som singlar fram mellan de fallande höstlöven."

Även Trots allt 4/08 uppmärksammar boken och recensenten Tomas Einarsson tycker så här: "En bra ungdomsberättelse låter sig väl läsas även av äldre. Sådan är Tiitu Takalos snyggt tecknade serieroman om tonårstjejen Julia. Hon går i serien i närkamp med sina kärleksbekymmer både i och utanför boxningsringen. Boxningen fungerar som metafor både för 16-åringens ilska och frustration, men blir också rent fysiskt en manifestation för hennes styrka och möjlighet att hävda sig. När hon möter jämnåriga Alexandra har hon däremot inte mycket att sätta emot, i alla fall inte utan boxhandskar på."

Rapport från Bokmässan
Året Bok- & Biblioteksmässa ägde rum 25-28 september och Optimal fanns som vanligt på plats. Montern var placerad på en ny plats efter förslag från mässans ansvariga, så vi fanns i gången mellan Café Comics och Ordfront Galago. Det visade sig vara ett lyckat drag och vi är mycket nöjda med den nya platsen.

Vi hade två nyheter ute precis till mässan, och det var VIN OCH VATTEN av Gunnar Krantz och ÅKE NINJA OCH ANDRA JÄVLAR av Johan Wanloo. Den sistnämnda anlände från tryckeriet i Munkedal klockan 09.20 på torsdagen när mässan öppnade, och skulle visa sig bli vår bästsäljare under hela mässan. Wanloo fick signera konstant bara han råkade visa sig i närheten av montern.
Förutom Krantz och Wanloo, så signerade även Marcus Ivarsson, David Liljemark, Lars Fiske och Steffen Kverneland. Joakim Lindengren hade som vanligt en egen Kapten Stofil-monter ett tiotal meter från Optimals.

Söndagen var ännu en höjdpunkt, då Lars Fiske och Steffen Kverneland fick motta sitt Urhunden-pris för bästa översatta seriealbum för OLAF G. Priset delades ut vid tiotiden på förmiddagen av historikern Dick Harrison på scen H1. Harrison gjorde en proffsig insats och ställde bra frågor som Steffen Kverneland besvarade med gott humör. Efteråt blev det en liten minisignering, där bl a just Harrison passade på att få teckningar av Lars och Steffen i sitt exemplar av OLAF G. Detta var tionde gången en bok utgiven på Optimal fick Urhunden-priset.

Som traditionen bjuder arrangerade jag en middag för alla skapare och medarbetare på förlaget, den här gången på lördagskvällen. Vi åt och drack gott på utmärkta restaurangen Gyllene Prag.

Sammantaget var det en mycket lyckad mässa, både publikt och ekonomiskt. Det enda riktiga smolket i bägaren var när brandväggen precis bakom vår monter fälldes ner och stängde av hela A-hallen under 20 minuter på lördagseftermiddagen. All luft försvann, det blev oerhört varmt och ingen kom någonvart. Enligt ryktet berodde det på att stekpanna fattat eld på andra våningen. Vi får hoppas att det inte upprepas. När väggen väl fälldes upp var det till spontana applåder från alla som befann sig i närheten.

För er som vill minnas, och kanske ännu mer er som missade hela mässan, så har vi ställt samman ett antal foton från montern och Urhunden-utdelningen. Tack till alla nya och gamla kunder. Vi ses igen på Bokmässan 2009!

Ny OLAF G-recension
Tomas Einarsson är också han imponerad av OLAF G i Trots allt 4/08: "Olaf Gulbransson var en norsk konstnär och tecknare som 1902 flyttade till Tyskland där han gjorde succé som satiriker. De två norska serieskaparna Lars Fiske och Steffen Kverneland har slagit sina påsar ihop och författat en tecknad biografi i generöst format över denne Gulbransson. Det är en spretig och vildsint bok som i sin galenskap tecknar en fantastisk bild över ett konstnärskap, och över beundrarna av det. Olaf G är ett ambitiöst serieprojekt som upphovsmännen med stor skicklighet och precision ror i land. En stor läs- och bildupplevelse."

Marcus Ivarssons hemsida är massiv
Marcus Ivarsson har lagt ut massor av serier, illustrationer och foton på sin stora webbplats. Bland det senaste är omslaget till Bursts nya fullängdsskiva "Lazarus bird". Ta er omedelbart dit och läs Marcus lysande alster!

En kort intervju med titeln "Marcus har serier som yrke" från Vestmanlands läns tidning kan ni läsa här.

Den senaste recension av INTRO trycktes i Trots allt 4/08 och skrevs av Tomas Einarsson: "Med tanke på att flera av serierna i albumet Intro har ganska olika stil och att de skapats för olika tidningssammanhang så bildar de här en överraskande bra enhet. Intro berättar den till stora delar självbiografiska historien om en ung mans väg in i alkohol- och drogmissbruk samt, via behandlingshem och otaliga misslyckade nykterhetsförsök, en hoppfull väg framåt. Styrkan ligger i att Marcus Ivarsson skickligt kombinerar skildrandet av missbruket med självrannsakande och djupdykningar i huvudpersonens inre."

Marcus Ivarsson har en ny bok på gång till våren med titeln "Deluxe". Vid nästa uppdatering kommer det mer information och en smygtitt på omslaget.

Li Österbergs nya hemsida
Li Österberg har startat en egen hemsida med presentation, bibliografi och länkar till hennes blogg och deviantart-sida. Li medverkar i ALLT FÖR KONSTEN 7 med en ny serie i Johanna-sviten som hon gör tillsammans med Patrik Rochling.

Lars Fiske ställer ut
Lars Fiske ställer ut på Galleri F 15 i Moss, Norge. Utställningen heter "Hoder - tegninger, trykk och installasjon" ("Huvuden - teckningar, tryck och installation") och öppnar den 8 november klockan 14. Kontakta Dag Aak Sveinar på telefon +47-69271033 eller e-post sveinar@punktoe.no om du vill ha information om utställningen.

Åsa Grennvall ställer ut
Åsa Grennvall, som är aktuell med sitt bidrag till ALLT FÖR KONSTEN 7, ställer ut på Hälsinglands museum. Vernissage är 8 november klockan 13, och utställningen pågår till den 3 januari 2009.

TRE TECKNARE - en konstutställning på Hälsinglands museum i Hudiksvall med Sara Olausson, Åsa Grennvall och Nina Hemmingsson. Alla tre har gjort sig namn som nyskapande och dramatiska tecknare och serieskapare med en drastisk, svart och personlig humor.

För öppettider och info: http://www.halsinglandsmuseum.se

Maja Lindén har vernissage
Även Maja Lindén medverkar på en utställning, närmare bestämt på Adesso Gallery på Åsögatan 136 i Stockholm. Den har vernissage 13/11 mellan klockan 17 och 21, och håller på fram till 19/11. Även Anna Bolin och Annika Fundin är med, och titeln på utställningen är "Målningar, pärlkonst, speglar". Öppet måndag-fredag 12-18 och lördag-söndag 11-16.

Ny förening för animation bildad

SAAVA (Swedish animation and visual arts) heter en ny förening för folk som brinner för animation. Läs mer på deras webbplats.

Jippi har ny webbplats
Våra vänner på norska Jippi forlag har nu lanserat en helt omgjord och mycket effektivare webbplats som ni naturligtvis ska ta en titt på omedelbart. Bland Jippis nyare publikationer märks antologin Forresten nr 22, Hjertemosaikk 5 av Tor Ærlig, "Høytiden" av Rui Tenreiro, "Tegneserier 1993-2008" av Roy Søbstad och Kjæle av Kirjan Waage. Ett gäng foton finns också att beskåda.


Nordiska seriefestivaler 2008
25-27/4 SPX Stockholm
23-24/5 Oslo Comics Expo
31/5-1/6 Komiks.dk, Köpenhamn
6-8/6 Kemi seriefestival, Finland
12-14/9 Helsingfors seriefestival
12-14/9 Raptus, Bergen, Norge
25-28/9 Bok & Bibliotek, Göteborg


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 8 December, 2008

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 


bild
Omslaget till ALLT FÖR KONSTEN 7 är målat av Tiitu Takalo. Utkommer 5 december.

bokomslag
ÅKE NINJA OCH ANDRA JÄVLAR av Johan Wanloo får många lovord.


bild

VIN OCH VATTEN av Gunnar Krantz.

bild
I RINGEN av Tiitu Takalo får positiva omdömen.

FOTON FRÅN BOKMÄSSAN
foto från bokmässan
Marcus Ivarsson i montern. Foto: Isabella Ivarsson.

foto från bokmässan
Översiktsbild på Optimals monter med Johan Wanloo och Jens Nilsson på plats för att serva kunderna. Foto: Fredrik Strömberg.

foto från bokmässan
Ingemar Bengtsson på gott humör inför mässanstormningen. Foto: Fredrik Strömberg.

foto från bokmässan
Gunnar Krantz visar upp sin purfärska bok VIN OCH VATTEN. Foto: Fredrik Strömberg.

foto från bokmässan
Dick Harrison intervjuar Steffen Kverneland på scen H1. Foto: Ola Hammarlund.

foto från bokmässan
Lars Fiske och Steffen Kverneland poserar med sitt Urhundenpris på scen H1, med utdelaren Dick Harrison i bakgrunden. Foto: Ola Hammarlund.

foto från bokmässan
Dick Harrison ser till att få sitt ex av OLAF G signerat av Steffen och Lars. Foto: Ingemar Bengtsson.

foto från bokmässan
De nöjda pristagarna poserar med Urhundenpris och blommor. Foto: Ingemar Bengtsson.

foto från bokmässan
Lars Fiske signerar OLAF G i montern. Foto: Steffen Kverneland.

foto från bokmässan
Joakim Lindengren var naturligtvis på plats på mässan för att sälja album och tidningar med Kapten Stofil. Foto: Steffen Kverneland.

foto från bokmässan
Ingemar Bengtsson var mycket nöjd med försäljningen på mässan. Foto: Steffen Kverneland.

foto från bokmässan
Översiktsbild på montern med Ingemar och Lars. Foto: Steffen Kverneland.

affisch
Lars Fiske ställer ut på Galleri F 15 i norska Moss. Så här ser affischen ut.