senaste nytt | nyhetsarkiv |

FEBRUARI 2008

Joakim Lindengren ställer ut
Joakim Lindengren har vernissage på sin utställning på Galleri Cosmopolitan i Göteborg den 8 mars klockan 12. Han kommer att ställa ut omslagsmålningar, illustrationer och serier, både med och utan Kapten Stofil. Naturligtvis kommer det vara möjligt att köpa det som ställs ut, så ta chansen att göra en riktigt stofil investering. Utställningen varar 8 - 30 mars.
Galleri Cosmopolitan, Kronhusgatan 2F, Göteborg
Öppettider: torsdag - fredag 13.00 – 17.00, lördag – söndag 12.00 – 16.00. Telefon 031-7738140.

I väntan på invigningen kan ni läsa Göran Holmquists tankar om vad det är som utmärker en stofil i Helsingborgs Dagblad 21/2. Han skriver "Det hänger på sinnelaget - åldern spelar ingen roll".

Marcus Ivarsson till Göteborg
I samband med att hans nya bok INTRO kommer ut, gästar Marcus Ivarsson Poesihörnan på Göteborgs Stadsbibliotek. Marcus Ivarsson framträder torsdagen den 20 mars klockan 18, och man kommer också kunna lyssna på poeten Alex Bengtsson och författaren Sara Villius.
Temat för INTRO är missbruk och Marcus berättar med insikt, svärta och svart humor om sitt tidigare liv. Delar av boken utspelar sig också i Göteborg, där Marcus var bosatt under åren kring millennieskiftet.

INTRO är på 128 sidor i svartvitt. Boken innehåller, förutom ett urval av Marcus Ivarssons bästa serier från Galago, Hjälp med flera tidningar, även närmare 50 seriesidor ritade direkt till boken. Boken släpps till handeln i början av april.

Marcus har också en egen blogg där han skriver om serier, metal och de tidningar/album han medverkar i. Dessutom postar han serier och teckningar då och då.

Katja Tukiainen ställer ut i Stockholm
Under perioden 14 maj - 13 juni kommer Katja Tukiainen att ställa ut målningar på Finlandsinstitutet i Stockholm. Vernissage blir det onsdagen den 14 maj 17.00-19.00.
Finlandsinstitutet, Snickarbacken 2-4 (vid Birger Jarlsgatan 35), Stockholm. Galleriet är öppet tis - tors 12-18 och fre - lör 11-15.

Katjas kommande bok RUSSINET kommer att gå att köpa vid utställningen. Vi rekommenderar också att ni tittar på hennes nya konstbok "Katja Tukiainen works" som samlar hennes målningar från 1999-2007. En mycket vacker bok helt i färg med text på engelska, franska och finska, utgiven av Daada books.

Tiitu Takalo nominerad till pris
Den finska originalutgåvan av Tiitu Takalos album "I ringen" (den svenska utgåvan ges ut av Optimal i april) är nominerad till Sarjakuva Finlandia-priset, som är den finska motsvarigheten till Urhunden. Tio böcker är nominerade och vinnaren presenteras 20 april. Bland de övriga nominerade skaparna återfinns Optimal-bekantingar som Kati Kovács, Tommi Musturi (Allt för konsten 6) och Petteri Tikkanen (Allt för konsten 3).

OLAF G. rekommenderas
Martin Lövstrand på Malmö Stadsbibliotek rekommenderar OLAF G. av Lars Fiske och Steffen Kverneland på boktips.net. Han skriver:
"Olaf Gulbransson, mest känd som Olaf G., var i början av 1900-talet Norges mest kända satirtecknare. Två sentida beundrare, två riktiga Olaf G.-nördar, de två serietecknarna Steffen Kverneland och Lars Fiske bestämmer sig för att göra en biografi över den legendariske landsmannen. (Olaf G. är känd bl a för den minimalistiska karikatyrteckningen av Ibsen.)

För detta beger de sig till Bayern där Olaf var verksam i 50 år efter att år 1902 blivit handplockad till en av dåtidens mest ansedda satirtidskrifter, Simplicissimus. De båda tecknarna har väldigt olika tecknarstil (Fiske närmast kubistisk och Kverneland mer realistisk karikatyr) vilket tillsammans med faksimiltrycken av Olof G:s egna verk gör boken oerhört mångskiftande och dynamisk. Vi får följa deras sökande i mästarens fotspår när de kallpratar vid cafébord och besöker hans släktingar. Det här är en tecknad biografi av ett slag som jag har längtat efter! En typ av tecknade serier som är ack så sällsynt: Med fullt utnyttjande av mediets alla möjligheter är den ett roligt och kongenialt porträtt över en originell och fascinerande person. Samtidigt får man reda på mycket om Olaf och tiden han verkade i. Och eftersom den är gjord av två sentida kollegor och beundrare lyckas den också mycket väl med att överföra samma beundran och fascination för Olaf G. som de båda författarna känner."

Joel Erikssons recension av boken publicerades också i GT den 3/2. En favorit i repris som fortfarande har titeln "Rent fantastiskt".

Pidde Andersson bloggar
Pidde Andersson skrev två album som gavs ut på Optimal under första halvan av 90-talet, "In memoriam" och "Giallo", men numera är det mest film som gäller. Oväntat har han lanserat en egen blogg i samarbete med Metro som ni kan hitta här. Den bjuder på recensioner av främst genrefilm och även reklam för två nya böcker som han nyligen har ställt samman.


Nordiska seriefestivaler 2008
25-27/4 SPX Stockholm
23-24/5 Oslo Comics Expo
31/5-1/6 Komiks.dk, Köpenhamn
6-8/6 Kemi seriefestival, Finland
September Helsingfors seriefestival
September Raptus, Bergen, Norge
25-28/9 Bok & Bibliotek, Göteborg


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 

vernissagekort

Joakim Lindengren ställer ut på Galleri Cosmoplitan i Göteborg.


bokomslag

Marcus Ivarssons nya bok INTRO släpps till handeln i början av april. Smygtitta på boken under hans framträdande på Göteborgs Stadsbibliotek 20 mars!

bokomslag

Katja Tukiainens nya bok RUSSINET handlar om graviditet, födsel och själva livet. 96 inbundna sidor. Utkommer i april.


bild

Tiitu Takalos svenska debut I RINGEN släpps i april, men redan nu är den finska originalutgåvan nominerad till ett pris.


bild

OLAF G. av Lars Fiske och Steffen Kverneland fortsätter att hyllas av kritikerna.