senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

DECEMBER 2008

ALLT FÖR KONSTEN 7 - ÅRETS JULKLAPP ÄR UTE!
Allt för konsten 7 är nu släppt i handeln. Denna serieantologi är på 272 sidor (varav 133 i färg) och inbunden mellan hårda pärmar. Nordens bästa serieskapare är samlade i en enda imponerande volym.

Medverkar gör Malin Biller, Terhi Ekebom, Angelica Ericsson, Lars Fiske, Anneli Furmark, Åsa Grennvall, Matti Hagelberg, Nickan Jonasson, Kati Kovács, Steffen Kverneland, Mika Lietzén, Tommi Musturi, Henrik Rehr, Patrik Rochling, Elisa Rossholm, Åsa Sandzén, Roy Söbstad, Tiitu Takalo, Katja Tukiainen, Tor Ærlig och Li Österberg. Omslagsmålningar av Tiitu Takalo.

Läs ett 21-sidigt utdrag ur boken i pdf-format här. Allt för konsten 7 kan beställas från Optimals postorder för 180 kronor inklusive frakt och emballage. Ta en titt i katalogen för att se hela det Optimala julklappsutbudet!

Optimal Press på Facebook
Optimal Press har nu en grupp på Facebook. Gå gärna med där.

Steffen Kverneland ställer ut
Steffen Kverneland visar upp 17 originalsidor ur KANON 1 på Munchmuseet i Oslo. "Tegninger til "Kanon"" är titeln och det hela öppnar den 9 december klockan 13. Utställningen varar till 11 januari 2009. Munchmuseet ligger på Tøyengata 53 i Oslo och har öppet tisdag - fredag 10-16 och lördag - söndag 11-17. Måndagar stängt. Mer information och återgivningar av några av de utställda sidorna hittar ni på Munchmuseets webbplats.

Johan Wanloo intervjuad...

Digital Comics har gjort en intervju med Johan Wanloo som ni kan läsa här.

...och hans nya bok recenseras
Joel Eriksson skriver om Johan Wanloos bok ÅKE NINJA OCH ANDRA JÄVLAR i GT 10/11. Rubriken är "Stor humor och inte så lite läskigt":

"Johan Wanloo måste vara en Sveriges mest flitiga serietecknare. Han har gjort uppåt 15 egna album och medverkar dessutom flitigt och regelbundet i både serietidningar och dagspress. Produktiv är bara förnamnet.

I sitt nya album, ”Åke Ninja och andra jävlar”, har Wanloo samlat diverse tidningspubliceringar. Vid sidan om GT-rutorna finns också teckningar från bland annat Ernie, Larson!, Sweden Rock Magazine och Kapten Stofil.

Johan Wanloo är i sitt esse när han lägger sitt komiska serietecknarfilter över något han observerat och skruvar till det i en egen tolkning.

Ja, det är faktiskt i det allra mest koncentrerade formatet, när han nöjer sig med en enda utsträckt serieruta, som Wanloo uttrycker allra mest. 

Trots att enruteserierna – eller om de ska kallas skämtteckningar? – siktar in sig på något dagsaktuellt så håller de även för omläsning i albumform. Drastiskt? Grovt? Rått? Jovisst. Enrutingarna får ofta skrattet att fastna lite på sniskan i halsen.

Det ger Johan Wanloos serier en ytterligare – och mer långvarig – dimension."


Gunnar Krantz nya bok får beröm
Tidningen Kulturens recensent Johanna Andersson skriver om VIN OCH VATTEN under rubriken "Klassiskt tema i sköra färger":

"Vin och Vatten är helt målad i akvarell och färgernas roll är för läsningen lika avgörande som texten. De känslor som gestaltas förstärks genom måleriet, liksom det vindlande och ensliga landskapets dramatik. Särskilt utmärkande för detta är en scen i boken där huvudkaraktärerna är mitt uppe i ett gräl. Fokus ligger helt på karaktärerna som mot en helvit bakgrund, i ganska sval ton sitter vid köksbordet för att reda ut problemet. Först när de är på väg mot försoning återkommer bakgrundsfärgerna och bordet, taket, väggarna och golvet tar form. Man kan återigen se konturerna av huset, eller äktenskapet om man så vill.

Serieformens bildberättande utnyttjas av Krantz också när det gäller ett humoristiskt uttryck. Tonen är precis så skarp den kan vara i en relation i gungning, där man trots allt ännu tycker om varandra, och allmänna missöden som brist på elektricitet och fungerande toalett når genom bilderna en lättrelaterad vardagskomik.

Vin och Vatten är roande, enkel och kräver inte mer än en lunchrast att läsa - precis som vilken seriebok som helst. Jag hinner dock fascineras av att gränsen mellan bildspråk och skriftspråk på något sätt blir oklar då Krantz berättar sin novell i sköra nyanser, penseldrag och skarpa ansiktsuttryck i samklang med den skrivna texten."


Länktips
http://eddiecampbell.blogspot.com/
http://www.tcj.com/
http://www.comicsreporter.com/
http://www.dagboksserier.se/
http://www.kaptenstofil.net/
http://komikamagasin.se/
http://www.metabunker.dk/
http://davidnessle.wordpress.com/
http://nickanjonasson.blogspot.com/
http://rymdpromenad.blogspot.com/
http://www.sekventiellt.se/
http://www.staffars.se/blog/blogger.html
http://www.roysobstad.com/
http://johanwanloo.blogspot.com/
http://a-gnosis.blogspot.com/

Nordiska seriefestivaler 2009
22-29/3 Serievecka, Göteborgs stadsbibliotek
27-29/3 Tampere Comics Festival
23-26/4 SPX Stockholm
22-23/5 Oslo Comics Expo
22-24/5 Kemi seriefestival, Finland
September Helsingfors seriefestival
11-13/9 Raptus, Bergen, Norge
24-27/9 Bok & Bibliotek, Göteborg


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 22 Mars, 2009

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 


bild
ALLT FÖR KONSTEN 7 finns nu i handeln!


bild ur AFK 7
Läs ett utdrag ur ALLT FÖR KONSTEN 7 i pdf-format här.


bild
Steffen Kverneland ställer ut på Munchmuseet.

bokomslag
Johan Wanloo fortsätter att få lovord för sin nya bok ÅKE NINJA OCH ANDRA JÄVLAR


bild

Gunnar Krantz omtyckta akvarellnovell VIN OCH VATTEN