senaste nytt | nyhetsarkiv |

JULI 2007

Joakim Lindengren intervjuas i Kulturradion

Den 12 juli kl 14.30 sänder P1 ett 20 min långt Kulturradioprogram om Joakim Lindengren och framför allt Kapten Stofil. Programmet är gjort av Anna Tullberg.
P1 skriver i sin presentation: "En stofil i var mans liv. Som kunde knacka en lite påminnande på axeln ibland och undra; är det verkligen säkert att saker och ting blir bättre och bättre?

Kapten Stofil, världens främste bakåtsträvare, är tillsammans med sina superhjältekollegor i ”Vänner av ordning” en motkraft i ett samhälle där utvecklingen rullar på i snabb takt. Han är både rolig och sträng. Och extremt envis i sin uppgift att hindra all form av osunt framåtskridande.

Anna Tullberg har hälsat på hos hans skapare, Joakim Lindengren, som tecknat serier i över 20 år"

Nya recensioner av KAPTEN STOFIL: FÖR EN HANDFULL FOLKVETT
Johan Wicklén skriver om den nya Kapten Stofil-boken på webbplatsen Nittonde stolen 2/7:
"Lindengren kan banne mej teckna och jag kan inte annat än att älska hans eklektiska approach till sin serie. Det blandas friskt och olika stilar kommer och går under bokens gång, samtidigt som de i bilderna finns en hel del att upptäcka och njuta av. Andra behållningar är alla de intertextuella kopplingar som finns i serien. Den flitige studenten av allehanda kultur belönas".

Emma Almgren från ETC 1/6:
"Lindengren håller fortfarande samma höga klass som i de tidigare samlingarna, och bredden är lika stor, även estetiskt, där han pendlar drastiskt mellan Mad-splatter och Tintin-sakralt. Jag hoppas att vår hjälte kommer få ett långt liv, och fortsätta sin oförtröttlliga insändarkampanj för söndagstekar och rejäla promenadskor."

Sammandrag från C-G Karlssons recension i SVT2:s Gokväll 18/5 på SVT:s webbplats:
"Kapten Stofil är världens främste bakåtsträvare. Han har alltid cardigan och slips och älskar allt som är gammalt. Sådant ska alltid premieras."

Peter Wennö i GT 27/4:
"”För en handfull folkvett” är ett praktverk på 200 sidor, en njutning i svartvitt där ritstiftet ofta förvandlar Göteborg till en Marvel-stad."

Kulturkvarten i P1:s Jesper Huor pratade om boken torsdagen den 24 maj. Han sa bland annat: "I Kapten Stofil finns ett helt annat förhållningssätt till klyschor än hos Dan Brown. Medan Brown omedvetet damma på med stilgrodor, klichéer och krystade cliffhangers, har Stofil-gänget upphöjt samma trick till en skön och högst medveten konstform."

Även Bibiotekstjänst har recenserat Kapten Stofil, och Peter Wallström skriver bland annat: "Mycket välgjort och mycket underhållande".

Norrbottenkurirens Martin Bergquists recension (känd också från bl a VLT) hittar du här.

Intervju med Joakim Lindengren
Robert Lagerströms intervju med Lindengren publicerades i GP:s motorbilaga 5 maj. Läs mer här.

Serieutställning i Gävle
Gävle konstcentrum har en utställning med Nina Hemmingsson 16/6-9/8. Enligt ett utskick jag precis fick går det att läsa alternativt köpa en del böcker med anknytning till bl a Optimal under utställningen:
"I samband med utställningen sätter Konstcentrum extra fokus på serier genom att presentera ett urval titlar för läsning i konsthallen, samt ett flertal serietitlar till försäljning i vår butik. I konsthallen kan man bekanta sig med verk av serieskapare såsom Åsa Grennvall, Kati Kovács, Tove Jansson, Gunnar Lundkvist, Lena Ackebo, Joakim Lindengren, Art Spiegelman, Kazuo Koike och Goseki Kojima samt Chris Ware och i butiken kommer man att kunna införskaffa serier av Jason, Charles Burns, Jason Lutes, Marjane Satrapi, Liv Strömquist samt Nina Hemmingsson."

Stort pris till Katja Tukiainen
Katja Tukiainen har fått statspriset på 15000 Euro från finska Statens formgivningskommission. Hon är den första serieskaparen som fått motta priset.

Detta blir höstens utgivning:

RÖDA BERG OCH GULA FLODER? av Olle Sjögren
"Röda berg och gula floder?" är den första boken om kinesisk film på svenska. Den följer den filmhistoriska utvecklingen och ger en fyllig bild av dagens situation. Folkrepubliken Kina står i centrum men även Hongkong och Taiwan ägnas egna kapitel. Här klargörs politiska brytningar men också frågor som förenar kinesiskt bildtänkande. Vad betyder Yin & Yang i filmiska sammanhang? Vad är det för skillnad på Kung Fu, Wuxia och Wushu? Vad menas med det gula, det röda och det blå Kina?

"Röda berg och gula floder?" riktar sig inte bara till filmintresserade, utan även till läsare med allmänt intresse för Kinas kultur, politik och samhällsliv. Olle Sjögren, professor i filmvetenskap vid Göteborgs universitet, förmedlar kunskaper i en populärvetenskaplig form som bygger på egen forskning.

OLAF G. av Lars Fiske och Steffen Kverneland
"Olaf G." handlar om den norske tecknaren Olaf Gulbransson, som 1902 hämtades till Tyskland för att rita i den legendariska satirtidskriften Simplicissimus. Lars Fiske och Steffen Kverneland, två av Norges mest framstående serieskapare, skriver och ritar ett både passionerat och komplext porträtt. Fakta varvas med ren gonzojournalistik i denna i dubbel bemärkelse färgstarka seriebiografi.

Den norska utgåvan av "Olaf G." belönades med Sproingpriset för bästa seriealbum och två guld i Årets vackraste böcker. Boken har också översatts till tyska.

HITLER, JESUS OCH FARFAR av Lene Ask
En ung konstnärinna får ett stipendium och åker till Berlin. Där bestämmer hon sig för att leta efter sin okända farfar. Sökandet för henne tillbaka till erfarenheter som hon sedan länge trott sig vara färdig med. Till missionskallet, tungotal och den första kyssen. Detta är en historia om att leta efter svar på de stora frågorna i livet, och att hitta några av dem utan att man nödvändigtvis blir så mycket klokare.

Lene Ask är utbildad vid fotolinjen på Konsthögskolan i Bergen. Hon har arbetat med fotokonst sedan 2000. Detta är hennes första seriealbum.


Några sommarlänkar
http://eddiecampbell.blogspot.com/
http://davidnessle.wordpress.com/
http://nickanjonasson.blogspot.com/
http://strippersguide.blogspot.com/
http://blog.tzw.se/
http://vilseiskanderna.blogspot.com/
http://a-gnosis.blogspot.com/
http://skipwilliamson.blogspot.com/
http://americanelf.com/
http://www.fotoskrap.se/
http://www.humorousmaximus.com/steve/canyon.php
http://www.katchor.com/
http://www.leneask.com/hjem.html
http://www.ravenblond.com/pgloeckner/
http://www.sanatorium.se/index_start.html
http://www.jimwoodring.com/

Guide till årets nordiska seriefestivaler
Årets seriefestivaler i Norden:
27-29/4 SPX, Stockholm
4-5/5 Oslo Comics Expo
25-27/5 Kemi seriefestival
15-16/9 Helsingfors Seriefestival
27-30/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
28-30/9 Raptus, Bergen

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 


Kapten Stofil
Kapten Stofil på stranden

Lädernuckan
Lädernuckan har noggrant granskat och godkänt alla recensionscitat

Katja Tukiainen
Katja Tukiainen

bokomslag
Preliminärt omslag på Olle Sjögrens bok "Röda berg och gula floder?"


bokomslag
"Olaf G." av Lars Fiske och Steffen Kverneland.

bokomslag
Det norska omslaget till "Hitler, Jesus och farfar" av Lene Ask