senaste nytt | nyhetsarkiv |

NOVEMBER 2006

Gunnar Krantz nya utställning
Jag saxar direkt ur Växjö konsthalls inbjudan:
"SERIEMAGI om konsten att teckna serier
En utställning av Gunnar Krantz om tecknade serier och serietecknare. Seriemagi är en inspirationsutställning om och kring seriemediet idag, riktad till en bred målgrupp. Barn, ungdom och vuxna. Utställningen presenterar serieberättandets grunder, serietecknarens arbetsredskap, olika publiceringsformer. På utställningen medverkar även Mia Fredriksson, Mats Källblad och tecknare från Seriestudion i Malmö. Seriemagi vill ge inspiration till ett eget skapande genom att avslöja hur det är gjort! För alla kan teckna serier! Seriemagi sätter serietecknaren i fokus, som konstnär, skapande individ och person. Serieoriginal blandas med porträtt tagna av fotografen Christer Järeslätt. Fotografier, som sedan bearbetats av respektive tecknare till nya oanade resultat.

Medverkande:
· Gunnar Krantz. 20 år av serier. Från debutalbumet Alger (1986) till Punk Provocateur (2006).
· Mia Fredriksson, som sedan slutet av 80-talet roat Smålandspostens läsare med sina seriekåserier. Aktuell med albumet Mia - bilbesiktning och andra serier.
· Mats Källblad. Osbytecknaren som debuterade med självbiografiska Garagedrömmar, för att sedan gå vidare till Vimmelgrind om en plats någonstans i Sverige.
· Seriestudion. Sveriges största professionella serietecknarateljé.
· Fotoskrap. Serieskaparporträtt av fotografen Christer Järeslätt.
· Manga Mangaskaparen Natalia Batista lär ut mangans hemligheter.

I samband med utställningen anordnas workhops i serieteckning för barn och ungdom. Under jullovet arrangeras en tre dagar lång kurs i manga, med mangatecknaren Natalia Batista. För kurser och workshops var god kontakta Konsthallen.

Gunnar Krantz ( f 1962) är serietecknare och konstnär. Han debuterade 1986 med det prisbelönta seriealbumet Alger på Medusa förlag. Han har gett ut tio egna serieböcker och medverkat i ett flertal tidningar och tidskrifter. Han har deltagit i ett stort antal utställningar i och utanför Sverige, bl a på Moderna Museet, Louisiana och STHLM Art Fair. 1999 var han med och drog igång Serieskolan i Malmö på Kvarnby Folkhögskola. Sedan 2002 arbetar han även som universitetslektor på HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg.

Vernissage: Torsdagen den 30 november kl 18.00-20.00. Utställningen invigs kl 18.00 av Bengt Adlers, chef Växjö konstall och presenteras kl 18.30 av Gunnar Krantz. Utställningen pågår t o m 14/1 2007.
Öppet ti-fr 12-18, lö-sö 12-16. Stängt: julafton, juldagen, annandagen, nyårsafton, nyårsdagen, 13-dagen samt 7 januari.

VÄXJÖ KONSTHALL
, Västra Espl 10, Box 1222, 351 12 Växjö. 0470-414 75."

Serieutställning i Luleå
Det ska vara serieutställning på nya Kulturens hus i Luleå. Medverkar gör Anneli Furmark , Maja Lindén och Arja Kajermo och eventuellt Joakim Pirinen.

Vernissage är fredag 12 januari 18.00 då Anneli Furmark inviger utställningen.

Ajan i bok om Bordo
Ajan medverkar med ett kapitel från "De visuella tonsättarna" i en ny storbok tillägnad den i Kroatien bosatte tecknaren och animatören Borivoj "Bordo" Dovnikovic. Titeln på denna magnifika biografi är "B... znaci Bordo/B... is for Bordo" och utgivare är förlaget Prosvjeta från Zagreb. Texterna på de 274 sidorna återges på både kroatiska och engelska och bland författarna återfinns Jerzy Kucia, Bob Godfrey, David Erlich, Paul Driessen, Gene Deitch, Frederic Back, Giannalberto Bendazzi och många fler. Det finns också med ett foto från Bordos besök på 2005 års upplaga av Göteborg Film Festival, när han blir intervjuad på scenen av just Ajan.

Ajans roman ute!

Midhat Ajanovic, mera känd under sin signatur "Ajan", har nu fått ut sin första roman på svenska. Titeln är "Värstingen från Sarajevo" och den är på 304 sidor i storpocketformat. Mer information finns på förlagets hemsida: www.unaforlag.se

David Liljemark-film på Popcorn 2006

David Liljemarks dokumentär "Horst - munspelskungen" visas den 10/12 på Debasers filmfestival Popcorn 2006 i Stockholm. Läs mer om filmen på deras hemsida.

Joakim Lindengren på TV

"Kapten Stofil"-tecknaren Joakim Lindengren medverkade i SVT-programmet Kobra den 21 november. Programmet hette "Kobra om det naiva" och Lindengren pratade om en av sina många inspirationskällor, den legendariske svenske naivisten Lim-Johan. Programmet går, när detta skrivs, fortfarande att bevittna på SVT:s webbplats.

Ett nytt nummer av serietidningen Kapten Stofil, det 25:e i ordningen, är på gång och väntas utkomma lagom till jul. Håll utkik på den officiella webbplatsen för exakt utgivningsdatum.

Mats Källblad i ny motorcykelbok
Storpocketen "Sista resan" innehåller texter av Ingegerd Johansson och Bike-krönikören Jan Leek, samtliga illustrerade av Mats Källblad. Dessutom står Källblad bakom den 30-sidiga titelserien. Boken tar sig an ämnet motorcyklar på ett ovanligt filosofiskt och uppfriskande sätt. Läs mer på förlagets webbplats. Läs en recension av boken här. I samband med utgivningen intervjuades Mats Källblad i Göteborgs-Postens Motorbilaga också.

Ny årsbok
Serieskolan i Malmö har släppt sin årsbok som denna gång är en storpocket på 300 sidor i svartvitt. Båda årskurserna presenteras i text och bild samt förstås med massor av serieexempel. Bland de medverkande märks Kolbeinn Karlsson (även omslagstecknare), Susanne Johansson, Liv Strömquist, Jan Bielecki, Sofia Falkenhem, Carl Johansson, Jimmy Jönsson, Jamil Mani och många fler. Läs mer på Serieskolan i Malmös webbplats.

Johan Wanloos hemsida
Johan Wanloo hälsar att han har "hottat upp" sin webbplats och då vet ni förstås vad ni ska göra: ta er dit omedelbart!

Wanloo hos Serieklubben
Månadens huvudbok hos Serieklubben är "Den skitstora Johan Wanloo-boken". Missade du detta tillfälle att inhandla boken så går den fortfarande att köpa för 200 kronor inklusive frakt direkt från oss på Optimal.

Ny bok av Rasmus Gran
Rasmus Gran gav för några månader sedan ut sitt nya utmärkta album "Varannan vecka utan" på Epix förlag. Han nöjer sig dock inte med det, utan nu är hans serie från Flamman samlad i ett album på 56 sidor. Det rör sig alltså om "Truls", som en del kanske minns från tidningen MegaPyton där den också publicerades i ett par avsnitt.

Nya böcker från norska Jippi forlag
Våra vänner på norska Jippi har jobbat som aldrig förr med att ge ut nya böcker och tidningar. Bland de färska utgåvorna märks "Med hånden på hjertet - 125 Fakta fra Verden" av Karstein Volle. Några avsnitt av denna parodi på 50-talets undevisningspedagogik har gått på svenska i Ernie, och Volle medverkade även med en serie samt omslag i Allt för konsten 6. "Hitler, Jesus og farfar" av Lene Ask är en stark berättelse på 48 sidor i både färg och gigantiskt format, där skaparen funderar över sin tyske farfar (som kom till Norge under andra världskrigets ockupation och lämnade en gravid flicka efter sig). Andra utgåvor är barnboken "Bø!" av Annette Saugestad Helland, samt tidningarna "3 X 0" av Henry Bronken och "Bortenfor bøkene" av Ellen Bergheim.

Läs mer och se bilder på Jippis webbplats.

Komika magasin som egen hemsida
Komika magasin är inte någon pdf-tidning längre, utan går istället att läsa direkt på den nya egna webbplatsen. Nyheter, artiklar och serier finns att beskåda.

Ny ebok av Marcus Ivarsson
"MerzMarco" är en intressant serie där skaparen Marcus Ivarsson (Allt för konsten 2, Galago etc) väver ihop episoder ur sitt eget liv med dadaisten Kurt Schwitters upplevelser under nazisternas regim. Mot slutet av året är det tänkt att den ska komma ut i tryckt form, men tills dess får ni nöja er med att läsa den digitalt. Smakprov finns på förlagets hemsida.

Babian fortsätter
Webbantologin Babian fortsätter. Senaste utgåvan är den fjärde och bland de medverkande märks Anneli Furmark, Li Österberg och Patrik Rochling, Henrik Bromander, Stina Hjelm, Karin Ekheden med flera. Läs rubbet på deras webbplats, där tidigare nummer också ligger kvar.

Massiv fanzinebok av Pontus Lundkvist
Denna massiva samling med samtliga nummer av Pontus Lundkvists musik-, konst-, film- och seriefanzine Mina ögon!! Mina ögon!!! från 1987-2006 är ett måste för alla som är intresserade av fenomenet fanzines. 528 kladdiga sidor med mängder av texter och bilder, allt föredömligt hanterat och med en antiformgivning som heter duga. En kulturgärning som kostar 200 spänn direkt från förlaget Lystring. Köp för fan!!!!!!!


Guide till årets nordiska seriefestivaler
30/3-2/4 Small Press Expo, Kulturhuset, Stockholm
28-30/4 komiks.dk, Frederiksberg, Danmark
19-21/5 Kemi seriefestival, Finland
21-24/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
23-24/9 Helsingfors seriefestival, Finland
8-10/9 Raptus, Bergen, Norge


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 


Seriemagi
Gunnar Krantz har gjort en utställning om tecknade serier och serietecknare i Växjö.
johan wanloo
Ajan intervjuar Bordo.Inget under
Midhat "Ajan" Ajanovic roman "Värstingen från Sarajevo" har kommit ut.Jag joakim
"Sista resan" heter en ny motorcykelbok där bland andra
Mats Källblad medverkar.mansslukerska
Johan Wanloo har en"upphottad" hemsida.Hitler, Jesus och farfar
"Hitler, jesus og farfar" av Lene Ask är en av nyheterna hos norska Jippi Comics.Babian
Webbantologin Babian fortsätter. Senaste utgåvan är nummer 4.Wanloo


Denna massiva samling med samtliga nummer av Pontus Lundkvists musik-, konst-, film- och seriefanzine Mina ögon!! Mina ögon!!! från 1987-2006 är ett måste för alla som är intresserade av fenomenet fanzines.