senaste nytt | nyhetsarkiv |

MARS 2006

Sex Optimal-album nominerade till Urhundenpriset
Seriefrämjandet har precis offentliggjort vilka album som har nominerats till Urhundenpriset för bästa seriealbum. Sex album utgivna av Optimal Press finns med, det rör sig om de senaste böckerna av Åsa Grennvall, Gunnar Krantz, Johan Wanloo, Li Österberg/Patrik Rochling, Anna Fiske och Matti Hagelberg. Juryn kommer att utse en vinnare i varje kategori senare i vår, och prisutdelningen kommer att ske i samband med en seriefest i Stockholm den 17 augusti.

Nomineringar till Urhunden 2006 för 2005 års bästa originalsvenska seriealbum

-Blå, G./div. tecknare: Fettet och andra serier = Fat and other comics (Vertigo)

-Bromander, H.: Hur vi ser på varandra (Ordfront Galago)

-Grennvall, Å.: Ett familjealbum (Optimal press)

-Gärdenfors, S.: Lura mig (Ordfront Galago)

-Jonsson, M.: Pojken i skogen (Ordfront Galago)

-Kajermo, A.: En pillig sol i Särholmen. - (Tuula ; 1) (Nisses böcker)

-Krantz, G.: Seriemagi : en handledning (Optimal press)

-Strömquist, L.: Hundra procent fett (Ordfront Galago)

-Wanloo, J.: Den knotiga handen. - (De äventyrslystna karlakarlarna ; 4) (Optimal press)

-Österberg, L./Rochling, P.: Hjärtat brinner (Optimal press)

Nomineringar till Urhunden 2006 för 2005 års bästa till svenska översatta seriealbum

-Aoyama, G.: Mästerdetektiven Conan 4-15 (Egmont, japanska)

-Fiske, A.: Dansa på mattan (Optimal press, norska)

-Hagelberg, M.: Kekkonen (Optimal press, finska)

-Hergé: Tintin 15-23 (Bonnier Carlsen, franska)

-Moore, A./Lloyd, D.: V for vendetta (Egmont, engelska)

-Sadamoto, Y./Gainax: Neon Genesis Evangelion 2-5 (Bonnier Carlsen, japanska)

-Satrapi, M.: Persepolis 3-4 (Ordfront Galago, franska)

Optimals böcker går fortfarande att köpa

Trots att det inte kommer ut några nya böcker från oss på Optimal, så går det fortfarande att köpa alla böcker som vanligt, både direkt från oss samt via seriebutiker och bokhandeln.

Artiklar om Optimal
Artiklar om Optimal har sedan sist kunnat läsas i många tidningar, bland annat dessa två:
Daniel von Sydow skrev om oss under rubriken "Optimal satsning upphör" i Sundsvalls tidning 14/3. Läs den i sin helhet här.

Komika magasin 1/06 finns nu ute och innehåller förutom Mikke Schiréns artikel om Optimal (avslutas med en kortintervju med David Liljemark) även en intervju med Li Österberg (+ serie) och Patrik Rochling, samt texter om Jacques Tardi, israeliska tecknarsammanslutningen Actus, serier och mycket mer. 75 sidor som du laddar ner ner gratis i PDF-format här.

Anneli Furmarks nya webbplats
Anneli Furmark har en ny trevlig hemsida uppe nu. Där kan läsas serier, tittas på målningar, illustrationer och foton och mycket annat.

Pris till Anna Fiske
Anna Fiske har belönats med Kultur- og kirkedepartementets pris för barn- och ungdomslitteratur i kategorin tecknade serier för sin norska barnserietidning Rabbel. Tre nummer utkom under 2005 och tidningen har också hyllats unisont i den norska pressen. I dagarna utkommer nummer fyra. Tidningen är på 36 sidor helt i färg och innehåller serier, pyssel och knåp. Utgivare är No Comprendo Press.

http://www.tegneserier.no/Default.asp?nyhetid=260
http://www.dagsavisen.no/kultur/article2004069.ece

Gunnar Krantz ställer ut
Vernissagen har redan varit för Gunnar Krantz utställning "Seriemagi" på Ystads konstmuseums Room Five, men då den håller på fram tills den 30/4 finns det fortfarande gott om tid att se den. Gunnar ställer ut material med anknytning till hans senaste pocketbok om serieskapande och kallar det för en "inspirationsutställning". Läs mer här.

Small Press Expo i Stockholm
Nu är programmet för årets upplaga av Small Press Expo klart. Årets temaland är Spanien och Portugal. Gäster är serietecknaren Luis Lázaro från Portugal och Rosa Barreto från Bedeteca – seriebiblioteket – i Lissabon och Marcos Farrajota, seriexpert från förlaget Chili Com Carne, Lissabon. Tillsammans arrangerar Barreto och Farrajota den årligen återkommande Bedeteca Comics Festival i sin hemstad. Från Spanien kommer tecknaren Mauro Entrialgo (Madrid) och serieexperten Jose Maria Conget (Sevilla). Vidare dyker den nordiska small presseliten och såväl svenska som japanska förlagsrepresentanter upp. Tyvärr kommer dock inte Optimal att medverka.

Fredag den 31 mars
14.00 – 15.30 Nätverksträff om www.nordicomics.net – portalen om den nordiska seriescenen. I samarbete med Norden i fokus.
Plats: Studio 3, våning 3

18.00 Invigning av årets festival.
Plats: Serieteket, våning 0

18.30 Luis Lázaro – enfant terrible de Portugal.
Plats: Serieteket våning 0

20.00 Releasefest med Kartago för de nya böckerna av Eva Björkstrand och Loka Kanarp.
Plats: Hörsalsfoajen, våning 3

22.00 Musik i Hörsalen. Det nya stjärnskottet Sasa Ling uppträder. Genomförs i samarbete med Myesma group.
Plats: våning 3

23.00 – 01 Festen fortsätter i Hörsalsfoajén, våning 3

Lördagen den 1 april
11.00 Marknaden öppnar.
Plats: våning 3. Konferencier: Lasse Nielsen

11.30-12.30 Svenska debutanter: Fabian Göranson, Naomi Nowak, Loka Kanarp och Henrik Bromander intervjuas av Anders Lundgren.
Plats: Läsesalongen, våning 2

Föreläsningar i Studio 3:
12.30 -13.30 Jose Maria Conget om 30 år av demokrati i spanska serier. Språk: spanska med svensk översättning

14.00 -15.00 Marcos Farrajota om den unga generationen av portugisiska serieskapare. Språk: engelska

15.30-16.30 Luis Lázaro, Jose Maria Conget, Marcos Farrajota och Mauro Entrialgo intervjuas.
Språk: spanska med svensk översättning, engelska

18.00 Marknaden slutar
Programmet genomförs i samarbete med Instituto Cervantes i Stockholm och Bedeteca i Lisssabon

20.00 – 01.00 Fest på restaurang BarCelona. Entré 100kr

Söndagen den 2 april

11.00 Marknaden öppnar

Föreläsningar och filmvisning i Studio 3:
13.00 -15.00 Sverige möter Japan. Svenska tecknaren Åsa Ekström och Yohei Tanahashi från det japanska förlaget Kodansha samtalar med Fredrik Strömberg om den japanska seriekulturens segertåg i Europa. I samarbete med Artmakers/Bonniers.
(Gratis biljetter kan hämtas from 28/3 från Serieteket och Artmakers på Köpsmannagatan 15)

16.00 -17.00 Canal+ visar animerad film

17.30-18.00 Festivalens avslutning med information om SPX07 och utlysandet av 2:a nordiska fanzinetävlingen

Här kan du också se programmet och få kontaktinformation.

Ny bok av Jason i Norge

I början av april får Jason nya album "Død og levende" världspremiär. Det ges ut av Jippi forlag i Norge och blir på 48 sidor i svartvitt, inbunden mellan hårda pärmar. Historien är en kärlekshistoria som innehåller många hotfulla zombies. Eftersom Optimal inte kommer att ge ut boken på svenska, så rekommenderar vi att ni beställer den direkt från Jippi.

David Liljemark-utställning fortsätter
"Rekvisita"-utställningen av David Liljemark visar är tänkt att gå vidare till Erlandergården i Ransäter, Värmland. Prelimnära datum 14/6 - 9/7 (fortsätter kanske lite längre). Vi återkommer med mer information.

Utdrag ur recensioner
Bibliotekstjänst har recenserat Optimals höstböcker med många positiva omdömen som följd. Här följer några utdrag.

Om "Seriemagi" av Gunnar Krantz:
Seriemagi är en liten och befriande opretentiös handledning i konsten att teckna serier. Gunnar Krantz har en entusiasm som smittar av sig och inspirerar. Sällan läser man en bok med ett så personligt tilltal. När både bild och text är gjorda för hand känns det som om författaren satt framför en och berättar. I så måtto är Seriemagi kongenial, i ordets rätta betydelse, d.v.s. innehållet och stilen överstämmer med målet och syftet.
(Recensent: Martin Lövstrand.)

Om "Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet" av David Liljemark:
Skämten blandar bisarra infall med samhällskritik, inte sällan på ett fyndigt vis. Liljemark har en ren, svartvit stil, ofta med rund linjeföring som är behaglig att se på, vilket känns som en kontrast till de ganska drastiska utfallen och kärnfulla angreppen. Kombinationen fungerar hur som helst.
(Pål Eggert.)

Om "De äventyrslystna karlakarlarna 4: Den knotiga handen" av Johan Wanloo:
Detta är en underbar satir om två hjältar av den gamla hederliga modellen som utför halsbrytande hjältedåd, slår skurkarna på käften och räddar världen - allt med en hälsosam dos ironi. Serien är i svartvitt och gjord direkt för pocketformatet. Detta till trots leker Wanloo med seriemediet och visar vilken erfaren serieberättare han är. Detta lustmord på klassiska tv-deckare är ett kärleksprojekt från Wanloos sida, vilket märks i den berättarglädje och det medryckande flyt som genomsyrar hela berättelsen.
(Fredrik Strömberg.)

Om "Kapten Stofil - Gammalt bröd rostar aldrig" av Joakim Lindengren:
Joakim Lindengren, född 1962, är en av svensk seriekonsts mest originella och fantasifulla konstnärer. Serierna kan ses både som fyndiga parodier och nästan ömsinta pastischer på de amerikanska superhjälteserierna. Lindengrens obegränsade fantasi pendlar mellan det absurt behärskade och det vardagligt igenkännbara. Lindengrens serieskapande präglas av en berömvärd logik med en fascinerande tät dramaturgi. De svartvita bilderna är stämningsrika och livfulla, ypperligt förstärkta med stilsäkra dialoger i pratbubblorna. Den resulterande humorn ligger bra nära det geniala.
(Ingvar Engvén.)

Om "Dansa på mattan" av Anna Fiske:
Fiske berättar sin vardagsnära, påtagligt allmängiltiga historia om lyckan och slitningarna i vänskapens band på ett bildmässigt, mycket medvetet sätt. Hon förenar en grundläggande lättsam realism med oftast lagom detaljrika bilder, där figurernas framtoning är individuell med dragning åt uttrycksfull ironi. Fiskes lilla serieroman har både humoristiska och tragiska bottnar, en djupt gripande ton i återgivandet av livets ofta oförklarliga vändningar. En mild, kontrastrik färgskala ökar albumets realistiska livsnerv.
(Ingvar Engvén.)

Om "Kekkonen" av Matti Hagelberg:
Ambitiöst. Säreget. Fängslande. Serieboken Kekkonen är en av förra årets mest spännande svenska utgivningar. Den finske serieskaparen Matti Hagelberg har på skrapkartong, med stor frihet och symboliska förtecken, valt att skildra mannen som för flera generationer blev synonym med finsk politik - Urho Kekkonen.
(Mikael Tegebjer.)

Om "Allt för konsten 6":
Allt för konsten började som en svensk serietecknarantologi men har sedermera kommit att omfatta hela Norden. Rolig är Maria Isenbeckers skildring av sina vedermödor "den tiden i månaden". Karstein Volle bjuder på lyckad vardagssurrealism i sin serie om killen som får en avtuppad David Bowie som semipermanent inneboende. Anneli Furmarks bidrag är en välgjord överföring av nyhetsrapporter om Knutbymorden till serieform. Sammanfattningsvis är Allt för konsten 6 en bra samling serier.
(Mikael Huss.)

Babian nr 2
Andra numret av webbserietidningen Babian ligger nu uppe för beskådande. Bland de medverkande märks Marcus Ivarsson, Fabian Göranson, Julia Thorell och Bitte Andersson. Väl värt en titt.

Guide till årets nordiska seriefestivaler
30/3-2/4 Small Press Expo, Kulturhuset, Stockholm
28-30/4 komiks.dk, Frederiksberg, Danmark
19-21/5 Kemi seriefestival, Finland
21-24/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
23-24/9 Helsingfors seriefestival, Finland
6-7/10 Raptus, Bergen, Norge


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 komika
Komika Magasin 1/06. Ladda ner gratis och läs artikel om Optimal!

anneli furmark
Anneli Furmark har en ny fin hemsida.

Omslaget till Rabbel 4 av prisbelönta Anna Fiske.
"Kapten Stofil - Gammalt bröd rostar aldrig" hyllas av recensenterna.
babian 2
Webbserietidningen Babian är ute med nummer 2.