senaste nytt | nyhetsarkiv |

JANUARI 2006

Optimal Press slutar ge ut seriealbum

Efter 15 års utgivning har jag beslutat mig för att det får räcka med de 96 böcker som Optimal Press har lyckats ge ut. Det var inte något lätt beslut att fatta, men de senaste månaderna har gjort att jag har bestämt mig. Jag kommer aldrig mer att jobba med ett förlag där jag själv står för de ekonomiska riskerna. Det har varit ett mycket jobbigt år för både mig personligen och förlaget, och nu är det dags för andra att göra mitt jobb.

Vad jag ska göra istället vet jag inte riktigt, men förhoppningsvis kan det bli fler översättningsjobb och annat som jag finner inspirerande.

Jag tackar alla som jag jobbat med under de 15 år som Optimal existerat. Jag tackar också alla som har köpt Optimals böcker, samt inte minst Statens Kulturråd och Bibliotekstjänst som har räddat förlaget från att gå under vid åtskilliga tillfällen. Det har varit oerhört roligt, men som allt annat så har också detta ett slut.

Jag borde nog poängtera att samtliga böcker kommer att fortsätta säljas som vanligt tills vidare.

Det kommer artiklar om Optimals nedläggning i pdf-tidningen Komika Magasin 2 (ute inom kort) och nästa nummer av danska serietidskriften Strip! (nr 33, ute i mars).

Rekvisita: Serierna & verkligheten
Hur nära verkligheten ligger de tecknade serierna? Denna spekulationsalstrande fråga har länge kittlat både läsare och media, särskilt sedan begreppet "självbiografi" blev något av ett modeord i seriesammanhang. Är det sant, är det påhitt, eller som oftast lite av varje?

Med utställningen "Rekvisita" på Serieteket, Kulturhuset 13 jan till 12 feb 2006, avslöjar David Liljemark medelst serieoriginal ur sina album och särskilt utvalda objekt åtminstone en del av sanningen sin sanning, sakernas sanning men kanske fungerar det även i lika hög grad som ytterligare aptitretare för de som ständigt hungrar efter definitiva svar på en fråga för evigt dömd till gråzonslandet.

David Liljemark föddes 1973 i Karlstad och bor i Stockholm. Hans första seriealbum "Inte ett rätt" kom ut 1996 på Optimal Press, där han därefter givit ut ytterligare sex album, däribland "Susanna & Bo", "David Liljemark" och nu senast i höst "Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet". Han har medverkat i DN, Galago, MegaPyton (bl.a. DJ:Röv), Svenska MAD, Bang och utställningen Fittstim, samt även skrivit manus åt Bamse och gjort två pixiböcker om "Knisen & Knåkan". Hans kortfilm "Ett litet barn" producerades av Lukas Moodysson och finns med på dennes dvd "Ett hål i mitt hjärta". Liljemark har också tecknat serier och omslag åt The Soundtrack Of Our Lives, samt gör själv musik i bandet The Wonder Boys. 

Vernissage på Serieteket fredag den 13 januari 2006 klockan 18:00-22:00.

Under sista veckan kommer det att vara en specialkväll onsdag 8 februari kl 19.00, med guidning av utställningen + frågestund med David Liljemark.

DAYW-PAKETET!
Fet mängdrabatt i sikte, gott folk! I "Dayw-paketet" får du ALLA David Liljemarks sju böcker på Optimal ("Inte ett rätt", "Maxine", "Susanna & Bo" – både inbunden och som utökad, kompletterad pocket – "David Liljemark" (silveralbumet), "Ritman Katz underbara värld" och "Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet") till ett minst sagt förmånligt paketpris om bara 400 kr (ordinarie pris 700 kr). Dessutom ingår på köpet CD:n "Die Große Schlagerparade" av Liljemarks grupp The Wonder Boys! Har du till äventyrs allt detta redan, lyfter vi ödmjukt på hatten för denna föredömliga komplettism, men vill icke desto mindre påskina att det hur som helst är en perfekt present för att göra dina vänner mycket mycket glada.

Kapten Stofil & C:o
Kapten Stofil nr 21 kom ut vid nyårsskiftet. Det är Carl Barks som gäller som inspiratör i Joakim LIndengrens huvudserie, och tidningen har tillfälligt bytt namn till Kapten Stofil & C:o. Övriga serier är av Nessle, Andersson, Pirinen, Wanloo och Camilla Forsman. Martin Kristenson vallfärdar till inspelningsplatserna för sina favoritfilmer Vertigo (Alfred Hitchcock) och Flickorna i Rochefort (Jacques Demy). Dessutom skriver Johanna Broman Åkesson skriver om latinamerikansk musik i Sverige. Numrets Stupido-idol är en mycket ung David Nessle!

Joakim Lindengren på Seriegalleriet
Joakim Lindengren ställer ut original på Seriegalleriet i Stockholm 4/2-1/3 2006. Titeln på utställningen är "Kapten Stofil & C:o". Seriegalleriet finns beläget på S:t Paulsgatan 14 på Södermalm. Allt som visas på utställningen kommer att vara till salu.

Fanzinerad
"Fanzinerad" är en pocket redigerad av Fredrik Kullman och Sabina Ostermark. 224 sidor med 20 intervjuer med fanzineutgivare verksamma 1990-2005. Det rör sig inte bara om serier, utan även musik, feminism och mycket mer. Bland de intervjuade med serieanknytning märks Fanny Lindgren, Fredrik Jonsson, Pontus Lundkvist, Henrik Bromander och Simon Gärdenfors. Dessutom skriver David Liljemark om 10 av sina egna talrika fanzines, samt 10 fanzines som varit viktiga för honom.

Läs mer om boken här: www.fanzinerad.se (jag fick inte sidan att fungera, gå isåfall till www.lystring.com ).

Nykomlingar på Kulturrådet
Fick reda på att Kulturrådets seriegrupp kommer att innehålla följande namn nu när det ligger under Bildverk: Gunnar Krantz, Gunilla Grahn-Hinnfors och Johan Melbi.

Jason nominerad till pris i Frankrike
Jag noterar att Jason är nominerad till ett pris av seriefestivalen i franska Angouleme, som äger rum i slutet av januari. Det är "Hemingway" (ett färgalbum i samma format och utformning som "Jag vill visa dig något" från 2004) som är nominerad i kategorin bästa manus. Boken släpps på engelska i sommar under titeln "The Left Bank Gang" av Fantagraphics och på norska ungefär samtidigt under okänd titel.

Åsa Grennvall intervjuad

Åsa intervjuades på svenska i Jakobstads tidning 26/11 av Sofie Knutars under rubriken "Tecknar barn som inte fick kramar". En rikligt illustrerad helsida blev resultatet.

Johan Wanloos hemsida
Johan Wanloo fortsätter med sina radioprogram och erbjuder en första blick på sitt intressanta produktsortiment.

David Liljemark på video
Nu kan man kolla på David Liljemarks grupp The Wonder Boys första video på deras hemsida. Mkt nöje, alla nallebadare!

Kulturstöd till Optimal Press
Kulturrådet hade möte 6/12 och beslutade att ge stöd till "Kekkonen", "Dansa på mattan" och "AFK 6". Däremot blev det avslag för "Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet".

Optimal på turné 2006
Årets turné är av förklarliga skäl inställd.

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 

Ingemar Bengtsson slutar ge ut serieböcker!
"Rekvisita" heter en utställning om serierna och verkligheten av David Liljemark. Den kommer att kunna ses på Serieteket, Kulturhuset i Stockholm från 13/1 2006.
Carl Barks har inspirerat till Kapten Stofil nummer 21.
I februari kommer Joakim Lindengren att ställa ut på Seriegalleriet i Stockholm.
"Fanzinerad" är en pocket redigerad av Fredrik Kullman och Sabina Ostermark.
"Hemigway" av Jason är nominerad till pris i Angouleme.