senaste nytt | nyhetsarkiv |

MARS 2005

Bilder från Island och Göteborg
Vi har lite bilder från utställningen "9 - Comics Festival" på Reykjaviks konstmuseum. Här är bilder som Björn Schagerström tagit. Några foton tagna av David Liljemark hittar du här.

Här hittar du några bilder från utställningen "Kapten Stofil möter Optimal" på Stadsbiblioteket i Göteborg.

Stor serieutställning med svenska medverkande på Island!

"9 - Comics Festival" är namnet på en stor utställning som arrangeras på Reykjaviks konstmuseum på Island 12/3 - 24/4. Utställningen omfattar 950 kvadratmeter och har många spännande bitar. Den isländske popkonstnären Erró har en egen del, liksom amerikanen Art Spiegelman (mannen bakom Pulitzerprisbelönade seriealbumet "Maus") och britten Dave McKean (tecknare av bl a "Sandman" och "Cages"). Dessutom bjuds på en rikligt tilltagen del om isländska serier omfattande cirka 20 tecknare, med seriegruppen Gisp! i spetsen. Det kanadensiska förlaget Drawn & Quarterly representeras av Genevieve Castrée, David Collier, Julie Doucet och Seth.

Dessutom blir det en del som presenterar serieskapare från hela Norden utgivna av Optimal Press, inte minst genom antologin "Allt för konsten".
Från Sverige medverkar:
Daniel Ahlgren, Malmö
Anneli Furmark, Umeå
Åsa Grennvall, Stockholm
Henrik Lange, Göteborg
David Liljemark, Stockholm
Li Österberg & Patrik Rochling, Sandviken resp. Eskilstuna
Danmark: Henrik Rehr och Jan Solheim.
Finland: Matti Hagelberg, Kati Kovács, Pentti Otsamo och Katja Tukiainen.
Norge: Jason och Christopher Nielsen.

De allra flesta medverkande kommer att närvara när utställningen har vernissage 12 mars och "9" visas på museet fram till den 24 april. Curator är den isländske serieskaparen Bjarni Hinriksson (publicerad på svenska i bland annat "Allt för konsten" 3-5) i samarbete med Reykjaviks konstmuseum. En katalog i form av ett tjockt seriealbum, "Gisp!" nr 9, kommer också att utges.

Läs mer på Reykjaviks konstmuseums webbplats. Information om utställningen på engelska här. En komplett lista över de medverkande (utöver Erró, McKean och Spiegelman) finns här.

Optimal Press och Kapten Stofil ställer ut i Göteborg
Under tiden 18-30/3 har vi fått tillgång till Göteborgs stadsbiblioteks utställningslokal på 150 kvadratmeter. Dessa kommer vi att fylla med verk av många av Optimals skapare och dessutom kommer vi att samarbeta med Kapten Stofil-tidningen. Vänta er med andra ord att få se verk av Joakim Lindengren, Johan Wanloo, Anneli Furmark, Åsa Grennvall, Ajan, Henrik Lange, Jason, David Liljemark, David Nessle, Gunnar Krantz, Li Österberg & Patrik Rochling och många fler. Dessutom kommer vi förstås att ha böcker och tidningar för försäljning.

Vernissage äger rum på fredag 18/3 kl 17-20. Välkomna!

Göteborgs stadsbibliotek har öppet måndag till fredag 10-20, samt lördag och söndag 11-17. Helgdagar stängt.

Här är några bilder från utställningen.

Optimala tecknare på utställning i Torsby

Johannes Klenell arrangerar en serieutställning med titeln "Förklaring" på Biografen Stjärnan i Torsby. Utställningen har vernissage den 18/3 klockan 17-20 och visas fram till 31/3. Medverkar på utställningen gör Åsa Grennvall, David Liljemark, Knut Larsson, Gunnar Lundkvist, Loka Kanarp, Mats Jonsson, Simon Gärdenfors och Anneli Furmark. Mer information på tel 0560-10333.

Releaseparty för Åsa Grennvall i Stockholm
Vi kommer att fira utgivningen av Åsa Grennvalls nya bok "Ett familjealbum" med ett rejält releaseparty i Stockholm den 31/3. Plats blir Old Beefeater Inn på Götgatan 11 och vi är på plats från klockan 18 och framåt. Missa inte chansen att träffa Åsa Grennvall och få den nya boken signerad. Alla är välkomna!

http://beefeaterinn.lunchinfo.com/

Vårens nyheter
Vårböckerna kommer ut i handeln i början av april och är fyra till antalet. Förutom nya serieböcker av Åsa Grennvall, Gunnar Krantz och teamet Li Österberg & Patrik Rochling, ger Optimal ut sin första bok med filmanknytning. Det rör sig om Ajans bok "De visuella tonsättarna" som presenterar stora animatörer. Samtliga böcker går att förhandsbeställa från vår postorder redan nu.

"Ett familjealbum" av Åsa Grennvall
"Ett familjealbum" har blivit Åsa Grennvalls mest komplexa och analyserande bok hittills, då hon låter flera av berättelsens aktörer framträda med var sin version om situationen i en till synes vanlig familj. Ganska snart förstår läsaren dock att det finns komplicerade problem under ytan som det ogärna tas itu med. Man kan ana spår från Grennvalls uppskattade debut "Det känns som hundra år" (1999), men här gås det betydligt mer på djupet. Boken står inte "Sjunde våningen" (2002) efter i intensitet.

Du beställer boken genom att sätta in 140 kronor på Optimals postgirokonto 120 15 86-3. "Ett familjealbum" är på 104 svartvita sidor och är inbunden med hårda pärmar.

"Hjärtat brinner" av Li Österberg & Patrik Rochling
Journalisten Christer Boberg har skrivit efterordet till boken och vi citerar: "Med debutalbumet "Johanna" (Optimal 2003) visade Li Österberg och Patrik Rochling stort mod då de koncentrerade sig på att utforska seriemediets förtjänster när det gäller att gestalta människors inre liv. Detta utan standardingredienser som trött ironi, patetisk självömkan, stereotypa personporträtt, nostalgi, gags och dräpande slutrepliker. I stället fyllde de sidorna och serierutorna med lidelse och oro, kärlek och tvivel, avstånd och närhet. "Johanna" var ett album som gav näst intill outhärdlig mersmak. Nu är uppföljaren "Hjärtat brinner" här och det är bara att konstatera att Österberg och Rochling överträffat alla förväntningar."

"Hjärtat brinner" är på 112 sidor, häftad och kostar 140 kronor.

"Punk Provocateur" av Gunnar Krantz
Efter att i de senaste böckerna ha avverkat sin barndom, vilda ungdomsresor samt avslöjat kommunismen, är det nu dags för Gunnar Krantz att skärskåda sin musikaliska karriär.

"Punk Provocateur" talar om vad som krävs för att du ska lyckas. Och kanske ännu mer hur du gör för att misslyckas. Kom ihåg: Aldrig, aldrig kompromissa!

En nya mästerlig pocket av Gunnar Krantz. 192 sidor i svartvitt för 60 kronor.

"De visuella tonsättarna - animationens mästare i urval" av Ajan
30 av de mest inflytelserika animatörer världen skådat presenteras i "De visuella tonsättarna - animationens mästare i urval". Läs om internationella legender som Tex Avery, Paul Driessen, Caroline Leaf, Winsor McCay, Hayao Miyazaki, Jurij Norstein, Osamu Tezuka och många fler. Dessutom finns förstås de stora svenska animatörerna med: Victor Bergdahl, Viking Eggeling och Per Åhlin. Boken är skriven av animatören och filmvetaren Ajan. Omslag av den kroatiske veteranen Borivoj "Bordo" Dovnikovic.

220 sidor i svartvitt och storpocketformat (145 x 220 mm) för 95 kronor.

Small Press Expo 2005 i Stockholm
Som vanligt finns Optimal Press på plats på SPX Stockholm, som i år arrangeras 1-3/4. Temat är den här gången serier och animation. Årets utländska gäster är Gilbert Shelton ("Freak brothers" (som är på väg att animeras), från USA/Frankrike), Karstein Volle (Norge/Finland, kommer att göra omslaget till "Allt för konsten 6") och Heikki Paakkanen ("Stockholmssyndrom", Finland).

Bland de många svenska gästerna återfinns Anneli Furmark, Åsa Grennvall, Mats Källblad och Joakim Lindengren. Dessa har egna programpunkter lördag 2/3. Dessutom kommer många andra av Optimals skapare att gästa festivalen, bland dem Gunnar Krantz, David Liljemark, Li Österberg och Patrik Rochling. Det kommer att bli flera signeringar under helgen.

Program:
Fredag 1 april
16.00 Nätverksträff. Information om serieportalen Nordiccomic.net. Tanja Rasila (Sarjakuvaseura - Finska seriefrämjandet), Berit Petersheim (Serieteket i Oslo) och Kristiina Kolehmainen (Serieteket i Stockholm) informerar.

17.30 SPX05 invigs av kulturborgarrådet Roger Mogert.

18.00 Release för "Teckna film" av Esbjörn Jorsäter och Giuseppe Cristiano (Bonnier Carlsen). Fest.

20.30-01.00 Festen fortsätter på Lava. Filmvisning av nya avsnitt av South Park i samarbete med Canal+. Norsk-finska bandet Nazca med prisbelönte serieskaparen Karstein Volle spelar. Bar på Serieteket med vin och ölservering.

Lördag 2 april

11.00-18.00 Serie- och fanzinmarknad i trapphuset vån. 3.

12.00-17.00 Filmprogram, Studio 3. Filmer från Östeuropa, Konstfack Eksjö animationsutbildning, Trollhättans animationsutbildning, Åbo konstakademis animationsutbildning, festivalens gäster m.m. Närmare program presenteras senare.

12.00-18.00 Serieworkshop med Micke Sol och Adam Boman på vån. 3.

12.00-18.00 Animationsworkshop med Heikki Paakkanen i Serieteket.

Distro på Lava

13.00-15.00 Svenska serieskapare presenteras i Läsesalongen: Anneli Furmark, Åsa Grennvall, Joakim Lindegren och Mats Källblad.

17.00-18.00 Paneldiskussion kring tecknade serier och animation i Studio 3.

19.30 Festivalmiddag. Biljetter säljs på festivalen.

Söndag 3 april
12.00-17.00 Serie- och fanzinmarknad i trapphuset vån. 3.

12.00-14.00 Filmprogram, Studio 3, bl.a. Kino's journey i samarbete med Canal+.

14.00 Prisutdelning Nordens bästa fanzin.

17.00 Avslutning.

Seriekonst tabloid
Gunnar Krantz senaste projekt är en serietidning i dagstidningsformat kallad "Seriekonst tabloid". Tidningen är på 24 sidor och samlar serier av Gunnar själv, Daniel Ahlgren, Kim W. Andersson, Oskar Aspman, Jonna Björnstjerna, Mattias Elftorp, Rasmus Gran, Joakim Gunnarsson, Fabian Göranson, Stina Hjelm, Lovis Häll, Knut Larsson, Jamil Mani, Joakim Olsson, Oskar Schmidt och Gabriella Turic. Devisen är "Serier i stort format" och upplagan är på hela 30000 exemplar! Ta ditt exemplar på SPX Stockholm, det kostar ingenting.

www.seriekonst.net

Henrik Rehr bäst i Danmark
Henrik Rehr har av läsarna av webbserietidskriften Seriejournalen utsett till både bästa danske serietecknare och serieförfattare. Vi gratulerar Henrik till utnämningarna.

Allt för konsten 5 recenserad
Erik Falk skriver om antologier från Finland och Sverige i en ny kolumn på den norska seriewebbplatsen tegneserier.no. Han recenserar bland annat "Allt för konsten 5" och tycker att boken är "obligatorisk lesning for de som ønsker å følge med på hva som sker på seriefronten i Norden".

Allt för konsten 6
Det finns fortfarande gott om tid att skicka in bidrag till "Allt för konsten 6". Skicka kopior till Optimal Press, Box 2408, 403 16 Göteborg. Det är nu klart att omslaget till årets utgåva kommer att tecknas av Karstein Volle, en norrman som är bosatt i Helsingfors. När han inte tecknar spelar han gitarr och sjunger i rockbandet Nazca. Hans album "75 Fakta fra verden" gavs ut förra året av våra vänner på norska Jippi forlag.

David Liljemark-film på DVD
David Liljemarks kortfilm "Ett litet barn", som gjordes för utställningen med samma namn och producerades av Lukas Moodysson, släpps den 16/3 på DVD. Den är en del av extramaterialet på DVD-utgåvan av Moodyssons senaste film "Ett hål i mitt hjärta".

Optimal på turné 2005
12/3 - 24/4 "9 - Comics by the Harbour", Reykjaviks konstmuseum, Island
1-3/4 SPX Stockholm
13-15/5 Kemi seriefestival, Finland
29/9-2/10 Bok & Bibliotek, Göteborg
7-9/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 
"Nian" en stor serieutställning på Reykjaviks konstmuseum har vernissage 12/3.Optimal och Kapten Stofil ställer ut på Göteborgs Stadsbibliotek 18-30 mars.
"Förklaring" heter en utställning med samtida svensk seriekonst i Torsby 18-31 mars.Åsa Grennvall har releaseparty i Stockholm 31/3"Ett familjealbum" av Åsa Grennvall"Hjärtat Brinner" av Li Österberg och Patrik Rochling"Punk provocateur" av Gunnar Krantz"De visuella tonsättarna - animationens mästare i urval" av Midhat "Ajan" Ajanovic


David Liljemarks kortfilm
"Ett litet barn" medföljer på Lukas Moodyssons nya DVD "Ett hål i mitt hjärta"