senaste nytt | nyhetsarkiv |

MAJ 2005

Sex Optimal-böcker nominerade till Urhunden-priset

Seriefrämjandet har offentliggjort årets nomineringar till Urhundenpriserna. Juryn kommer att sammanträda i början av maj och utse de slutliga mottagarna, som därefter offentliggörs. Prisutdelning kommer att ske på Serieteket, seriebiblioteket på Kulturhuset i Stockholm, i början av augusti.

Nomineringar till Urhunden 2005 för 2004 års bästa originalsvenska seriealbum
-Alfredson, H./Åhlin, P.: Grus : släkten som ändrade världen : kanske-sanna historier (Wahlström & Widstrand)
-Andersson, M./Sjunnesson, L.: Bosnian flat dog (Kartago)
-Asker, N.: Det går över (C'est bon kultur)
-Berglin, J.: Berglinska tider (Ordfront Galago)
-Furmark, A.: Amatörernas afton (Optimal press)
-Gran, R./Stigzelius, P.: Inget under (Optimal press)
-Hemmingsson, N./Olausson, S.: Hjälp! (Kartago)
-Krantz, G.: Vänster vänster (Optimal press)
-Lindengren, J.: Jag Joakim (Optimal press)
-Lindström, S./Oliw, T.: Queer as Karin (Kabusa)
-Pirinen, J.: Ingens bästa vän (Norstedt)
-Sjunnesson, L.: Om kriget kommer (Ordfront Galago)
-Tjärnström, F.: Avstigning för samtliga (Kartago)
-Wanloo, J.: Satan i tyrolerhatt. - (De äventyrslystna karlakarlarna ; 3) (Optimal press)

Nomineringar till Urhunden 2005 för 2004 års bästa till svenska översatta seriealbum
-Hergé: Tintins äventyr 1 (Bonnier Carlsen, belgisk)
-Hernandez, J.: Wig Wam Bam (Epix, amerikansk)
-Rehr, H.: Tribeca sunset (Optimal press, dansk-amerikansk)
-Sakai, S.: Usagi Yojimbo 2 (Epix, amerikansk)
-Satrapi, M.: Persepolis 1 (Ordfront Galago, fransk)
-Satrapi, M.: Persepolis 2 (Ordfront Galago, fransk)

"Här står du"
Anneli Furmark medverkar i samlingsutställningen "Här står du" som kan beskådas just nu (fram till 28/5) i Tellusgången på Konstfack i Stockholm. Därefter går den vidare till Norrköpings konstmuseum 22/6-4/9, och ytterligare fem platser fram till 2007. Mer information finns på Konstfrämjandets webbplats.

Svensk Bokhandel om serier

Branschtidskriften Svensk Bokhandel nr 9/05 den svenska seriemarknaden som tema. En översiktartikel ägnas storförlagen med Egmont i spetsen, medan en annan skriver om Optimal, Ordfront Galago och Kartago. Skribenterna på tidningen är tyvärr måttligt insatta i ämnet tecknade serier, vilket skiner igenom på flera ställen, men detta uppvägs av en artikel skriven av Fredrik Strömberg från Bild & Bubbla. Omslaget är tecknat av David Liljemark.

Nr 10/05 är det traditionsenliga "Höstboksnumret" där hela den svenska bokutgivningen presenteras. Naturligtvis har Optimal annons som vanligt. Utkommer 10 juni.

Resedagbok från Reykjavik
Redan i mars lade vi ut ett antal foton från den stora utställningen "9" på Reykjaviks konstmuseum på Island. Den kanadensiske serieskaparen David Collier (Drawn & Quarterly), som också var med på utställningen, skrev och ritade en mycket intressant resedagbok under tiden som han var där. Läs den här (fem delar, klicka på den blå dagarna i almanackan för att läsa de övriga).

SPX Stockholm
Årets SPX Stockholm var en höjdare enligt alla som var där. Tyvärr låg Ingemar Bengtsson hemma i sängen och var sjuk, vilket gjorde att Optimal medverkade väldigt begränsat. Dock arrangerades en välbesökt släppfest för Åsa Grennvalls nya bok "Ett familjealbum" dagen innan SPX började, och skaparna Åsa Grennvall, Anneli Furmark, Mats Källblad och Joakim Lindengren medverkade i en paneldebatt. Se Åsas egna foton från SPX och från släppfesten.

Lovord för "Ett Familjealbum"
Elin Steen på Kommunalarbetaren tycker mycket om Åsa Grennvalls nya bok "Ett
familjealbum". Vi citerar ur hennes recension: "Åsa Grennvall är en
fantastisk serieskapare. Hennes tecknade ansikten kan visa tusen nyanser av
varje mänsklig känsla. I de enkla svartvita bilderna har varje detalj en
egen mening. Hon har en drastisk och effektiv berättarteknik, och replikerna
är helt rätt."

Linda Skugge om "Ett familjealbum"
Linda Skugge skriver om "Ett familjealbum": "Efter det läste jag ut Åsa Grennvalls Ett familjealbum. Ni märker hur härligt jobb jag har va. Det är Åsas bästa bok hittills. Nån borde sätta upp en pjäs av henne."

Rasmus Gran tecknar sin dagbok
Rasmus Gran har en ny adress till sin hemsida, där han presenterar sig själv, sina serier och sin motorcykel. Vi tycker speciellt mycket om hans dagboksserier, som han lägger ut för beskådande med jämna mellanrum.

Kustom nr 2 är här!
Mats Källblad fortsätter att ge ut sin serietidning "Kustom". I nr 2 återfinns tre nya serier, och vi rekommenderar att du beställer ditt exemplar så fort som möjligt. Läs mer om tidningen på Mats webbplats, som har utsatts för "extreme makeover" sedan sist vi skrev om honom.

Coco Moodyssons nya fanzine
Även Coco Moodysson har ett nytt fanzine ute. "Mitt magiska jag" heter det och innehåller en massa teckningar och några serier tryckta i A6-format. 68 sidor är tidningen på. Vill man beställa "Mitt magiska jag" skall man mejla till coco.m@comhem.se och uppge namn och adress. Inbetalningskort skickas sedan med tidningen (35 kronor inkl. frakt).

Nytt från Li Österberg
Första numret av Li Österbergs fanzine "Agnosis" kom tvåa i SPX Stockholms stora fanzinetävling (vann gjorde finska "Glömp", grattis till båda!). Nu finns ett nytt nummer ute, som är både tjockare och bättre än det förra. Bland innehållet märks serien "Neutrum", som kom två i Kemi seriefestivals nordiska serietävling. Agnosis 2 är på 36 sidor i A4-format och kostar 20 kronor. Beställ från liosterberg@hotmail.com

Jack Jackson - en seriemonografi
Claes Reimerthi har skrivit en mycket ingående och intressant bok om undergroundserieskaparen och Texas-historikern Jack Jackson ("Jaxon"). Boken heter "Jack Jackson - en seriemonografi" och behandlar hela Jacksons karriär från tidigt 1960-tal och fram till idag. Dessutom ges en bakgrund till de amerikanska undergroundseriernas estetik och utveckling. Boken är på 236 sidor och Ingemar Bengtsson bidrar med layout samt en bibliografi över Jacksons produktion. Vi rekommenderar boken helhjärtat till alla som är intresserade av undergroundserier och/eller amerikansk historia. Utgivare är Seriefrämjandet. Jack Jackson kostar 235,00 för icke medlemmar och 175,00 för medlemmarna. Beställ boken via e-post: bildobubbla@telia.com

Här återfinns en kort presentation av Jack Jackson.

Svensk seriehistoria
Den första volymen av "Svensk seriehistoria" är nu efter många om och men ute. Resultatet är en tjock bok på 201 sidor med temat "Serietidningarnas framväxt", till stora delar tryckt i färg. Jag gillar verkligen den retrokänsla som formgivaren har försökt ge alla illustrationer, och även artiklarna verkar intressanta. Man kan läsa om tecknaren Göte Göransson, förlaget Hansa, Folkskolans barntidning samt intervjuer med redaktörerna Rolf Janson och Jan-E. Israelsson (samtliga verksamma främst på 50-talet).

Boken är inbunden med skyddsomslag och i formatet 175 x 245 mm. Priset är 295 kronor (+ frakt 30 kronor) från Seriefrämjandet.

Billerboken
Malin Biller har fått sina serier på tryck i bland annat ETC Comics, Serieparaden med flera tidningar, samt gett ut ett antal egna fanzines. 66 sidor av hennes serier samlas i A5-albumet "Billerboken", som givits ut av Collage förlag. Tyvärr skäms boken av att vara dåligt tryckt, men gillar du Malins serier så köp den ändå. Boken kostar 90 kronor, har färgomslag och är gjord som print-on-demand.

Kötthuvudet
Ingemar Bengtsson fick äran att opponera på en avhandling på magisternivå på HDK (Högskolan för Design och Konst) här i Göteborg. Skaparen Linda Spåman lyckades chocka honom rejält genom att göra en 80 sidor tjock serietidning tryckt i gammaldags morgontidningsformat (cirka 40 x 57 cm!!!). Innehållet är en självbiografisk serie där Linda och hennes närmaste vänner spelar huvudrollerna. Det enorma formatet gör att "Kötthuvudet", som tidningen heter, känns ovanligt påträngande och egocentrisk, och vi tycker att du ska ta en titt på den direkt. Tidningen heter "Kötthuvudet", även om Spåman föredrar att kalla den en roman. Upplagan är på hela 5000 ex. Under tiden som examensutställningen pågår på Röhsska museet (Vasagatan 37, Göteborg, öppet tisdag 12-20, onsdag-fredag 12-17 och lördag-söndag 11-17), alltså 21 maj - 5 juni, kan Kötthuvudet fås gratis där. Annars får ni beställa den via hemsidan.

www.kotthuvudet.se
(fungerar ej ännu)
www.habibi.nu (fungerar ej ännu)

Johan Wanloo-nytt
Johan Wanloo har kommit ut med en Pixi-bok med titeln "Den flygande kaninen". Den är nr 1001 i serien (nr 1000 är en återutgivning av Jan Lööfs klassiker "Pelles ficklampa"). En annan barnbok från Wanloos hand är "Dr Mugg och den fruktansvärda kamikazemöken", efter manus av Fredde Granberg. Dessutom jobbar Wanloo hårt på den fjärde pocketen om "De äventyrslystna karlakarlarna". Titeln blir "Den knotiga handen" och boken kommer ut i september. Som vanligt medverkar han i varje nummer av serietidningen Ernie och varje tisdag i kvällstidningen GT. En artikel om wrestling för Buster 2/05 har han också hunnit med.

Nicolas Krizan i Buster
Helt otippat har Nicolas Krizan tagit över som tecknare av titelserien i nyligen omgjorda serietidningen Buster. Buster är nu i magasinsformat och trycker både gamla serier som Åshöjden och Johnny Puma, och en helt ny serie i mangastil om en reporter som skrivs av Pidde Andersson och tecknas av Åsa Ekström.

Kulturstöd till Optimals böcker
Statens kulturråd gav nyligen stöd till "Ett familjealbum" av Åsa Grennvall och "Hjärtat brinner" av Li Österberg och Patrik Rochling.

Höstens utgivning
Dessa böcker kommer ut i september från oss på Optimal:

ALLT FÖR KONSTEN 6
208 sidor färg och sv/v (ej spikat sidantal), häftad

DANSA PÅ MATTAN av Anna Fiske
72 sidor tvåfärg, inbunden

KAPTEN STOFIL: GAMMALT BRÖD ROSTAR ALDRIG av Joakim Lindengren
192 sidor sv/v och färg, inbunden

KEKKONEN av Matti Hagelberg
196 sidor sv/v, inbunden

RITMAN KATZ & MANNEN MED PÅSKÖ-ANSIKTET av David Liljemark
128 sidor sv/v, häftad

SERIEMAGI - EN HANDLEDNING av Gunnar Krantz
128 sidor sv/v (ej spikat sidantal), pocket

DE ÄVENTYRSLYSTNA KARLAKARLARNA 4: DEN KNOTIGA HANDEN av Johan Wanloo
128 sidor sv/v, pocket

Vi är i full gång med produktionen av dessa, och återkommer med mer information inom kort.

Optimal på turné 2005
12/3 - 24/4 "9 - Comics by the Harbour", Reykjaviks konstmuseum, Island
1-3/4 SPX Stockholm
13-15/5 Kemi seriefestival, Finland
29/9-2/10 Bok & Bibliotek, Göteborg
7-9/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 
"Amatörernas afton" av Anneli Furmark är nominerat för Urhunden."Inget under" av Rasmus Gran och Patrik Stigzelius är nominerat för Urhunden."Vänster vänster" av Gunnar Krantz är också nominerad för Urhunden.Liksom "Jag Joakim" av Joakim Lindengren.


Svensk bokhandel 9/05 är ett temanummer om seriemarknaden."Ett familjealbum" av Åsa Grennvall blir rosat i pressen.


Kustom nummer två av Mats Källblad finns ute nu."Jack Jackson - en seriemonografi" av Claes Reimerthi."Kapten Stofil: Gammalt bröd rostar aldrig" av Joakim Lindengren kommer ut efter sommaren.