senaste nytt | nyhetsarkiv |

JULI 2005

Urhunden-priset till Anneli Furmark!
Årets Urhunden-plakett för bästa originalsvenska seriealbum går till Anneli Furmark för hennes bok "Amatörernas afton". Juryns motivering lyder: "Anneli Furmark är en säker skildrare av människor och relationer. Med stämningsfulla och lågmält berättade serienoveller gör hon lyhörda nedslag i verkligheten." Priset delas ut på Kulturhuset i Stockholm den 28 juli (se inbjudan nedan!) och Anneli kommer förstås att vara på plats för att ta emot det.

Årets pris för bästa översatta album går till Marjane Satrapi för "Persepolis" och Unghunden går till redaktören Johan Andreasson (Bonnier Carlsen, Manga Media). Grattis till alla pristagare! Läsa mer på Seriefrämjandets hemsida.

Seriefest och Urhundenutdelning 28 juli
Torsdagen 28 juli delar Seriefrämjandet ut årets Urhundenplaketter, och i samband med det ordnas i samarbete med Serieteket en stor seriefest på Stockholmsterrassen, Kulturhusets takterrass (vid dåligt väder flyttas festen till Serieteket).

Program:
19.00 Mingel, aktiviteter
19.30 Musik: Las Palmas (Simon Gärdenfors och Calle Thörn)
20.00 Utdelning av 2005 års Urhundenplaketter
21.00 Musik: Crypt kickers 5
Musik, mingel, etc.
24.00 Slut

Bjud med era vänner till en fest i seriernas tecken! Alla serievänner är välkomna till en helkväll i seriernas tecken!

Anneli Furmark till Malmö
Anneli Furmark ställer ut på Galleri St Gertrud (Konstfrämjandet galleri) i Malmö med start 24 september. Hon kommer bland annat att visa sin 35 sidor långa färgserie "Himlen på hjärnan", som handlar om Knutby, i original. Serien kommer att tryckas i sin helhet i Allt för konsten 6.

Medverkande i Allt för konsten 6
De medverkande i Allt för konsten 6 är nu utvalda. Till årets volym bidrar: Daniel Ahlgren, Malin Biller, Åsa Ekström, Anna Fiske, Anneli Furmark, Matti Hagelberg, Bjarni Hinriksson, Maria Isenbecker, Peter Kielland-Brandt, Tommi Musturi, Daniel Novakovic, Henrik Rehr, Patrik Rochling, Karstein Volle, Tor Ærlig samt Li Österberg. Omslaget är gjort av den i Helsingfors bosatte norrmannen Karstein Volle.

Bidrag har kommit in i en strid ström, men jag har inte haft tid att räkna efter hur många sidor det rör sig om. Ett stort tack utgår dock till alla som skickat in. Själva boken blir på 232 sidor, varav hela 109 i färg. Förhandsbeställ boken från Optimals postorder genom att sätta in 140 kronor på plusgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press. Utgivning sker lagom till Bokmässan i slutet av september.

Åsa Grennvall rosad och intervjuad
Linna Johansson skrev om Åsa Grennvalls nya bok "Ett familjealbum" på sin blogg, och passade dessutom på att göra en kort intervju.

Jessika Gedin skriver i augustinumret av Elle om "Ett familjealbum": "Jag har alltid gillat Åsa Grennvall. Hon är en av de där serietecknarna som gör seriemediet till en alldeles odelbar kombination av text och bild. Det behövs. Både i serievärlden och i den riktiga."

Göran Widerberg skriver i juli/augusti-numret av Dagens arbete följande: "Tänk att historier ur livet kan bli så här bra i seriens form. I "En vän till familjen" uppvaktas dottern av en manlig bekant till hennes föräldrar och i "En mammas försvarstal" har vännen blivit mammans nye man, mor-dotter-relationen skruvats ner till kylläge. Grennvalls vassa betraktelse är det bästa hon åstadkommit hittills."

"Ett familjealbum" recenserades av Göteborgs Fria Tidning 13/6 av Tobias Magnusson. "En familj som alla andra" är rubriken och han skriver bland annat: "Med Ett familjealbum visar Åsa Grennvall att hon är en av landets främsta serietecknare".

Arbetarens Josephine Askegård skriver om "Ett familjealbum": "Egentligen borde kanske inte undertecknad recensera Åsa Grennvalls nya bok Ett familjealbum, jag älskar nämligen allt hon gjort tidigare och öppnar detta fjärde [femte] verk med de största förväntningar - vilka infrias med råge. /.../ I samlad form råder inga tvivel om att historien inte står de stora familjeskildrarna - jag tvekar inte att nämna Lars Norén i sammanhanget - efter när det gäller undertexter och obeveklig, nästan klassisk grekisk, vandring mot undergången och nederlagen. /.../ I denna serieroman finns en särskild ovanlighet fantastiskt väl gestaltad: relationen mellan mor och dotter. /.../ Jag rekommenderar alla att läsa Åsa Grennvalls samlade verk och inte minst denna gastkramande invecklingshistoria."

Svenska dagbladet om seriemässan SPX med bland annat frågor till Åsa Grennvall.

De av er som missade Rasmus Malms intervju med Åsa Grennvall i Frihet 3/05 kan nu läsa den här på Optimals hemsida.

Positivt om "Hjärtat brinner" av Li Österberg och Patrik Rochling
Ett par citat från den tidigare nämnda recensionen av "Hjärtat brinner" från Kvällsposten 10 juni: "Just därför påminns jag om dem [Bröderna Hernandez] vid tittningen och läsningen, både för att Österbergs och Rochlings serier om människor verkligen griper tag i en och för deras klockrena svartvita teckningsstil. Fast Hjärtat brinner är förstås ingen exakt kopia, snarare inspirerad och med sin egen personlighet. Serieskaparduon Österberg och Rochling har utvecklats så till den milda grad att jag sträckläser albumet från pärm till pärm. /.../ Nu har, vilket saknades i debuten, både förfining och djup tillkommit. /.../ Styrkan sitter i känslan för det mänskliga, vardagens problem, och hur dessa kan påverka en människas hela framtid och utveckling." Skribent är Joel Eriksson.

Även Göteborgs-Postens Jenny Högström skrev upp boken den 12/6 under titeln "Ömsint om argsint hjältinna".

"De visuella tonsättarna" lovordas
Ajans bok "De visuella tonsättarna" recenserades mycket positivt över en helsida i Göteborgs-Posten 13/6 av Sven Rånlund. Rubriken är "En animerad värld av tekniska snillen och kreativa galningar".

Gunnar Krantz intervjuad
I samband med utgivningen av "Punk Provocateur" intervjuades Gunnar Krantz av Kristianstadsbladet.

Nytt nummer av Kapten Stofil
Nummer 19 av serietidningen Kapten Stofil är som vanligt en höjdare som vi rekommenderar helhjärtat. Joakim Lindengrens "Kapten Stofil"-serie är en fin hyllning till Stanley Kubricks mästerverk "A Clockwork Orange", medan David Nessles "Den maskerade proggaren" kämpar mot sin egen mamma i ett Spindelmannen-inspirerat äventyr. Utöver detta bidrar John Andersson med en serie i sedvanlig stil och Johan Wanloo med den lysande helsidan "De äventyrslystna karlakarlarna har en ledig dag". Stupido-blocket innehåller en lång artikel om regissören och koreografen Busby Berkeley, känd för sina storslagna dansnummer i filmer som "Gold Diggers" och "Footlight Parade". Läs mer på Kapten Stofils officiella hemsida.

Roy vid Rymdkommandot kommer tillbaka
Johan Wanloo hälsar att hans serie "Roy vid Rymdkommandot", som gick som följetong i serietidningen Sune, kommer att göra efterlängtad comeback i serieform nu under sommaren. Fast tyvärr för svenska läsare blir det för tillfället enbart i den nya norska tidningen Toxic (som inte är en serietidning utan nån slags TV-spelstidning för kids). Minst sex avsnitt kommer det bli.

Claes Jurander i DN
Claes Jurander, vars pionjärverk till serieroman från 1974, "Nilsson", Optimal återutgav 2002, framträdde i Dagens Nyheters bilaga "Bostad" den 18 juni.

Byron Preiss död
Den amerikanske förläggaren, redaktören, författaren med mera Byron Preiss avled i början av juli till följd av en trafikolycka. Sedan tidigt 70-tal hade Preiss, som var 52 år, varit verksam i branschen och gjort sig känd som en oerhört entusiastisk och energisk person. Jim Steranko har skrivit en nekrolog här.

Dock sägs det att hans båda förlag IBooks och Byron Preiss Visual ska "drivas vidare i hans anda". Det lär innebära att planerade böcker som "Tribeca sunset" av Henrik Rehr trots allt kommer att ges ut någorlunda som planerat.

Nytt danskt album av Henrik Rehr
Henrik Rehr har sedan sist gett ut ett nytt färgalbum i Danmark på Donovan Comics. Det innehåller hans dagsserie "Sandslotte" som handlar om några barn och riktar sig till alla åldrar.

Henrik Bromanders hemsida
Henrik Bromander har kört igång en fin liten hemsida med teckningar, serier och texter.

Bild & Bubbla 1/05 ute
Bild & Bubbla 1/05 handlar om "Nemi", "Bamse", Osamu Tezuka, Will Eisner, Nina Hemmingsson och Sara Olausson samt "Modesty Blaise". Två Optimal-album recenseras i tidningen, "Allt för konsten 5" (tre bubblor) och "Amatörernas afton" av Anneli Furmark (fyra bubblor). Seriefrämjandet har uppgraderat sin hemsida, som dessutom har ny adress.

Optimal på turné 2005
12/3 - 24/4 "9 - Comics by the Harbour", Reykjaviks konstmuseum, Island
1-3/4 SPX Stockholm
13-15/5 Kemi seriefestival, Finland
29/9-2/10 Bok & Bibliotek, Göteborg
7-9/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 
"Amatörernas afton" av Anneli Furmark har vunnit Urhunden!
"Allt för konsten 6" kommer ut till bokmässan.
"Ett familjealbum" av Åsa Grennvall får utrymme i pressen.
"Kapten Stofil" nummer 19 har kommit ut.