senaste nytt | nyhetsarkiv |

JANUARI 2005

Vackra människor
Kapten Stofil, världens främste bakåtsträvare fyller 5 år. Ta en fika med Joakim Lindengren, Lädernuckan, den Maskerade Proggaren och David Nessle.
LOKE, låtskrivare och sångare.
Intro: Eva Björkstrand visar serie.
Café Boksidan på Göteborgs Stadsbibliotek, måndag 7 februari kl 18.00. Fri entré.
Arr:Stadsbiblioteket i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Ajan ställer ut i Göteborg
Ajan ställer ut sina humoristiska teckningar på Galleri Cosmopolitan i Göteborg 12/2-6/3. Galleriet finns beläget på Kronhusgatan 2F och vernissaget äger rum lördagen den 12 februari klockan 13. Ajans teckningar publiceras regelbundet på Världens gång-sidan i Göteborgs-Posten och han har också givit ut boken "Situationer" på Optimal Press. På samma sida publicerar han också artiklar om animation varje månad, och hans nästa bok kommer att bli en samling med presentationer av 30 stora animatörer kallad "De visuella tonsättarna - animationens mästare i urval". Boken kommer ut i april från Optimal Press. Vi hälsar alla varmt välkomna till vernissagen för utställningen "Situationer"!

Allt för konsten 6
Som traditionen påbjuder så kommer vi att släppa en ny volym av vår antologi "Allt för konsten" i september. Det blir den sjätte i ordningen och det går bra att skicka in seriebidrag för påseende till oss. Notera dock att vi INTE tar emot serier via e-post eller på CD, allt som skickas till oss ska vara på papper. Adressen är: Optimal Press, Box 2408, 403 16 Göteborg. Deadline är 2/5.

"9 - Comics by the Harbour"
Arbetet går vidare med den stora utställningen som har vernissage på Reykjaviks konstmuseum 12 mars. Som vi tidigare nämnt ingår Art Spiegelman, Dave McKean, Erró, ett 20-tal isländska skapare, 15 skapare från Optimal Press samt Drawn & Quarterly-skaparna Genevieve Castrée, David Collier, Julie Doucet och Seth i den 950 kvadratmeter stora utställningen. Arbetet med en tjock katalog fylld av artiklar och serier är nu i full gång. Läs mer om programmet på museets webbplats.

Utställningen "I love Sweden"

Jan Solheim och flera andra skapare från tecknarstugan Pinligt Selskab ställer ut på Kabine i Köpenhamn 7/1-6/2. Galleriet återfinns på Reykjavikgade 4 och har öppet onsdag-fredag klockan 14-17 och lördag 10-14. Utställningen bär namnet "I love Sweden" och galleriet skriver: "Lad os bare indrømme det. Sverige er IN. Det store land med den enestående natur er mere populært end nogensinde. Hvilken dansker bliver ikke våd i øjnene ved erindringen om rødmålede svenske ødegårde, jul i Bullerby, majstang och krebsegilde. Grafikergruppen "Pinligt Selskab" kaster med udstilligen I LOVE SWEDEN følgespot på Sverige och hylder med pinlig nostalgi den svenske kultur och den troldeagtige svenske natur."

Henrik Rehr på engelska
Det amerikanska förlaget Ibooks, som är en underavdelning av Simon & Schuster och bland annat har givit ut böcker av Tardi och Mézières, släpper en samlingsutgåva med Henrik Rehrs 11 september-serier i höst. Boken kommer att innehålla "Tuesday", "Tribeca Sunset" samt en ny, kortare historia. Titeln blir "Tribeca sunset".

Henrik Rehr har tidigare givit ut dessa båda album som fyra nummer av serietidningen "Tuesday" på sitt eget förlag med namnet Kim-Rehr Productions.

Staffars serier utnämner årets bästa serier
Seriebutiken Staffars serier i Stockholm har med "Allt för konsten" i sin årsbästalista. Kategorin är "Årets Varför ges den här inte ut på engelska?"

Bibliotekstjänst om de senaste Optimal-böckerna

Fyra av de fem böckerna som kom ut i höstas recenseras av Bibliotekstjänsts lektörer i Bibliotekstjänsts häfte nr 3/05.

Om "Allt för konsten 5" skriver Martin Lövstrand att "Här visar tecknarna vilka möjligheter kombinationen av ord och bild ger för att gestalta svåra erfarenheter." "Samlingen innehåller allt från det experimentella till det vardagsrealistiska och är en bok att återvända till många gånger."

Lars Enoksen skriver om "Amatörernas afton" att "Anneli Furmark är en serieskapare som teckningsmässigt kännetecknas av en tydlig kontrastrik svartvit tuschstil samt en känslig och personlig linjeföring. Hennes figurer är både levande och trovärdiga. /.../ I semesterberättelsen befäster Furmark sin plats som en av de mest framstående moderna svenska serieberättarna. /.../ Rekommenderas varmt."

Angående Jasons senaste bok "Jag vill visa dig något" säger Ingvar Engvén att "Den distinkta färgläggningen är raffinerat vacker, rik på kontraster som gör sidorna mycket attraherande. Jasons åttonde album är framstående seriekonst".

Maja Lindéns filmfestivalbok "Varje kvinna klär i svart plast" får också lovord av Engvén: "Det är en grovt effektiv satir där färgsprakande, dramatiskt intensiva, böljande bilder meningsfullt samverkar med texter som satiriserar besserwisserns högtravande bedömningsschabloner. /.../ Det är onekligen nöjsamt att möta en bilddynamik som hela tiden är uttrycksfull och uppfordrande."

Avslutningsvis skriver Thomas Storn om "Den skitstora Johan Wanloo-boken": "Naturligtvis framträder serietecknare Wanloo själv i spetsiga egenbetraktelser. /.../ Leveransen är högeffektiv".

Nytt nummer av Kapten Stofil
Ett nytt lysande nummer av Kapten Stofil finns ute nu, det sjuttonde i ordningen. Kapten Stofil återser en av sina svåraste fiender i "Bunnyflickans onda märke", och Joakim Lindengren står också bakom det mycket underhållande bidraget "Hobbex literay supplement". Dessutom medverkar som vanligt David Nessle, John Andersson och Johan Wanloo med nya serier.

I det omfattande Stupido-blocket skrivs det bland annat om Oscars-utdelningen 1950 och dess kamp mellan filmeran "Sunset Boulevard" och "Allt om Eva", omdiskuterade TV-inslag på 60-talet och Lambeth Walk-brottsmålet 1938.

Johan Wanloo är överallt!

I Ernie 1/05 medverkar som vanligt Johan Wanloo med fyra sidor, bland dem en minnesvärd sida med titeln "Hårdrocksklubben". Wanloo kommer att återkomma med flera avsnitt i kommande nummer. Detta nummers gästtecknare är David Liljemark, som har med fyra skämtteckningar.

Johan Wanloo har precis uppdaterat sin hemsida med bland annat en liten sång framförd av Kapten Rûcko.

Wanloo är tillbaka som hustecknare i Göteborg Film Festivals dagliga tidning Draken. Årets festival äger rum 28/1-7/2. Bland gästerna märks den legendariske kroatiske animatören Bordo, som förstås har en egen retrospektiv - "Best of Bordo" - i programmet.

I mars utkommer Wanloo med barnboken "Dr Mugg och den fruktansvärda kamikazemöken", som vanligt gjord i samarbete med Fredde Granberg. Förlag är Bonnier Carlsen.

ETC Comics
ETC Comics 2/04 är ute och bland innehållet märks Ulf Lundkvist och belgaren Pieter De Poortere.

Ny skiva med The Wonder Boys
Ett år efter den förra, kommer nu en ny fullängds-cd av The Wonder Boys: "Die Grosse Schlagerparade". Både kommersiellare (?!) och knäppare än någonsin. 21 hits, däribland "Alströmer Disco". Omslagsbild av Coco Moodysson. Därtill en vintage-illo av The Soundtrack of Our Lives-gitarristen Mattias Bärjed i inlagan (gjord cirka 1986). Se The Wonder Boys-hemsidan för detaljer...

Kemi-tävlingen
Den nordiska serietävlingen i Kemi har deadline den 1/3 2005. Det tävlas som vanligt i två kategorier, serienoveller (högst 12 sidor långa) och dagspresserier (minst 15 strippar). Förstapriset är på 1700 Euro och du skickar ditt bidrag till Sarjakuvakeskus, Keskuspuistokatu 1, 94100 Kemi, Finland. Läs mer på festivalens webbplats.

Jason-intervju
Maria Børja, journalist på norska Dagbladet, intervjuade Jason under hans vistelse i USA förra året. Läs intervjun "Jason hos USA-fansen" här.

Optimal på turné 2005
12/3 - 24/4 "9 - Comics by the Harbour", Reykjaviks konstmuseum, Island
1-3/4 SPX Stockholm
13-15/5 Kemi seriefestival, Finland
29/9-2/10 Bok & Bibliotek, Göteborg
7-9/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 
Ajan ställer ut på Galleri Cosmopolitan i Göteborg 12/2-6/3.

Nian

Arbetet går vidare med den stora utställningen "9 - Comics by the Harbour" som har vernissage på Reykjaviks konstmuseum 12 mars


I love Sweden

Jan Solheim med flera medverkar på utställningen "I love Sweden" i Köpenhamn.Allt för konsten 5

Seriebutiken Staffars serier i Stockholm har med "Allt för konsten 5 " i sin årsbästalista. I höst är det dags för en sjätte volym.
Kapten Stofil nr 17 finns nu ute.


Ny skiva från David Liljemarks band The Wonder Boys. Omslag av Coco Moodysson.