senaste nytt | nyhetsarkiv |

DECEMBER 2005

Åsa Grennvall på Femivalen

Åsa Grennvall ställer ut serier på Femivalen i Uppsala 9-10 december. Övriga serieskapare som medverkar är Coco Moodysson, Nina Hemmingsson, Liv Strömquist och Sara Olausson. Arrangemanget äger främst rum på Reginateatern men även på Grand. Fullständigt program finns på Femivalens hemsida.

Henrik Rehr startar webbplats

Henrik Rehr, som är aktuell med bidrag i Allt för konsten 6, har nu en egen hemsida som bjuder på ett antal olika serier och teckningar. Det rör sig om allt från dagsstrippar med titeln "Castles in the sand", till den marina äventyrsserien "Saint Cain" och självbiografiska "Tuesday" (publicerades i Allt för konsten 4 under titeln "Tisdag"). Några av de längre serierna kräver prenumeration, men det finns gott om gratismaterial också. Ta en titt direkt här!

DAYW-PAKETET!
Fet mängdrabatt i sikte, gott folk! I "Dayw-paketet" får du ALLA David Liljemarks sju böcker på Optimal ("Inte ett rätt", "Maxine", "Susanna & Bo" – både inbunden och som utökad, kompletterad pocket – "David Liljemark" (silveralbumet), "Ritman Katz underbara värld" och "Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet") till ett minst sagt förmånligt paketpris om bara 400 kr (ordinarie pris 700 kr). Dessutom ingår på köpet CD:n "Die Große Schlagerparade" av Liljemarks grupp The Wonder Boys! Har du till äventyrs allt detta redan, lyfter vi ödmjukt på hatten för denna föredömliga komplettism, men vill icke desto mindre påskina att det hur som helst är en perfekt present för att göra dina vänner mycket mycket glada.

REKVISITA: SERIERNA & VERKLIGHETEN

Hur nära verkligheten ligger de tecknade serierna? Denna spekulationsalstrande fråga har länge kittlat både läsare och media, särskilt sedan begreppet "självbiografi" blev något av ett modeord i seriesammanhang. Är det sant, är det påhitt, eller som oftast lite av varje?

Med utställningen "Rekvisita" på Serieteket, Kulturhuset 13 jan till 12 feb 2006, avslöjar David Liljemark medelst serieoriginal ur sina album och särskilt utvalda objekt åtminstone en del av sanningen sin sanning, sakernas sanning men kanske fungerar det även i lika hög grad som ytterligare aptitretare för de som ständigt hungrar efter definitiva svar på en fråga för evigt dömd till gråzonslandet.

David Liljemark föddes 1973 i Karlstad och bor i Stockholm. Hans första seriealbum "Inte ett rätt" kom ut 1996 på Optimal Press, där han därefter givit ut ytterligare sex album, däribland "Susanna & Bo", "David Liljemark" och nu senast i höst "Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet". Han har medverkat i DN, Galago, MegaPyton (bl.a. DJ:Röv), Svenska MAD, Bang och utställningen Fittstim, samt även skrivit manus åt Bamse och gjort två pixiböcker om "Knisen & Knåkan". Hans kortfilm "Ett litet barn" producerades av Lukas Moodysson och finns med på dennes dvd "Ett hål i mitt hjärta". Liljemark har också tecknat serier och omslag åt The Soundtrack Of Our Lives, samt gör själv musik i bandet The Wonder Boys. 

Vernissage på Serieteket fredag den 13 januari 2006 klockan 16:00-20:00.

Ny barnbok från David Liljemark
"Knisen & Knåkan går och badar" är titeln på David Liljemarks och Christian Kasténs andra Pixi-bok, som finns ute i handeln i mitten av december. Förlag är Bonnier Carlsen.

Foton från Ritmans släppfest
Åsa Grennvall fotade som vanligt när David Liljemark hade släppfest för sin nya bok "Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet" på Café Edenborg den 14/10. Se efter om du finns på bild här.

Kapten Stofil på TV
C-G Karlsson öste lovord över "Kapten Stofil: Gammalt bröd rostar aldrig" i Go'kväll på SVT2 den 18/11.

Joakim Lindengren på Seriegalleriet

Joakim Lindengren stället ut original på Seriegalleriet i Stockholm 4/2-1/3 2006. Titeln på utställningen är "Kapten Stofil & Krystmarodören". Seriegalleriet finns beläget på S:t Paulsgatan 14 på Södermalm.

Ny Johan Wanloo Show
Johan Wanloo har nu spelat in sitt andra program i serien "Johan Wanloo show". Han utlovar "utomjordlingssex och tipplista". Ta er dit och lyssna!

Åsa Grennvall och Anneli Furmark på finska
Åsa Grennvall och Anneli Furmark medverkar i den finska antologin "Glömp 7", som denna gång är internationell i sitt urval. Åsa har med ett kapitel från sin senaste bok "Ett familjealbum" och Anneli serien "Måla vid havet". Bland övriga medverkande märks redaktören Tommi Musturi (medverkar med en serie i "Allt för konsten 6"), Maria Isenbecker (även hon är med i AFK 6), Jan Solheim, Jeffrey Brown, Helge Reumann, Kevin Huizenga, Sara Varon med flera. "Glömp 7" är på 192 sidor och mer information kan inhämtas här. Samtliga serier i boken är på finska, men med engelsk översättning i nederkant.

Li Österberg i Kulturtidningen
Kulturhuset i Stockholm ger ut en tidskrift som heter Kulturtidningen och går att hämta gratis vid husets olika entréer. I nummer 6/05 medverkar Li Österberg med en serie.

Komika Magasin
Första numret av pdf-tidningen Komika Magasin går nu att ladda ner gratis från förlaget Komikas hemsida. Bland innehållet märks en artikel om Hugo Pratt, intervjuer med den finske tecknaren Ville Ranta och Serietekets Kristiina Kolehmainen. Dessutom bland annat serier av Malin Biller. Förlaget Komika kommer att börja ge ut seriealbum med start i vår, och först ut blir "Donjon 1: Ankhjärta" av Lewis Trondheim och Joann Sfar. Därefter planeras utgåvor av ett flertal tecknare från södra Europa, som förläggaren Mikke Schirén menar är starkt eftersatt av svenska förlag. Förlagets andra bok blir ett album av Yves Chaland.

Ny nätserietidning
Adam Boman, som tidigare höll i webbplatsen Wonderful Comics, har slagit sig samman med Mikael Sol och startat nätserietidningen Babian.se. Den är ett klart steg framåt jämfört med de båda herrarnas tidigare försök, så jag rekommenderar ett besök. Bland de medverkande märks Fabian Göranson, Lisen Adbåge, Loka Kanarp med flera.

Ny adress till Mats Källblads webbplats
Mats Källblad har bytt suffix på sin hemsideadress till kallblad.se med omedelbar verkar. Som alltid är det en trevlig webbplats som man gärna kommer tillbaka till. Senaste nyheten när detta skrivs är att Mats lägger ut lite exempel från den serie som han för tillfället jobbar på.

Forresten 20 ute
Våra vänner på norska Jippi forlag firar hela 20 nummer av sin antologitidning Forresten! Det innebär att den har kommit ut i hela tio år, och i jubileumsnumret finns det serier av både gamla favoriter som Ronny Haugeland, Karstein Volle och Odd Henning Skyllingstad samt många nykomlingar. Numret är som vanligt på 68 sidor i A4-format och har omslag av Manuele Fior. Inom kort är nya böcker av Rui Tenreiro och Tor Ærlig på gång också. Alla dessa utgåvor går naturligtvis att köpa billigt genom vårt samarbetsavtal med Jippi, så ta dig till Jippi-shopen och se efter själv.

No Comprendo Press ångar på
Det andra norska förlaget av värde är No Comprendo Press, som bland annat ger ut Christopher Nielsen, Steffen Kverneland och Anna Fiske. Christopher Nielsen har efter ett längre uppehåll nu ute ett nytt album på 144 sidor med titeln "Uflaks". Och dålig flax är precis vad hans figurer "To trøtte typer" har i denna bok, som tar vid där det förra mästerverket "Homo Norvegicus" avslutades. Ett måste för alla, med andra ord. Dessutom utlovas nu att den 3D-animerade filmen "Slipp Jimmy fri", som med en budget på över 100 miljoner norska kronor är den dyraste film som producerats i Norge, äntligen kommer att ha premiär i mars 2006. Då blir det läge att vallfärda till de norska biograferna. Även här medverkar To trøtte typer, men i centrum står den drogberoende elefanten Jimmy.

Nu finns också tredje numret av Anna Fiskes barnserietidning Rabbel ute i handeln från No Comprendo. Varje utgåva är på 36 sidor i färg och innehåller serier, pyssel och knåp.

Freak - boken om Freddie Wadling
Sverige har bara två riktiga rocksångare, Thåström och Freddie Wadling. Den senare är nu ämne för en bok skriven av journalisten Robert Lagerström, "Freak". Boken täcker in Wadlings liv i kronologisk ordning och hans medverkan i grupper som Liket lever, Lädernunnan, Cortex, Blue for two och många fler. Flera av hans teckningar återges i boken, men dock inga serier (de kan läsas i Kapten Stofil-tidningen istället). Joakim Lindengren bidrar med en underbar liten teckning där Freddie och hans fru Bella är ritade som troll. Utgivare är det nya förlaget Reverb, som drivs av killarna bakom bokhandeln SL-books på Andra långgatan här i Göteborg.

Fabian Göransons serieblogg
Årets häftigaste nyhet på internet är helt klart Fabian Göransons serieblogg. Nya serier hela tiden och då de dessutom är bra så finns det ingen som helst anledning att inte börja läsa dem omedelbart!

Optimals favoritlänkar
Behöver ni förströelse i vintermörkret så är det bara att surfa in på nedanstående webbplatser:
http://www.comicsreporter.com
http://www.egonlabs.com/
http://www.indyworld.com/indy/
http://www.rackham.dk/
http://www.readyourselfraw.com/
http://www.sekventiellt.se/
http://www.seriejournalen.dk/
http://www.tcj.com/
http://www.tegneserier.no/

Optimal på turné 2005
12/3 - 24/4 "9 - Comics by the Harbour", Reykjaviks konstmuseum, Island
1-3/4 SPX Stockholm
13-15/5 Kemi seriefestival, Finland
29/9-2/10 Bok & Bibliotek, Göteborg
7-9/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 


Åsa Grennvall med flera ställer ut serier på Femivalen i Uppsala 9-10 december.
Henrik Rehr har nu en egen hemsida med en massa serier och teckningar.

"Rekvisita" heter en utställning om serierna och verkligheten av David Liljemark. Den kommer att kunna ses på Serieteket, Kulturhuset i Stockholm från 13/1 2006.David Liljemark hade släppfest för sin nya bok "Ritman Katz & Mannen med Påskö-ansiktet" på Café Edenborg den 14/10. Se efter om du finns på bild här.Första numret av pdf-tidningen Komika Magasin går nu att ladda ner gratis från förlaget Komikas hemsida.
Adam Boman, som tidigare höll i webbplatsen Wonderful Comics, har slagit sig samman med Mikael Sol och startat nätserietidningen Babian.se som kommit ut med sitt första nummer.
Våra vänner på norska Jippi forlag firar hela 20 nummer av sin antologitidning Forresten!
Nu finns tredje numret av Anna Fiskes barnserietidning Rabbel ute i handeln från No Comprendo. Ovan syns nummer 2.