senaste nytt | nyhetsarkiv |

NOVEMBER 2004

Anneli Furmark till Göteborg
Tisdagen den 23 november blir det seriekväll på Göteborgs stadsbibliotek med start klockan 18. Det blir föredrag av Anneli Furmark om hennes nya album "Amatörernas afton" och Ingemar Bengtsson kommer att prata om "Allt för konsten 5". Dessutom gästar Mats Jonsson och Gunnar Lundkvist tillställningen och kommer att prata om sina serier samt tidskriften Galago. Det hela äger rum i Stadsbibliotekets café, och i foajén kommer dessutom en liten utställning om Allt för konsten-böckerna att visas under tiden 16-28/11. Se programmet här.

Ny hemsida för Maja Lindén

Maja Lindén har nu en egen hemsida där massor av serier och teckningar kan beskådas. Där kan ni även läsa om "Fru Draake", som ännu inte samlats i någon bok: "In med magen, ut med bröstet! Ragatan är här, och hon skonar ingen." Ta er dit direkt!

www.draake.nu

Stor serieutställning på Island 2005!

"9 - Comics by the Harbour" är namnet på en stor utställning som arrangeras på Reykjaviks konstmuseum på Island i vår. Utställningen kommer att omfatta 950 kvadratmeter och har många spännande bitar. Den isländske popkonstnären Erró har en egen del, liksom amerikanen Art Spiegelman och britten Dave McKean. Dessutom bjuds på en rikligt tilltagen del om isländska serier omfattande cirka 20 tecknare, med seriegruppen Gisp! i spetsen. Det kanadensiska förlaget Drawn & Quarterly representeras av Genevieve Castrée, David Collier, Julie Doucet och Seth. Dessutom blir det en del som presenterar serieskapare från hela Norden utgivna av Optimal Press, inte minst genom antologin "Allt för konsten".

Från Danmark medverkar: Henrik Rehr och Jan Solheim. Finland: Matti Hagelberg, Kati Kovács, Pentti Otsamo och Katja Tukiainen. Norge: Jason och Christopher Nielsen. Sverige: Daniel Ahlgren, Anneli Furmark, Åsa Grennvall, Henrik Lange, David Liljemark samt Li Österberg & Patrik Rochling.

Utställningen har vernissage 12 mars 2005 och visas på museet fram till den 24 april. Den är utarbetad av den isländske serieskaparen Bjarni Hinriksson (på svenska i bl a "Allt för konsten" 3-5) i samarbete med Reykjaviks konstmuseum. En katalog i form av ett tjockt seriealbum, "Gisp!" nr 9, kommer att utges. Mer information om utställningen kommer allteftersom vernissagen närmar sig.

www.listasafnreykjavikur.is/

Rapport från Komiks.dk
Optimal gjorde en resa till den danska festivalen komiks.dk i Köpenhamn den 6/11. Det visade sig vara en trevlig festival i lagom stora lokaler. Vi åkte dit för att träffa de danska serieskaparna vi publicerar, och vi hann knappt innanför dörrarna innan vi stötte på Jan Solheim och Maria Isenbecker. Strax därpå dök Thomas Thorhauge upp och bara några meter därifrån satt Henrik Rehr och signerade sitt purfärska danska album "Sankt Kain 1: Stenkorset". Programmet var späckat och förutom ett tämligen ointressant uppbåd med belgiska tecknare som inte har publicerats på svenska sedan 80-talet, så fanns Bryan Talbot, Régis Loisel, Jeff Smith och nästan varenda dansk skapare vi kan namnet på bland gästerna. Noterbart är dock att det endast fanns en (1) kvinnlig tecknare på inbjudningslistan, men då ingen märkligt nog har reagerat på detta så man får väl anta att det anses vara normalläge i Danmark. Bland ett 40-tal utställare märktes Fahrenheit (den danska förlag som påminner mest om Optimal, ger ut bl a Solheim, Rehr och Thorhauge, samt Tardi och Alan Moore!), C'est Bon, Seriefrämjandet, Free comics (som är precis vad det låter, en reklamfinansierad gratistidning med serier), tegnebordet.dk, norska Dongery med flera. Vi tyckte att det verkade lite tunt med besökare tidvis, men arrangörerna var mycket nöjda och sammanlagt ska mellan 2000 och 3000 personer ha hittat dit under helgen. Det här var den första seriefestivalen på tio år i Danmark och det har redan utlovats en fortsättning. Nästa festival kommer att äga rum våren 2006!

www.komiks.dk
www.seriejournalen.dk
www.forlaget-fahrenheit.dk
www.freecomics.dk
www.tegnebordet.dk
www.dongery.no

Lars Hillersberg död
Ja, det är tyvärr sant. Lars Hillersberg, Sveriges främste satiriker någonsin, är död. 67 år gammal blev han. Känns märkligt att han är borta, speciellt som jag pratade med honom i hans monter på bokmässan för inte så länge sedan. Bland hans meriter märks tidskrifterna Puss, Utslag och Gatskrikan, och hans sista bok bär titeln "Brottas med grisar". Han gav oftast ut sina böcker själv (han tryckte och band dem själv också) och sålde dem bland annat via sin hemsida.

John Peel död

Den legendariske engelske radiomannen John Peel dog den 26/10 av en hjärtattack. Han var programledare på Radio One i över 30 år och hade som specialitet att presentera nya, intressanta band, något som han gjorde med stor framgång genom alla år. Utan Peel hade kanske inte band som Optimals favoriter The Fall och hundratals andra hittat ut till radiolyssnarna och i förlängningen skivköparna. John Peel blev 65 år. Han begravdes den 12/11 till tonerna av "Teenage kicks" med The Undertones.

www.bbc.co.uk/radio1/alt/johnpeel/index.shtml

Kulturstöd till nya böcker
"Allt för konsten 5", "Amatörernas afton" av Anneli Furmark, "Jag vill visa dig något" av Jason samt "Tribeca sunset" av Henrik Rehr har tilldelats kulturstöd.

www.kulturrådet.se

Joakim Lindengren på HDK

Joakim Lindengren höll föredrag om design på HDK i Göteborg den 21 oktober. Ett hundratal personer mötte upp och lyssnade med stort nöje på ett föredrag som Kapten Stofil knappast kunde ha gjort bättre. Inledningen där Lindengren tog fram sin "Cocktail-kit" och hällde upp en martini var lysande och sedan gick det bara bättre. Efteråt fanns chans att köpa tidningar och album. Det är synd om er som missade tillfället att få er en lektion i god smak.

www.kaptenstofil.net


Serum 20
Redan i början av året utkom kulturtidskriften Serum med ett serienummer, men vi har inte fått fingrarna på det förrän nu. En del av materialet är visserligen serier som redan har publicerats på annat håll, men tidningen är ändå tillräckligt intressant för att motivera ett inköp. Bland de medverkande märks Emma AdBåge, Max Andersson (en sida), Gunnar Lundkvist, Knut Larsson, Eva Björkstrand, Lars Sjunnesson, Liv Strömquist med flera. 68 sidor i serietidningsformat för 40 kronor.

www.tidskriftenserum.com

Galago 4/04 ute
En ny Galago är ute och den här gången medverkar Åsa Grennvall, David Liljemark, David Lynch, Lars Sjunnesson, Frida Hammar, Liv Strömquist, Loka Kanarp, Eva Björkstrand, Julie Doucet, John Andersson med flera. 112 svartvita sidor i pocketformat.

www.ordfront.se/galago

Lurad igen/online
Stefan Petrinis kritiska textfanzine Lurad igen kom bara ut med ett enda nummer. Nu är han dock glädjande nog tillbaka igen på nätet och fortsätter med intervjuer och recensioner som en egen avdelning på Magnus Johanssons webbplats Panguu. David Liljemark-intervjun från det enda utgivna pappersnumret finns med och nu har nytt material i form av en Mats Jonsson-intervju och en del annat lagts till. Länken hittar du här.

Optimal på turné 2004
2-4/4 SPX Stockholm
21-23/5 Kemi seriefestival, Finland
18-19/9 Helsingfors seriefestival, Finland
23-26/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
8-10/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge
5-7/11 Komiks.dk, Köpenhamn, Danmark

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 


 

Anneli Furmark

Anneli Furmark håller föredrag på Göteborgs stadsbibliotek 23/11.

maja lindén

Maja Lindén har en ny webbplats.

Henrik Rehr

Henrik Rehr var en flitig signerare på Komiks.dk. Här förfriskar han sig i Fahrenheits monter.


Ingemar Bengtson på besök i Rasmus Grans atelje på Serieskolan i Malmö i samband med Komiks.dk.

Lars Hillersberg

Lars Hillersberg i sin monter på bokmässan 2003. Fotot är tagit av David Liljemark.

Kapten Stofil

Kapten Stofil firar fem år med nummer 16 som är ute nu!

Nedan följer några foton vi fått av David Liljemark:Åsa Grennvall och Ingemar vid Urhunden-utdelningen.
Ingemar och David Liljemark vid samma tillfälle som ovan.Simon Gärdenfors barbacka (soloframträdande med Las Palmas-låtar).Familjen Nilsson-Jonsson: Susanna, Fredrik och konsertklar Disa.Patrik Stigzelius dricker kaffe hemma hos Björn Schagerström under bokmässan i år.