senaste nytt | nyhetsarkiv |

JUNI 2004

Urhunden-priset till Allt för konsten 4
Seriefrämjandet har tilldelat årets Urhunden-pris för bästa översatta seriealbum till Allt för konsten 4. Juryns motivering lyder: "Den årligen utkommande antologin "Allt för konsten" har under Ingemar Bengtssons ledning utvecklats från ett renodlat forum för svensk vardagsrealism till en bred plattform för nordiska serier. Den senaste utgåvan innehåller en rad personliga, konstnärligt ambitiösa serier som pendlar mellan realism och surrealism, och illustrerar på ett förtjänstfullt sätt styrkan och bredden inom dessa genrer i Norden."

Det här var andra gången som Optimals antologi Allt för konsten belönades med Urhunden. Den första volymen från 1998 fick pris som bästa originalsvenska album. Utdelningen kommer att äga rum i augusti på Serieteket i Stockholm. Exakt datum tillkännages senare.

Gunnar Lundkvist får den svenska plaketten för "Klas Katt går till sjöss" och Unghunden går till Bamse-redaktionen.
www.serieframjandet.com

Medverkande i Allt för konsten 5

Efter en intensiv månad har jag fått ihop årets utgåva av Allt för konsten, den femte i ordningen. Det har varit mycket hård konkurrens om platserna. Dessa kommer att medverka: Riikka Ala-Harja, Niklas Asker, Terhi Ekebom, Mikaela Elf, Jojo Falk, Matti Hagelberg, Bjarni Hinriksson, Maria Isenbecker, Loka Kanarp, Kati Kovács, Gunnar Krantz, Mats Källblad, Christopher Nielsen, Patrik Rochling, Jan Solheim, Katja Tukiainen, Tomas Zackarias Westberg, Yosh, Tor Ærlig, samt Li Österberg. Omslag av dansken Jan Solheim. Illustrationer i inlagan av finskan Kati Kovács. Boken blir på 176 sidor, varav hela 53 i färg. Utgivningsmånad blir september.

Releaseparty för "Inget under" i Malmö
Alla är välkomna på släppfest för nya Optimalalbumet "Inget under" av Rasmus Gran och Patrik Stigzelius på Sofielunds Folkets hus på Rolfsgatan i Malmö torsd 17/6 kl 19-22. 10 kronors inträde, gratis öl & vin, samt böcker till försäljning till billigt specialpris! Maila mej gärna om du vill komma, för planeringens skull.
rasmus.gran@home.se

Anneli Furmark vann i Kemi

Årets seriefestival i finska Kemi ägde rum 21-23 maj. Vinnare i deras stora nordiska serietävling blev i år Anneli Furmark med serien "Bränna sina skepp". Förutom att bli 1700 Euro rikare, så får Anneli äran att sitta med i juryn i nästa års tävling. På delad andra plats i kategorin för novellserier kom teamet Li Österberg & Patrik Rochling med "Brottstycken" och Mikaela Elf med "Stefan". I kategorin för dagsstrippserier vann den finska duon Sami Toivonen och Aino Havukainen före Tor Ærlig och Grete Rokstad från Norge. Trea blev dansken Anders Brømserud. Samtliga finns med i festivalalbumet "Tissityttö/Bröstflickan", där även omslagstecknaren Terhi Ekebom och likaledes finske Ville Ranta medverkar. Vi gratulerar Anneli Furmark och de andra till sina priser, och uppmanar er att redan nu börja fundera på vad era bidrag till nästa års tävling ska handla om!
www.kemi.fi/sarjis
Några foton från festivalen kan ses här (finsk text).

Artikel om Optimal i norska Rocky-tidningen
Øyvind Holen har skrivit en artikel om svenska självbiografiska serier i nummer 6/04 av norska utgåvan av Rocky. Över hela mittuppslaget kan man läsa om bland andra Åsa Grennvall, Daniel Ahlgren och Allt för konsten-böckerna. Artikeln är rikligt illustrerad i färg. Läs den här.


Gunnar Krantz i pressen
Kvällspostens Bengt Eriksson skrev den 22/5 om "Krantz unika självbiografi" i sin recension av färska pocketboken Vänster vänster. Den 16/5 skrev Jonas Thente om samma bok i DN under rubriken "Med vänstern mot den slutliga desillusionen".

Åsa Grennvalls serier dissekerade
På kort tid har Åsa Grennvalls serier blivit omnämnda i två vitt skilda fackböcker. Först kom "De mörka labyrinterna. Gotiken i litteratur, film, musik och rollspel" av Mattias Fyhr (ellerströms förlag) där "Mie" uppmärksammas som "den första stora [svenska] serien som skildrar goth." Även omslaget på boken finns återgivet. Nyligen kom också Görel Kristina Näslunds "Lär känna psykopaten" (Natur och Kultur), som tar upp "Sjunde våningen" i ett längre avsnitt. Vi saxar ett utdrag:

"[...] Sjunde våningen är en tecknad självbiografisk berättelse om Åsas möte med Nils på en folkhögskola. Nils är en otroligt trevlig kille som Åsa förälskar sig i och flyttar ihop med. Hon känner sig utvald och lycklig. Men den charmiga fasaden hos Nils döljer en störd personlighet som visar sig gradvis. Nils kontrollerar, terroriserar och misshandlar Åsa. Hon tappar sitt självförtroende och sin identitet. Att hoppa från lägenheten på sjunde våningen ter sig snart som ett lockande alternativ till det helvete hon lever i.

Det är en stark bok om en våldsam man med psykopatiska drag. Den borde läsas av alla unga kvinnor så att de känner igen dragen hos en terrorist och kvinnomisshandlare av den här sorten. Här får man också veta vad som är viktigt om man blivit misshandlad. [...]"

Jason nominerad i USA
Även i år nominerades Jason till Harvey-priset i USA, den här gången för Fantagraphics utgåva av "The Iron Wagon". Kategorin var bästa översatta serie.

Läs en mycket positiv recension av Jasons senaste bok "Du går fel väg" här.

Galago 2/04 ute
Andra numret av Galago efter nyordning i pocketformat är nu ute. Bland de medverkande märks högintressanta amerikanskan Phoebe Gloeckner, Åsa Grennvall, David Liljemark, Anneli Furmark och Frida Hammar. Numret är helt i svartvitt den här gången. "Vänster vänster", "Inget under", "De äventyrslystna karlakarlarna 3: Satan i tyrolerhatt" samt "Mansslukerska på cirkus" finns med i Klub Galago som tillvalsböcker.

Jag Joakim i Serieklubben

"Jag Joakim" av Joakim Lindengren är huvudbok i Serieklubben den här månaden. Sista beställningsdatum har dock gått ut, då det var den 10/6.
www.serieklubben.com

Bild & Bubbla 4/03 ute
Rejält försenade Bild & Bubbla 4/03 dök upp under maj månad. Över fyra sidor presenteras en rikt illustrerad intervju med Anneli Furmark. Recenserade Optimala album är "Cykelhippie", "DÄKK 2: Fett med megadöd", "Det är inte värst sådär i början", samt "Johanna". Karna Ruseks och Daniel Ahlgrens lantishäften recenseras också med goda betyg. Nästa nummer ska komma ut i juni, i så fall blir det månadstidning som gäller framöver.
På Seriefrämjandets webbplats har på sistone Mikke Schirén haft hand om en i stort sett daglig nyhetsrapportering samt lagt ut ett reportage om "SPX Stockholm". Lagom till bokmässan planeras hemsidan vara igång på allvar och bjuda på ett rikt urval av både artiklar och nyhetsnotiser.
www.serieframjandet.com

ETC startar ny serietidning
ETC gav under första halvan av 80-talet ut serietidningen Crack, och till hösten är det dags för ett nytt försök. Namn och specifikt innehåll är inte offentliggjort ännu, men redaktören Mikke Schirén säger att de ska satsa på svenska och utländska (främst USA) humor- och äventyrsserier. Tidningen ska rikta sig till läsare mellan 14 och 40, och bli som en slags vuxenserietidning - fast utan porr. Distributionen ska gå genom Tidsam, vilket borde innebära att tidningen kommer att gå att köpa överallt.

Daniel Ahlgren sågar Kalle Anka-filmerna

Med anledning av Kalle Ankas 70-årsjubileum hade Sydsvenska dagbladet den 9/6 bett fem tecknare baserade i Malmö att göra varsin egen ankillustration. Bland de utvalda finns Daniel Ahlgren och Gunnar Krantz. Se själva på resultatet här.

Nicolas Krizan formger

Optimals mångårige formgivare Nicolas Krizan har på sistone bland annat haft hand om Bibliotekstjänsts böcker med lästips. Den första av dem kom strax före jul, och del två i maj. Det är Malmö stadsbibliotek som har ansvarat för texterna, och de som handlar om serier har författats av deras seriebibliotekarie Mats Nordström. BTJ tar rejält betalt för de vackert utformade böckerna, men det går ju alltid att ta sig till det lokala biblioteket och be att få kika på dem där. En länk med information finns här.

Henrik Rehr på Tegnebordet

Den danske serieskaparen Henrik Rehr, vars långa serie "Tisdag" finns med i Allt för konsten 4, lägger ut sina kommande serieprojekt online på danska Tegnebordet. Visserligen har seriesidorna ingen text, men det är ändå en trevlig stund som väntar för den som söker sig dit. Serien som ligger ute just nu heter "Sankt Kain", och är något helt annat än "Tisdag" och "Tribeca sunset".

Klistermärken, någon?
Optimals pockteformgivare Tomas Zackarias Westberg har dragit igång stickers.se tillsammans med Oskar Falk. De erbjuder klistermärken både som print-on-demand och screentryckta. Ta en titt själva på deras hemsida.
www.stickers.se

Kulturstöd till Optimal
"Vänster vänster" av Gunnar Krantz och "De äventyrslystna karlakarlarna 3: Satan i tyrolerhatt" av Johan Wanloo har tilldelats kulturstöd.

Optimalt i höst
Dessa böcker utkommer i höst: antologin "Allt för konsten 5", "Amatörernas afton" av Anneli Furmark, "Den skitstora Johan Wanloo-boken" av Johan Wanloo, "Jag vill visa dig något" av Jason, samt "Tribeca sunset" av Henrik Rehr. Samtliga titlar släpps lagom till Bok & Biblioteksmässan i september och vi kommer självklart att presentera dem närmare här på hemsidan inom kort.

Optimal på turné 2004
2-4/4 SPX Stockholm
21-23/5 Kemi seriefestival, Finland
18-19/9 Helsingfors seriefestival, Finland
23-26/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
8-10/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 


 


afk 4

"Allt för konsten 4" fick Urhunden för bästa översatta seriealbum.


afk 5

Ett omslag av danske Jan Solheim kommer att pryda den femte utgåvan av Allt för konsten .

Inget under

"Inget under" har släppfest i Malmö torsdagen 17/6.

Inget under

Nicolas Krizan har gjort form åt Bibliotekstjänst.