senaste nytt | nyhetsarkiv |

FEBRUARI 2004

Optimal fick Göteborgspriset!
Nöjesguiden delade ut sitt Göteborgspris den 9/1. Optimal Press var nominerade i kategorin media och vann också priset. På plats på utdelningsfesten från Optimals sida var Ingemar Bengtsson, Ajan, Joakim Lindengren, Björn Schagerström och Johan Wanloo.

Nöjesguidens jury skriver följande om oss:

OPTIMAL PRESS - Vinnare
Förläggaren Ingemar Bengtsson skulle aldrig komma på tanken att kalla de begåvningar som ges ut av Optimal Press för "serietecknare". Det låter slarvigt, som om vem som helst kan klottra fram serier. I stället kallar han dem skapare.
För seriekonst kräver inte bara schyssta och slagfärdiga bilder, utan också förmågan att berätta stora historier. Därför är det inte konstigt att några av Sveriges skickligaste bildberättare återfinns på Optimal. En "skapare" behöver alltid en förläggare som vårdar deras talanger med största noggrannhet. Gåtan ligger snarare i hur han hittar dem. Bengtsson har en nästintill övernaturlig förmåga att år efter år skaka fram fantastiska berättelser av okända förmågor till en krävande läsarkrets.
Optimal press och Ingemar Bengtsson framstår allt mer som en förutsättning för god svensk seriekonst.


Läs mer här.

Maja Lindén ställer ut i Stockholm
Maja Lindén ställer ut originalteckningar till serierna FRU DRAAKE och VAJLET, samt satirteckningar gjorda för DN, Expressen, Dagens Arbete m. fl.

Vernissage lördag 7 februari kl 12-16
Utställningen pågår 7 feb - 3 mars
Öppettider: mån-fre 11-18, lör 12-16, sön 13-16
Seriegalleriet, S:t Paulsgatan 14, 118 46 Stockholm
www.seriegalleriet.se

Maja Lindén på Göteborg Film Festival
Maja Lindén har fått hedersuppdraget att göra årets festivalbok för Göteborg Film Festival. Lagom till Bokmässan ska det färdiga resultatet föreligga och Maja besökte naturligtvis den nyss avslutade festivalen för att samla inspiration och material (och inte minst för att se en massa film, förstås!). Boken har producerats varje år sedan 1993 och bland Majas föregångare märks Klas Östergren, Thomas Tidholm, Per Olov Enquist och fotografen Lars Tunbjörk.
www.goteborg.filmfestival.org

Serier.nu på Culturen i Västerås
280 kvadratmeter serieutställning blir det på Culturen i Västerås med vernissage den 14/2. Inga original visas på utställningen, men väl en hel del reproduktioner. De tecknare från Optimal som medverkar är Daniel Ahlgren, Ajan, Anneli Furmark, Rasmus Gran, Åsa Grennvall, Gunnar Krantz, Mats Källblad, Henrik Lange, David Liljemark, Maja Lindén, Joakim Lindengren, Coco Moodysson, Patrik Rochling, Karna Rusek, Petteri Tikkanen (omslaget till Allt för konsten 3), Johan Wanloo och Li Österberg. Bland övriga medverkande på utställningen märks Galago/Ordfront, Lantis, C'est bon, Mondo med flera. Det övergripande temat är möjligheterna för nya svenska serieskapare att nå ut. Eventuellt kommer en katalog att produceras också.
www.culturen.nu

Intervju med Åsa Grennvall
Åsa Grennvall intervjuas i Stockholms fria tidning. Läs intervjun här.

En intervju med Åsa på engelska finns på den tuffa och roliga hemsidan Cherryfuck.

Johan Wanloo i radio
Johan Wanloo fick breda ut sig över en hel timme i P4-programmet "Tengby direkt" den 2/2. Resultatet var riktigt underhållande och det är synd om er som missade det. Men det går att lyssna här.

Redan p torsdag 12/2 medverkar Wanloo i Tengbys radioprogram igen, den h”r gÂngen p den diditala n”tradiokanalen SRX. Lyssna mellan klockan 14 och 15, s fÂr ni h–ra Wanloo spela tre lÂtar och prata kring dem.

Artikel om Nordiska serier i UNT
Upsala Nya Tidning skrev om Nordiska serier i allmänhet samt Allt för konsten 4 och Du går fel väg i synnerhet den 16/1. "Nordisk våg" heter artikeln och den åtföljs av några recensioner. Daniel von Sydow skriver bland annat följande om Jasons nya bok "Du går fel väg": "Den nästan helt stumma skildringen bygger i stället på stämningar, något Jason är en mästare i att återge. Läs den!"

Svensk bokhandel ute
Vårboksnumret av Svensk bokhandel (1/04) är nu ute och Optimal har som vanligt en annons inne där vi presenterar vår utgivning (annonsen återfinns på sidan 334). Vi kommer att presentera vårens nyheter här på webbplatsen i nästa månad och det finns en hel del godbitar att se fram emot.

www.svb.se

Optimal-skapare i Dagens Nyheter
Åsa Grennvall medverkade med en helsidesserie i Dagens Nyheter den 13/1 på temat "goth". Läs serien här.

Den 15/1 gjorde Johan Wanloo sin debut som illustratör på Namn & Nytt-sidan i DN och presenterades dessutom med en artikel. Framöver kommer Wanloo att teckna varje onsdag, och på fredagarna medverkar sedan länge David Liljemark på samma sida.

Anneli Furmark i Norrbottenskuriren
Den 21/12 hade Anneli Furmark både vernissage för utställning och föredrag på Kronan i Luleå. Dagen efter intervjuades hon i Norrbottenskuriren.

Bibliotekstjänst recenserar höstböckerna
Bibliotekstjänsts recensioner var rätt trevlig läsning. Här följer några citat:

ALLT FÖR KONSTEN 4
"Alltsammans är läsvärt och välgjort. Det här bådar gott för framtiden." Pål Eggert.

DET ÄR INTE VÄRST SÅDÄR I BÖRJAN
"Serier som berör." Fredrik Strömberg.

HOROR ÄR VI ALLIHOPA
"Dden här tecknaren har ett skarpt öga för samhälleligt larv och tanklöshet, ett gott öra för floskler och dubbelmoral från såväl makthavare som kommersiella krafter och vanliga medmänniskor, och en härlig förmåga att spetsa till saker och ting. Lindéns första album Namnet är Vajlet – men kalla mig Gud (2001) var bra. Den här lilla behändiga men ändå välmatade volymen är bättre." Annika Johansson.

JOHANNA
"Li Österberg är tidigare känd från antologierna Allt för konsten (1998-2003). Här ger hon karaktären Johanna från antologin mer utrymme att röra sig på. /.../ Österberg arbetar med tydliga, mjuka och runda linjer markerade med kraftig svärta, något som förstärker lågmäldheten." Thomas Storn.

KAPTEN STOFIL: EN MAN STEG AV SPÅRVAGNEN
"Albumet är befriande personligt, vänligt självironiskt och synnerligen kompetent utfört – det är kul, kort sagt. Detta är Joakim Lindengrens fjortonde album, och han blir allt bättre." Peter Wallström.

Optimal-böcker i bokklubbar
Just nu erbjuds följande böcker som tillval hos serieklubben.com: Allt för konsten 4, Susanna & Bo (pocket), Böggänget, Den lilla människan, Järnvagnen, Horor är vi allihopa, samt De äventyrslystna karlakarlarna 2: Fett med megadöd.

I mars utkommer Galago i sin nya inkarnation som storpocket (13 x 20 cm, alltså något mindre än A5) på 116 sidor, varav 16 i färg. Precis som tidigare fortsätter Klub Galago och i 1/04 erbjuds Det är inte värst sådär i början, Allt för konsten 4, Kapten Stofil: En man steg av spårvagnen, samt Johanna som tillvalsböcker.

David Liljemark illustrerar punkomslag
David Liljemark har inte bara illustrerat framsidan på punkbandet Svintasks nya CD, utan namnet på hans verk har också fått ge namn åt skivan: "Karl XII:s kukfärd". Bandet hinner med 13 låtar på en kvart.
www.svintask.com

Nytt från Pillowscars
Michael Olsson, som höll i Optimals webbplats när Björn irrade runt i Asien, fortsätter med sitt skivbolag Pillowscars. Senaste utgåvan är en CD med Collections of colonies of bees med titeln "Stuck". Skivan är utgiven i en begränsad upplaga och har ett handtryckt omslag av den amerikanske serieskaparen Mat Brinkman. Micke säljer också en del serier så kolla in hans lagerförteckning på den egna hemsidan.

Johan Wanloos hemsida
Missa inte att titta in på Johan Wanloos bloggiga hemsida med jämna mellanrum. Ni har redan missat hans julsaga, så kolla in konstprojektet "Tokiga hattar" direkt!
www.geocities.com/wanloo2000

Optimals favoritwebbplatser
Det finns mycket skräp på internet som man bara slösar bort tiden på, så kolla in de här länkarna som garanterat bjuder på intressant läsning:

Rackham är en bra dansk seriehemsida med gott om nyheter, recensioner, analyser och mycket annat.
www.rackham.dk

Seriejournalen är en annan dansk sida som bara innehåller nyheter.
www.seriejournalen.dk

Tegn bjuder på mycket nyheter i serieväg och är norsk.
www.tegn.no

The Comics Journal är världens bästa serietidskrift. Missa inte den dagliga nyhetsbloggen "Journalista!"!
www.tcj.com

Egon är namnet på en tuff sida med massor av nyheter och länkar till utställningar, festivaler och mycket annat världen över.
www.egonlabs.com

Indy Magazine gavs ut på papper under 90-talet. Då läste jag den aldrig, men nu har den precis omlanserats som webbtidning med lysande resultat. Redaktör är Bill Kartalopoulos som också håller i Egon. Läs om seriefestivalen i Angouleme, Ben Katchor, Charles M Schultz, Souther Salazar och mycket mer.
www.indyworld.com/indy/

Seriechock uppdateras alltmer sällan, men vi gillar den ändå. Innehåller recensioner av seriealbum och fanzines, samt en gästbok som nog är obegriplig för den som inte känner tecknarna som skriver där.
www.seriechock.nu

Optimal på turné 2004
2-4/4 SPX Stockholm
21-23/5 Kemi seriefestival, Finland
18-19/9 Helsingfors seriefestival, Finland
23-26/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
8-10/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 


 


Maja Lindén på seriegalleriet

 

Maja Lindén
Maja Lindén gör bok om filmfestivalen.


Du går fel vägDu går fel väg
Utdrag ur Åsa Grennvalls goth-serie i DN.
David Liljemark gör punkomslag.
Johan Wanloo gillar tokiga hattar.
En bra dansk seriehemsida.