senaste nytt | nyhetsarkiv |

APRIL 2004

Nya böcker är på gång in
Nu kan ni beställa de färska vårböckerna direkt från vår postorder!

JAG JOAKIM av Joakim Lindengren
Joakim Lindengrens nio första album är kultförklarade bland seriefantaster. Nu har vi valt ut de största godbitarna till ett inbundet samlingsalbum på inte mindre än 192 sidor (varav 16 aldrig tidigare tryckts i bokform) med titeln JAG JOAKIM. Det är dags att åter stifta bekantskap med Krystmarodören, Ingrid Bäckström, Balkongståarn och inte minst de nobla herrarna i Svenska småbils- och rusdrycksförbundet (SSB&RDF). Lindengren tecknar idag mest serier om "Kapten Stofil", men det var med serierna i detta album som han först slog igenom. Be-bop originalaskkopp! 192 stora sidor, hårda pärmar och ändå är priset inte högre än 200 kronor!

MANSSLUKERSKA PÅ CIRKUS
av Kati Kovács
Kati Kovács serier har kallats både "underbara" och "vedervärdigt härliga" och hon har också belönats med Urhundenpriset för bästa översatta album. I MANSSLUKERSKA PÅ CIRKUS samlas ett urval av hennes bästa korta serier, flera av dem i färg. Som vanligt berättar Kovács med enastående entusiasm och inspirerade teckningar. Boken har fått ett strålande mottagande i Finland, där den bland annat legat på topplistan "Vad Finland läser". Boken är på 48 sidor, varav 16 helt i färg. Den är din för 110 kronor.

INGET UNDER av Rasmus Gran och Patrik Stigzelius
Manusförfattaren Patrik Stigzelius ser i sin andra bok tillbaka på olika händelser under uppväxten som format honom till den person han är idag. Vi möter brådmogna småflickor, fula gubbar och en Patrik som ständigt grubblar över varför saker och ting blev som de blev. Som vanligt är boken illustrerad av Rasmus Gran. Boken är häftad och 96 sidor tjock. Priset är 110 kronor.

Självfallet finns förstås också pocketarna som kom ut i början av april, "De äventyrslystna karlakarlarna 3: Satan i tyrolerhatt" av Johan Wanloo och "Vänster vänster" av Gunnar Krantz, att beställa. Kolla i Katalogen!

Allt för konsten 5
Den andra maj är det deadline för årets utgåva av Allt för konsten, som är den femte i ordningen. Det går alltså fortfarande att skicka in alster, men det börjar bli bråttom. Adressen som gäller är: Optimal Press, Box 2408, 403 16 Göteborg. Eventuella frågor skickar ni till info@optimalpress.com


Kapten Stofil 14 är ute
Det nya numret av Kapten Stofil ståtar med en pastisch på Manhattandeckarnas omslag, kärleksfyllt omdöpt till "Masthuggsdeckarna". Kapten Stofil-äventyret går i bästa film noir-stil och vi stöter bland annat på Göteborgs mäktigaste man. Dessutom träffar "Den maskerade proggaren" på Högerspöket i David Nessles bidrag till tidningen. För övrigt medverkar John Andersson, Joakim Pirinen och Johan Wanloo. I Stupido-sektionen hyllas Doris Day.
www.kaptenstofil.net

Mondo ute
Mondo 1/04 är på 68 sidor i serietidningsformat och har limmad rygg. Detta nummer är en antologi med blandade serier av 14 tecknare, varav de flesta har anknytning till Serietecknarskolan i Malmö. För 70 spänn får du läsa serier av bland många andra Kim Andersson (redaktör), Malin Biller, Kalle Bjelkefelt, Loka Kanarp, Mats Källblad, Josefin Olofsson och Lovisa Witt.
www.seriepiraterna.com

Fåtskliaben
Sveriges just nu bästa textfanzine utnämner vi Fåtskliaben till. Det är nästan som att läsa Seriechock när man hugger in på Joakim Pirinen-intervjun i nummer två eller Mats Erland Larsson-intervjun i nummer tre. Bägge är väl utförda och klart läsvärda. Nummer fyra finns inte ute än, men i femman kan man läsa redaktören Matti Steiger Lundmarks egen skapelse "Prozac Boy" (läsaren behöver nog nästan ta Prozac efter att ha läst den). Varje nummer kostar 20 spänn (oklart om porto ingår, kolla med redaktören) och ni beställer från: Matti Steiger Lundmark, Årstavägen 59, 120 54 Årsta. E-post: matti@lundmark.as

Bästa SPX Stockholm hittills
Den 2-4 april ägde den sjätte upplagan av SPX Stockholm rum. För första gången var evenemanget utsträckt över söndagen också, vilket var ett steg i klart rätt riktning. Som vanligt inleddes allt med en fest på fredagskvällen, nu uppe på Café Panorama på våning 5 i Kulturhuset. Ett utmärkt tillfälle att ta sig en öl med andra likasinnade, inte minst den 26 personer stora delgationen från Finland och de runt fem tysktalande gästerna.

På lördagsmorgonen var det dags att sätta upp de drygt 40 försäljningsborden på våning 3, och Optimals utsända Ingemar Bengtsson och Björn Schagerström hade två av dessa. Det ena lade vi upp ett axplock ur Optimals senare utgivning (bland annat med de purfärska pocketarna av Johan Wanloo och Gunnar Krantz) och det andra användes till att sälja det belgiska förlagets Bries album med främst europeiska skapare översatta till engelska. Vi hade hela deras katalog till salu och populärast var förstås böckerna av festivalens hedersgäster Uli Oesterle och Ulf K. Vi hade också ett stort urval badges från Bries, främst sådana som producerats av belgaren Erik Kriek och hans "Gutsman comics". Bäst gick knapparna med "Tigra", som Kriek hade ritat för att göra reklam för ett cigarettmärke. Vi sålde också animationstidskriften Animagi.

Bland de övriga som var på plats märktes Kartago, Ordfront Galago, Seriefrämjandet, Napa (Finland), Suomen yrityslehdet (Finland), Boing being (Finland), Moga Mobo (Tyskland), Egmont, Mondo, Lucky Death Comics, Anithero Comix, Fåtskliaben, Maiz, Normal Man, Beskyddaren, Stilikon, Raisin Girl, Gabbi Gabbi Heys Mega Mix, Mainstream Comics, Kvickhuvud, Bonanza och många fler förlag och fanzines. Dessutom fanns ett rejält urval med tyskspråkiga seriealbum i ena ändan av rummet, och de båda serietecknarskolorna från Hofors och Malmö var förstås närvarande. Bitvis var det så mycket folk i den långsmala lokalen att det var svårt att ta sig fram. Av de Optimala tecknarna var David Liljemark och Li Österberg på plats.

Lördagskvällen ägnades traditionellt åt att äta en massiv middag på Mongolian Barbeque, vilket alltid är trevligt.

På söndagen var det nytt för årets upplaga att konferenslokalerna uppläts åt att visa animerad film nonstop. Ett trevligt initiativ, men till nästa år hoppas vi på att animatörerna får ett par programpunkter också så det hela blir lite mer handfast. Vi fick sällskap i montern av Pär och Petra från Konstfacks avdelning för animation och animerad film i Eksjö. Söndagen var klart lugnare än lördagen, men det lär rättas till under kommande år. Sammantaget var det en mycket trevlig helg och vi på Optimal ser redan fram emot nästa års festival.

Stor tävling om titeln "Nordens bästa fanzine"

Vid SPX Stockholm 2005 kommer också för första gången ett pris att delas ut på festivalen. Passande nog tävlas det i kategorin Bästa fanzine, och alla fanzines utgivna i något av de nordiska länderna under 2004 kan delta. Förstapris i tävlingen kommer att bli 2000 Euro (strax över 18000 kronor). Läs mer om tävlingen på Serietekets hemsida.

Webbplats till minne av Andreas Svensson
Nu är det snart ett år sedan Andreas Svensson dog. Som medlem i fanzinekollektivet Rare Zombie från Örebro i slutet av 80-talet och början av 90-talet blev han beundrad av många för sina säkra teckningar och våldsamma historier. Nu finns det en webbplats som håller på att fyllas med inscannade teckningar och lite annat på adressen:
www.asmorod.net


Optimal på turné 2004
2-4/4 SPX Stockholm
21-23/5 Kemi seriefestival, Finland
18-19/9 Helsingfors seriefestival, Finland
23-26/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
8-10/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 


 


Jag Joakim

"Jag Joakim" är 200 sidor hämtade ur Joakim Lindengrens albumskatt.


Du går fel väg

Kati Kovács "Mansslukerska på circus" samlar kortare berättelser i både svartvitt och färg.

Inget under

"Inget under" är Rasmus Gran och Patrik Stigzelius nya samarbete.

Inget under

Kapten Stofil har kommit ut med sitt fjortonde nummer.

 

Här är några bilder från SPX 04 fotade av Björn.

Tero Salomaa från Suomen yrityslehdet och Ingemar Bengtsson från Optimal vid försäljningsborden.

 

Tyskarna på plats: Närmast kameran syns två representanter för gratistidningen Moga Mobo från Berlin och mannen i kepsen näst längst bort är hedersgästen Uli Oesterle.

 

Ulrich Pröfrock är bokhandlare från Freiburg och delägare av bokhandeln  X für Ü.

Nu finns det en webbplats till minne av Andreas Svensson.