senaste nytt | nyhetsarkiv |

NOVEMBER 2003

Åsa Grennvall till Göteborg
Torsdagen den 20 november besöker Åsa Grennvall Göteborgs stadsbibliotek för en "serieuppläsning" med diabilder. Även Petra Revenue kommer att framträda och prata om sina teaterstycken. Det hela äger rum i Poesihörnan klockan 19 och det är självklart fri entré. Missa inte detta tillfälle att höra Åsa berätta.
Länk till Göteborgs stadsbibliotek.

Åsa Grennvall intervjuad i Sydsvenskan
I Sydsvenska Dagbladet den 26 oktober publicerades en stor intervju med Åsa Grennvall. "Omöjlig kärlek är temat i Åsa Grennvalls nya serier" är rubriken på Elin Fjellmans text.

En intervju har också publicerats i de olika upplagorna av Metro med överskriften "En aning av ljus i mörk seriesamling". I Göteborgsupplagan publicerades Annika Goldhammers text den 14/8.

En tredje intervju har gått i tidningen Impuls 9/03. Karin Backström stod bakom den och den ligger i sin helhet på Åsas egen presentationssida.

Åsas senaste bok "Det är inte värst sådär i början" rekommenderades i TV-programmet Pocket den 6/11.

Roger Wilson i radions Kulturnytt i P1 rekommenderade boken den 8/10.

Hallands Nyheters kulturredaktör Malin Henrikson konstaterar i sin recension från 29/10 att "Grennvalls genombrott var ingen tillfällighet"

Tegn.no sätter Åsa i fokus i sin genomgång av höstens nyheter från Optimal Press och Øyvind Holen skriver att "Det er utvilsomt knyttet mest spenning til den fjerde boken til Åsa Grennvall".

Åsa kommer dessutom att intervjuas i Cosmopolitans decembernummer.

Åsa Grennvall i Finland
Åsa Grennvall var i Finland den 14-16 nobember på en liten "promotionturné" för den finska utgåvan av "Sjunde våningen". Boken heter "Seitsemäs kerros" på finska och är utgiven av förlaget Suomen yrityslehdet. Förlaget har tidigare givit ut böcker av bland andra Kati Kovács, Katja Tukiainen och Thee Ultrabimbos-gitarristen Maria Hakkarainen.

"Det känns som hundra år" på upphällningen Åsa Grennvalls debutbok "Det känns som hundra år" är på väg att ta slut. Det finns bara några få exemplar kvar av den på lagret. Vill du ha den så rekommenderar vi att du bokar ditt ex via telefon eller e-post. Någon ny upplaga är inte planerad.

Allt för konsten 4 recenserad
Flera recensioner av Allt för konsten 4 har kommit in och det är som alltid intressant att följa reaktionerna från våra nordiska grannländer. En dansk recension går att läsa på rackham.dk och under rubriken "Optimal mursten" skriver Henry Sørensen: "Temmelig midtvejs finder vi samlingens absolut bedste bidrag, der (selvfølgelig, fristes man til at sige) er signeret af eneren Jan Solheim. Den lille - og efter sigende autentiske - historie om "Pat och Pete", som Jan har fået fortalt af Bjarne Hansen, er slet og ret uafrystelig og videreformidlet i et suverænt underspillet tempo og udtryk. Allt för konsten 4 rundes af med hele Henrik Rehrs Tirsdag - som oven i købet er blevet udstyret med en lille epilog til lejligheden - der således bliver samlingens længste indslag, og såmænd også et af de vægtigste. /.../Hvis udvalget i nærværende antologi er repræsentativt for, hvad der bliver produceret af tegneserier i Skandinavien, må man konstatere, at danskerne - kunstnerisk set - indtager en sikker førsteplads."

Å andra sidan har norska Bergens tidendes recensent Øyvind Holen en helt annan åsikt: "Det svenske forlaget Optimal Press har siden starten i 1991 opparbeidet seg status som Nordens mest kvalitetsbevisste, og med denne mammutantologien med serier fra Norge, Danmark, Sverige og Finland befester det stillingen ettertrykkelig. Her får du 340 sider i svart/hvitt og farger, og for å finne utgivelser av liknende kvalitet, bredde og omfang må vi til canadiske «Drawn & Quarterly». /.../ Som i flere Optimal-utgivelser, står det hverdagsrealistiske eller selvbiografiske i fokus, og Steffen Kvernelands fortellinger fra sin egen pøbelkarriere i «Slyngelålder» sklir perfekt inn. Med denne og Roy Søbstads ypperlige «Serien om Roger» får du faktisk to av fjorårets beste norske tegneserier mellom to permer, samt Christopher Nielsens eldre «Processen mot Christopher N». Slik sett er det faktisk Norge som bidrar med de klart beste seriene, /.../ Boken gir et stålende overblikk over tilstanden for personlige serier i Norden."

Samme skribent skriver på www.tegn.no om boken under rubriken "Nordisk kraftmønstring".

Norska webbportalen tegneserier.no förmedlar genom Tor Arne Hegna följande: "Svenske Optimal er en fast gjest (på Raptusfestivalen i Bergen) med flere spennende titler, på norsk kjent fra bl.a. Gorilla. Deres årlige antologi Alt för konsten har etterhvert utviklet seg til skandinavias viktigste tittel for de som ønsker å følge med på hva som skjer i de forskjellige landa. "

Den svenska kulturtidskriften agamemnon.se håller i sin tur den svenska flaggan högst och vi konstaterar att Li Österbergs och Patrik Rochlings 15-sidiga serie "Systrar" är recensenten Christer Bobergs favorit: "I serieantologin Allt för konsten 4, som släpps samtidigt som Johanna, är det deras alldeles färska bidrag som lyser starkast. Framtiden är ljus."

Det finns också en recension på finska i Sveriges största finskspråkiga tidning Ruotsin Sanomat där Matti Hagelberg omnämns särskilt. Tyvärr har vi dock inte fått texten översatt ännu så vi kan inte referera den. Johanna Poutiainen skriver även om Åsa Grennvalls och Maja Lindéns nya böcker i denna tidnings ungdomsbilaga från 26/9.

Bild & Bubbla på gång
Serietidskriften Bild & Bubbla är som ni säkert märkt rejält försenad just nu. För att råda bot på detta kommer den under en kort period att bli månadstidning så eftersläpningen kan hämtas in. I november utkommer nummer 2/03 (bland innehållet märks en jätteintervju med Johan Wanloo, missa inte den!), i december 3/03 och i januari 2004 är det så dags för 4/03 (med bland annat en intervju med Anneli Furmark) att dyka upp. Sedan är det meningen att utgivningen ska stabiliseras under 2004 och sidantalet kommer att begränsas till 84 för att allt ska hinnas med.
http://www.serieframjandet.com

"Johanna" rosad
Li Österbergs och Patrik Rochlings debutalbum "Johanna" har fått ett gott mottagande, inte minst av Christer Boberg vars anmälan publicerades både i Gotlands tidningar 23/9 och på agamemnon.se. Han konstaterar att det finns en del influenser från de amerikanska bröderna Hernandez, men ser det som något positivt och nytt för svensk seriekultur: "Love and Rockets kommer fortfarande ut med ojämna mellanrum. Här i Sverige har vi benådats med ett fåtal översättningar av deras verk (den senaste för ett decennium sedan), men något inflytande på den svenska seriekonsten tycks de inte ha haft. Tills nu. För när Li Österberg och Patrik Rochling i dagarna debuterar med seriealbumet Johanna så är influenserna uppenbara. Gällande såväl teckningar som berättarteknik. Vilket ingalunda ligger dem i fatet - tvärtom känns det befriande att någon här i Sverige äntligen vågar skriva episkt berättande serier som är existentiellt orienterade. Inga äventyr, inga gags, inga självömkande tillbakablickar, inga dräpande slutrepliker. Istället får vi fint tecknade sidor, varma och mångfacetterade personporträtt och ett berättande som flyter osannolikt bra."

Boken finns också omskriven i positiva ordalag i Trots Allt 7/03.

Maja Lindén intervjuad
Läs en intervju med Maja Lindén på Hallands Nyheters webbplats. Den publicerades i papperstidningen den 12/11 och ingick i deras artikelserie "Humor ur kvinnlig synvinkel".

Majas nya bok "Horor är vi allihopa" har recenserats positivt i Kommunalarbetaren 19/03 av Elin Steen under rubriken "Maja drar sig inte för yxmord". Steen tycker att boken "kan få den coolaste att brista ut i gapskratt". Expressens rubriksättare hade tidig julafton och lyckades få till rubriken "Horor som strippar" vid en recension i början av november.

De av er som läser veckotidningen Allas kan i nummer 50/03 delta i en utlottning av "Horor är vi allihopa".

Nöjesguiden Malmö/Lund rekommenderar boken i sitt novembernummer.

I en norsk recension från spot.nu av Ann-Sofi Emilsen kan man läsa bland annat att: "Satire, ironi og en skarp observasjonsevne rammer både meningmann og politikere når hun slipper løs sine streker."

Johan Wanloo är uppdaterad
En av Sveriges mest underhållande dagböcker är den som Johan Wanloo skriver på sin hemsida. För alla som vill hålla sig underrättade om den hord av tidningar som han medverkar i och få sig tips på populärkulturella pärlor är detta platsen. Johan håller för övrigt på att avsluta arbetet på nästa pocket i "De äventyrslystna karlakarlarna"-serien. Den tredje volymen kommer att bära titeln "Satan i tyrolerhatt" och det är inte någon mening att jag skriver något om storyn eftersom ni ändå inte skulle tro mig. Ni får kolla upp den själva istället när boken kommer ut i april 2004. Tills dess kan ni se några smakprov på Wanloos hemsida.
http://www.geocities.com/wanloo2000/

Joakim Lindengren i TV4
Joakim Lindengren intervjuades tillsammans med David Nessle på TV4:s Nyheterna den 26/10 och ett längre reportage i TV4:s morgonblock dagen efter. Reportaget handlade främst om Kapten Stofil-tidningen och var ovanligt bra.

Joakim har också framträtt i P4 Göteborg 21/10 där han intervjuades av en måttligt påläst programledare.

Joakim Lindengren i Faktum
De hemlösas tidning i Göteborg, Faktum, ståtar i sitt decembernummer (ute inom kort) med fyra fina julkort signerade Joakim Lindengren. Den alkoholiserade GAIS:aren från serien som Joakim gör åt tidningen finns självfallet med på samtliga kort. Köp flera ex av tidningen så ni kan skicka till alla era vänner.
http://www.faktum.nu

David Liljemark intervjuad
I Karlstads gratisnöjestidning Tryck 9/03 intervjuas David Liljemark.

TSOOL-prylar illustrerade av David Liljemark
Nu kan du bli ägare till t-shirts, muggar, boxershorts och massor av annat med The Soundtrack of Our Lives-motiv, många av dem illustrerade av David Liljemark. Det mesta är illustrationer från "Cartoon Animals"-häftet, men David har också ritat lite nytt material. Boxershortsen ser särskilt intressanta ut!
http://www.cafeshops.com/tsool

Summering av Bokmässan
Som vanligt, frestas man att säga, så ökade vi försäljningen oerhört vid årets Bokmässa jämfört med tidigare. Jag vill rikta ett jättetack till alla kunder och inte minst alla serieskapare (16 stycken!) som kom förbi montern. Joakim Lindengren och Johan Wanloo gjorde egna framträdanden på Ny Scen i E-hallen på söndagen och David Liljemark pratade i Värmlandsmontern. Vi kör järnet även nästa år.

Jason på gång med ny bok
Jasons nya bok "Du går fel väg" har tyvärr drabbats av ett antal förseningar, men nu ligger den på tryckeriet i Slovenien och beräknas komma ut i handeln under vecka 50. Boken är på 64 sidor i tvåfärg, inbunden och kostar 130 kronor att förhandsbeställa. Sätt in pengarna på postgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press.

Tills boken kommer ut kan ni läsa en intervju med Jason på Giant Robots hemsida.

Animagi 2 snart ute
En sida från Jasons bok "Den hemlighetsfulla mumien" kommer att pryda baksidan av animationstidskriften Animagis andra nummer. Det kommer ut i mitten av december och innehåller texter om bland andra Jurij Norstein, Per Åhlin och norsk animation. Animationsfestivalen i Eksjö, som ägde rum i september, uppmärksammas självfallet också speciellt.
http://www.animagi.nu/

Daniel Ahlgren i Ponton
Kulturtidskriften Ponton publicerar en artikel om Daniel Ahlgren i nummer 4/03 som utkommer i slutet av november. Skribent är Tomas Antila och numrets tema är "Vardag". Ponton inriktar sig i första hand på att publicera texter av unga författare i åldern 15-21 år.

Daniel Ahlgren har sedan sist också illustrerat en bok efter barn- och ungdomsboksförfattaren Per Nilssons manus. Boken heter "Ask & Embla" och är utgiven av Rabén & Sjögren. Daniel har ritat 100 illustrationer så det är väl värt att kolla upp för den som tycker om hans serier.

Allt för konsten 5
Jodå, det blir en femte del av vår antologi Allt för konsten i september 2004. Deadline för bidrag blir som vanligt början av maj, så det är lika bra att ni sätter igång redan nu. Skicka serierna på papper till: Optimal Press, Box 2408, 403 16 Göteborg. Jag vill inte ha några bidrag via e-post eller på CD, det är papper som gäller.

Optimal Press nominerade till pris
Nöjesguiden har nominerat Optimal Press till sitt Göteborgspris i kategorin media. Förra året nominerades Coco Moodysson av Malmö/Lund-upplagan men vann inte. Vi får se om det går bättre i år.

Mer kulturstöd till Optimal Press
"Allt för konsten 4" samt "Kapten Stofil: En man steg av spårvagnen" av Joakim Lindengren och "Det är inte värst sådär i början" av Åsa Grennvall fick stöd av Statens kulturråd vid deras möte den 29/10.

Lantis ger ut häften med Åsa Grennvall och Anneli Furmark
Anneli Furmarks häfte "Tant Oro slår en signal", "Svarta vinbär" av Åsa Grennvall samt Vicky" av Patrik Stigzelius och Niklas Asker ska nu finnas ute. Häftena är i A6-format, runt 24 sidor tjocka och klamrade i ryggen. Lantis verkar för närvarande inte ha någon hemsida, men det går att beställa via Seriefrämjandet: bildobubbla@telia.com

Nytt nummer av NonBob
Marcus Ivarsson har redan nu fått ut nummer 7 av sitt fanzine NonBob. Som vanligt är innehållet bra och du beställer genom att skicka en tjuga till: Marcus Ivarsson, Humlegatan 20C, 722 26 Västerås. Ett givet köp!

Vertigo publicerar seriealbum
Gunnar Blå har skrivit ett antal manus i "surrealistisk Pox-stil" som har erbjudits ett antal olika serieskapare. Antologin ska publiceras av Vertigo förlag inom en nära framtid.
http://www.vertigo.se

Den Nordiska serietävlingen i Kemi
Kemi seriefestival i Finland arrangerar återigen sin Nordiska serietävling. Deadline för bidrag är 1 mars 2004 och det tävlas i två kategorier: 1. serienoveller (högst 12 sidor) och 2. strippserier (minst 15 strippar). Skicka dina serier till: Sarjakuvakeskus, Keskuspuistokatu 1, 94100 Kemi , Finland. Förstapriset är på 1700 Euro och ytterligare priser på sammanlagt 3400 Euro delas bland de övriga pristagarna. Själva festivalen äger rum 21-23 maj.
http://www.kemi.fi/sarjis

Optimal på turné 2004
2-4/4 SPX Stockholm
21-23/5 Kemi seriefestival, Finland
9-11/9 Raptusfestivalen, Bergen, Norge
18-19/9 Helsingfors seriefestival, Finland
23-26/9 Bok & Bibliotek, Göteborg


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 

 


 Grennvall
Åsa Grennvall kommer till Göteborg och pratar om sina serier 20/11.


Seitsemäs kerros
Så här ser den finska utgåvan av Sjunde våningen ut.


pat och pete
Bild ur danske Jan Solheims serie Pat och Pete från Allt för konsten 4.


slyngelålder
Norrmannen Steffen Kverneland medverkar med serien Slyngelålder i Allt för konsten 4.

Systrar
Patrik Rochling och Li Österberg medverkar också i Allt för konsten 4 med serien Systrar.


Du går fel väg
Jasons försenade album "Du går fel väg" kommer ut i december.