senaste nytt | nyhetsarkiv |

MARS 2003

Claes Jurander på Bildjournalen
På söndag 16 mars presenteras konstnären Claes Jurander i SVT 2:s program Bildjournalen klockan 19.05. Över 25 minuter berättar han om animation, illustration, videokonst och sitt seriealbum "Nilsson".

Vårens nyheter 2003!!!
Äntligen är det dags att avisera fyra nya böcker från Optimal Press. Vi släpper nya pocketböcker av Johan Wanloo och Gunnar Krantz i april och en inbunden bok av Katja Tukiainen och ett fullpackat album av David Liljemark i maj. Nedan finner du all information du behöver om vårens intressantaste utgivning. Samtliga böcker går att förhandsbeställa redan nu för omedelbar leverans så fort de kommit från tryckeriet. Sätt bara in rätt belopp på vårt postgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press.

Finska Katja Tukiainens bok BREV FRÅN INDIEN är en personligt hållen reseskildring, illustrerad med egna bilder. Vi får följa hennes vedermödor under en tre månader lång rundresa. Stora och små händelser förmedlas via en sparsmakad text och Tukiainens oemotståndligt charmiga teckningar. För att få fram den rätta stämningen är boken dessutom tryckt i en mörkbrun nyans rakt igenom. I hemlandet Finland har boken mottagits med entusiasm av både publik och kritiker, och är nu inne på sin andra upplaga. Optimals svenska utgåva kommer ut i början av maj och kostar 99 kronor att förhandsbeställa på postgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press. Boken är på 96 inbundna sidor tryckta i brunt och vitt.

Gunnar Krantz fortsätter att berätta om sin egen uppväxt i CYKELHIPPIE. Det är sent 70-tal och Gunnar befinner sig tillsammans med sina kompisar på en vild tågluffarresa ute i Europa. De har ännu inte fyllt 18 och det är mycket som är förbjudet och lockande. Cykelhippie är en fristående fortsättning på 1998 års uppmärksammade bok Nazibeatles, och liksom föregångaren inbjuder den till många igenkännande ögonblick och skratt. Säkerligen väcker den minnen till liv om pinsamheter som man helst hade glömt också. Denna pocket på 208 sidor kostar 50 kronor och utkommer i början av april.

Vad handlar då albumet RITMAN KATZ UNDERBARA VÄRLD om? Jo, om Ritman Katz och hans brorson, Mannen med Påskö-ansiktet. Och så handlar det om pendeltåg, uteliggare, kristdemokrater, gatumusikanter, grafiska formgivare, hipsters med koll på "det senerste", pandor, snuff, konst, slapstick, hip-hop, frijazz, gammal hårdrock, såpor, regementen, skönhetstävlingar, klyschor, politiker, popstjärnor, journalister, talkshower, numerologi, hemmagjorda skivomslag, mellansnack, futurism, feminism, Matisse på krogen, Sgt Pepper i Värmland - och mycket, mycket mera. Serierna och teckningarna är samlade ur bl.a. DN (Namn & Nytt och På Stan), Svenska MAD och Galago, publicerade åren 1997-2002. David Liljemarks sjätte bok är på 80 fullpackade sidor med mjuka pärmar och flikar. Priset är 99 kronor och den släpps i början av maj.

Johan Wanloo presenterar: DE ÄVENTYRSLYSTNA KARLAKARLARNA 2: FETT MED MEGADÖD. Sveriges allra mest svängiga hjältar, De äventyrslystna karlakarlarna, är tillbaka. En mystisk och skuggomhöljd organisation fettsuger folk med våld och förstör kulturminnesmärken världen över. Vad är syftet med dessa till synes ologiska och vansinniga aktioner? Svaret är mer fruktansvärt än någon kan ana. Det är upp till De äventyrslystna karlarkarlarna att klara biffen innan mänskligheten får uppleva Fett med megadöd!! Årets pocketbok från Johan Wanloo är som vanligt fylld av 128 sidor humor och äventyr och kostar 40 kronor. Utgivningen sker i början av april.

Seriehörnan utökar
Den 1 mars öppnade Seriehörnan i Göteborg en ny butik på Eklandagatan 45 (ta buss 51 till hpl Utlandagatan). Bakom disken står Mike Newitt (garvad veteran välkänd från butiker som Cat Comics och Dolores Comics) och hunden Gunnar. I sortimentet finns nya och begagnade seriealbum, begagnade serier samt antikvariska böcker. Butiken på Landsvägsgatan 38 (hpl Prinsgatan) fortsätter förstås som vanligt med Seriehörnornaägaren Tony Lundin och hunden Adde bakom disken. Öppettider för butiken på Eklandagatan är tisdag-fredag 12-18 och lördag 11-15, medan Landsvägsgatan har öppet vardagar 11-19 (lunch 13.30-14.30) och lördag 11-15.

Massor av utställningar på gång!
"Ego" på Norrköpings stadsmuseum har med Anneli Furmark, David Liljemark och Coco Moodysson bland de medverkande. Vernissage 14 mars.

Anneli Furmark är också med i en samlingsutställning på Gävle konstcentrum kallad "Adagio" som drar igång den 12 april.

"Isländska drömmar: Gudomlig Inre Spänning och Pina - serier av Bjarni Hinriksson" hade vernissage den 22 februari, men pågår ända fram till den 6 april. Den kan beskådas på våning 2, Kulturhuset, Stockholm.

Gunnar Krantz har vernissage den 15/3 kl 13.00 på Galleri Cosmopolitan, Kronhusgatan 2F i Göteborg. Utställningen heter "Seriekonst" och visar en del skämtteckningar samt utdrag ur kommande boken "Cykelhippie". Utställningen pågår till den 4/4.

4 serier från "Det känns som hundra år" visas på Länsmuseet i Varberg i en utställning om och av tonårstjejer som ska heta "100% tjejer". Vernissage den 8 mars och håller på till den 1 juni.

Katja Tukiainen är en av tre finska konstnärer som är inblandade i konceptkonstprojektet "Sarajevo-Tirana-Athens". De inblandade åker runt till just dessa platser 31/3 - 13/4, och deras upplevelser under resan redovisas sedan i en utställning i Aten med start 3/6.

Åsa Grennvall på finska
Suomen yrityslehdet ger ut en finsk utgåva av "Sjunde våningen" i maj. Boken kommer att presenteras speciellt på seriefestivalen i finska Kemi 6-8 juni, och Åsa Grennvall kommer själv att finnas på plats. www.kemi.fi/sarjis

Åsa Grennvall nominerad till pris i Norge
Åsa Grennvalls serie "En snill gutt" ("En snäll kille") publicerades som följetong i färg i den norska serietidningen Smult 7-8/02. Nu har Norsk Tegneserieforum nominerat henne till Sproing-priset för bästa översatta serie. Bland de övriga nominerade i denna kategori märks "Road to Perdition" av Collins och Rayner, "Ghost World" av Clowes, "Ultimate Spider-Man" av Bendis och Bagley, samt "Witch". Vem som helst kan rösta på de nominerade serierna, så besök webbplatsen och stötta er favorit. Den 15 mars meddelas vinnarna. www.tegn.no/?id=sproing

Jason i Korea!
En glad nyhet är att Jasons bok "Vänta lite..." nu har getts ut i Korea av alla ställen. Klart häftigt! De engelska och norska utgåvorna av "Järnvagnen" är på gång också. www.mjaumjau.net

Positivt om "Välkommen tillbaka"
Henrik Langes senaste bok recenserades mycket positivt i Kvällsposten den 20/2 av Joel Eriksson. Recensionen repriserades den 22/2 i GT.

"Allt för konsten 3" hyllad
Allt för konsten 3 recenserades mycket positivt i Kristianstadsbladet 7/1. Anders Blomdahl skriver att boken är "en liten säck full av pärlor i allehanda färger och fasoner". Hans personliga favorit är Matti Hagelbergs bidrag, men han skriver också bland annat att "Velibor" av Micke Mildén och Viktoria Laeben-Rosén är "en av de bästa Sarajevo-serier jag läst."

Jason mästerlig
Fredrik Strömberg recenserade Jasons senaste bok "Järnvagnen" i Sydsvenskan 1/2 under rubriken "Mästerligt Jason". "Det här är helt enkelt seriekonst av högsta klass!" avslutar han sin text med.

Recensioner i Upsala Nya Tidning
Upsala Nya Tidnings Daniel von Sydow skrev om "Allt för konsten 3" ("imponerande serieantologi"), "Kartongbarnet" ("Det här är bland det bästa man kan hitta i serieväg") och "Böggänget" ("ruggigt bra") den 17/1.

Bild & Bubbla 4/02
Bild & Bubbla 4/02 är ute, och i den recenseras "Vajlet" ("en snygg, rolig och viktig bok som förtjänar att nå en bred publik"), "Coco Platina Titan Total" ("Det är en begåvad och charmerande clown som berättar"), "Nilsson" (högsta betyg; "Nilsson är en obeveklig mardrömsberättelse, kraftfullt tecknad och med korta, exakta texter under bildrutorna. Det är intressant att den i sin första upplaga kom ut 1974, utan att väcka uppmärksamhet, men nu är aktuellare än någonsin i sin samtidsskildring"), samt "Böggänget" ("det märks tydligt vilken skicklig serieskapare Ahlgren är").

Ny stor europeisk serietävling
En stor europeisk serietävling är igång. Prissumman är 5000 Euro och arrangörer är TV-stationen Arte och det franska förlaget Glénat. Serien ska vara på 32 sidor och av dessa lämnas 5-8 sidor in färdigtuschade, medan resten ska vara synopsis. Enda kravet är att serien ska utspela sig i en specifik stad i Europa. Deadline för serietävlingen är 31 juli. Läs mer på förlaget Glénats webbplats. Det finns en engelsk sammanfattning att ladda ner som pdf längst ner på sidan.

Senaste nytt om vårböckerna
Nu är arbetet med pdf-filerna klart, så jag har postat en CD med "Cykelhippie" av Gunnar Krantz och "De äventyrslystna karlakarlarna 2: Fett med megadöd" av Johan Wanloo till det danska pockettryckeriet. Enligt planen ska pocketarna komma från tryckeriet i början av april. För David Liljemarks och Katja Tukiainens böcker gäller i sin tur första veckan i maj.

Rasmus Gran har uppdaterat
Rasmus Grans hemsida är uppdaterad med information om hans nya spännande projekt och flera nya serier. Ta en titt direkt: go.to/rasmus.gran

Jii Roikonen och "Jasso"
Den finske serieskaparen Jii Roikonen finns på svenska i Optimals finska antologialbum "RefleXerier" som utkom redan 1994 samt i Bild & Bubbla 4/2000. Nu har han lanserat en finfin webbplats som visserligen nu i början är nästan helt på finska, men den ihärdige kan hitta serier både på svenska redan nu och även engelska tillkommer inom kort. Hela hemsidan är rikt illustrerad så gör gärna ett hembesök: www.jasso.net

Releaseparty i Malmö i april!
Det blir releaseparty för Gunnar Krantz bok "Cykelhippie" på Loftet vid Lilla Torg och datum för evenemanget är lördagen den 12/4. Besökarna kan räkna med mat dricka och underhållning, så skriv in datumet i alla almanackor redan nu. Självklart kommer ni att kunna köpa boken i signerat skick på partyt.

SPX Stockholm 4-6/4 2003
Det börjar dra ihop sig för årets intressantaste serieevenemang i Stockholmsområdet, nämligen den femte upplagan av SPX Stockholm (tidigare Fanzine Heaven). Arrangören Kristiina Kolehmainen på Serieteket har i år fixat fram större lokaler på plan två och årets internationella gäster blir det mycket aktiva seriekollektivet Stripburger från Slovenien, fransmannen Phillippe Morin som ger ut det professionellt producerade fanzinet PLG sedan 25 år tillbaka, samt norrmannen Espen Holtestaul från No Comprendo Press (ger bland andra ut Christopher Nielsen, Steffen Kverneland samt Anna och Lars Fiske). Från Danmark kommer serieskaparen Jan Solheim, känd från bland annat Allt för konsten 3. Dessutom blir det naturligtvis försäljning av fanzines och seriealbum.
Preliminärt program för evenemanget:
Fredag 4 april: vernissage, välkomstfest och releaseparty för Bild & bubbla 1/2003
Lördag 5 april: marknad, fanzinpresentationer, föredrag, utställning, fanzin-workshop - gör din egen serie!
Söndag 6 april är det marknad, Distro, på Kulturhusets ungdomscenter Lava. För dem som så önskar finns möjlighet att fortsätta försäljningen där.
Mer information fås som alltid från: Kristiina Kolehmainen, Serieteket. Telefon: 08-508 31 530.
Stripburgers hemsida: ljudmila.org/scca/stripcore/com.htm
PLG:s hemsida: www.ifrance.com/plg
No Comprendo Press hemsida: nocomprendopress.com

Lantis på internet
Det lilla förlaget Lantis har skaffat sig en hemsida där ni kan läsa om deras små häften (24 sidor i A6-format per styck) av Rasmus Gran, Gunnar Krantz och Mats Källblad. Samtliga tre titlar kan inhandlas för 100 kronor inklusive porto direkt från förlaget, och det tycker vi är en god affär. Inom kort ska det komma en knippe nya häften av andra tecknare också. www.malmo.fhsk.se/elever/03/anla

Angående insända bidrag
Andelen insända bidrag har ökat dramatiskt under senare tid, vilket är mycket glädjande. En mindre lyckad baksida till detta är dock att väntetiderna för närvarande är väldigt långa. Ingemar Bengtsson jobbar för fullt för att åtgärda detta, men tills vidare får vi be om en hel del extra tålamod från er som skickar in. Som alltid får samtliga insända bidrag ett personligt svar, och vi hoppas att inom kort få ned väntetiden till max två månader (vårt mål är dock fortfarande att alla ska få svar inom en månad). I samband med deadline för Allt för konsten-albumen är det dock tyvärr troligt att den även i fortsättningen kommer att vara längre än så.

Optimal på turné 2003
4-5/4 SPX Stockholm på Serieteket, Kulturhuset, Stockholm
12/4 Releaseparty för "Cykelhippie", Loftet vid Lilla torg, Malmö
6-8/6 Kemi seriefestival, Finland
6-7/9 Helsingfors seriefestival, Finland
12-14/9 Raptusfestivalen i Bergen, Norge
25-28/9 Bok & Bibliotek, Göteborg


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 

 
 
Brev från Indien
Finska Katja Tukiainens spännande resebok "Brev från Indien".


Cykelhippie
Gunnar Krantz är tillbaka med den 208-sidiga pocketboken "Cykelhippie".


Ritman Katz
"Ritman Katz underbara värld" samlar korta serier och skämtteckningar av David Liljemark.


Fett med megadöd
De äventyrslystna karlakarlarnas andra äventyr heter "Fett med megadöd" och är som vanligt gjort av Johan Wanloo.


Jasso!
Jii Roikonen har startat en hemsida tillägnad hans seriefigur Jasso, katten som pratar med sin egen svans.


Esbjörn BjarnIngo Trio
Ingemar Bengtsson, Bjarni Hinriksson och Esbjörn Jorsäter diskuterar vid vernissagen för Bjarnis utställning på Kulturhuset i Stockholm. Foto: Dana Hinriksson.


Serieteket
Serieteket och Kristiina Kolehmainen står som vanligt bakom SPX Stockholm, ett av årets intressantaste seriearrangemang.