senaste nytt | nyhetsarkiv |

MAJ 2003

Åsa Grennvall vann Urhunden-priset
Åsa Grennvall belönas med Seriefrämjandets Urhundenpris för bästa svenska seriealbum för sitt album "Sjunde våningen". Juryns motivering: "En engagerad, stark och spännande serieberättelse där psykologin bakom kvinnomisshandeln blir synlig." Prisutdelning kommer att äga rum på Serieteket på Kulturhuset i Stockholm onsdagen 4 juni klockan 17.30.
Bästa översatta album är "Ghost world" av Dan Clowes, och Unghunden går till Kamratposten.
www.serieframjandet.com

Nya böcker av Liljemark och Tukiainen ute nu
David Liljemarks nya album "Ritman Katz underbara värld" är nu ute. Boken samlar hans bästa korta serier samt illustrationer från Dagens Nyheter, Mad, Galago, Bang med flera tidningar. Materialet är från 1997-2003 och den här gången är det fullpackat med humor från pärm till pärm. 80 sidor, häftad med flikar, 99 kronor från Optimals postorder.
Även Katja Tukiainens resebok "Brev från Indien" är ute. Den är på 96 sidor med hårda pärmar och kostar 99 kronor. Tukiainen skildrar små och stora händelser under en tre månaders rundresa i Indien. Hennes charmiga teckningar är den här gången tryckta i brunt och vitt.
Beställ böckerna direkt från Optimal via vårt postgirokonto 120 15 86-3.

Releaseparty för David Liljemarks nya bok i Stockholm
Onsdagen den 28:e maj klockan 19 är det dags för för Ritman Katz-släppfest/jippo på gamla härliga Konstakuten i Stockholm.
Preliminära attraktioner, utöver en slapp enkvälls-serieutställning med Ritman-original:
- Las Palmas (Simon Gärdenfors & Calle Thörn)
- DJ: Fredrik Strage
- Pär Thörn (läser sin text "Öppet brev till Malmöpolisen")
- Fredrik Jonsson (klarinett) & David Liljemark (sax) i en konstellation med arbetsnamnet "Cat Skin Gloves".
Även David Liljemarks och Christian Kasténs pixibok "Knisen och Knåkan har tårtkalas" är ute. Välkomna!
Konstakuten, Nackagatan 11, Stockholm (buss 46 mot Sofia, hpl Spårvagnsmuséet), se karta på konstakuten.com

Johan Wanloo signerar "Fett med megadöd"
Den 24 maj klockan 12 signerar Wanloo den nya Karlakarlarna-pocketen i Wettergrens bokhandel på Avenyn här i Göteborg. Missa inte det!

Innehållet i Allt för konsten 4 är spikat
Sammanlagt 908 sidor skickades in av förhoppningsfulla serieskapare till Allt för konsten 4. Den färdiga boken blir på 336 sidor (varav 20 i färg) och utkommer i september. Jag vill tacka samtliga som skickade in material, och de av er som tyvärr inte kom hela vägen får göra ett nytt försök under 2004. Dessa serieskapare medverkar i Allt för konsten 4: Emma Adbåge, Terhi Ekebom, Anneli Furmark, Fabian Göranson, Matti Hagelberg, Steffen Kverneland, Viktoria Laeben- Rosén, David Liljemark, Christopher Nielsen, Henrik Rehr, Patrik Rochling, Jan Solheim, Roy Söbstad, Thomas Thorhauge, Katja Tukiainen och Li Österberg. Omslagsillustrationer av Bjarni Hinriksson och illustrationer i inlagan av Nicolas Krizan. Vi har satsat på längre serier den här gången och resultatet är det tyngsta seriealbum Optimal någonsin har givit ut.
Ytterligare fem böcker släpps i september: "Det är inte värst sådär i början" av Åsa Grennvall, "Du går fel väg" av Jason, "Horor är vi allihopa" av Maja Lindén, "Johanna" av Li Österberg och Patrik Rochling, samt "Kapten Stofil: En man steg av spårvagnen" av Joakim Lindengren.

Vill du ha högskoleexamen i serietecknande?
Från och med i höst har du chansen. Serietecknarskolan i Hofors blir då högskoleutbildning. Det innebär att studerande i skolan kan avlägga 2-årig yrkeshögskoleexamen i serieteckning med bildberättande. Detta har blivit möjligt genom att Serietecknarskolan har knutits till Högskolan i Gävle.
Serietecknarskolan, Björkhagsgatan 10, 813 32 Hofors
Gatuadress: Bergsgården, Bergsgatan 10, ingång från gården
E-post: serietecknarskolan@hofors.se
Telefon: Jordi Bota - 0290-291 33
Johan Höjer - 0290- 29369,
08-694 81 80, 073-755 88 68

Releaseparty för Jason i Oslo
Den 3 juni arrangerar norska Bladkompaniet en releasefest för den norska utgåvan av "Järnvagnen". Mer information fås från Eivor Vindenes. Samtidigt jobbar amerikanska Fantagraphics på med sin version, som släpps i juli. Bägge albumen har Björn Schagerströms fina stämningsskapande rödbruna dekorfärgläggning.
www.bladkompaniet.no
www.fantagraphics.com

Jippi jobbar på
Våra vänner på norska förlaget Jippi fortsätter som vanligt att ge ut massor av serietidningar och ett och annat album. Deras antologitidning Forresten utkom nyligen med nummer 15, vilket är en bedrift i sig. Bland de medverkande märks Rune Borvik (vars tuffa figur FiaMia även pryder omslaget), Ronny Haugeland, Karstein Volle, Flu Hartberg, Christian Hartmann och många fler. Priset är fortfarande bara 40 kronor. Två solotidningar från senare tid är Bøllefrø 1 av Henry Bronken samt Evig ung 5 av Tor Ærlig. Eftersom den norska Posten inte har chockhöjt sina priser i samma omfattning som den svenska, så är det väldigt billigt att beställa direkt från Jippi också. Och för att göra det ännu fördelaktigare, så har Optimal ett samarbetsavtal med Jippi som går ut på att du beställer på deras hemsida via Jippi Shop, och betalar till Optimals postgirokonto med det inbetalningskort som medföljer tidningarna/böckerna. Detta för att du ska slippa de höga avgifter som Postgirot tar ut för att förmedla pengar över gränsen. Ta dig direkt till Jippis hemsida och titta på vad de har att erbjuda: www.jippicomics.com

Belgiska förlaget Bries
Optimal samarbetar lite med det belgiska förlaget Bries, som ger ut seriealbum av europeiska skapare på engelska. Redan i deras första bok, antologin "Wind" fanns skapare som Jan Solheim med, och med tiden har förlagets goda renommé stadigt växt. Ulf K, Anke Feuchtenberger, Rayman och Pieter De Poortere är bara några av de skapare som är värda en närmare titt på förlagets hemsida. Ett urval av Optimals postorderkunder kommer också att få Bries senaste katalog hemsänd när vi gör nästa utskick inom kort. Katalogen är ett konstverk i sig, så vi hoppas att den kommer att väcka ett välförtjänt intresse för Bries-förläggaren Ria Schulpens fina utgivning. www.bries.be

Ny papperskatalog på gång
En ny 8-sidig katalog kommer att skickas ut inom kort. Där presenteras vårens nyheter kort, och dessutom finns förstås en totallista över alla Optimala böcker som finns i lager.

Johan Wanloo breder ut sig
Den 13/5 var Johan Wanloo intervjuad i Göteborgs-Posten. Förutom att bada i pocketböcker på fotot (en klassiker i vardande) vid artikeln, så berättar han glatt om sitt förhållande till kioskdeckare och annat. Bilder av och på Wanloo fanns dessutom både på omslaget till del ett och tre av tidningen. Samma dag fanns han också på framsidan på GT, med anledning av ett nytt avsnitt av hans återkommande serie på kultursidan.

Wolinski - om mänskliga rättigheter
Originalteckningar och illustrationer 15/5 - 8/6 på Serieteket i Stockholm. "...de saker människan har rätt att göra är mycket färre än det hon har lust till*" George Wolinski föddes 1934 i Tunisien men flyttade till Frankrike 1946. Han har en lång karriär som serie- och skämttecknare. De första serierna publicerades 1960 i den legendariska skämttidningen "Hari- Kiri". Efter studentrevolten 1968 började det politiska engagemanget märkas i Wolinskis arbete. Samma år startade han sin första egna satiriska tidning "L' Enragé". Där publicerade han till exempel serierna "Je Ne Veux Pas Mourir Idiot" och "Pas Que La Politique Dans la Vie". Sedan 1977 har Wolinski arbetat som politiskt ledartecknare i tidningen "L' Humanité". Hans teckningar publiceras regelbundet i Libération, Paris-Match samt i satirtidningar L'Echo des Savanes och Charlie Hebdo.
Wolinskis humor är vågad och fullständigt hämningslös. Hans frispråkighet och drift med människors fördomar kring sex, politik, invandring, könsroller och jämtställdhet är ständigt närvarande i hans teckningar.
I den nya boken "Les Droits de la femme (et de l'homme)", 2002, proklamerar Wolinski att kampen för kvinnans, mannens och djurens rättigheter är den sista striden. "Om vi slår oss samman kommer vi imorgon att ha en internationellt förenad mänsklighet. Det är inte över, jag tillägger, att det som är bra är bra, men det finns det som är mindre bra, och att de mänskliga rättigheterna är människans medicin. Det är som plåster på såren - det vårdar men botar inte. Och förresten - om jämlikhet och rättvisa verkligen existerade i denna stackars värld så skulle alla män födas med lika stort kön." Utställningen produceras av Serieteket och arrangeras i samarbete med Franska ambassadens projekt "Studio Strindberg".
För ytterligare info:
Kristiina Kolehmainen, ansvarig Serieteket, 08-508 31 530
Elisabeth Olin, informationssekr, 08-508 31 393

Vernissage för serieutställningen ORIGINAL
Café Soda den 25 maj kl. 16.00-20.00 (Ny tid!), Bellmansgatan 26 i Stockholm. ORIGINAL har finansierats och ska distribueras av tecknarna själva ihop med Bladverket, en ideell förening för ännu oetablerad litteratur. Alla tecknare (plus en fotograf) är relativt oerfarna av att använda serier som uttrycksform. Resultatet har blivit enkelt och ärligt. Skilda stilar ger versioner av återkommande teman: identitet, idioti, kärlek, misslyckanden, relationer. Rå humor ryms tillsammans med brutalt allvar och rar nostalgi, när tecknarna blottar sina livserfarenheter.
För mer information: Lisa Söderlund 0736-36 86 36
lisa.soderlund@spray.se
www.bladverket.nu/original

Nya serier av Fabian Göranson
Cigarett.net är Fabian Göransons nya webbfanzine där han presenteras sina serier och "modulationer". Det är väl värt ett besök. Göranson befinner sig för närvarande på resande fot i Sydamerika, men medverkar regelbundet i tidningen Arbetaren.
www.cigarett.net

Välkommen tillbaka, Björn!
Den 24 maj beräknar Björn Schagerström att han är tillbaka i Sverige efter sin sex månader långa irrfärd i Asien. De länder han har avverkat är i tur och ordning England, Filippinerna, Kina, Japan, Kina igen, för att ta transsibiriska järnvägen till Moskva, och tills sist återvända till Sverige via Helsingfors. Björns Resebok är fortfarande öppen:
http://members.lycos.co.uk/optimal/resebok.html

Optimal på turné 2003
6-8/6 Kemi seriefestival, Finland
12-14/9 Raptusfestivalen i Bergen, Norge
25-28/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
27-28/9 Helsingfors seriefestival, Finland


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 

 
 Grattis Åsa!
"Sjunde våningen" av Åsa Grennvall fick Urhundenpriset.


Ritman Katz
David Liljemarks efterlängtade humorseriesamling "Ritman Katz underbara värld" finns nu ute.


Det är kul att bada
Reseskildringen "Brev från Indien" av Katja Tukiainen.


Allt För Konsten 4
I september utkommer antologin "Allt för konsten 4". Omslaget av Bjarni Hinriksson får ni se redan nu.