senaste nytt | nyhetsarkiv |

FEBRUARI 2003

Wanloo på filmfestivalen
Johan Wanloo tecknar som vanligt en rolig illustration varje dag i tidningen Draken så länge som Göteborg Filmfestival pågår (24/1-3/2). Sedan vi sist rapporterade har han hunnit med ett inhopp som rättegångstecknare för TV4 Göteborg också.

Maja Lindén i Dagens Arbete
Maja Lindén fortsätter att väcka känslor i tidningen Dagens Arbete. I oktobernumret publicerades den teckning som ni kan se till höger, och givetvis var det en del läsare som inte kunde se budskapet. Sedan nyår har annars Maja börjat göra serier åt tidningen, och det är återigen fru Rakel Draake som härjar vilt. 2003 års första avsnitt kan avnjutas på Dagens Arbetes webbplats: dagensarbete.se
(klicka på Serier och därefter "Fru Draake").

Bjarni Hinriksson ställer ut
Utmärkte isländske serieskaparen Bjarni Hinriksson ställer ut på Kulturhuset i Stockholm i februari. Den 22/2 är det vernissage och det hela arrangeras på plan 2 (våningen ovanför Serieteket). Utställningen finns sedan kvar för beskådan fram till mitten av april. Hemma i Island är Bjarni snart aktuell med sitt första seriealbum, och här i Sverige kommer han att göra omslaget till Allt för konsten 4 som utkommer i september. Mer information om utställningen fås från Serieteket.

Henrik Lange i VLT
Henrik Lange tecknar en ny deckarserie åt Västmanlands läns tidning, VLT. Serien heter "Aldrig på en söndag" och omfattar 180 strippar. Kolla in de senaste på tidningens hemsida www.vlt.se (du hittar serien under "Sagt & gjort")

Lurad igen!
Stefan Petrini, som hade med två serier i "Allt för konsten 2", har precis startat ett textfanzine kallat "Lurad igen!". I det första numret intervjuar han David Liljemark, så det vill ni säkert inte missa. Det är tänkt att fanzinet ska komma ut väldigt ofta, så Petrini spolar illustrationerna helt och prioriterar istället en tät textmassa på samtliga fyra sidor. En prenumeration omfattande fem nummer kostar 20 spänn och vi rekommenderar självfallet tidningen helhjärtat. Skriv till Stefan Petrini och beställ: skaggbiff@hotmail.com

Seriechocks senaste
Henrik Langes senaste bok "Välkommen tillbaka" har recenserats på www.seriechock.nu

Nya recensioner
Norrländska socialdemokraten, NSD, recenserade Anneli Furmarks bok "Labyrinterna" mycket positivt den 4/1. Helena Boström skriver bland annat att den "kommer att förgylla din dag, få dig att minnas, skratta, bli lite ledsen och sedan skratta igen." Katrineholms-Kuriren recenserade "Coco Platina Titan Total", "Kartongbarnet" och "Labyrinterna" under rubriken "Med lidandet som konstform" den 9/1. Recensenten kallar den förstnämnda för "en intressant debutbok", och smittas av berättarglädjen i "Labyrinterna" och tycker att en av serierna är "berättad med en förlösande igenkänningskomik som jag inte har sett maken till i den svenska självbiografiska genren". Han kallar också Kati Kovács för "en av Optimal Press mer intressanta serieskapare".

Anneli Furmark recenserad i Västerbottenskuriren
Recensenten Anders Sjögren på Västerbottenskuriren tycker mycket om Anneli Furmarks debutalbum "Labyrinterna". Vi saxar följande ur hans text från 30/1: "...Vad allt går ut på är att hitta rätt balans och ton: inte en pratbubbla för mycket, inte en serieruta som tillåts sticka ut från de övriga och en exakt dosering av relevanta (och irrelevanta!), vardagsrealistiska detaljer. Furmark behärskar det här."

Nytt från The Wonder Boys
David Liljemarks och Christian Kasténs rockband The Wonder Boys har varit inne i en bra studio och nu finns resultatet ute i form av "Happy New Year EP". Förutom titellåten innehåller CD-R-skivan även nya versioner av "Strings Attached" och "Bad Luck Charm". Läs mer och beställ på bandets hemsida: geocities.com/iwannadieonstage

Serietävlingen i Kemi
Den 28/2 är det deadline för bidrag till den nordiska serietävlingen i finska Kemi. Första pris är 1700 Euro (nästan 17000 kronor), och ni hittar mer detaljerad information på Kemifestivalens hemsida.

Tegebjer till Egmont
Optimals medgrundare Micke Tegebjer är ny redaktör för serietidningarna Ernie, Herman Hedning, Buster, Magic Fantasy och Gustaf som ges ut av Egmont. Det lär han vara nöjd med. Nygammal bas för Mickes aktioner (tills han hittar något lämpligt objekt i Stockholms innerstad, får man förmoda) blir Katrineholm. Vi önskar honom lycka till med det nya jobbet!

Prishöjningar på böckerna
På grund av den svenska Postens chockhöjningar av utlandsportot har vi varit tvungna att höja våra priser för utländska kunder kraftigt. Vi beklagar att vi har behövt göra det, men det var tyvärr nödvändigt för att vi inte skulle gå back på era beställningar. Se de nya priserna på Katalog-sidan.

Optimal på turné 2003
4-5/4 SPX Stockholm på Serieteket, Kulturhuset, Stockholm
6-7/9 Helsingfors seriefestival, Finland
12-14/9 Raptusfestivalen i Bergen, Norge
25-28/9 Bok & Bibliotek, Göteborg


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 

 
 
Maja upprör
En del av Dagens Arbetes läsare uppskattade inte denna teckning av Maja Lindén.


Ajan
Nu finns det nya teckningar av Ajan i Galleriet!