senaste nytt | nyhetsarkiv |

AUGUSTI 2003

Årets höstböcker kommer ut i september
Äntligen är det dags att presentera årets höstböcker. Det kommer fem nya titlar i september och ni kan läsa om dem nedan.

Den prisbelönta antologin "Allt för konsten" fortsätter i sin fjärde del att presentera serier av de bästa nordiska serieskaparna. Över hela 336 sidor (varav 20 i fyrfärg) presenteras serier av danskar som Henrik Rehr, Jan Solheim och Thomas Thorhauge, norrmän som Steffen Kverneland, Christopher Nielsen och Roy Söbstad, finnar som Terhi Ekebom, Matti Hagelberg och Katja Tukiainen, samt svenskarna Emma Adbåge, Anneli Furmark, Fabian Göranson, Nicolas Krizan (fem illustrationer), Viktoria Laeben-Rosén, David Liljemark, Patrik Rochling och Li Österberg. Omslaget är gjort av islänningen Bjarni Hinriksson och innehållet består av serier om allt från vild barndom till en ögonvittnesskildring av 11 september. Detta är det tyngsta och mest prisvärda seriealbum som Optimal någonsin har givit ut. Sätt in 180 kronor (inklusive porto och emballage) på postgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press, så är "Allt för konsten 4" din.

Åsa Grennvall gjorde fjolårets mest omskrivna seriealbum "Sjunde våningen", en mycket stark skildring av kvinnomisshandel. I sin nya bok "Det är inte värst sådär i början" berättar hon fem serienoveller om människor som befinner sig i olika faser av ett förhållande. Bland annat får vi i en mycket minnesvärd novell följa med ner i "Åtråns inferno". 120 inbundna sidor för 130 kronor.

"Horor är vi allihopa" samlar satir- och humorteckningar från Dagens Nyheter, Expressen och Dagens arbete. Maja Lindéns vilda humor väcker alltid starka känslor hos läsarna, och hon har varit upphov till ett flertal läsarstormar i de tidningar hon medverkar i. Uppmärksamt och med en sällan skådad frenesi kommenterar Lindén dagens Sverige. Det finns inga ämnen som är för låga eller för höga för att tåla en granskning. Vare sig det gäller barnfetma, samlagskvoter eller ordbajseri finns Lindéns vassa penna på plats. Denna pocket är på 96 sidor (varav 41 i fyrfärg!) och kostar 60 kronor. Unna dig en hjärntvätt!

"Johanna" är gjord av årets debutanter Li Österberg och Patrik Rochling, som tidigare har kunnat läsas i Allt för konsten 3 och 4. Jag låter dem själva beskriva sin huvudfigur: "Föregångaren till Johanna figurerade ursprungligen i spridda noveller men dök så småningom upp som bifigur i ett serieprojekt. Från att ha varit en arg militant feminist såg vi snart att hon faktiskt var en ganska sammansatt och mångbottnad figur. Liten inspiration hämtas från andra serier, istället brås Johanna på drömmar, fantasier, underliga erfarenheter och historier. Samtidigt är hon på intet sätt någons alter ego. Snarare skulle hon väl ha retat gallfeber på oss båda om hon funnits i verkligheten." Köp detta sprudlande 72-sidiga häftade album för 110 kronor.

"Kapten Stofil: En man steg av spårvagnen" är den första bok som Joakim Lindengren ger ut på Optimal. Det här är det tredje albumet som Lindengren har ritat med Kapten Stofil, och det första med färgsidor. I den inledande svartvita titelserien åker Kapten Stofil till Töreboda för att rädda det lilla samhället från svensk-amerikanen Swe-Yanks onda planer. Därefter sätter han hårt mot hårt i "Kapten Klottrare" när unga graffitimålare härjar på Göteborgs spårvagnar. Ännu fler spårvagnar och massor av härliga göteborgsvyer i färg blir det sedan i den avslutande serien "Möte i Götet". Boken är på 48 häftade sidor (16 av dem i färg) och kostar 110 kronor. Ingen av serierna i boken har tidigare publicerats i Kapten Stofil-serietidningen.

Alla böckerna finns naturligtvis att beställa från Optimals postorder

Jasons nya bok utkommer i november
Tyvärr är Jasons kommande bok försenad och utkommer först i början av november. Jason har i "Du går fel väg" hämtat inspiration från den klassiska Hollywoodfilmen "Frankensteins brud" (1935). Till skillnad från den förhållandevis trogna serieversionen av Stein Rivertons deckarklassiker "Järnvagnen" som Jason gladde sina läsare med under fjolåret, så är "Du går fel väg" fritt bearbetad. Handlingen utvecklas till ett dödligt triangeldrama med Doktor Frankenstein, monstret och bruden som antagonister. En blå dekorfärg har lagts till för att ytterligare fördjupa atmosfären i berättelsen. Boken blir inbunden och 64 sidor tjock, priset 130 kronor.

Intresset för Jason fortsätter att öka internationellt, och numera finns han också utgiven på koreanska. Hans verk är prisbelönt i Sverige, Norge och USA. Läs mer på hans officiella hemsida. En intervju på engelska med Jason kan läsas i den amerikanska serietidskriften The Comics Journal nummer 253. I den svenska serietidskriften Bild & Bubbla 1/03 får både "Järnvagnen" och pocketutgåvan av "Schhh!" högsta betyg av recensenterna.

Optimal Press på Göteborgskalaset
Massor av förlag, tidskrifter, konstnärer, animatörer och andra presenterade sig själva och sin verksamhet i Göteborgs stadsbiblioteks utställningshall under Göteborgskalaset. Utställningen höll på 11-16/8. Optimal medverkade med några fina affischer och chans att tjuvläsa i böcker samt lägga beslag på den senaste foldern. Flera skribenter, tecknare och animatörer var på plats för att teckna och skriva i en "redaktion" som arbetade under hela utställningen. Allt på utställningen var knutet till den verksamhet som bedrivs i Göteborgs lagerhus där vi på Optimal ofta sitter och jobbar.

Ny svensk tidskrift om animation
Första numret av den nya animationstidskriften Animagi har nu kommit från tryckeriet. Nicolas Krizan har formgivit omslaget, och Ingemar Bengtsson bidrar med en artikel kallad "Om animation i tidskrifter och böcker" där det inventeras vad som finns skrivet i Sverige i ämnet. Redaktör för tidskriften är Ajan, och han har också skrivit stora delar av tidningens innehåll, bland annat en lång essä kallad "Den tappre soldaten Svejk i det civila" som handlar om den pessimistiska humorn i centraleuropeisk animation. Dessutom skriver Claes Jurander om "Bortom den fotografiska realismen". Bland övriga artikelförfattare märks Olle Sjögren (om Hayao Miyazaki), Adam Marko-Nord, Sandra Kuylenstierna och Witold Nowak. På baksidan finns en serie av Jason. Animagi 1 kostar 60 kronor, och en prenumeration på fyra nummer går lös på 200 kronor. Läs mer på tidningens hemsida.
http://www.animagi.nu

Åsa Grennvall i tidningar och radio
En kort intervju med Åsa Grennvall gick att läsa i Aftonbladet den 20/7 under rubriken "3 frågor". DN skrev i sin tur en lite längre sak under titeln "Känslan är viktigare än sanningen" den sjunde juni, och den 11 juni intervjuades hon i Jönköpings-Posten. Dessutom intervjuades hon i Metro Stockholm den 8/8 och Metro Göteborg den 14/8 av Annika Goldhammer: "En aning av ljus i svart seriesamling". Det har även varit massor av notiser i olika tidningar landet över med anledning av att "Sjunde våningen" fick Urhunden-priset för bästa svenska seriealbum. Den sjunde augusti intervjuades Åsa också på Radio Stockholm/P5 av David Silva.
http://www.sr.se/p5

David Liljemark i media
Den 28 maj intervjuades David Liljemark stort i Nya Wermlands-Tidningen, fick mycket positivt omdöme ("David Liljemark är bättre än någonsin i sitt sjätte seriealbum") och syntes på många fina bilder. Cyril Hellman på Svenska Dagbladet intervjuade David under rubriken "Vulgärt och groteskt blir mjukt i serieförpackning" den 26 juni. Även Smålands Nyheters recensent Jonas Ellerström tyckte mycket om den senaste boken i sin anmälan från 11 juni ("Resultaten är smått fantastiska"). Missa inte heller David Liljemarks illustration till liveplattan med The Soundtrack of Our Lives och Randy Bachman från BTO (så länge den ligger kvar...)!
http://www.randybachman.com/

När det gäller David Liljemarks releaseparty för "Ritman Katz underbara värld", så har vi ju inte skrivit någon rapport. Och nu när Mats Jonssons flickvän Victoria har lagt upp sina fina foton på internet så tycker vi att de ger en så bra beskrivning av kvällen att det räcker. Ta er genast till www.kakburken.tk och klicka på "Foton" och därefter "Ritman, Knisen och Knåkan". En god stunds underhållning utlovas. Den 10 juni pratade David Liljemark om sin bok på Kulturnytt på P1. Även i CAP & Design lovordades boken.

En mycket märklig recension från Dagens Nyheter som du kan läsa här. Johan Jacobson skrev följande PS till en krönika på www.sonic.se: "Johan Jacobsson skulle också vilja rekommendera David Liljemarks nya seriesamling »Ritman Katz«. Men mer om den vid annat tillfälle." Det ser vi fram emot. Även Svenska Dagbladets Stefan Malmqvist har rekommenderat Ritman: "Gillar man serier bör man helt klart skaffa David Liljemarks nya album 'Ritman Katz underbara värld'. Liljemark har ofta en otroligt skön och plump humor som borde kunna reta gallfeber på de politiskt korrekta. Och så skymtar hans legendariska figur DJ Röv förbi på ett par ställen."

Gunnar Krantz i Kvällsposten och GT
Recensenten Joel Eriksson är oerhört imponerad av Gunnar Krantz pocket "Cykelhippie" i sin recension i Kvällsposten och GT den 20 maj. Han utnämner Krantz till "seriemagiker" och använder sig av superlativer som "triumfatorisk". "Cykelhippie" har också utnämnts till veckans bok i norska tidningen Morgenbladet av Øyvind Holen.

Lovord och pris till Katja Tukiainen
Hallands Nyheters recensent Malin Henrikson tycker mycket om Katja Tukiainens bok "Brev från Indien" i sin text från 20 juni. Även övriga böcker ur vårutgivningen anmäls. Katja får ett mycket positivt omdöme i BLM 3/03, och "Brev från Indien" kommer även att rekommenderas i Kulturrådets barn- och ungdomsbokkatalog i höst. Hemma i Finland har hon belönats med det finaste seriepris som går att få, nämligen Finska seriesällskapets Puupää-hattu (="Kalle Träskalle-hatten", uppkallad efter en klassisk finsk seriefigur). Petter Lindberg på Radio Vega på finska Rundradion, som har bevakat Optimals utgivning i många år nu, har också intervjuat Katja Tukiainen för sina lyssnare med anledning av den nya boken.

Anneli Furmark prisbelönt
Anneli Furmark fick tredje pris vid årets nordiska serietävling arrangerad av finska Kemi seriefestival för sin serienovell "Natt i sittvagn". Hon medverkade också i paneldebatten "Women rules comics" under festivalen. Första pris gick till danske tecknaren Jan Solheim, vars bidrag också gav namn åt årets festivalalbum "Bileet/Inviteret". Bägge två medverkar för övrigt i "Allt för konsten 4", dock med andra serier. Läs mer om Kemi-festivalen på deras hemsida.

Norska Morgenbladet om serier
Massor av sidor i nummer 27 (4-10 juli 2003) av Morgenbladet handlade om serier, och då framförallt norska sådana. Den ansvarige Øyvind Holen har satt samman ett riktigt intressant artikelblock som försöker reda ut var den norska serien står just nu ("Prosjekt kulturell oppdatering") och självfallet också pekar ut de bästa godbitarna. Ingemar Bengtsson intervjuas också och får uttala sig om likheter och skillnader mellan Sverige och Norge på seriefronten.

Lange och Wanloo i ny serietidning
Den nya svenska serietidningen Sune och hans värld finns nu ute. Huvudserien är tecknad av Henrik Lange, och dessutom medverkar Johan Wanloo med sin nya serie "Roy vid Rymdkommandot". Vid en första genombläddring ter sig blaskan väldigt retro. För de av er som tänker besöka Norge inom det närmaste, så kan vi rekommendera tidningen Gorilla som också innehåller serier av Lange och Wanloo (bland annat den senares specialproducerade "De eventyrlystne barsketøffinge og sjakkzombiene"!!!).

Prisvärt David Liljemark erbjudande!
Köp alla 6 album och The Wonder Boys vinyl-ep för endast 500:-. Se hur du beställer i katalogen.

Marcus Ivarssons nya fanzine är ute nu
Marcus Ivarssons nya fanzine Nonbob nr 6 är ute nu. Kostar 20 spänn som skickas till Marcus Ivarsson, Humlegatan 20C, 722 26 Västerås. Klart intressant!

Utställningen Fittstim turnerar vidare
De som ännu inte har sett den kan kolla in utställningen Fittstim den 11 juli - 17 augusti 2003 på Dunkers Kulturhus, Helsingborg. Bland andra medverkar Åsa Grennvall, David Liljemark och Maja Lindén.

Passion-utställningen fortsätter
Passion-utställningen, där bland andra Åsa Grennvall, Mats Källblad, David Liljemark och Maja Lindén medverkar, visas härnäst i Helsingfors under deras filmfestival (Kärlek & anarki 18-28/9, http://www.hiff.fi/ ), hela hösten i Strängnäs och i januari i Budapest. För närmare information kontakta Kristiina Kolehmainen på Serieteket, telefon 08-508 31 530. E-post: kristiina.kolehmainen@kulturhuset.stockholm.se

Utställningen Original
Mellan 9/8 - 7/9 visas utställningen "Original" på Serieteket i Stockholm. Utställningen Original presenterar sju unga personer: Lisa Söderlund, Karin Hagen, Linda Östrand, Tim Olson, Samuel Brett, Anna Severin och Karin Mellin. Dessa sju har bildat ett nätverk för författare, grafiker, illustratörer m m för att öppna nya dörrar för ungt skapande och ny litteratur. Serieboken "Original" är resultatet av nätverkets arbete. Läs mer på Kulturhusets hemsida.


Till minne av Andreas Svensson
Andreas Svensson har avlidit. Han hann inte fylla 34 år. Som medlem i fanzinekollektivet Rare Zombie från Örebro i slutet av 80-talet och början av 90-talet blev han beundrad av många för sina säkra teckningar och våldsamma historier. Han var kanske den främste svenske skräckserieskaparen av sin generation. Tyvärr så kom hans självdestruktivitet och höga krav på sig själv i vägen allt för många gånger. Innan sin död verkade han dock återfått lusten och kraften att göra serier igen. Han hade precis börjat tillsammans med en medarbetare att göra en ambitiös zombieserie i gammal god 80-tals-skräckstil som var tänkt att publiceras på internet. Det material som finns kvar efter honom håller nu på att samlas ihop för att på något vis hylla honom och försöka fylla det tomrum han lämnat efter sig.

Björn är tillbaka
Optimals ordinarie webbansvarige Björn Schagerström kom tillbaka till Sverige i slutet av maj efter sina sex månader i Ostasien. Allt gick bra och nu är allt som vanligt här på förlaget. Vi passar på tillfället att tacka Björns vikarie Michael Olsson för ett utmärkt genomfört jobb under tiden som Björn irrade runt. Lycka till med körkortet, Micke!

Grattis Nicolas!
Optimals mångårige formgivare Nicolas Krizan fyller i september 40 år, och det firar han naturligtvis grundligt som sig bör. Vi tackar Nicolas för ett suveränt genomfört jobb och hoppas att han får en riktig pangfödelsedag! Missa inte hans fina teckningar i Allt för konsten 4, som är de första han har gjort i ett album utgivet av Optimal sedan 1991!

Optimal på turné 2003
6-8/6 Kemi seriefestival, Finland
12-14/9 Raptusfestivalen i Bergen, Norge
25-28/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
27-28/9 Helsingfors seriefestival, Finland


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 

 


 Allt för konsten 4
Allt för konsten 4 blir en tegelsten.


Det är inte värst sådär i början
Fem serienoveller om relationer i Åsa Grennvalls nya album "Det är inte värst sådär i början".


horor
Maja Lindéns vassa penna retar garanterat upp mer än en.


Johanna
Årets debutantalbum "Johanna" av Li Österberg och Patrik Rochling.

Johanna
Joakim Lindengrens ny album med Kapten Stofil, delvis i färg!

andreas svensson
Andreas Svensson har avlidit.

glad påsk!
Ett påskägg levererat av Andreas Svensson i påskas.