senaste nytt | nyhetsarkiv |

APRIL 2003

Vårens nya pocketböcker är här!!!
Just det, nu har "Cykelhippie" av Gunnar Krantz (208 sidor för 50 kronor) och "De äventyrslystna karlakarlarna 2: Fett med megadöd" av Johan Wanloo (128 sidor för 40 kronor) kommit från tryckeriet. Böckerna kommer att finnas i butikerna under vecka 15, och första recensionsdatum blir 14 april.

Releaseparty för Cykelhippie i Malmö!
Det blir releaseparty för Gunnar Krantz bok "Cykelhippie" på Loftet vid Lilla Torg och datum för evenemanget är lördagen den 12/4. Besökarna kan räkna med mat, dricka och underhållning, och vi håller på från 17-21. Självklart kommer ni att kunna köpa boken i signerat skick på partyt. Mer information fås från Gunnar Krantz.

Årets Urhundennomineringar
Seriefrämjandet har just tillkännagett vilka album som nominerats för årets Urhunden-priser. I kategorin för 2002 års bästa svenska seriealbum är följande Optimal-böcker nominerade:
- Allt för konsten 3 (Optimal)
- Furmark, A.: Labyrinterna (Optimal)
- Grennvall, Å.: Sjunde våningen (Optimal)
- Jurander, C.: Nilsson (Optimal)
- Lange, H.: Välkommen tillbaka (Optimal)
- Moodysson, C.: Coco Platina Titan Total (Optimal)
Även i kategorin 2002 års bästa översatta seriealbum är en bok från Optimal nominerad:
- Jason: Järnvagnen (Optimal, norsk)

Kanske borde även Allt för konsten 3 lagts i avdelningen för översatta böcker, då den som bekant är en nordisk antologi. Sju av de sammanlagt 15 nominerade albumen är utgivna av Optimal. Urhundenjuryn kommer att sammanträda i slutet av april, och vinnarna tillkännages i maj. Prisutdelningen kommer antingen att äga rum i slutet av maj eller i början av juni.

Small Press Expo Stockholm (SPX 2003)
4/4 - 6/4
Fri entré

En marknad, festival, workshop och mötesplats för alla som publicerar egna tidningar eller vill förverkliga drömmen om ett eget fanzine. SPX03 är Sveriges största evenemang för alternativserier och andra alternativa publikationer. Optimal Press kommer att finnas på plats i form av Ingemar Bengtsson och webbansvarige Micke Olsson. Vi kommer att sälja de nya pocketböckerna och dela ut reklam för dels oss själva och dels det mycket intressanta belgiska förlaget Bries. Dessutom ska Ingemar intervjua Philippe Morin från franska PLG på scenen. Flera av våra tecknare som Gunnar Krantz, David Liljemark och många fler kommer förstås också att gästa festivalen. Tyvärr har dock dansken Jan Solheim ställt in sin medverkan i sista stund.

Årets hedersgäster kommer från Östeuropa och Frankrike. Den slovenska tidningen Stripburger (Europas bästa fanzine 2001) har tagit med sig tecknare från Polen och Serbien/Montenegro. Frankrike representeras av tidningen PLG (Europas bästa fanzine 1982).

Program:
Fredag 4 april
Kl. 16.00 - 18.00 Nätverksträff och diskussion för tecknare, förläggare och andra intresserade. Från Norden medverkar bland andra Espen Holtenstaul (No comprendo press, Norge), Fredrik Strömberg (Bild & Bubbla) och Jenni Rope (Napa, Finland). Studio 3, våning 3

Kl. 20.00 - 01.00 Vernissage för "Stripburek" - serier från det andra Europa. Tidskriften Ponton medverkar. Mingel, bar och musik. Serieteket, våning 0

Lördag 5 april
Kl. 11.00 Gycklaren Bert Gradin öppnar marknaden och inviger festivalen

Kl. 11.00 - 17.00 Marknad och festival Studio 3, våning 3

Kl. 11.00 - 17.00 Serieworkshop "gör ditt egen fanzine" tillsammans med Oskar Aspman och Camilla Eklund och en kopiator från Canon. Serieteket, våning 0

Kl. 12.00 "Serier från det andra Europa" - Stripburger 10 år Seminarium: Igor Prassel (Slovenien) leder diskussionen med Koco (Slovenien), Mateusz Skutnik (Polen) och Miroslav Lazendic. Studio 3, våning 3

Kl. 14.00 "Hur mår alternativa serier i Europa" Seminarium: Ingemar Bengtsson intervjuar redaktören Philippe Morin (Frankrike). Studio 3, våning 3

Kl. 16.00 "Gemensamma nämnare?!" Paneldiskussion med deltagare från Stripburger, No comprendo press och PLG. Diskussionsledare Gunnar Krantz. Studio 3, våning 3

Kl. 17.00 - 18.00 Avslutning med Bert Gradin.

Kl. 19.00 Middag på Mongolian barbeque (anmälan i förväg e-post: kristiina.kolehmainen@kulturhuset.stockholm.se )

Söndag 6 april
Kl. 13.00 - 18.00 Distro
Lava, våning 0

Mer information: Kristiina Kolehmainen, Serieteket. Telefon: 08-508 31 530.
Stripburgers hemsida: ljudmila.org/scca/stripcore/com.htm
PLG:s hemsida: www.ifrance.com/plg
No Comprendo Press hemsida: nocomprendopress.com

Åsa Grennvall ställer ut
Åsa Grennvall ställer ut en av serierna från sin kommande höstbok i projektet som heter "Modern Talking". Hon medverkar tillsammans med 4-5 andra konstnärer/designers. Det hela äger rum på Galleri Enkehuset, Norrtullsgatan 45 i Stockholm. Det är vernissage torsdagen den 10 april klockan 18. Sen har utställningen öppet torsdagar-söndagar klockan 12-17.
www.moderntalking.st (webbplatsen är ännu ej uppdaterad när detta skrivs)

Åsa Grennvall och Rasmus Gran i Helsingborg
Helsingborgs stadsbibliotek inviger sin nya serieavdelning den 12/4. I samband med detta arrangeras flera seminarier på temat tecknade serier. Klockan 13 kommer Åsa Grennvall att prata om sina böcker i Helsingborgsrummet. På deras hemsida kan ni också läsa mer om Rasmus Grans seriekurs som pågår 14-16/4. Helsingborgs Stadsbibliotek.

Anneli Furmark och utställningen Ego
"Ego", utställningen på Norrköpings stadsmuseum som visar verk av Anneli Furmark, Mats Jonsson, David Liljemark och Coco Moodysson, har fått förlängd visning och kan beskådas fram till 22 april. En intervju med Anneli Furmark och Mats Jonsson från Folkbladet finns att läsa här.

Anneli Furmark ställer ut i Gävle
"Adagio" är namnet på en utställning med tio konstnärer som har vernissage lördagen den 12 april klockan 13 på Gävle konstcentrum. Bland utställarna återfinns Anneli Furmark. Läs mer på arrangörernas webbplats: gavle.se/konstcentrum

Optimal Press i Göteborgs-Posten
Ingemar Bengtsson intervjuades över nästan ett helt uppslag i Göteborgs-Posten den 10 mars. Bakom artikeln stod Ulf Benkel, som nyligen lämnat GT:s kultursida (som i princip är identisk med Expressens) till förmån för frilansjobb för bland annat GP. Benkel skriver bland annat att "På tolv år har Optimal Press blivit ett av Sveriges mest uppmärksammade serieförlag" och att "namnen på bokryggarna är såna som brukar nämnas med vördnad av av seriekonnässörer och kritiker".

Åke Forsmarks senaste
Gamle Optimal-skaparen Åke Forsmark (hans debutalbum "Åke Forsmarx samlade värk" finns fortfarande i lager, numera till reapris) har ritat ett inlägg i Palestinafrågan igen. Det rör sig om en se kommentar till en serie som ritades i mitten på 80-talet, hade titeln "I krigets skugga" och handlade om vad Åke fick lära sig om staten Israel och Palestina i skolan som liten parvel. Serien finns återtryckt i "Fanzineindex 2001". Vad dagens "politiske expert" Åke Forsmark har att säga kan ni läsa här.

Coco Moodysson i Arena
Coco Moodyssons debutalbum "Coco Platina Titan Total" är "vidrigt bra" i nya numret av Arena. Vad det innebär? Tja, säg det, men positivt är det i alla fall.

Nytt nummer av Kapten Stofil ute nu
Kapten Stofil nummer 10 har precis kommit ut från Göteborgsförlaget Skadeglatt leende. Bland innehållet märks nya avsnitt av titelserien av Joakim Lindengren och "Den maskerade proggaren" av David Nessle. Mer surrealistisk förvirring av John Andersson samt en väl tilltagen "Stupido"-avdelning, där gamla nyheter blir som nya, finns förstås också med. Bland annat kan man läsa om indiska versioner av Hollywood-filmer, svenske brottaren och kalkonfilmsskådisen Tor Johnson samt det norrländska originalet Clifton Fexmo. Teckna en prenumeration på Kapten Stofils hemsida (jo, det är säkert, han HAR en egen hemsida). www.kaptenstofil.net

Nya knappar i vår
Vi har gjort fyra nya motiv i vår serie med badges. Vi kommer att sälja dem för 10 kronor under SPX Stockholm, och som tidigare delar vi ut dem som bonus till postorderkunder. Som vanligt går de dock inte att beställa separat via postorder. Vårens motiv är som följer:
1. "De äventyrslystna karlakarlarna 2: Fett med megadöd" av Johan Wanloo: omslag
2. "Brev från Indien" av Katja Tukiainen: omslag
3. David Liljemark: självporträtt
4. "Cykelhippie" av Gunnar Krantz: detalj ur omslaget
Samtliga trycks upp i väldigt begränsade serier. Nya motiv kommer i höst.

Björn Schagerströms vilda äventyr
Optimals webbgubbe Björn Schagerström lever farligt i Asien sedan några månader tillbaka. Så här långt har han klarat sig igenom kriser som ett stulet VISA-kort och vilda båt- och tågturer på Filippinerna och i Kina. Just nu befinner han sig dock i Hongkong. Just det, samma ställe som svenska UD varnar turister att åka till på grund av virusepidemin. Bekymmerslös som han alltid är, tar Björn så här långt det hela med ro, men han oroar sig för om han kommer att hamna i karantän när han reser till Tokyo. Följ Björns strapatser genom att läsa hans Resebok.

Helsingfors seriefestival på nytt datum
Arrangörerna av Helsingfors seriefestival har tyvärr ändrat datum, och lagt sitt arrangemang samtidigt som Bokmässan. Nytt datum är således 27-28/9. Vi återkommer med mer information om festivalen när det börjar dra ihop sig. www.kupla.net/engl/eseur/efest.html

Senaste nytt om vårböckerna
Nu är arbetet med pdf-filerna klart, så jag har postat en CD med "Cykelhippie" av Gunnar Krantz och "De äventyrslystna karlakarlarna 2: Fett med megadöd" av Johan Wanloo till det danska pockettryckeriet. Enligt planen ska pocketarna komma från tryckeriet i början av april. För David Liljemarks och Katja Tukiainens böcker gäller i sin tur första veckan i maj.

Optimal på turné 2003
4-5/4 SPX Stockholm på Serieteket, Kulturhuset, Stockholm
12/4 Releaseparty för "Cykelhippie", Loftet vid Lilla torg, Malmö
6-8/6 Kemi seriefestival, Finland
12-14/9 Raptusfestivalen i Bergen, Norge
25-28/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
27-28/9 Helsingfors seriefestival, Finland


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 

 
 Fett med megadöd
"De äventyrslystna karlakarlarna 2: Fett med megadöd" av Johan Wanloo har kommit från tryckeriet. Beställ den från vår postorder!


Cykelhippie
"Cykelhippie" av Gunnar Krantz är en berättelse om hur Gunnar och hans kompisar åker runt på en vild tågluff i slutet av 70-talet. De gör naturligtvis allt som man egentligen inte får. Ute nu!


Stripburger
Det slovenska seriekollektivet Stripburger ger förutom tidningen med samma namn, även med jämna mellanrum ut fina antologialbum med titeln "Stripburek" av serieskapare från det forna östblocket. Du har chansen att träffa flera av de medverkande på SPX Stockholm, där de också arrangerar en utställning.


It's hip to be round
Vårens Optimala knappar har kommit nu. Som vanligt släpps de i begränsad upplaga och säljs enbart på mässor samt delas ut till postorderkunder.