senaste nytt | nyhetsarkiv |

DECEMBER 2002

Allt för konsten 3 går att köpa igen!
Vi tog tillbaka ett mindre antal exemplar av "Allt för konsten 3" från en distributör för att kunna fylla de order som vi hade liggande. Dessa ex räckte inte långt, men då hittade vi ett par kartonger som stått på fel ställe på lagret. Det betyder att ni återigen kan sätta in 110 kronor på postgirokonto 120 15 86-3, Optimal Press och få "Allt för konsten 3" hemsänd. Sydsvenska Dagbladet kallade boken för "En imponerande antologi". Se själv efter varför. Bland de medverkande återfinns Daniel Ahlgren, Åsa Grennvall, Matti Hagelberg, Bjarni Hinriksson, Jason, Christopher Nielsen och många fler av de bästa serieskaparna Norden har att erbjuda.

Allt för konsten 4
Succén med "Allt för konsten 3" har gjort att det kommer en fjärde utgåva redan nästa år. Deadline för bidrag är 2 maj 2003 och själva boken kommer ut i september. Det blir samma Nordiska tema som förra gången och boken blir minst 200 sidor tjock. Omslaget kommer att förfärdigas av den mycket duktige tecknaren Bjarni Hinriksson från Island, och det har redan så smått börjat komma in seriebidrag från olika skapare.

Björn i Asien
Optimals webbgubbe (han är 33 år) Björn Schagerströms vilda äventyr i Asien har börjat. Där kommer han att befinna sig i närmare sex månader framöver och ni kan följa hans vedermödor genom att läsa i hans Resebok.

Ajan prisbelönt!
Ajan, som för ett år sedan kom ut med satirteckningssamlingen "Situationer", har återigen blivit prisbelönt i en internationell karikatyrteckningstävling. Det rör sig om den åttonde upplagan av "Womens Worlds" som arrangeras från Essen, Tyskland. Vi gratulerar Ajan till priset. Du ser hans vinnande bidrag till höger.

The Wonder Boys
David Liljemark jobbar på med sina musikprojekt, och bandet The Wonder Boys (som han har tillsammans med Christian Kastén) är aktuella med en ny hembränd CD kallad "T.A.S.C.A.M. Manifesto". På den avverkar bandet 22 låtar på 64 minuter. Läs mer på bandets webbplats.
Dessutom har de numera distribution i USA via bandets största fan Tim Ellison och hans Volcano Records.
Vi måste också nämna att bandets förra CD "0,000,001 Million Wonder Boys Fans Can't Be Wrong" recenseras som Demo på sidan 29 i senaste Sonic (nummer 9).

Nya Jason-album och nomineringar
Två nya Jason-utgåvor har precis släppts ute i världen. Dels finns det nu en spansk version av "Schhh!" med titeln "Chhht!" från Astiberri Ediciones och dels har schweiziska Atrabile släppt en franskspråkig version av "Säg mig en sak" betitlad "Dis-moi quelque chose". Världens största seriefestival i Angouleme äger rum i januari, och där är Jason nominerad för ett Alph Art-pris i kategorin "bästa första album" för den franskspråkiga utgåvan av "Schhh!". Eftersom det är Jasons andra album på franska blev vi något förvirrade, men tydligen räknar juryn vilket som helst av de TRE första albumen från en ny tecknare som "debut". Se hela listan här.
Just nu håller Jason på att färdigställa sin serieversion av filmen om Frankensteins brud i sin studio i Bryssel. Boken förväntas bli runt 60 sidor tjock och kommer ut på svenska i höst, troligen under titeln "Du går fel väg". Tills dess får ni nöja er med att läsa en sida "Mjau Beibi" i varje nummer av serietidningen Pondus. Highwater books i USA screentryckte en fin affisch i somras som du kan se här.
De senaste Jason-nyheterna hittar du alltid på hans officiella hemsida: http://www.mjaumjau.net

Kulturstöd till Järnvagnen
Statens kulturråd beviljade den 13/12 stöd till Jasons senaste bok "Järnvagnen".

Sydsvenskan rekommenderar Coco Platina Titan Total
Elin Fjellman rekommenderade Coco Moodyssons nya bok i Sydsvenska Dagbladets nöjesbilaga Dygnet Runt den 20/12. Vi saxar: "Coco Platina Titan Total är namnet på en briljant seriebok av Coco Moodysson som släpptes i september av Optimal förlag. Coco Moodysson tecknar självbiografiskt. De detaljrikt ritade rutorna är en tillbakablick på hennes liv från tonårstiden till 25-års åldern. Det handlar om att känna sig ensam och fel. Att vara den enda som aldrig har legat med någon. Att vara avundsjuk på Christer Ulfbåge som verkar ha ett sådant perfekt liv. Det är självutlämnande så man ryggar baklänges och det är omöjligt att inte känna igen sig."

Coco Moodysson nominerad till pris
Nöjesguiden Malmö/Lund har nominerat Coco Moodysson till sitt litteraturpris. Övriga nominerade i samma kategori är Oskar Ponnert och Jacques Werup.

Seriechock recenserar igen
Seriechock har haft väldigt långt mellan uppdateringarna det senaste året, men efter två månaders paus ligger nu äntligen lite nya recensioner ute. Bland annat recenseras Anneli Furmarks album "Labyrinterna" positivt. www.seriechock.nu

Norska recensioner
Morten Harper recenserade de senaste böckerna av Coco Moodysson, Åsa Grennvall och Daniel Ahlgren i norska Morgenbladet 1/11. Du kan läsa recensionerna på Harpers egen webbplats.

Allt för konsten 3 recenserad av Yelah
Nättidningen Yelah.net skriver att "Allt för konsten 3" är "spännande på flera sätt" och att "kvaliteten är väldigt hög". Läs Mattias Elftorps recension här.

Felix Gimlet är rik som få
Enligt en artikel i Göteborgs-Posten den 17/12 är Johan Wanloos seriefigur Felix Gimlet (ena halvan av De äventyrslystna karlakarlarna) den tredje rikaste svenska seriefiguren. I topp ligger Krösus Sork från Bamse.

Nytt nummer av Bang
I Bang 4/02 medverkar Åsa Grennvall, Anneli Furmark, Karna Rusek och Coco Moodysson med seriebidrag. Numret ska släppas 20/12. Dessutom kommer tidskriften att erbjuda Åsa Grennvalls debutalbum "Det känns som hundra år" som prenumerationspremie framöver. www.bang.a.se

Vilka är Sveriges mest Optimala butiker?
Jag tänkte ställa samman en lista över de butiker i Sverige som har bäst sortiment på böcker från Optimal Press. Därför skulle jag vilja att ni skickar in tips på butiker som är bra på att hålla albumen i lager. En del känner jag naturligtvis redan till, men det vore mycket intressant att höra det från folk som varit inne i själva seriebutikerna och hos bokhandlarna. För att platsa ska butiken ha höstens nyheter inne och finns det dessutom böcker ur backlist är det ett stort plus. Resultatet av era tips kommer att redovisas här på webbplatsen inom kort. Några exempel på ypperliga Optimal-butiker är bland andra Dolores serier, Seriehörnan, Wettergrens Avenyn, Wettergrens Frölunda torg, Wettergrens Västra Hamngatan och Akademibokhandeln (f d Gumperts) i Göteborg, Alvglans, Serieslussen och Staffars serier i Stockholm, Nordbok i Skellefteå, Pocket! i Lund och Bildmuseet i Umeå. Men det finns naturligtvis många fler.

2003 är på gång!
2002 håller på att ta slut med stormsteg och det är med glädje som jag kan rapportera att det har varit Optimals bästa år någonsin. Vi har både gett ut fler titlar än någonsin (13) och sålt fler album än någon gång tidigare. Årets bästsäljare är "Sjunde våningen" av Åsa Grennvall som nu är inne på sin andra upplaga, följd av "Coco Platina Titan Total" av Coco Moodysson och antologin "Allt för konsten 3". Därför ser jag med stor tillförsikt an 2003 som om möjligt ska bli ännu bättre.

Vårens böcker 2003!
Dessa böcker kommer att släppas under våren nästa år:
"Brev från Indien" av Katja Tukiainen
"Cykelhippie" av Gunnar Krantz
"Ritman Katz underbara värld" av David Liljemark
"De äventyrslystna karlakarlarna 2: Fett med megadöd" av Johan Wanloo
Krantz och Wanloo utkommer i april, resten i maj. Mer information kommer inom kort.


Gott nytt år önskar
Ingemar, Nicolas, Björn (resledig) och Micke!

Skriv till Optimal: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 

 
 
afk3

Lagerfynd! Allt för konsten 3 går nu att köpa igen.

Ajan
Ajans prisvinnande teckning i "Womens World"-tävlingen.


Jason

Affischen som Jason gjort för amerikanska kvalitetsförlaget Highwater Books.